Eljött a pályakezdők ideje

Ahogy lábalunk ki a válságból, a pályakezdők esélyei is javulhatnak. Ez jó hír, azonban semmi sem jön magától, ezért most sorra vesszük, hogy pályakezdőként hogyan tudod növelni esélyeid. Most, hogy a munkaerőpiac kezd újra életre kelni, a pályakezdők esélyei is nagyban megnőhetnek.

Az első és legfontosabb, hogy már a tanulmányok alatt el kell kezdeni tapasztalatokat gyűjteni. Ez akkor is hasznos lehet, ha esetleg nem a szakmádhoz kapcsolódó tapasztalatról van szó. A munkakeresést már időben el kell kezdeni ahhoz, hogy tényleg olyan munkát találhass, ami illeszkedik az elképzeléseidbe. Nem elég, ha a tanulmányok befejezése után kezdesz neki a karrierépítésnek, munkakeresésnek. Ma már köztudott, hogy szakmai tapasztalatok nélkül nehezen lehet labdába rúgni, ezét nem árt a tapasztalatokat még a tanulmányok alatt begyűjteni, amikor még nem féltétlenül szükséges égetően a pénzkeresés. Járj utána, hogy hol tudnál szakmai gyakorlatot szerezni, nyári munkát vállalni. Gyakorlatra igyekezz olyan céget találni, ahol valóban tudsz fejlődni és nem csak unatkozol néhány hétig. Sok esetben fordul elő ugyanis az, hogy a gyakorlat után, ha elégedettek voltak a gyakornokkal, teljes állásban kívánják tovább alkalmazni.

Tudd, hogy mire vagy képes

Fontos, hogy tudd, mire vagy képes, miben vagy még gyenge és miben szeretnél fejlődni. A tudásszomj és motiváció fontos tényezők egy pályakezdő esetében egy állásra jelentkezésnél. Tudd, hogy mik az elvárások, legyen a kezedben használható nyelvtudás.

Az önismeret azért nagyon fontos eleme az álláskeresésnek, mert a technikai tudás és szakmai tapasztalatok mellett annak is hatalmas jelentősége van, hogy mennyire jó a kommunikációs készséged, mennyire vagy rugalmas, képes vagy-e a csapatmunkára, megfelelő-e a problémamegoldó képességed. Ezek fejlesztésére gyakorlásra van szükség, de tanácsot is kérhetünk.

Networking toborzás

Azaz, mikor a cégek kapcsolatokon keresztül keresnek új alkalmazottakat. Néhány tipp annak érdekében, hogy minél nagyobb kapcsolati hálóval rendelkezzenek a pályakezdők. Tartsd a kapcsolatot az évfolyamtársakkal az iskola befejezése után. Ma már számos cég mutatkozik be a főiskolákon, egyetemeken. Ezen érdemes részt venni, illetve az előadások után odamenni a vállalat képviselőjéhez, beszélgetni vele, névjegykártyát cserélni. Az állásbörzék, szakmai kiállítások szintén alkalmasak a kapcsolatépítésre.

Telített szakmák

Mindig vannak tendenciák arra vonatkozóan, hogy mely szakmákban könnyebb és melyekben nehezebb elhelyezkedni. Tanácsadók véleménye szerint azonban a lelkesedés a legfontosabb. Ha ugyanis van egy terület, amiért hajlandóak vagyunk sok mindent megtenni, időt és energiát fektetni, akkor nem számít, hogy mekkora a szakmában a kereslet.

A munkáltatók is egyre tudatosabbak és a HR stratégiát üzleti stratégiájuk részének tekintik. Egyelőre csak elszórtan lehet ilyen jellegű kezdeményezésekről hallani, igazi stratégiáról még nem beszélhetünk, de a folyamat elindult.

Tudd, hogy mit akarsz

Sokan a tanulmányaik befejezése után tanácstalanul állnak és nem tudják, hogy mit is szeretnének. Az okok egyrészt az oktatási rendszerben keresendők, mivel ott a hangsúly az elméleten van és nem a gyakorlaton. Az oktatási intézmények nem fektetnek elég hangsúlyt arra, hogy használható tudást adjanak a tanulók kezébe, illetve, hogy segítsék őket a pályaválasztásban. Ennek köszönhetően sokan pályát tévesztenek, nem a megfelelő iskolát választják és olyan területen helyezkednek el, ami igazán nem hozzájuk való. Később pedig ezen nehezebb változtatni.

Érdemes állásbörzére menni?

Az állásbörzék jó lehetőséget nyújtanak az oda látogatóknak arra, hogy felmérjék a piacot, és lássák, hogy az igényeknek mennyire felelnek meg. Az állásbörzékkel kapcsolatban bővebben ITT olvashatsz.

Megosztás:

10 hozzászólás

 1. mapes insurance · 2010/10/06

  Erika fail 😛

 2. B.Krissz · 2010/08/01

  Vannak olyan ágzatok magyarországon ahol igazából a pályakezdők ideje soha nem fog eljönni. Ilyen az enyém is: az Élelmiszeripar. Én már két éve vagyok diplomás pályakezdő, ez alatt az időszak alatt volt szerencsém interjúk révén, az összes jelentősebb multit, és jó néhány kis üzemecskét is bejárni. Általánosságban azt figyeltem meg, hogy az idősebb “kollegák” közül sokan rosszul vannak az új arcoktól. Féltik évek alatt elért poziciójukat, a “feltörekvő ifjúságtól”, akik már ne adj isten, nyelveket is beszélnek és az informatikában is otthon vannak. Így már egy csomó helyre a bejutás eleve esélytelen. De néha előfordul, hogy felülről jön az utasítás: ide egy új ember kell! Ilyenkor van esélye a magam fajta zöldfülűnek a bemutatkozásra. Ezek az interjúk, ahol megmagyarázzák nekem mennyire alkalmatlan vagyok az állásra. Sok helyen megy ki arra a játék, hogy bebízonyítsák a fiatalok közül senki sem felel meg. Valakit “belülről” kell feljebb rakni. Nagyon sok helyen elöbb volt nyertes pályázó, mint a pályázható állás.:D
  Látom a sok évfolyamtársam akik közül sokan külföldön hamburgert árulnak, vagy csak simán itthon vegetálnalnak és nekem valahogy nem tűnik úgy ez lenne a pályakezdők ideje. Sőt még esélyt sem látok a változásra.

 3. Anita · 2010/07/14

  Üzenet S. Tamásnak (is)!

  Száz százalék, hogy nem a hobbid, ráadásul vállalható hobbid miatt nem találsz jelenleg munkát. Szerintem most itt van a nyár ne görcsölj, ne agyalj! Persze könnyű, mondani, hidd el tapasztalatból tudom(én közel egyéves munkanélküliség után nagy nehezen találtam egy állást, ami nem álmaim állása volt, de egy hete benyögte a vezetőség: “Kösz, de mégse!!!”) Szóval “kellemes” volt ez az oly régóta megélt helyzet, hogy újra összekaparhatom magam, és erővel álljak neki az állások keresésének…

  Egyvalami egészen biztos, akár egy multicégnél vagy, akár egy szutykos kis termelő üzemnél: felejtsd el, hogy Neked igazad lehet, hogy neked is lehetnek új(sőt jobb ötleteid). Jah, mondjak még valamit? Ha netán fiatal lány vagy, aki csinos is, értelmes is, és még olyan galád, hogy mer diplomával rendelkezni, na annál nagyobb bűnt nem követhet el senki a földön. Szóval itt tartunk Magyarország, de inkább Agyarország – ahogy a Tankcsapda mondaná!

  Tudom megvan a válasz: El lehet menni!!!(bár már ez is régi duma:) De akinek nem áll rendelkezésére több 100 ezer “ropi” az nem teheti meg, hogy csak fogja magát és elzúz innen!!! Ez is egy vélemény, ahány ember, annyi tapasztalat…kész. Egy kalappal az új – és bízzunk benne- jobb álláshoz!

 4. Molnár András · 2010/07/14

  Szia Szabolcs!

  Köszönöm a tippet, természetesen utána fogok járni a helyi álláslehetőségeknek is. Egy-két multinál már benn van a kis portfólióm, de a Tyco még nincs köztük. Majd rákeresek és megnézem a lehetőségeket, eddig nem hallottam a cég bővítéséről. Manapság még ennyit sem szoktak segíteni az emberek…:-(
  Köszönöm még egyszer!:-)
  Mindenkinek kívánok sikeres álláskeresést és reménykedek abban, hogy egyszer azokat az személyeket is megbecsülik majd, akik dolgozni, tanulni szeretnének becsülettel!
  Szép napot Hölgyek és Urak!

 5. Dorottya · 2010/07/11

  Hello!

  Én pályakezdő vagyok, és olyan pályakezdő, aki most végzett. Magam részéről én korábban próbáltam úgy eljárni ahogy a cikk ajánlotta. Másodéves voltam a főiskolán amikor iskola mellett eljártam dolgozni, amikor csak tudtam egy könyvelői irodában, amit ott lehetet elsajátítottam. Tavalyi évben éreztem, hogy ez nem elég féléves szakmai gyakorlatnak, későbbieknek lehet, hogy nem fogják megfelelő tapasztalatnak tartani. Tavaly nyáron szakmai nyelvvizsgát tettem, miután azt sikeresen letettem, szeptembertől folyamatosan, napjában több órán keresztül küldözgettem az önéletrajzaimat, majd jártam karrierbörzére, hogy találjak helyet szakmai gyakorlatra. Hiába kerestem hosszú távra, nem akartam “csak szakmai gyakorlatra menni”, sajnos egészen novemberig senkinek nem voltam megfelelő. Novemberben találtam egy ingyenes szakmai gyakorlat lehetőséget, ahol közölték, hogy hiába nem kapok pénzt se, de ne is álmodjak a maradásról. Ekkor már decembert írtunk, addig kb semmilyen lehetőség, így hát elfogadtam.
  Állásbörze jó lehet, bár mondjuk rossz, hogy évente kb csak két időszakban van, de van ahol csak egyszer. A cégek továbbá amelett hogy tapasztalatokkal rendelkező pályakezdőt keresnek, azonnali kezdéssel is, nem érdeklik őket, hogy még van vizsga, de két hét múlva már nincs, az rengeteg idő számukra.
  Karácsony előtt pár nappal azonban egy nagy multinacionális cégtől jött egy hívás, hogy lenne náluk szakmai gyakorlat lehetőség. Gondoltam multinacionális cég, fizetett is (diákmunka kategória szinten), igérte, hogy segít megirni a szakdogát, így hát átmentem. Igérték, hogy akár lehet is maradni, azonban amikor nekem lejárt a szakmai gyakorlatom, nem volt állás amit meglehetett pályázni, valamint épp akkor indult be tendencia, hogy inkább rendes dolgozók helyére, szakmai gyakorlatosokat vesznek föl, mivel azért a cég rájött, hogy egy hallgató ugyanúgy képes elvégezni a feladatot, csak olcsóbb. Érdekes, hogy szakmai gyakorlaton közlik még, hogy milyen okos vagy és értelmes, de amikor rendes dolgozónak pályázol, hát akkor már minden fajta probléma van veled.
  Összességében tehát csak a történetemmel annyit szerettem volna elmesélni, hogy hiába van szakmai tapasztalatom, véleményem szerint nem kevés pályakezdő létemre, múlt héten egy állásinterjú után közölték velem, hogy nincs elég tapasztalatom, pedig pályakezdők számára is megvolt hirdetve a pozíció. Azontúl hiába voltam lelkes, igazából csak jobban fájt, mert abszolult nem érdeklik őket a lelkesedés sem.

 6. S.Tamás · 2010/07/10

  Háj evrivan!

  7 éve folyamatosan volt munkám, míg egy olyan céghez el nem kerültem, ahol a földbéli pokol jelent meg. Gyomorideg már vasárnap este, hogy mi lesz holnap reggel. A felettesem a főnök fia volt, aki kinevezett igazgató volt, de nekem kellett volna neki adnom a feladatokat. Ha önállóan kezdtem dolgozni, akkor a végeredménynél jöttek az olyan beszélgetések, hogy én nem erre gondoltam.-OK, akkor hogy legyen. -Nem tudom.csináld ahogy jónak látod. Mindenki kitalálta marketinges voltam.
  Nagyon sok munkám volt és egy ideig bírtam is, míg addig szekáltak, hogy lelkileg roppantam össze és sikertelenséget, sikertelenségre halmoztam. A szadizás addig fajult, hogy feladtam, mert már az egészségemre kezdett rámenni.
  Most május óta munkanélkül vagyok és próbálok helyet találni, saját lábra állni. Vannak értékelhető hobbijaim, amik szerepelnek a CV-ben is. A hobbim a főzés és van egy saját oldalam is, amit beleírtam.
  Lehet, hogy nem kellett volna? Hallott már valaki arról, hogy egy komoly hobbi miatt nem kapott melót?

 7. Szabolcs · 2010/07/09

  Szia András!
  Ha javasolhatom, nézz körül itt, az esztergomi cégek álláshirdetései közzött, mert gyakran vannak meghirdetett állások közép és felsőfukú végzettséggel rendelkezőknek.
  A mi cégünk (Tyco) is bővít, így ide is érdemes beadnod a pályázatodat. Ha sikerül újra állást találnod, meg tudod oldani a nyelvtanulás finanszírozását is.

  Sok sikert!

  Üdv.
  Szabolcs

 8. Labancz Klára · 2010/07/08

  Sziasztok!!
  Hasznos olvasnivaló volt, de nem jutottam közelebb ahhoz, hogy munkám legyen. 2009-ben végeztem logisztikusként, hozzáteszem nem is olyan rosszul. Sajna minket nem világosítottak fel, hogy ha nincs szakmai tapasztalatod a kutya sem szól hozzád!! Pedig így van. Ráadásul, én egy kis faluban lakom, még jobban elvagyok vágva mindentől. S már 100 önéletrajz küldésen is túl vagyok. Természetesen az önéletrajzomat is a “nagykönyv” szerint szerkesztettem meg. Hiába nagyon fajin , meg minden, de nincs szakmai tapasztalatom, még árufeltöltőnek sem vesznek fel. Most szakmai tapasztalat gyűjtés kint a szőlőszetben történik. De szeptember, októberben letelik az idénymunka. Remélem addigra , kedves miniszterúrunk is hozzá kezd az ígéretéhez, amiben egy millió munkahelyet ígért. Vagy csak akkor fognak odafigyelni a pályakezdőkre, ha valamelyiknek mindenből elege lesz és, megöli magát, és nagy por kavarodik belőle??

 9. Molnár András · 2010/07/08

  Én úgy látom,hogy itt csak a főiskolát és egyetemet végzett fiatalokhoz szól elsősorban az írás.
  Nekem érettségi után el kellett mennem dolgozni,mert előtte nem sokkal halt meg édesanyám és édesapám nem tudott eltartani. Én 15 éve folyamatosan dolgozok és közben elvégeztem több logisztikai és egyéb tanfolyamot. Ehhez köztudottan szükséges lenne a nyelvtudás,de nekem csak alapfokú angol nyelvvizsgám van. Sajnos munka nélkül maradtam kb. másfél hónapja és nálunk(Esztergomban) nincs lehetőség nyelvvizsga előkészítő tanfolyamon részt venni a munkaügyi hivatalon keresztül,mert nincs rá pénz. Eddig becsülettel fizettem az adót, akarok tanulni és dolgozni is egyúttal!!! Az államnak nem lenne érdekében a tanulni vágyókat támogatni? Senkim sem él már és én úgy látom,csak az tudja elérni igazán amit szeretne,akit ebben támogatnak is a háttérből! Amíg nincs komolyabb nyelvtudás,addig munka sincs(legalábbis,amit tanultam). Most azon igyekszem,hogy legalább középfokra fel tudjam vinni az angolom és több eséllyel tudjak pályázni az álláshirdetésekre.
  Köszönöm az illetékeseknek,hogy bár fizettem az adót tisztességgel,amikor engem kellene támogatni,hogy “hasznosabb” ember legyek a munkaerőpiacon,azt már nem!
  Igyekszek nem feladni!
  Szép napot mindenkinek!

 10. Krisztina · 2010/07/08

  A pályakezdők élete sosem volt könnyű. Számos olyan ismerősöm van a főiskolai éveimből, akiknek legalább egy év kellett már a válság előtt is, hogy elhelyezkedjenek. Minden fiatalnak azzal kell szembesülnie, még ha van is szakmai tapasztalata, hogy a cégek nem szívesen foglalkoztatnak pályakezdőket. Számos hirdetésben fel is tüntetik, hogy pályakezdőket nem várnak, mert nincs idő a betanításra. Eddig úgy tudtam, hogy minden munkába bele kell tanulni. Ha valaki új helyen kezd el dolgozni, meg kell ismernie a környezetet, az új szokásokat, a munkamódszert, a főnökök rigolyáit. Ez még egy tapasztalt embernek is, időbe telik. Az lehet, hogy kevesebbe mint egy pályakezdőnek, de a lehetőséget meg adni mindenkinek.

Hozzászólás


*