Mi mindent árul el a testbeszéd?

Néhány jól irányzott mondattal felkelheted leendő munkáltatód érdeklődését. De mi a helyzet a nonverbális kommunikációval? Mennyiben befolyásolja a jelentkezést, ha a testbeszéd nem mutat elegendő határozottságot? Ha amit mondasz nem áll harmóniában a testbeszéddel, az a verbális kommunikáció értékét is csökkenti. Ha például arról beszélsz, hogy mennyire talpraesett vagy és maximálisan megvan benned a képesség arra, hogy másokat irányíts és közben a kezed tördeled, vagy szorosan magadhoz szorítod karba tett kezeidet, azzal nem éppen a magabiztosságról fogod meggyőzni az interjúztatót. Lényegében a testbeszéd sok esetben árulkodó lehet, de hogyan lehet ezt kiküszöbölni? Meg lehet egyáltalán tanulni a testbeszéd kontrollálását?

Az első benyomások

Sokan egyetértenek abban, hogy az első benyomások már az előtt megkezdődnek, hogy belépnénk az interjúztató irodába. Akár a liftben, vagy a recepciónál vagy, mutasd azt magadról, hogy magabiztos vagy. Ilyenkor már ne böngészd zavarodottan az önéletrajzod, igyekezd minél jobban leplezni idegességed. Figyeld meg, ha arra koncentrálsz, hogy menni fog, és nem engedsz teret a negatív gondolatoknak, akkor sokkal jobban fog menni az interjú is.

Mutasd a legjobb oldalad

Amíg várakozol, ne görnyedj össze, ne hajtsd le a fejed, ne dobolj a lábaddal, ne nézegesd idegesen az órád. Kerülj minden olyan nonverbális kommunikációt, ami arra utal, hogy belül éppen milyen érzelmi viharok zajlanak le benned. Húzd ki magad, helyezd magad kényelembe, hogy minél inkább nyugalmat sugározz magadból. De ne vidd túlzásba. Ha túl lazán kezdesz viselkedni az sem kelt jó benyomást.

Várakozás közben lapozgathatsz egy újságot, hogy lekösd magad, de ügyelj arra is, hogy ne keljen mindent szétpakolnod, amikor behívnak az interjúra. Semmi se zavarjon meg abban, hogy üdvözöld az interjúztatót.

„Rázva, nem keverve”

Ha állásinterjú, akkor kézfogás. Mi a jó kézfogás titka? A túlságosan agresszív kézfogás ugyanolyan furcsán hathat, mintha lagymatagon fognánk kezet a másik féllel. Nem butaság tehát egy baráttal gyakorolni az interjú előtt, hogy megtaláljuk az egyensúlyt.

Jobb kézzel történik majd a kézfogás, ezért minden, amit szeretnél magaddal vinni (önéletrajz, portfolió stb.) a bal kezedben legyen, hogy minél gördülékenyebbek legyenek az első percek. Tartsd a tenyered egy kicsit feljebb, ezzel mutatva, hogy bizalmat szavazol leendő munkáltatódnak, az interjúztatónak. Ilyenkor sose tedd rá bal kezed a kézfogó kezekre, mert ez túl bizalmas lehet vagy éppenséggel a dominancia jelét mutathatja.

Fontos lépések

Mikor az első lépéseket teszed, ügyelj az udvariasságra. Kövesd az interjúztató személyt, legyen ő HR-es, asszisztens, vagy leendő főnököd. Ezzel azt üzened majd, hogy te vagy a jelölt, ő van „otthon” a szituációban, követed őt.

Az interjú

Amikor helyet foglalsz, tegyél le mindent a kezedből. Az önéletrajzod helyezd az asztalra, ugyanígy tégy portfólióddal is. A táskát és egyéb dolgokat se az öledben pihentesd, hanem tedd le egy székre, vagy magad mellé a földre. Az öledben szorongatott tárgyak azt a benyomást kelthetik, hogy elbarikádozod magad, védeni akarod magad valamitől.

Ne görnyedj össze, hanem ülj egyenesen, ezzel nyitottságot sugárzol majd.

Amikor a kezeddel gesztikulálsz, ne tegyél túl széles mozdulatokat, mert az túl hevesnek hathat. A kéz gesztikuláció természetes velejárója egy beszélgetésnek, de kerüld az eltúlzott mozdulatokat.

Tanácsos az asztaltól egy kicsit távolabb ülni, hogy látszódjon a gesztikulációd is.

A távozás művészete

Az állásinterjú végeztével szedd össze a magaddal hozott papírokat, táskádat, állj fel lassan, mosolyogj. Búcsúnál fogj újra kezet az interjúztatóval, illetve köszönj el attól is, aki az interjúra bekísért.

Mindenkiben megvan az igyekezet arra, hogy az interjú alatt értelmezze az interjúztató testbeszédét, azonban ezzel nem mindig érdemes foglalkozni, ugyanis az interjúztatók többsége úgy vezeti végig a beszélgetést, hogy a lehető legkevesebbet mutatják ki érzéseikből, gondolataikból. Kifejezetten az beszélgetés ideje alatt ne akard elemezni a leadott jeleket, mert azzal negatív irányba terelheted az állásinterjút.

Megosztás:

5 hozzászólás

 1. Szanda Klára · 2010/07/16

  A fent leírtak teljesen egyértelműen segíthetik az interjú szerencsés kimenetelét, de szerintem ebben a helyzetben meglehetősen nehéz a testbeszédre figyelni, nehéz természetes önmagad lenni.
  Jómagam egy nagyon érzékeny ember vagyok, és általában már az első pillanatban kiderítem, hogy a külsőm elnyerte vagy sem az interjúztató tetszését, ezért az eredmény nem is kétséges.

 2. Kiss Imre · 2010/07/23

  Ez mind szép és jó, de sajnos a HR-es emberkék legfőbb kérdése”gyerek van, házas, nős, vagy a nyelvtanári diplomát megkérdőjelezi és azt a válasz adja hogy az csak középfokú nyelv vizsgával egyenértékű. Tehát ha ezért járnak több évig fősulira gratulálok!

 3. Judit · 2010/07/27

  Csatlakozom az elottem szolohoz. Ez igy igaz. A kozepfoku nyelvvizsgara nem a foiskolat vegzett nyelvtanar kesziti elo az emberkeket? Nagy az Isten allatkertje. Vagy ugy is mondhatnam: buta emberrel szemben az Istenek is tehetetlenek. Talan a HR-esnek nincs is nyelvvezsgaja, azert nyilatkozik igy.

 4. Galambos Zoltán · 2010/07/31

  Az a véleményem, hogy nem kell nagyon komolyan venni ezeket az interjúkat. Ezt úgy értem, hogy nem szabad sem a múltra (ahol esetleg kudarcok is vannak), sem a jövőre (amire negatívan gondolunk a múltbéli kudarcok miatt) gondolni. Egész egyszerűen abban a pillanatban meg kell tenni a tőlünk telhető legtöbbet azért, hogy megfeleljünk… saját elvárásainknak ugyanis, ha kirúgnak, emelt fővel tudunk eljönni.
  Szervezeti vezetőként elég sok embert interjúztattam és ami a legjobban zavart, az a mérhetetlen alázat. Sokkal jobb, ha valaki magabiztosan ,felkészülten érkezik nem törődve azzal, hogy esetleg nem veszik fel! Egészen más energiák kezdenek ugyanis hatni oda és vissza… Ha valaki nem alázatos, egyenrangú félként tárgyalhat. Ne felejtsük el, nem csak a cég ad valamit (állást), hanem a dolgozó is (időt, energiát, szaktudást), tehát ez egy üzlet!
  Más. Ezekre az interjúkra fel lehet úgy készülni, mit a sportolók a versenyekre, az ún. gyors állítás módszerével. A találkozó előtt 10 perccel (vagy akár még otthon) egy nyugodt helyen becsukott szemmel elképzeljük a legjobb várható eredményt. A felvételiztető mosolyog, kedves és a tárgyalás végén elégedetten ráz velünk kezet…..stb. Ez mág nem jelenti azt, hogy így történik majd, de jelentősen csökkenti a stresszt és ezáltal összeszedettebben tudunk tárgyalni.

 5. Maráczi Csaba · 2010/08/27

  Galambos Zoltán: Ez így igaz, viszont mivel Magyarországon állítólag, vagy tényleg (ehhez nem értek) nagy a munkanélküliség, az emberek valószínűleg azt gondolják, hogy bármit bármennyiért el kell vállalni, mert különben vége az életnek, nincs tovább. És valószínűleg ezért vetik magukat az emberek a lábtörlőre egy egy ilyen alkalommal. Valószínűleg ehhez az is hozzá tartozik, hogy az emberek nagy része nem képez tartalékot, amiből esetleg megél, ha nem munka közben keres másik állást.