Az átlagkeresők járnak rosszul

Adószakértők véleménye szerint a kis- és középvállalkozások és az átlagnál jobban keresők járnak jól a tervezett adóváltoztatásokkal.

A Magyar Nemzeti Bank által várt 3 százalékos inflációt, illetve az 5 százalékos béremelést figyelembe véve minden jövedelemszinten nőnek a nettó bérek, míg reálértéken 147 ezer forinttól emelkedik, de nem lineárisan 189 és 273 ezer forint között mindenkinek kisebb mértékben nő a nettója, mint az infláció.

Ennek az ok az, hogy az adójóváírás 180 ezer forint környékéről kezd el fogyni jövőre, de 273 ezer forinttól már az adócsökkenés ellentételezi a csökkenő adójóváírást, így az e feletti tartományban újra nő a reálbér.

A kulcs csökkentése önmagában még nem megoldás

Az szja-kulcsok csökkentése önmagában nem vezet keresetnövekedéshez az alacsony és közepes jövedelmeknél, ugyanis az adórendszernek az adójóváírás is fontos eleme, így az a nagy kérdés, pontosan hogyan is vezetik ki a rendszerből. Egyelőre csak azt tudjuk, nem egy lépésben tüntetik el.

Nem az átlag munkavállalók járnak jól a módosításokkal

Leginkább a 350 ezer forintnál többet keresők járnak igazán jól, nem az átlagkeresők. A minimálbéren foglalkoztatottak is rosszabbul járhatnak.

Összességében az átlagnál jóval többet keresők jól járnak az adókulcs csökkentésével. Az egykulcsos lineáris adózás a LIGA Szakszervezetek szerint törli a rendszerből a szolidaritást és kizárólag a tehetősebbeknek nyújt kedvezményeket.

Ha kíváncsi rá, hogy bruttó keresetéhez képest hogyan változik majd a nettó összeg, kiszámíthatja azt a 2011-es bérkalkulátorral, mely többek között a HR Portál oldalán is az Önök rendelkezésére áll.

Forrás: HR Portál

Megosztás:

5 hozzászólás

 1. Irgumburgum · 2010/10/29

  Miért jó ez, hogy a kevesebb keresetűek járnak rosszul? Ennek az a lényege, hogy aki szegény az legyen még szegényebb? Nagyot csalódtam ebben a ..ban. Majd jó lesz, ha addig még bírjuk ugye? Valaki tudja a választ akkor írja már meg.

 2. Fekecs Péter · 2010/10/29

  Persze, szokás szerint a kisemberek lesznek szivatva megint…… és még az adójóváírást is megakarják szüntetni? Szánalmas banda. Szöveg az mindig van hogy így jobb lesz úgy jobb lesz… Fenét lesz jobb, csak rosszabb lesz.

 3. Závodszki Zoltán · 2010/10/31

  Z.Zoltán:

  Természetesen így van. Más számítás is igazolja. A népességfogyást erősíti,nem pedig a növekedést. A magyarok szegénysége fokozódik.
  Pár hónapés év , akkor érzékelhető igazán a hatása.

 4. Sandorfi Zoltan · 2010/11/04

  Az uj adorendeszer munkara osztonoz, valamint remelhetoleg potlolagos befekteteseket fog vonzani Magyarorszagra, ami munkahelyeket teremt. A magasabb jovedelem linearis adozas eseten is tobb ado forint hozzajarulast jelent a “kozoshoz”, mint az alacsonyabb jovedelem. Szerintem az sokkal kevesebe fair, hogy a bevallott magasabb jovedelem – amely mogott velhetoen tobb egyeni “befektetes”, tanulas, munkatapasztalat es stressz van – tobblet adoval van sujtva, es gyakorlatilag a teljes elvonas a brutto ber ~50%-at erinti. Ha alapul veszunk egy multinal dolgozo illetot (ahol a teljes jovedelem bevallasra kerul), bizonyos, nem tul magas jovedelemszint felett a megkeresett brutto 100 Ft-bol 50Ft levonasra kerul, valamint a ceg meg tovabbi 35-40 Ft-t fizet az allamkasszaba a munkavallalo bere utan. Vegeredmenyben, a nem tul stresszmentes munka es nem fizetett jelentos tulorak eredmenye, hogy az allam 1.5-szer annyit keres, mint az illeto munkavallalo….szerintem ez az, ami nem fair….ez nem nevezheto kozteherviselesnek.

 5. SáEr · 2010/11/12

  Kedves fórumozók!
  Akkor kellett volna gondolkoznotok,amikor éjfélig vártatok a sorotokra.hogy le tudjátok adni a voksotokat az általatok olyan nagyra tartott fityiszre.
  Ti elhittétek,hogy majd jön a kánaán?Nem veszitek észre,hogy mennyire befolyásolhatók vagytok?Mind a két nagy párt,és az összes média állandóan azt szajkózta,hogy a jobbik micsoda veszedelmes állat faj.Azért hadakoztak kézzel lábbal ellenük,mert tudták,ha ők győznek,akkor az összes,régi rendszerből visszamaradt,lopó,csaló,hazug bandának vége.Hát ennyi!!