Világszerte hiány van a képzett munkaerőből

Nemzetközi munkaerő-piaci vizsgálat szerint a magas munkanélküliség ellenére számos vállalkozás nem tudja betölteni nyitott pozícióit, mivel az álláskeresői oldalról hiányzik a jól képzett, tapasztalt munkaerő. Japánban, Indiában, Brazíliában, Ausztráliában lenne a legnagyobb igény a munkavállalók képzettségére – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

A Manpower 39 országra kiterjedő felmérése szerint a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan egyre élesebb problémaként jelentkezik a keresleti és kínálati oldal egyensúlytalansága a munkaerőpiacon.

A 40 ezer munkaadó megkérdezésével készült felmérés szerint jelenleg ezek 34 százaléka nem tudja betölteni nyitott pozícióit a megfelelő jelentkező hiányában. Annak ellenére, hogy világszerte számos országban jelentős arányú a munkanélküliség, ez az arány három százalékos növekedést jelent a vizsgálatot végző cég előző évi felmérése során tapasztaltakhoz képest.

Egyes országokban tavaly óta drámaian nőtt a kereslet a képzett munkaerő iránt: Indiában például a cégek 50 százaléka állítja, hogy nem talál megfelelő munkaerőt, míg egy éve ez a szám csak 16 százalék volt. Az Egyesült Államokban 52 százalékos a munkaadói oldal igénye, míg tavaly ez csak 14 százalék volt. Japánban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Királyságban szintén növekedést mértek, de a vizsgált országok közül gyakorlatilag csak Kínában, Olaszországban és Franciaországban enyhült egy év alatt az egyenlőtlenség.

A kutatás adatai alapján a legnagyobb hiány a jól képzett műszaki szakemberek, az értékesítéssel foglalkozók és a kereskedelmi alkalmazottak körében mutatkozik. A munkaadók szerint a jelentkezőknek kevés vagy nincs tapasztalata, hiányos a képzettségük, és gyakran nagyobb a fizetési igényük, mint amit a munkaadó biztosítani tud. Ugyanakkor az sem ritka, hogy már eleve kevés a jelentkező a meghirdetett állásra, és így még nehezebb a kiválasztás. A tapasztalt és képzett munkaerő hiánya legélesebben Japán, India, Brazília, Ausztrália és Tajvan munkaerőpiacán jelentkezik. A legkevésbé egyenlőtlen a helyzet Lengyelországban, Írországban, Norvégiában, Peruban és Spanyolországban.

Az álláskeresői oldalon jelentkező hiányt, a betöltetlen pozíciók problémáját a munkaadók többféleképpen igyekeznek kezelni. Egyes cégek már meglévő alkalmazottaikat képzik tovább, mások felvételi rendszerüket módosítják, néhány százalék még a kezdő fizetés emelésére is hajlandó. Nem ritka ugyanakkor, hogy a betöltetlen pozíciót inkább üresen hagyják, és a kevesebb munkaerővel, túlóra mellett végeztetik el a feladatokat.

Forrás: HR Portál

Megosztás:

4 hozzászólás

 1. momo · 2011/05/29

  Azért okoz gondot a kapitalizmusban a szakképzett munkaerő hiánya, mert a profitorientált cégek csak az elvárásaikat fogalmazzák meg a munkaerővel kapcsolatban (olcsó, jól képzett, munkabíró, fiatal, tapasztalt stb), de a munkaerő képzésével már nem foglalkoznak. Általános tendencia az oktatás színvonalának leépítése, mert a költségvetési deficitet csökkenteni kell. Így hiánycikk lesz a jól képzett munkaerő. A munkaerő a kapitalizmusban csak éppen olyan árucikk, mint az alapanyagok. Az emberi oldal nem jön számításba. A munkaerő dolga a profittermelés. Amint ez nem történik meg, elbocsátásra kerül sor. A kapitalista céget nem érdekli, hogy mi lesz a munkaerő sorsa. A kapitalizmusban a munkaerő dehumanizált, dologgá redukált, kizsákmányolt munkaeszköz (rabszolga).
  Amikor a kapitalista cég ilyen problémával találkozik, úgy oldja meg a kérdést, hogy oda megy, ahol talál megfelelő munkaerőt, válogathat a kínálatban, vagy pedig még jobban kizsákmányolja a meglévőt. Nem csoda, hogy Magyarországra jönnek, mert itt van még jól képzett munkaerő (ha öregedő is), olcsó is, és nincsenek szakszervezetek. Ezért vonzóbb Magyarország Franciaországnál a befektetőknek. A befektető azonban nem járul hozzá az itteni gazdaság fejlesztéséhez, a profitot hazaviszi, és ha a feltételek romlanak, odébbáll.
  Ne higgyék, hogy Franciaországban vagy bárhol másutt jobb dolgozni a bevándorlóknak. Hiába szólnak a mesék a nagy jövedelemről, ami csak az itthonihoz képest tűnik nagynak. A bevándorlókat és a vendégmunkásokat sehol sem szeretik, csak olyan területen engedik őket dolgozni, amelyeket a hazaiak nem vállalnak, és általában rosszabbul fizetik őket a bennszülötteknél.
  Talán a szakkpézett munkaerő hiánya egyik eszköze lehet a jövőben a kapitalizmus elleni küzdelemnek…

 2. Mike · 2011/05/28

  ..lassan konvergálunk ahhoz a ponthoz,ahol már munkaadók lefogják húzni a rolót,mert nem lesz se szakember,se droid a betanított prímítív munkákra…Magyarországon nagyon csekély a hozzáadott értéktöbblet a produktumokhoz,azaz szinte bérköltség nélkül lehet termelni…a magyar munkaerőt zömében a multik foglalkoztatják túl sok intelligenciát,szaktudást nem igénylő munkakörökben…(gondoljunk csak a közelmúltban történt esetre,amikor a Honda kínai gyárában a KÍNAIAK munkabéreik emeléséért sztrájkoltak! Tehát már ott is elindult valami…nem tudom,nálunk ez mikor fog bekövetkezni….azt hiszem erre még sokat kell várni…valóban a munkáltatók elvárásai nagyjából a következők: max 25 éves életkor,a tapasztalata az 50 évesé,több szakképzettsége legyen,6 nyelven legyen perfekt,korlátlanul álljon a cég rendelkezésére,és érje be minimálbérrel…na hát ez is csak nálunk működik…

 3. Tóth Dezső · 2011/05/25

  Magyarországon ez úgy van, hogy a munkaadó minimálbérnél többet senkinek nem fizet, A meghirdetett állásokra 1 helyre 400 jelentkező pályázik, és 40 év felett kapásból félredobják a pályázatot. Tehát hiába vagyok sok szakmával, hiába képzem még tovább magam, hiába vagyok egészséges mint a makk és erős, a kutyát nem érdekli, ha elmúltam 50. Találkoztam olyan állásajánlattal, ami az én 5 szakmám mindegyikét kérte, német nyelvtudást, ami nekem van, itt a szomszédomban, pályáztam és még csak meg se keresnek. De azzal se, hogy köszi de nem. És a kormány most a cigányságot akarja ellátni piacképes szakmával, meg jönnek az ilyen cikkek, hogy hiány van szakemberekből. Magyarországra ez nem igaz. Itt jelentős többlet van. Jellemző a munkaadókra, hogy mivel a korábbi korosztályok oroszul tanultunk az iskolában, még banális foglakozásokhoz is előírják az angol nyelvtudást, hogy ezzel szűrjék az életkort.

 4. Hardy · 2011/05/24

  Azt nem tudni, hogy mi van a világban. Ha Magyarországon volna annyi munkahely, mint amennyi képzett szakember, illetve vállalkozó szellemű akkor jobb lenne a munkaerőpiaci térkép. A vállalkozások nem bírják finanszírozni az új munkavállalót. Ennek következtében nem jut munkatapasztalathoz. Természetesen senki ne érje be valamely középiskolai vagy szaktanfolyam elvégzése nélkül. Az elhelyezkedéshez tartson igényt munkaügyi központokra, állásközvetítőkre.

Hozzászólás


*