Cvonline.hu nyereményjáték 2019

Íme a szakmák, ahol munkaerőre van szükség

Mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is. Válságban több gyakornokot alkalmaznak a cégek – állapítja meg egy felmérés. Cikkünkből kiderül, hogyan alakult a hiányszakmák kereslete és kínálata az elmúlt időszakban.

Nincs egyensúly

“Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogni a hiányszakma lényegét, azt mondhatjuk, ezek azok a pozíciók, ahol az állást kínálók nem találnak elegendő megfelelően képzett munkaerőt. – A statisztikákat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek -” —–fogalmaz Zsédely Krisztián, az egyik ismert állásportál kereskedelmi vezetője. “Az elmúlt időszak statisztikái továbbra is erős, növekvő igényt jeleznek az IT munkaerő iránt, miközben a pályázók száma kevés és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelkedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az it pozíciók esetében.”

Az állásportál átfogó adatbázis-kutatásban vizsgálta az elmúlt fél év kereslet-kínálati tendenciáit a magyarországi hiányszakmák területén.

Az öt legkeresettebb szakma

Az elmúlt félévben a mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a különböző mérnöki állások vették át. Folyamatos volt a hiány jól képzett könyvelőkből is, az elmúlt fél évben szinte folyamatosan dobogós helyen szerepeltek.

Mérnök, fejlesztő, pénzügyes

A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak. A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek.

“A fent említett szakmákban dolgozóknak ez az időszak kifejezetten jó lehetőség arra, hogy új, akár a jelenleginél is izgalmasabb szakmai kihívás után nézzenek, kifejezetten jó kondíciókkal. Érdemes a hiányszakma képviselőinek —– kiemelten az it és mérnök szakembereknek —– 2-3 évente váltani és jobb kondíciókat kiharcolni – tette hozzá Zsédely Krisztián.

Válságban gyakornokot

Viszonylag új szereplő a listán a projektmenedzser és a projektvezető, ezek tavaly jelentek meg a hiányszakmák között, az év bizonyos hónapjaiban már az első tíz közé is felkúsztak. De nemcsak tapasztalt munkaerőre van igény. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy gyakornokra mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan ott van az első 25-ben. A magyarázat az lehet, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig egyszerűen a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja.

Bővülő szektorok

Az állásportál azt is megvizsgálta, melyek a munkaerő-piaci szempontból legdinamikusabban fejlődő szektorok ma Magyarországon. Az elmúlt egy évben a legtöbb állást a gyártás-termelésben kínálták: a Profession oldalán több mint 13 000 hirdetést adtak fel a vállalatok. Ezt az IT-telekommunikáció követi egyre növekvő munkaerő-kereslettel, ebben a kategóriában több mint 10 000 hirdetést regisztráltak egy év alatt. Folyamatosan erős a kereslet az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is, —– leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

Nyáron nyaralunk?

“Az online munkaerőpiacon szinte azonnal érzékelhetőek a szezonális hatások. A január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és kínálók száma, nyáron és télen kisebb az érdeklődés. Ennek az az oka, hogy az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket – tette hozzá Zsédely Krisztián. “A kínálati piac júniusban még a tavaszi hónapokhoz hasonlóan stabil, a július és augusztus azonban már visszafogottabb, hiszen jellemzően ekkor éri el a szabadságolás a tetőfokát. Augusztus végétől aztán újra élénk piacra lehet számítani, hiszen vélhetően az idén is a szeptember- novemberig tartó időszak lesz a tavaszi mellett a legintenzívebb.”

HR Portál

Megosztás:

14 hozzászólás

 1. Andrea · 2012/08/30

  Ime a szakma, ahol munkaerőre van szükség: telemarketinges értékesítő. Ilyen hirdetés van dögivel. Csak annyi szépséghibája van a dolognak, h. legtöbbször nincs fix bér. Magyarországon pedig az emberek zaklatásnak érzik, ha hívogatják őket. Így nincs is értelme az egésznek. Nem csoda, hogy újra és újra meghirdetik a többi kamu munkával együtt.

 2. zoltán · 2012/07/09

  Igazán jó lenne, ha az illetékes szaktárca azt is figyelembe venné,hogy már 40 év fölött már alig-alig lehet, elhelyezkedni, mert munkahelyek nincsenek, vállalkozni pedig ilyen járulék terhek mellett képtelenség.A munkáltatók a minimálbérre pedig azt hiszik, hogy azt kell mindenkinek kötelezően adni….. Csak reménykedni tudok, hogy a szaktudás becsülete helyreáll valamikor.

 3. Mihaly Papp · 2012/07/07

  Hát, sok érdekeset, s igazat olvastam a hozzászólások között. Magam is így jártam, 48 évesen voltam kénytelen elhagyni az országot. Valamikor viszonylag jól menő szervizem volt, de már nem javíttat senki semmit, inkább landol a kukában, s vesszük a következő “szemetet”, ami tervezetten épp kibírja a garancia végét, s kör kezdődik elülről! Nagynehezen Debug technikusként sikerült elhelyezkednem az egyik Bp-i multinál, mérnöki dipkomával, s némi tapasztalattal a hátam mögött. A közvetlen főnököm egy “tojáshéjas” friss diplomás volt, aki legfeljebb a földre lepotyogott csavarokat volt képes számolgatni. De láthatóan nem is érdekelte, mi az a valami amit javítunk, de biztos valakinek a valakije volt. Persze itt is az letta vége. hogy a külsősöket lecserélték, kissebb pénzű, belsősökre. A dolog megismétlődött Tatabányán, s mikor Zalaegerszegre akartak küldeni, persze egyre kevesebb pénzért, / debreceni lévén/ végképp úgy láttam, hogy a legelső géppel el kell hagyjam az Országot. 50 éves koromra a valamikori jó szakemberből, / még R10.en TPA 1148, CM-52 számítógépeken kedtem a szakmát, akinek mond ez valamit/ diplomás mosogató lettem. De a helyzet itt sem sokkal jobb, hasonló a káosz, nem vesznek fel, inkább pár hónapos betanítás után alkalmazzák a fiatalokat a szakmámban. Pedig inkább én tudnám őket tanítani, mert a 25 keményen ledolgozott év tapasztalatát nem lehet pár hónap alatt megszerezni. Hogy milyen szakember lesz belőllük, nem tudom. Sajnos nagyon rosszkor születtünk, dolgozni “öreg”, nyögdíjasnak fiatalok vagyunk. De hogyan lehet azt a 15-20 évet átvészelni, ami addig hátra van? Ha egyáltalán van esély, hogy megérjük, mert minden évben egyre több korombeli ismerős távozik örökre. Igen, borzasztó volt a világháború, de utánna volt remény, mostanra már az is elszállt.

 4. Attila · 2012/07/05

  “400 állásinterjú…, nna ha ennyi lehetőségből nem tudom eladni magam, akkor tényleg el kell majd gondolkodnom.”

  A számot minimum 8-al kell elosztani. 🙂
  Én két évig nyomtam most az álláskeresést, igaz nem küldtem el mindenhová, válogattam (csak alkalmazotti státusz, csak multinál jöhetett szóba). Kb 15-20 interjún ha voltam, és ez Budapest.

 5. Attila · 2012/07/04

  “Én a magam (39) öregségével is azt tanultam, minél tapasztaltabb valaki annál jobb munkaerő.”

  Már bocs, de pont ez a tapasztalat jelentené azt (is), hogy össze tudsz állítani egy maximum 2 oldalas CV-t.

  “Mindezt bármilyen teszt, beszélgetés, kommunikáció, írat és egyebek vizsgálata nélkül. Egyszerűen eldöntötték, hogy nem beszélek németül”

  Ilyenkor egy telefon? Emberek vagyunk, elnézhetünk dolgokat. Pláne, ha a hr-es aznap 200 CV-t nézett át.

  “nem mer felvenni, mert ha találok egy jobbat, biztos otthagyom őket.”

  Már bocs, de tök igaza volt, teljesen érthető.

 6. Veisz László · 2012/07/04

  “Az elmúlt időszak statisztikái továbbra is erős, növekvő igényt jeleznek az IT munkaerő iránt, miközben a pályázók száma kevés és stagnál.”

  Már hogyan, vagy miért lenne kevés, és főképp miért stagnálna? Köztudott, hogy informatikusokból túlképzés van. A valóban szakképzett informatikusból tényleg kevés van, de mikor egy állásra több százan jelentkeznek, főleg egy multihoz, nem értem hogyan lehet kevés a pályázók száma. Ez a cikk bizonyára valami utópisztikus világról szól, de hogy nem a mostani, valós helyzetről, az biztos.

 7. PanPeter · 2012/07/04

  Én “még csak” 5 hónapja keresek állást (vidéken!), de már annak is örülnék, ha egyáltalán interjúra behívnának. 400 állásinterjú…, nna ha ennyi lehetőségből nem tudom eladni magam, akkor tényleg el kell majd gondolkodnom.

 8. ncsabika · 2012/07/03

  Köszönet a moderátornak h nem méltatja berakni amit írtam…Szerintem semmi káromkodás, trágár kifejezés nem volt benne…maximum fáj az igazság…vicc…

 9. Nevét Elhallgató · 2012/07/03

  Tisztelt Bizik Péter Károly!

  Maximálisan osztom a véleményét, és rajtam kívül, még valószínűleg nagyon sokan ebben az országban. Igen, ha valakinek van jó pár diplomája és esetleg nyelvvizsgája, mert vette a fáradságot és tanult, esetleg mákja is volt, mert sikerült a rendszerváltáskor elhelyezkednie (ugyanis, akkor lasszóval kellett fogni a képzett és nyelveket beszélő emberkéket), mára pedig már elérték a negyedik, ötödik ikszet, akkor azoknak szinte lehetetlen elhelyezkednie. Mert túlképzett, tapasztalt, gondolkodik, ja és élve temesse el magát, mert öreg.

  Az okos, tehetséges, drága pénzen kitaníttatott gyerekeink, pályakezdőként szenvednek a hazai munkahelyeken, mert nincs, aki betanítsa őket, nincs akitől tapasztalatot szerezhetnének, esetleg felnézhetnének, egyszerűen elevenen fillérekért ledarálják őket. Az ügyesebbek, pedig inkább kimennek (kiszöknek) nyugatra diplomás felszolgálónak, takarítónak, ki minek…..mert, még az is jobb. Igazán, büszkék lehetünk.

  Különben ez a mentalitás csak itt keleten dívik. Nyomjuk le a béreket! Arra még nem jött rá senki, hogy egy tapasztalt, gyakorlott szakember több GDP-t termel egyedül, mint három gyakorlatlan? Ha ezt a tudást tovább adjuk, akkor az sokszorozódik!!!! Az évek alatt szerzett tudást nem lehet senkinek a buksijába önteni. Ha mindenütt 20-25 éves tapasztalatlan munkavállaló dolgozik, abból nem lesz növekedés, fejlődés. Nem hiába, régen, ha valaki kitanult egy szakmát, nem bedobták” barkácsolni”, hanem elküldték évekre egy mesterhez vagy kettőhöz gyakorlatot szerezni. Hát, itt a probléma! Ez a láncszem kimarad! Ezért nem lesz itt tündérmesébe illő növekedés, mert a szarból nem lehet ám várat építeni. A szakik pedig otthon kártyáznak, vagy keresztrejtvényt fejtenek, esetleg “keresett mérnökként” kábelt húzogatnak. Ez a nagy pazarlás kérem.

  A felsőoktatásról nem is beszéljünk! Olyanok tanítanak számos területen, akik az életben soha nem is dolgoztak abban a munkában, azt sem tudják mi az, hogyan működik a gyakorlatban. A jegyzeteiket összeollózva mindenféle, sokszor egymásnak ellentmondó tanulmányokból állítják össze. A kölkök “szuper felkészülten” és meghasonlottan, jönnek ki az egyetemekről.Őszintén sajnálom őket. Minden haszontalan dolgot tanulnak, csak azokat az alapokat nem, amire tényleg szükségük lesz az életben, azt véletlenül sem. A munkahelyen, ha esetleg, jobb esetben sikerül a végzettségüknek megfelelő állást találniuk magára utaltan “barkácsolnak”, mert arra se szakember, se idő, hogy betanuljanak vagy előbb-utóbb megszöknek.

  Hasonló cipőben járok én is, mint Ön. Nyomorult túlképzett vagyok két diplomával nyelvvizsgával, multis vezetői referenciákkal, sőt vesztemre hátrányos helyzetű nő, mert már 46 éves is elmúltam. Több életerő van bennem, mint sok huszonévesben, és azzal kell szembesülnöm, hogy a korosztályom hiányzik a munkahelyekről. Az engem interjúztatók, ha eljutok egyáltalán addig, lassan a gyerekeim lehetnének, nagyképűek, pökhendiek, nulla alázattal és tisztelettel. Nem is sejtik, ha ez a mentalitás nem változik, akkor csak éveik vannak hátra, és ők ülnek a mi helyeinkben.

  A cikk-kel kapcsolatban szeretném megjegyezni, az ne írogasson hülyeségeket, aki azt sem tudja mi van a jelenlegi munkaerő piacon, mert ezzel csak mások ellenszenvét váltja ki. Ezt a blogot, nyilván azok olvassák, akik munkát keresnek, és nem szép azt az illúziót kelteni, hogy ” te marha”, aki egyébként is elég frusztrált már, van munkahely, a tapasztalt szakembereket keresik, mikor nem erről van szó.

  Három éve egyik barátnőm, abba halt bele, hogy hat évig kitartóan keresett munkát kimagasló, multis vezetői referenciákkal, portugál és angol anyanyelvi szintű nyelvtudással. Akkor még nem igazán hallottunk “gazdasági válságról”, egyszerűen feladta az ádáz, megalázó küzdelmet és megállította a szívét, egy kiskamasz gyermeket és egy férjet hagyva maga mögött. Mára a helyzet, csak rosszabb lett.

  Hány életerős negyvenes, ötvenes, hatvanas ember fog belebetegedni vagy belehalni abba, hogy önhibáján kívül nincs munkája, életcélja és esélye sem arra, hogy legyen? Gondolkodott már ezen valaki? A lakosság nagy része mentálisan rosszabb állapotban van, mint a világháborúk idején vagy után.

  Örülnék, ha a jövőben konkrétabb cikkek jelennének meg.

  Üdvözlettel:
  Nevét Elhallgató és a sorstársak

  Nevét Elhallgató

 10. Csókás Péter · 2012/07/03

  Tisztelt Bizik Úr!

  Maximálisan egyet értek önnel. Gondolom sokan vagyunk akik így gondolják.
  CSAK!
  Akik a statisztikát készítik értékelik, sajnos ŐK nem járnak ki az utcára, nem csinálnak “próba jelentkezéseket”. Megkapják a meg rendelést, hogy készítsenek felmérést, statisztikát, a helyzetről, és -a megrendelő érdekeit figyelembe véve- hiteles felmérést? készítenek.
  Ezt bátran merem állítani, mivel annak idején nekem is kellett készíteni statisztikát, vezetői utasításra.És a hangsúly az utasításon volt. Az adatok csak pozitívumokat tartalmazhatott.
  A politika, bürokrácia, a munkáltatók, HR-es a legnagyobb urak. A statisztikára hivatkozva mindent meg tudnak magyarázni.
  Üdv
  Csókás Péter

 11. Nemes Csaba · 2012/07/03

  Teljesen egyet értek az előttem szólóval..Bár én nem rendelkezek sajnos szakmámban végzett tapasztalattal, mert ugye h legyen tapasztalatom,mikor fel sem vesznek tapasztalat nélkül…Én is rendszerinformatikát tanunltam,kiegészitva webdesigner képzéssel is. kb 50 jelentkezésből 4 nemleges válasz 45!!! vissza se méltat írni, 1 behívott állásinterjúra,de gondolom mivel nem vagyok se sógór,se jó barát,így nem engem vettek fel…
  A meghírdetett állásoknak kb 90%a kamu,csak azért vannak fent, mert kell h legyenek, de kanyarba sincs üres állás,ha van is egy jó cimbora, avagy rokoné…nevetséges MO….

 12. Attila · 2012/07/03

  Károly nagyon reálisan szólt.
  Én gépészmérnök vagyok és évek óta nem találok munkát az iparban, mert 52 éves vagyok és nem akar senki foglalkoztatni.
  De akik így gondolják szintén lesznek 52 évesek és ne adja a sors, hogy utcára kerüljenek.
  Tisztelettel:
  Attila

 13. Bizik Péter Károly · 2012/07/03

  Tisztelt cikkíró!

  Szép és kerek cikk lenne, ha igaz tartalom volna mögötte. Néhány gondolat, csak a másik oldal miatt is:

  1 “Mérnököt, informatikai szakembert, … kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben….” Érdekes. Mérnökként és rendszer-informatikusként, 20 év tapasztalattal a hátam mögött, három nyelvvel a zsebemben nem vesznek fel sehova. És nem csak engem, hiszen az ismerőseim között is jócskán vannak még állástalanok hasonló végzettséggel. A gond ott kezdődik, hogy a fejvadász cégek nem végzik a dolgukat. Ha igen, akkor sem a kívánalmaknak megfelelően. Az álláskereső jár hirdetésről hirdetésre, interjúról interjúra és nem történik semmi. A minimális követelmény az lenne, hogy ha már nem felel meg a “delikvens”, legalább egy “bocs de nem kellesz” levelet küldene. De még azt sem…..Ha “mérnökhiány” meg “informatikai szakemberhiány” lenne most nem itt tartanánk. Mégegy: Az elmúlt időben igencsak felértékelődött az (egykor megboldogult személyzetis) HR-es munkája. Ott kell lennie a “kiválasztásnál” ami az Önök cikkei szerint is abból áll, hogy ha 2-3 oldalnál hosszabb az Önéletrajzom, meg sem nézik. Gratulálok. Én a magam (39) öregségével is azt tanultam, minél tapasztaltabb valaki annál jobb munkaerő. Amikor egy “fehérpapíros” jelentkező ellen azért vesztek, mert túl hosszú az én mondandóm….No comment.

  Élő példa: Vezető fejvadász cég által keresnek munkavállalót. Kérnek egy magyar nyelvű Önéletrajzot és megjegyzik, valami kevés (B1) Német is kellene. Az Önéletrajzom szerint Angol Német Orosz nyelveken beszélek (Nem B1 szinten :)). 2 hét múlva jön a válasz emailben: “Köszönjük hogy jelentkezett, de az Ön német nyelvtudása nem elegendő. Amennyiben változás áll be (Tanul) úgy ismételt jelentkezését várjuk”….Mindezt bármilyen teszt, beszélgetés, kommunikáció, írat és egyebek vizsgálata nélkül. Egyszerűen eldöntötték, hogy nem beszélek németül…Hurrá.

  2: Ügyfélszolgálat és gyártás/Termelés: Az elmúlt 3 évben voltam kábeltévé szerelő (Ahol a cég ugyan elfelejtett kifizetni de mellettem egy biomérnök szerelte a kábelt), Termelésvezető egy nagy multinál (Ahonnan érdemeim elismerése mellett 700 emberrel együtt kerültem utcára), Ügyfélszolgálatos (Sajnáljuk de megszünt a munkaköre a többi 110 kollegával együtt) Műszakvezető (300 illegálisan bevándorló munkás felett)

  2008 óta több mint 400! állásinterjún voltam. Ezek között volt aki konkrétan elmondta, hogy túlképzett és túl öreg vagyok Volt amelyik büszke volt arra, hogy a google kereséseiben az állás szónál Ők az elsők, bár senkit nem akarnak alkalmazni. Reklámnak viszont jó. Olyan is volt, akinek az volt a legfontossabb, hogy miért akarok 100.000 bruttóért dolgozni, hisz a tapasztalatom sokkal többet ér……Igaz, utána azt is közölte, nem mer felvenni, mert ha találok egy jobbat, biztos otthagyom őket. Viszont a nekem kifizetendő pénzből felvesz két hobbi informatikust…..A legszebb, a 4 körös angol interjús állás ahova a hirdetés szerint “nem szükséges nyelvtudás”. MIután az 5. körben a cégvezetővel kellett beszélnem. (Azt mondta hogy azonnal alkalmaz csak a HR-Manager kisasszonnyal egyeztessek) A HR kisasszony életkorban 18 körülre saccolható élénken ecsetelte hogy neki fontos a cég jóhíre, ezért a 4 angol kör után beszélgessünk angolul. Az első kérdésénél kiderült, hogy a piaci angolt beszéli, azt is Bhangladeshi nyelvjárásban, törve. A végeredmény: Nem beszélek a cégnek megfelelő szinten angolul…….Egy év múlva futottam össze az igazgatóval aki sajnálkozását fejezte ki hogy “nem őket választottam”

  Nos ezeket figyelembevéve, (tudom, macerás, meg utána is kéne járni) lehet, hogy célszerű lenne egy objektív és alaposabb cikket írni. Még ha uborkaszezon van, akkor is.

  Tisztelettel:
  Bizik Péter Károly

 14. Balogh Jutka · 2012/07/02

  Nem az a baj, hogy nincs munkahely, hanem az, hogy nálunk nem az a feltétel, hogy tudjon az ország anyanyelvén, mint más országokban ez nagyon komoly kikötés, hanem tudjon angolul, meg németül stb. Arról már nem is beszélve, hogy aki idegen nyelven is beszél, az elmegy külföldre, mert ott
  3x,4x,5x, több fizetést kap, és nem igaz, hogy nem becsülik meg.
  De igenis megbecsülik, és meg is kapja a fizetését, nem úgy, mint ebben
  az országban.

Hozzászólás


*