Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Az ön munkahelye kerékpárbarát?

A közlekedési, az egészségügyi és a környezetvédelmi tárca kezdeményezésére 2007 augusztusában útjára indult a Kerékpáros Magyarország Program, mely a kerékpározást népszerűsítő kampányokat hivatott támogatni, mint amilyen a „Bringázz a Munkába” is. Azóta töretlenül fejlődik a mozgalom, a Kerékpáros Klub országszerte rendezi meg nagysikerű rendezvényeit, melyben a környezetvédelmi szempontok mellett az egészségmegőrzés is helyet kap.

Az első, 2007-es kampány is már sikerrel zárult. Több mint kétezren vettek részt és számos céget sikerült találni, akik támogatják a programot. Azóta a kezdeményezés már nem csupán a fővárosra, hanem az egész ország területére kiterjed, és egyre nagyobb számban csatlakoznak cégek a programhoz.

Bringával a jobb munkahelyekért

Magyarországon az utóbbi néhány évben szaporodtak meg a kerékpárosok és kezdtek el tudatosan fellépni annak érdekében, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a biztonságos és kényelmes városi kerékpározás számára. Számos előrelépést sikerült már elérni, de van még munka bőven, amíg a külföldön tapasztalt körülményeket sikerül megközelíteni. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy a cégek is támogassák a kerékpáros kollégákat. Felmerülhet persze a kérdés, hogy egy cégnek miért lenne érdeke egy ilyen kezdeményezés támogatása? Elsőre talán ez is csak egy marketingfogásnak tűnhet, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a dolgozók, akik kerékpárral járnak dolgozni, hosszú távon számtalan pozitív hatást tapasztalnak, ami a munkahelyen nyújtott teljesítményükön is meglátszik. A „Bringázz a Munkába!” kampány hivatalos honlapján csokorba szedték azokat a pozitívumokat, amik miatt érdemes támogatni ezt a kezdeményezést.

Rövid és hosszú távú előnyök

Kezdve a sort a cégek számára talán egyik legnagyobb előnnyel, a kerékpározás támogatása révén hosszú távon akár a parkolóhelyek és a benzintámogatás költsége is csökkenthető, és hatékonyabban használhatók ki a rendelkezésre álló helyek. Tapasztalatok mutatják, hogy akik kerékpárral járnak dolgozni, tehát reggelente és a munka befejeztével nem autóval vagy tömegközlekedési eszközzel utaznak, hanem mozognak, hatékonyabbak a munkában, pontosak és edzettebb az immunrendszerük, tehát kevesebbet vannak betegszabadságon vagy táppénzen.

Napi szinten kerékpározni a stressz ellen is nagyszerű módszer, így a dolgozók elégedettebbek lesznek és a kerékpározás mint közös élmény a csapatszellemet is erősíti. Munkahelyünk is vonzóbbá válhat, ha úgy alakítja ki infrastruktúráját, környezetét, hogy azzal kedvez a kerékpárosoknak. A cégről így egy jobb és felelősségteljesebb kép alakulhat ki a köztudatban.

Globálisabb szintre kiterjesztve ezt a gondolatkört olyan következtetések is levonhatók, hogy minél több cég kapcsolódik be a programba, annál eredményesebben léphet fel a főváros a légszennyezettség ellen és az országos szintű infrastruktúra fejlesztés egyre nagyobb tömegeket vonzana a bringázás irányába (sokan azért nem mernek kerékpárra ülni, mert veszélyesnek tartják a közlekedést, ami igaz is, ha valaki tapasztalatlanul pattan a nyeregbe).

Mit tegyen, hogy biciklibarát legyen a cége?

Nem elég, ha egyszerűen nem néznek furcsán azokra a kollégákra, akik kerékpárral érkeznek a munkába. Ki kell alakítani egy ésszerű stratégiák arra, hogy kényelmessé tegyék a kerékpárral közlekedők életét, hogy ne az legyen a visszatartó erő például, hogy nincs hova lelakatolni a biciklit. Mérjék fel, hogy mik az igények és a lehetőségek. Fontos lépés, hogy legyen kialakított kerékpártároló, legideálisabb esetben egy fedett terület, ahova biztonságosan le lehet lakatolni a bicikliket. Tovább lehet gondolni a lehetőségeket akár olyan irányban is, hogy céges kerékpárokat tartanak közös használatra, hogy az se legyen visszatartó erő valaki számára, ha esetleg nem rendelkezik saját kerékpárral. A cégek sajátos arculatot adhatnak a céges kerékpároknak, feltüntetve rajtuk például a logót. Az óbudai és a győri önkormányzat is beindította a hivatali kerékpár-rendszerét, melyet az alkalmazottak ingyen használhatnak, s a kerékpárokon az önkormányzatok saját logója szerepel, ezzel is felkeltve a többi közlekedő figyelmét.

Végezetül néhány ötlet a kerékpárbarát munkahely megteremtéséért

  • szervizállomás kialakítása
  • cég honlapján útvonaltervező kerékpárosok számára
  • pénzügyi ösztönzés kerékpárosoknak
  • bérek kívüli juttatásként kerékpáros felszerelések
  • részvétel a „Bringázz a Munkába!” kampányban