Mennyire fontos az idegen nyelv az álláskeresésnél?

Az egyik  állásportál a kutatása során azt vizsgálta, hogy 2011 első három negyedévében miként viszonyult egymáshoz a munkaadók által az álláshirdetésekben megadott elvárt nyelvtudás, valamint az álláskeresők által önéletrajzokban megjelölt beszélt nyelvek aránya.

Az önéletrajzban megadott nyelvismeret

Az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv természetesen az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15 százalékkal, bármely más nyelv – beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is – csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kevesebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal. A társalgási szinten németül már éppen fele annyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százaléknál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be.

Az önéletrajzi adatbázisban ugyanakkor szerepelnek ritkaságnak számító nyelvek is, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik az arab, héber, lett, litván, norvég, vietnami, vagy éppen a kazah nyelvet jelölték meg ismereteik között.

Az állásokban elvárt nyelvismeretek

Ami az elvárásokat illeti: az álláshirdetések 35 százalékában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Természetesen itt is az angol a legnépszerűbb, hiszen a kritériumként 2/3 esetben ez a nyelv szerepel.
A német a valamilyen nyelvtudást igénylő hirdetések 15 százalékban szerepel, majd a francia következik 3 százalékkal. A megjelölt igények 14 százalékban angol középfokot kérnek a munkaadók, 5 százalékban angol felsőfok, 3 százalékban pedig a német haladószint szerepel.

HR Portál

Megosztás:

10 hozzászólás

 1. wagner andrea · 2012/01/02

  ……Annyit tudok még hozzáfűzni, hogy:
  2007 óta vagyok állásnélkül, jelenleg 53 éves, középfoku végzettséggel
  keresk. üzleti OKJ végzettséggel és ! 3 IDEGENNYELV ISMERETTEL
  angol-német-francia KÖZÉPSZINT
  +görög társalgó szinttel,
  /reptéri Csoportos létszámleépítés folytán-/

  5 éve NEM KELLEK MÁR A KUTYÁNAK SEM !!! No Ennyit a nyelvtanulásról !
  PS.: takarításra még talán ??

 2. medina · 2011/12/15

  Mostanában egyre többször látok két felsőfokú nyelvvizsgával, vagy itthon kevesek által beszélt nyelvekkel (héber, svéd, stb..) betölthető álláshírdetéseket. Kérdem én:
  Hol vannak ezek az emberek? Két felsőfokú nyelvvizsgával nem ebben a sz@r országban fognak éhbérér dolgozni! Már német alapfokúval is elmennek ebből az országból, mert a német vagy osztrák minimálbér kétszer annyi mint itt az átlag fizetés. Persze forintban, abból ott valóban az ottani minimál szinten meg lehet élni, ami nem egyenlő az itteni minimál életszínvonallal.
  Az itthoni nyelvtanítás egyenlő a nullával. Persze hogy nem mernek megszólalni “külföldiül” a magyarok, hiszen az egész idegennyelvoktatás a nyelvtanilag helyes beszéd sulykolásából áll. A legtöbben azért nem szólalnak meg mert félnek a helytelen beszédtől és kiejtéstől. A másik, hogy külföldön lehet ingyen idegennyelvű tévéműsorokat nézni, hallgatni, a filmeket szinkronizálatlanul feliratozva nézni. Itthon erre nem igazán van lehetőség.
  Nem utolsó sorban pedig mi magyarok odáig vagyunk a nagy magyarságunkkal, de lassan már magyarul nem is lehet megszólalni a munkahelyeken. Én konkrétan voltam olyan állásinterjún magyar cégnél, ahol azt mondták hogy az amúgy magyar kollektíva egész nap angolul beszél mert “ez a munka nyelve”. A raktárost is angolul leinterjúztatják, miközben Németországban felvesznek úgy raktárosnak, hogy “csak” érteni kell az alapvető szavakat. Hozzáteszem hogy ott heti 35-40 óra a munkaidő és nem ennyi a fizetés.
  Remélhetőleg felébrednek egyszer ezek a “multik” és észbekapnak, hogy nem olyan jó a fizetés itt Magyarországon, hogy ezért még “külföldiül” is megszólaljanak.

 3. Pootj · 2011/12/14

  A nyelvtudás igenis fontos egy művezető számára is. Nálunk a cégnél a dokumentáció nagy része német és napi rendszerességgel kell ezeket használni.
  A fő probléma ott van, hogy hiába tud valaki, ha nem mer megszólalni és retteg, ha “külföldiül” kell kommunikálnia. Sok ilyen rokonom és ismerősöm van. Egy multinacionális cégnél pedig megtörténhet,hogy az ember főnöke külföldi…
  Én a helyi munkavállalást magyar nyelvvizsgához sem kötném,egyszerűen azért, mert nem mi diktáljuk a feltételeket. Majd ha magyar cégek mennek Berlinbe vagy Stuttgartba leányvállalatot nyitni, akkor majd lehet, de egyelőre fordított a helyzet. Másrészt kint sincs nyelvvizsgához kötve.
  Egyébként tőlem annak idején egyik állásinterjún sem kértek nyelvvizsga bizonyítványt, hanem egyszer csak átváltottunk németre és kész. Ha tudtam értelmesen válaszolni, akkor OK, ha nem akkor meg hiába a papír…

 4. yildiz · 2011/12/14

  Sajnos nekem is ez a problémám. Mindenhova kérnek szinte idegen nyelvet. Takarítónőnek is kell tudni idegen nyelvet. Mi lesz velünk nem tudom.
  Én vendéglátóban dolgoztam eddig is elkommunikáltam az emberekkel. De egy angol bejön úgy beszél velem mintha a szomszéd utcában laknék Londonban. Én régebben ha utaztam külföldre minimum köszönni és kérni az adott nyelven. Természetesen szótárral még többet megpróbáltam. De ez még a 80-as években volt

 5. balthes erzsébet · 2011/12/14

  a nyelvtudás nagyon fontos ki tudja mi vár még ránk. csak az a probléma hogy az itthon megszerzett nyelv tudás még középszintű c tipusu nyelv vizsgával is kevés

 6. banurr · 2011/12/14

  Ebbe én is beleesek. Hiába lenne nyelvtudásom, a magyar jogszabályok (EU-harmonizáció ellenére) annyira eltérnek nem kevés esetben a más EU-tagállam rendelkezéseitől, hogy elmagyarázni sem lehet, mert nincs rá kifejezés…

 7. Ignácz János · 2011/12/13

  Kiváncsi lennék a nyelvtudására annak a szerencsésnek,akit felvesznek egy nyelvtudáshoz kötött pozícióba. Vajon egy művezető milyen nyelven beszél a magyar rabszolgákkal? Járműgépész diplomával, “C”-tipusú orosz tárgyalóképes nyelvtudással két éve nem találok munkát ! Mert ahová kellene az orosz,ott mindenütt ott van mellette az angol. Konkrétan találkoztam olyan hírdetéssel,ahol műszaki mérnököt kerestek,-több éves kűlföldi tapasztalattal,angol-orosz tárgyalóképes nyelvtudással. Most jön a lényeg bruttó 120 000 Ft-ér. Ez a diplomás emberek szemköztköpése ! Lehet,hogy meg kell várnom mig visszajönnek az oroszok ? Most 57 éves vagyok. Üdv: János

 8. Hegedüs János · 2011/12/13

  bocs!
  “nyelvtudás nélkül”

 9. Hegedüs János · 2011/12/13

  Még mondja valaki, hogy egy amerikai nincs helyzeti előnyben bárkivel szemben. Ő , ha leesik egy ejtőernyővel szinte bárhol a földön, a saját anyanyelvével azonnal boldogul. Még akkor is, ha nincs különlegesebb képzettsége. Itt MAGYARORSZÁGON vagyunk és az esetek 80 %-ban nem kellene a nyelv a hirdetett pozícióhoz, mert az ott töltött néhány év alatt lehet, hogy egyszer sem használná közvetlenül a munkájához. Nyeltudás nélkül lassan WC-s néni sem lehet az ember. Teljesen mindegy, hogy hány év tapasztalata van és milyen ( igazolható ) eredményei.

 10. Dark Jedi · 2011/12/13

  Arról is készülhetne statisztika, hogy a hirdetésekben elvárt nyelvtudás valójában az esetek hány %-ában szükséges a pozíció betöltéséhez.

Hozzászólás


*