Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Az év első két hónapjában ingyen dolgoznak a nők

a nők és a munkaA férfiak átlagos órabére az Európai Bizottság adatai szerint 16,2 százalékkal haladja meg a nőknek fizetett átlagos órabért, ami azt jelenti, hogy a nők Európában 59 napot dolgoznak ingyen évente - áll a Napi Gazdaság hétvégi cikkében. Az Európai Bizottság minden évben megemlékezik az "egyenlő díjazás európai napjáról", amikor a nők teoretikusan először keresnek pénzt a munkájukkal. 2011-ben március 5-én, 2012-ben már március 2-án, idén pedig február 28-án volt ez a nap, vagyis látványos a változás.

A magyar adat valamivel rosszabb az átlagosnál, 17,6 százalék a különbség.

A csökkenő tendenciában közrejátszik, hogy a válság miatt a férfi foglalkoztatottak által uralt ágazatokban (például építőipar, gépipari szektor) jelentősebb volt a bérek csökkenése, illetve hogy egyre több férfi dolgozik részmunkaidőben.
A bizottság elindította az "Egyenlőség kifizetődő" elnevezésű projektet, amely a vállalatok figyelmét a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő fizetés gazdasági előnyeire szeretné felhívni. A kezdeményezés képzési lehetőségeket és tájékoztató rendezvényeket kínál.
A projekt célja emellett, hogy hozzájáruljon az Európa 2020 stratégia célkitűzéséhez, melynek értelmében a foglalkoztatási arányt 75 százalékra kell emelni - ehhez pedig elengedhetetlen a nők fokozottabb arányú munkaerő-piaci részvétele.

Napi Gazdaság