Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Az álláskeresés kínos kérdései és a válaszok

kerdesekFizetésemelés, munkahelyváltás, sikertelen álláskeresés? Függetlenül attól, hogy munkanélküliek vagyunk, vagy éppen munkahelyváltáson törjük a fejünket, több olyan kérdés is felmerülhet, amelyekben nem lehetünk biztopsak, és ha rossz embernek tesszük fel azokat, még kínos szituációba is kerülhetünk. De melyek ezek, és hogyan találjuk meg a jó válaszokat?


"Fizetésemelést szeretnék. Megkérdezhetem-e a munkaadómat?"

Hagyatkozzunk a megérzéseinkre azzal kapcsolatban, hogy megkérdezzük-e munkaadónkat a fizetésemeléssel kapcsolatban vagy sem. Ha a vállalat éppen pénzügyi válságban van, akkor nagy valószínűséggel nem a legjobb az időzítésünk a fizetésemeléssel kapcsolatban. Ha mégis amellett döntünk, hogy fizetésemelést szeretnénk, akkor igényünket alapozzuk az általunk elvégzett munkára és ne a személyes igényekre. Amennyire csak lehetséges hangsúlyozzuk munkánk pozitív hatásait. Szintén legyünk tisztában azzal, hogy igényünk mennyire reális a jelenlegi gazdasági helyzetben. Amennyiben főnökünk visszautasítana minket, kérjünk tőle tanácsokat arra nézve, hogy milyen lépéseket kell még tennünk ahhoz, hogy feljebb léphessünk és a fizetésben is elérjünk a kitűzött célokat.

Érdekes lehet: Fizetésemelés – 3 titkos fortély a sikerhez

"Nem szeretem a munkám. Ez a megfelelő idő a váltáshoz?"

Igen is meg nem is. Mert bár a gazdasági válság még mindig mutatja a hatását és egyes térségekben nagyon magas a munkanélküliség, már látszanak a változás bíztató jelei a munkaerő piacon.

Azoknak, akiknek a szakmai tapasztalata kevésbé erőteljes, a legjobb taktika az, ha egy erős alapról tesz tanúbizonyságot jelentkezésük, amire lehet építeni (például korábbi munkahelyeken szerzett biztos számítástechnikai tudás, illetve egyes programokban való jártasság hangsúlyozása). Vizsgáljuk meg önéletrajzunkat és legyünk benne biztosak, hogy a megfelelő tapasztalatokat és képességeket emeltük-e ki. Folyamatosan frissítsük szakmai profilunkat a különböző közösségi oldalakon, mint például a LinkedIn és a Facebook, ezek az oldalak ugyanis egyfajta informális önéletrajzként is működhetnek. Végül, de nem utolsó sorban folyamatosan bővítsük szakmai kapcsolataink számát.

"Már több mint fél éve nincs állásom. Hogyan tudnám sikeressé tenni az álláskeresésem?"

Először is bizonyosodjunk meg arról, hogy nem szűkítettük le túlságosan a keresést. Emellett gondoljuk át, hogy milyen fórumokon keresünk állást, kihasználjuk-e a rendelkezésünkre álló lehetőségeket úgy, mint a Twitter, Facebook, iwiw, illetve egyéb közösségi oldalak nyújtotta álláskeresési opciókat. Ugyanakkor helyezzünk kellő hangsúlyt a networkingre is, építsük professzionális kapcsolatainkat szakmánkon belül. Sosem tudhatjuk, hogy ki segíthet majd minket hozzá leendő állásunk megtalálásához.

Másrészt fektessünk energiát önéletrajzunk és kísérő levelünk kidolgozásába. Használjuk az álláshirdetésben megfogalmazott igényeket arra, hogy jelentkezésünkben kifejezésre juttassuk, alkalmasak vagyunk a pozíció betöltésére. És, ami nagyon fontos: tartsuk meg a pozitív hozzáállást. Az álláskeresés nehézségekkel jár, de amikor állásra jelentkezünk, tegyük félre a kételyeket. Forduljunk segítségért, ha tanácsra van szükségünk.

"Kaptam egy állásajánlatot, de az ajánlott fizetés alacsony. Ez elég indok a visszautasításhoz?"

Talán meglepő lesz a válasz, de ha nem vagyunk elégedettek a fizetéssel, mert nem elegendő például a költségeink fedezéséhez, akkor a válasz igen. Ne felejtsük el, hogy a keresett szakmai tapasztalatoknak van a legnagyobb befolyása a fizetésigény megjelölésénél.

Mielőtt megjelölnénk bérigényünket, legyünk biztosak benne, hogy tisztában vagyunk a piacon képviselt értékünkkel. Számos oldalon találhatunk bér kalkulátorokat (lásd CV-Online: Nettó bérszámító), amik segítségünkre lehetnek a reális bérigény megállapításában. Másrészt arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy sokszor érdemes egy olyan lehetőséget is elfogadnunk, ahol alacsonyabb fizetésről kell indulnunk, de a későbbiekben lehetőségünk lesz az előrelépésre.