Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Az „új Lengyelország” lett Magyarország

Ryan HammondBart Dabkowski

Két hetente tart állásinterjút és toborzást az Euwork Kft budapesti irodájában a brit Transline Resource Group. A munkaerő kölcsönző vállalat két képviselője, Ryan Hammond, a technikai részleg HR menedzsere, és Bartosz Dabkowski regionális képviselő adtak interjút.

● Mivel foglalkozik az önök ügynöksége?

RH: Ipari munkásokat, technikusokat és sofőröket helyezünk el az Egyesült Királyság területén 58 különböző munkakörbe, valamint Dublinban és Kanadában is vannak érdekeltségeink. A cégünk jelenleg a negyedik leggyorsabban növekvő középméretű ügynökség az Egyesült Királyságban, 2010-ben és 2012-ben is megkaptuk az ”Év Toborzóirodája „díját, 2011-ben másodikak lettünk.

● Miért keresnek külföldről munkavállalókat?

BD: Elsősorban a képességeik miatt. Jól képzett, megbízható munkaerőt jelentenek számunkra a külföldi jelentkezők. Ők már olyan hozzáállással jönnek, hogy minél több pénzt szeretnének keresni, munkára éhesek. Látszik rajtuk, hogy dolgozni akarnak, túlórát is szívesen vállalnak. Angliában sok munkalehetőség van, amit mi szívesen telítünk más országból származó dolgozókkal. Ők pénzt keresni jönnek Angliába, és ezért hajlandók dolgozni is.

RH: Az egyesült Királyságban egyértelműen jól megy most a gazdaságnak. Több szektorban is boomot tapasztalhatunk, és ez a helyzet a mi területünkön is. Jelenleg több száz munkavállalóra van sürgősen szükségünk a logisztika területén. De ha az Euwork azt mondaná, hogy ezer angolul beszélő jelentkezője van, őket is nagyon gyorsan elhelyeznénk.

● Hány nemzetiséget foglalkoztatnak? Nem jelent problémát, hogy több országból is fogadnak jelentkezőket?

RH: Pontosabban 22 országból foglalkoztatunk most dolgozókat.  A magyarokkal kapcsolatban azt tapasztaljuk, hogy megbízhatóak, pontosak, és gyorsan alkalmazkodnak, könnyen dolgoznak csoportokban. Nem kerülnek konfliktusokba más nációkkal, és az utazás sem jelent számukra gondot. A jobb jövő és a biztos anyagi háttér reményében jönnek hozzánk, és számos lehetőség kínálkozik nekik.

BD: A közép-európai térségben komoly munkanélküliség figyelhető meg. A 2004-es évtől kezdve rengeteg lengyel keresett Angliában munkalehetőséget, de ez a tendencia 2008 óta alábbhagyott, és 2009-től Magyarország lett az „új Lengyelország”.

● Szembesülnek a dolgozók között diszkriminációval?

RH: Egyértelmű diszkriminációs irányelvet követünk: zéró tolerancia. Ha valaki szóban vagy fizikailag bántalmaz másokat, annak azonnal felmondunk. Ezen kívül az egyenlő bánásmódot is biztosítjuk, mindenkinek ugyanolyanok a lehetőségei. A teljesítmény mérésére is kidolgozott statisztikánk van, amely minden diszkriminációt kizár. Ide mindenki a képességei alapján kerül be, és az alapján ítélik meg.

● Sokan családostul költöznének ki Nagy Britanniába.

BD: Szívesen látjuk őket. Azt tapasztaljuk, hogy az az ember, aki mögött ott áll egy feleség, esetleg gyerekei is vannak, hajlamosabb keményebben dolgozni, mint az egyedülálló munkatársa, mert már nem csak magát kell eltartania.

● Ki lehet megfelelő például egy raktárosi állásra?

BD: Bárki. Egyedül a jó fizikum a fontos, valamint hogy tudjon angolul. Ha valaki értelmes, de nincs jó végzettsége, tökéletes számára ez a lehetőség. És persze a hozzáállás nagyon fontos.

● Mit gondol, ez egy jó munkalehetőség?

RH: Szerintem ez egy jó kilátású munkakör, igen. A termelés ingadozó, de kereskedelem és raktárak mindig is lesznek, ezáltal ez egy biztos munka, ami perspektívát nyújt. A nálunk dolgozók 80%-a feljebb tud lépni a ranglétrán pár év alatt, nincsenek határok. A munkaidő a legtöbb helyen fix, így szinte az egész délutánja szabad a nálunk dolgozóknak. Nincs nagy nyomás, egyedül a kiírt célteljesítményt kell teljesíteni.

BD: Ha valaki keményen dolgozik, és jó képességekkel bír, a saját szerencséjének kovácsa, nem számít a nemzetisége. Itt azzá válhatsz, aki lenni bírsz. Én magam vagyok rá egy jó példa. 5 éve települtem az Egyesült Királyságba Lengyelországból, és minimálbérért dolgoztam, most pedig menedzser vagyok egy növekvő vállalatnál.

Ha pedig valakinek honvágya van, a fizetéséből akár hetente is hazautazhat – a repülőjegy ugyanis olcsóbb, mint Londonban fogni egy taxit!

● Mennyi idő kell ahhoz, hogy a külföldi munkavállaló részesülhessen az ország széleskörű szociális és egészségügyi ellátásában?

BD: Mivel az EU határain belül vagyunk, így a sürgősségi ellátás biztosított, amúgy körülbelül két hónap alatt már el lehet érni, hogy a szociális támogatásokat is igénybe vehessék a dolgozók.

 ● Magyarországon a munkaerő-kölcsönzőknél dolgozók gyakran szembesülnek azzal, hogy bár a munkaadó átvenné őket, a kölcsönző ebben nem érdekelt . Mi a helyzet Angliában?

RH: Nálunk mindössze három ledolgozott hónap után a dolgozóink minden további nélkül átmehetnek dolgozni közvetlenül a munkaadóhoz, például az Argos-hoz. Inkább előmeneteli lehetőséggel és képzésekkel igyekszünk a cégnél tartani az értékes munkaerőt. Cégünk a munkaidőn belül biztosít különböző képzéseket: angol nyelvtanítást, logisztikai, raktárosi oktatást, valamint adminisztrációs és technikusi képzéseink is vannak, a technikus végzettségűek pedig hármas szintre léphetnek. Ezekkel államilag elismert végzettséget kaphatnak 12 hónap alatt. Ezek a tréningek főleg gyakorlati jellegűek, munka közben segíti a dolgozókat az oktató, de van pár elméleti tárgy is. Ezzel a lehetőséggel azon kívül, hogy mi képzett kollégákkal dolgozhatunk, a nálunk dolgozók is megalapozhatják a karrierüket. Fontos számunkra, hogy jól kvalifikált dolgozóink legyenek, akik teljes munkaidőben szeretnének dolgozni, és céljuk a fejlődés.

● Van statisztikájuk arról, hogy milyen hosszan maradnak a cégnél vagy az országban a külföldiek?

RH: Nincs. Azt tudjuk egyedül, hogy a betelepülők 45%-a minimum öt évet szeretne maradni. Minden munka más, és a jelentkezők is különbözőek. Eddig ketten mondtak csak fel a mi részlegünkön.

BD: Angliában az EU állampolgárai bármeddig maradhatnak. Biztonságosnak találják az országot munka- és egészségügyi szempontból is. Ráadásul nagyon egyszerű itt az ügyeket intézni – én már három éve nem voltam bankban, mert telefonon és interneten minden gyorsan és kényelmesen intézhető. Az állam nem azért van, hogy megnehezítse, hanem pont hogy megkönnyítse az itt lakók életét.


Euwork Kft.

Transline Resource Group