Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Bérkompenzációért tüntettek az Auchan dolgozói

BérkompenzációA KASZ képviselői délelőtt átadták petíciójukat a cégvezetésnek. Az érdekképviselet azt kéri, hogy a munkavállalóknak ne legyen kevesebb a nettó munkabérük az idén, mint tavaly volt. Ragaszkodnak a dolgozóknak nyújtott szociális juttatások megőrzéséhez is.

A petíció átadása után Melis Lászlóné, az alapszervezet titkára elmondta: a kormány által elvárt béremelést kérik, de ettől a cég elzárkózott. Ehelyett egyéni teljesítmény alapján 0-2 százalék közötti bruttó emelést ajánlottak. Ezt a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak.

Az érdekképviselet jelenlévő tisztségviselői elmondták azt is, felmerült a szociális juttatások rendszerének átalakítása. A juttatások csökkentését vagy megszüntetését szintén nem tartják elfogadhatónak. Az alapszervezet titkára közölte: várják a cég végleges, hivatalos tájékoztatóját.

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója azt közölte, ha megadnák a bérkompenzációt, az 400-500 ember munkahelyébe kerülne, de az Auchan nem akar dolgozókat elbocsátani. A nettó bérek csökkenése a cégen kívül álló okok miatt következett be. Azt nem tudják vállalni, hogy a jelenlegi visszaeső forgalom mellett olyan bérfejlesztést hajtsanak végre, ami a következő időszakban nem tartható - mondta a cég képviselője.

A társaság terve az - főleg, ha a Cora felvásárlása sikerül -, hogy növeljék piaci részesedésüket, illetve forgalmukat. Ezzel nyílna lehetőség a bérek fejlesztésére.

Az MTI helyszínen lévő tudósítójának tapasztalatai szerint a délelőtti órákban 100-200 demonstráló volt a helyszínen, a résztvevők táblákat tartottak, amelyeken a kereskedelmi dolgozók alacsony fizetésére és megélhetési nehézségeire hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy a demonstrációval a tisztességes megélhetésükért küzdenek.

HR Portál