Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Az újra felfedezett motivációs levél

motivacios level


Motivációs levél? Az emberek gyakran teszik fel a kérdést: “2013-ban tényleg szükségünk van még rá?”. A válasz: nagyobb szükségünk van rá, mint valaha. Nézzük, miért is van így!

 


A munkáltatók nagyon speciális képességeket várnak el, amikor egy állást meghirdetnek. Néhányan az erős szaktudás követelik meg, úgy mint technikai tanúsítvány vagy könyvelési tudás. Néhány munkáltatónak pedig a “személyi készségek” fontosak, mint például ügyfelekkel való együttműködés vagy a jó problémamegoldó képesség. Egy jól megírt motivációs levél előnye, ha mindkét tulajdonságtípusra rávilágít.

Vegyük figyelembe a munkaadó igényeit


Napjainkra a motivációs levél nem csak annyit jelent, hogy “Önéletrajzomat csatolom”, nem csupán helypocsékolás. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy hatást gyakoroljunk a HR-esekre.

Egy napra kész motivációs levél a munkáltatóról is szól, nem csupán a munkakeresőről. Ha egy álláshirdetés marketinges gyakorlatot kíván meg pl. egy új termék elindításához, akkor felkutathatjuk a munkaadóval kapcsolatos információkat, hogy még specifikusabban beszélhessünk majd az interjún a témáról.

Egy motivációs levélben leírhatjuk például, hogy “Nagyon mély hatást gyakorolt rám az Önök cégének fejlődése, illetve az új termékük hatalmas sikere”. Ilyenkor természetesen nevezzük meg a terméket vagy szolgáltatást, amiről beszélünk, így még felkészültebbnek hatunk leendő munkaadónk szemében. Egy ilyen nyitó mondat azt a benyomást kelti majd az olvasóban, hogy figyelmet fordítunk a cégre és van olyan erős az érdeklődésünk, hogy utánajártunk a munkaadó profiljának.

Következő lépésben kitérhetünk azokra a képességeinkre, amiket a munkaadó elvárásként fogalmazott meg. “Amikor xy cégnél marketing managerként dolgoztam, az új xy termék elindítása, amivel aztán számos díjat is elnyertünk, az én felelősségem alá tartozott.” Konkrét adatokkal szolgáljunk, számoljunk be a nyereségről is, ami a mi munkánkat dicséri.

Fókuszáljunk a konkrét eredményekre


A jó motivációs levél nem tér ki olyan témákra, mint a munkaerkölcsünk vagy a munkára való képességünk, mert ezek olyan dolgok, amiket bárki mondhat, ezzel tehát ne pazaroljuk a drága helyet. Ehelyett beszélhetünk inkább a konkrét ereményeinkről, példákkal alátámasztva.

Minél specifikusabbak vagyunk és minél inkább relevánsak a képességeink az adott álláshoz, annál job. A munkaadók azt szeretnék tudni, hogy hogyan illeszthető a tapasztalati hátterünk az ő igényeihez. Ennek megfogalmazására a legjobb eszköz a motivációs levél.