Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba?

Munkaközi szünet
Közérdekű okból 2011. júliusában 11 nap fizetetlen szabadságot kértem, melyet a munkáltató engedélyezett. Közalkalmazotti munkaviszonyom 1986. szeptember 1-jétől folyamatos, tehát 2011. szept. 1-jén jogosult lennék a 25 év után járó jutalomra. Kérdésem: befolyásolja-e a jutalom kifizetését az említett fizetés nélküli szabadság, ha igen, hogyan?


Dr. Göndös Gábor: Közalkalmazotti jogviszonya az említett időtartam alatt szünetelt, ezért az nem számít bele a 25 évbe, ami annyit jelent, hogy meghosszabbodik a fizetetlen szabadság időtartamával (11 nap) a 25 év.

Munkaközi szünet számítógépes munkánál

Egy multi cégnél dolgozó pénztáros vagyok. Szeretném megtudni, mivel monitor előtt dolgozom, milyen munka közi szünet illet meg.

Dr. Göndös Gábor: A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit külön kormányrendelet szabályozza (50/1999. (XI.3.) EüM rendelet). Az említett jogszabály szerint a munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést legalább óránként tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg. Ez a rendelkezés ugyanakkor nem érinti a Munka Törvénykönyvében előírt, munkaközi szünetre vonatkozó előírást; eszerint ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a 6 órát meghaladja, valamint minden további 3 óra munkavégzés után a munkavállalónak legalább 20 perc, legfeljebb 1 óra munkaközi szünetet kell biztosítani, melyből legalább 20 percet egybefüggően kell kiadni. Természetesen annak nincs akadálya, hogy a munkáltató -– megfelelő munkaszervezéssel -– megoldja a két tartam bizonyos mértékű átfedését, mellyel a megszakítás miatti időkiesés csökkenthető.

HR portál- Dr Göndös Gábor munkajogász