Külföldi munka – megtérülő befektetés?

Majdnem kétszer akkora hajlandóságot mutatunk hazánkat elhagyni egy jó álláslehetőség reményében, mint pár tíz vagy száz kilométerrel arrébb költözni ugyanezért vagy éppen egy presztízsben magasabbért – állítja egy felmérés. Jól végződnek ezek a történetek? Megtérül a befektetés?

A külföldi munkavállalás – különösen a gazdasági válság óta – rendkívül kecsegtető lehetőség. És nem csak a munkanélküliek számára. Mennek a huszonéves munkavállalók, a családosok, a frissdiplomások, na és a hallgatók is.

A külföldi munka szólhat egy életre vagy lehet időszaki, és a szándék is személyiségfüggő. Persze a pénz az első.

Tímeának is fontos volt, hogy végre függetlenedjen anyagilag a szüleitől, és már az egyetem alatt elutazott Amerikába.

– Én is éreztem magamon azt, amit az egyetemisták nagy része, hogy nem fogom megállni a helyem az igazi világban az egyetem után. Ezért, és persze a pénz miatt is döntöttem úgy, hogy egy egyetemeken hirdető szervezet közvetítésével elutazom Floridába a nyári szünetben. Persze nem nyaralni, dolgozni. Gondoltam, miért ne? Legalább addig sem itthon ülök a fenekemen, és mire hazajövök, kicsit „tökösebb” is leszek – mondja a 26 éves lány, aki magát egyáltalán nem tartotta talpraesettnek vagy gyakorlatiasnak korábban.

Sokaknál fogós kérdés… Mennyire ment az angol, mikor kimentél dolgozni?

– Annak ellenére, hogy felsőfokú angol nyelvvizsgával mentem ki, kellett két hét, míg akklimatizálódtam, és megértettem mindent. Nyelvtudás nélkül nagyon nehéz lett volna boldogulni.

 Egyszerre két munkád is volt.

– Reggel kilenctől takarítottam délután fél ötig egy szállodában, aztán azonnal mentem a gyorsétterembe, ahol hajnali egyig dolgoztam. És ez így ment heti hat napon keresztül. Sokakkal beszéltem, és még mindig vannak, akik azt hiszik, ők tesznek jót azzal a munkaadónak, ha odamennek. Pedig meg kellene érteni, hogy ez a munkavállalónak jó. Ez egy lehetőség, amivel élni kell, és a pénzért meg kell küzdeni. Nem lehet milliókat keresni, de kevés munkával még jó fizetésed sem lehet.

 Hogyan fogadják Amerikában a magyar dolgozókat?

– Leginkább lengyelekkel, bolgárokkal és törökökkel dolgoztam, de az amerikaiaknak ez majdnem mindegy. Ők egy kalap alá vettek minket: “Na, ők Közép- és Kelet- Európából jöttek”, nem nagyon tudják megkülönböztetni a nációkat. Persze azért nem a legkönnyebb feladatokat kaptuk.

De soha nem okozott problémát, hogy külföldi vagy hogy éppen magyar vagyok, mindenkit nyitottan fogadtak. Ráadásul a dolgozók nálunk összetartottak, nem voltam magányos. Sokszor ez személyiség kérdése is. Szereztem új barátokat, a munkaszerződés lejárta után együtt maradtunk még egy hetet, hogy szétnézzünk az új kontinensen, vagy legalábbis Floridában.

 Háromszor három hónap. Megérte?

– Egyértelműen. Az első út befektetés volt, háromszázezer forinttal el tudtam indulni, és több mint a duplájával jöttem haza. És évről évre gyarapítottam, amit megkerestem. Három nyár alatt összeszedtem magam anyagilag, elértem a célom.

Ráadásul sokkal talpraesettebb lettem. Szerintem orvosi receptre kellene felírni a három hónapos külföldi munkát, annyira megedzi az embert. Életemben azóta sem dolgoztam annyit és olyan keményen, mint abban az időszakban. Most itthon egy amerikai cégnél dolgozom, vezetői asszisztensként. A kultúrával és a nyelvvel így sokkal könnyebben boldogulok. És ha nincs ez a külföldi munka, valószínűleg  a mostani pozíciómat sem szerezhettem volna meg.

Megosztás:

1 hozzászólás

  1. barcog · 2012/10/10

    Szeretem a jó példákat, de ezt egy 56 éves magyar is meg tudja csinálni? “Nem lehet milliókat keresni, de kevés munkával még jó fizetésed sem lehet.” Timea hol laktál te mielőtt kimentél az USA-ba? Nézzél szét ebben az országban hány személy keres SEMMITTEVÉSSEL MILLIÓKAT? Azt is látni kellene hányan nyomorognak 47 000 forintból, vagy még kevesebből, MERT NINCS MUNKÁJUK! Több bizonyÍték van arra, hogy egy önkormányzati “szaktanácsadó” 750 000-et kap havonta, amiért csak egyszer jelenik meg, felvenni a pénzt…..ezt a régi, új Istent…Arra sem ártana gondolni, MI LESZ HA AZ USA CÉG HOLNAP ÁTKÖLTÖZIK UKRAJNÁBA, VAGY MESSZEBB, és Téged itthon hagynak munka nélkül….A fiammal megtörtént: hétfőn ment szokás szerint dolgozni, és üresen találta azt a termet ahová addig járt…4 órát még engedték dolgozni, utána irány a HR leszámolni….(USA cég)
    A lényeg: ha csak egyedül és kizárólag a külföldi munka a megoldás, KIK FOGJÁK EZT AZ ORSZÁGOT VEZETNI 40-50 ÉV MÚLVA…az itthon maradt segédmunkások, alulképzettek, piacon vett diplomával? Vagy demenciában (agylágyulásban), sok egyéb betegségben szenvedő öregek?
    Hová lesz a versenyképes tudás? Mit fog érni a divatos, sikeres szakma, ha bedől a gazdaság, nem lesz áram, üzemanyag, fizetés, nyugdíj, és közbiztonság…és visszajön a mécses, ásó, kapa, kasza, kétkezű munka….mindenki lelép? Azt már az USA sem engedné, hogy 10 millió magyar ott telepedjen le! Mert az ego, a siker és karrier központú gondolkodás ide vezethet, el fog tűnni Magyarország a térképről….

Hozzászólás


*