Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hírek

Állásinterjú etikett

Az állásinterjúnak, ahogy minden eseménynek az álláskeresésben, megvan a maga szabályrendszere. Állandó feszültséget okoz a jelentkezőkben a mit szabad és mit nem kérdése. Most összeszedtük a legfontosabb momentumokat, és azt, hogy lehet jól teljesíteni az állásinterjún.

Honnan tudod, hogy alkalmas vagy az állásra?

Amikor állást keresünk egy ideje, hajlamosak vagyunk kibővíteni azon pozíciók listáját, amelyre alkalmasak vagyunk. Ez természetes, hiszen a nagy számok törvényéből indulunk ki. Az álláskeresésben azonban ez kicsit másként van.

5 szakma, ha jól kommunikálsz

„Jó kommunikációs képesség” –írják sokan az önéletrajz „előnyök” bekezdésébe. De mely szakmáknál jelent valóban előnyt, ha jól bánunk a szavakkal és a kommunikációs képességünk is elég fejlett?

A leggyakoribb állásinterjú kérdések

Az, hogy milyen állásinterjú kérdésekkel „bombáz” minket a HR-es, nagyban függ attól, milyen pozícióra, milyen céghez jelentkezünk. De vannak olyan alapvető interjú kérdések, melyek közül néhányba bármelyik interjún belefuthatunk.

Külföldi munka – Mire számíthatunk Németországban?

Miben más a németországi munka? Mire készüljünk? Hogyan jussunk kis, és ott milyen lehetőségeink lesznek? Kihez forduljunk, ha segítségre van szükségünk, és milyen lehetőségeink vannak?

Mikor érdemes visszaülni az iskolapadba?

Az álláskeresők számára gyakran hallott tanács, hogy amíg "vár" egy új munkára, addig menjen vissza tanulni. De vajon tényleg vissza kell ülni az iskolapadba csak azért, mert állást keresünk?

Hogyan kezeld a konfliktusokat a munkahelyen?

Ahol egynél több ember tölt együtt sok időt, ott előbb-utóbb felmerülnek személyes és/vagy szakmai ellentétek. Ez a probléma mostanában talán jobban a felszínre került, hiszen a munkaerő piaci helyzet miatt mindenki félti a saját helyét. De hogyan kezeljük a konfliktusokat?

4 hiba, amit minden kezdő álláskereső elkövet

Nem vagyunk tökéletesek és nem születünk profi álláskeresőnek. Ez is egy olyan műfaj, amit tanulni kell. De vannak olyan csapdák, amelyekbe nagyon egyszerű beleesni, pedig ha kikerülnénk azokat, az álláskeresésünk is rövidebb ideig tartana, ráadásul sikeresebbek is lehetnénk benne. De melyek ezek?

Kismamák visszatérése a munkaerőpiacra - jogok és buktatók

Fontos tudni, hogy a kismamákat a terhesség alatt is védi a munka törvénykönyve. Sok kedvező szabály vonatkozik rájuk, egyik legfontosabb talán, hogy megilleti őket az ún. felmondási védelem, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy 2012. július 1. óta csak abban az esetben, ha a munkáltató a felmondás kézbesítése előtt tudomással bír a munkavállaló áldott állapotáról.

Pihenőidő, szünet - mikor mennyire van joga a munkavállalónak, mennyit kell kiadni?

A munkaviszonyban a munkavállaló arra vállal kötelezettséget, hogy a munkáltató számára munkát végez. Mindezt a munkavállaló a munkaidejében teszi, a szabadidejével azonban saját maga rendelkezik.

Hogyan építs kapcsolatot álláskeresőként?

Építs kapcsolatokat- hangzik a gyakran ismételt tanács, amit álláskeresőként szépen megköszönünk, bólintunk rá egyet, aztán meg ott állunk tanácstalanul, vállatvonogatva, hogy jó-jó, de hol? És mégis hogyan?

A 7 legjobban fizető állás

Amikor pályaválasztásra kerül a sor, a legtöbben természetesen a legjobban fizető szakmák valamelyikében szeretnének elhelyezkedni. De melyek azok a szakmák, amelyek a legtöbbet hozzák a konyhára?

IT munkavállalás itthon és külföldön

Az IT szakemberek a munkaerőpiac egy nagyon speciális szegmensét képezik. Köztudott, hogy ők azok a szakemberek, akik itthon is jól fizető álláslehetőségeket kapnak, pedig a mai magyar munkaerőpiacon még a jól kvalifikált szakembereknek, gyakran több idegen nyelv ismeretével is nehéz elhelyezkedniük. (X)

Utálom a munkámat - Mit tegyek?

Ismersz olyan embert, aki nincs megelégedve azzal, amivel a kenyerét keresi? Hallottál már olyat más szájából, hogy utálja a munkáját? Biztos vagyok benne, hogy igen. Sajnos ez egyre gyakoribb gond a dolgozók körében. Mi lehet ennek az oka, és hogyan juthatunk túl a nehézségeken?

Hogyan profitálhatunk az önkéntes munkából?

Éppen állást keresel? Vagy szeretnéd megtalálni, hogy milyen állás illene hozzád? Karriert szeretnél váltani? Ebben az esetben az önkéntesség egy megoldás lehet. Az önkéntességgel nem csupán segítséget nyújthatunk másoknak, hanem emellett értékes tapasztalatokhoz is juthatunk, amik akár egyenes utat biztosítanak a vágyott munkához. Az önkéntes munkával hasznosan tölthetünk ki üres időszakokat, ugyanakkor kapcsolati hálónkat is bővíthetjük. A titok abban rejlik, hogy a megfelelő önkéntes munkát találjuk meg magunknak.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy a munkáltatók rád találjanak?

Te is főleg online keresel állást? Sok helyre jelentkeztél már, de még sincs érdemi eredmény? Az online álláskeresésnek két oldala van. Egyik oldalról te magad regisztrálsz az adott állásportálon, kitöltöd a munkavállalói profilt, és elkezded a jelentkezést. A másik oldalról azok a munkáltatók keresnek az adatbázisokban, akik nem adnak fel hirdetést, hanem a saját paramétereik alapján keresik a leendő dolgozóikat.

A multik mindent visznek

Egy hazai tulajdonú cég fért be a top tízes listába a legvonzóbb munkahelyek tekintetében. A multik előnyben. A korábbi évekhez képest nőtt a külföldi munkavállalással hosszú távon kalkulálók aránya: a válaszadók 42 százaléka akár több, mint egy évre is elhagyná az országot a jobb fizetés vagy a szakmai előrelépés reményében.

Amit soha ne kérdezz meg állásinterjún

Az állásinterjút sokan úgy élik meg, mint egy vizsgaszituációt, ahol a HR-es kérdez, a jelentkező pedig válaszol. Holott lehet kérdezni, sőt, kell is. De melyek azok a kérdések, amiket soha ne tegyünk fel?

4 tipikus hiba az önéletrajzban

Amikor jelentkezünk egy állásra, hajlamosak vagyunk rutinból cselekedni, és a megszokott önéletrajzot küldeni. De vajon melyek azok a hibák, amelyeket a legtöbben követnek el, és amelyek nagyon lecsökkentik a visszahívás esélyét?

142.000 forintos gyed is lehet

Januárban mintegy ezer ember igényelte a gyed folyósítása melletti munkavégzés lehetőségét - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a gyed extráról szóló budapesti sajtótájékoztatón, amelyen sikeresnek értékelte a január 1-je óta adott lehetőségeket.

Hogyan kell felkészülni egy állásbörzére?

Mire számítsunk, hogyan készüljünk egy állásbörzére? Mit vegyünk fel és mit vigyünk magunkkal? Miért éppen minket választanának? Kérdések és válaszok kezdő és haladó "börzézőknek".

Fedezd fel a lehetőségeket személyesen!

Állást keresel vagy munkahelyet váltanál? Megismernéd a cégek elvárásait? Kötetlenebb keretek között teremtenél kapcsolatot az általad preferált vállalat képviselőivel?

A HR-esek kedvenc állásinterjú kérdései

Amikor állásinterjúra készülünk, nem lehet egy előre betanult szöveget előadni - sajnos, viszont fel lehet készülni arra, miket is fognak tőlünk kérdezni. Persze biztosra nem mehetünk, de az önéletrajzi sajátosságaink miatt jól tippelhetünk.

Hogyan kérj fizetésemelést?

Egyre kevesebb cégnél gyakorlat, hogy évente rendszeresen emeli a dolgozók fizetését. Ezért hát meg kell dolgoznunk azért, hogy a hó végén nagyobb összeg landoljon a bankszámlánkon. De mit tehetünk dolgozóként a sikerért?

6 tipp, hogy átvészeld a munka nélküli időszakot

A munka nélküli időszak alaposan megviseli az embert, a fent és lent érzése miatt gyakran érzelmi hullámvasúton érezhetjük magunkat. Mivel tehetjük elviselhetővé és sikeressé az álláskereséssel töltött időt, és hogyan vészelhetjük át azt?

Válassz jól, válaszd a HVG Állásbörzét!

A karrierépítés tájékozottságot és céltudatosságot követel meg mindenkitől. A testhezálló pozíció, a szakmai fejlődésünket segítő és támogató cég kiválasztása nem könnyű feladat. Állást keresel? (Tovább)képeznéd magad? Külföldi tanulmányokban/ munkában gondolkodsz?

Pályakezdő vagyok – Hogyan hívjam fel magamra a figyelmet?

Manapság egyre nagyobb probléma a friss diplomások elhelyezkedése. A legtöbb végzős az utolsó pillanatban ébred rá, hogy állást találni kimondottan nem könnyű, főleg munkatapasztalat nélkül. De hogyan növelhetjük az elhelyezkedési esélyeinket?

Óbudai Egyetem Állásbörze - 2014. február 18-19.

Az Óbudai Egyetemen idén 16. alkalommal kerül megrendezésre február 18-19-én a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének Bánki Donát Helyi Bizottsága szervezésében az egyetemi állásbörze.

Bérpótlékot kapnak a szociális dolgozók

Bérpótlékban részesülnek a szociális ágazatban dolgozók, amelynek nyomán 5,4-11,4 százalékkal növekedhet az ágazatban dolgozók bruttó bére - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyekért Felelős Államtitkársága.

Külföldi munka – Mire számítson, aki nyugatra készül?

Elgondolkoztál azon, hogy külföldön vállalsz munkát? Sok rosszat hallottál; csalásokról, visszaélésekről, ki nem fizetett bérekről? Sajnos ezek létező problémák. Viszont kellő felkészültséggel jól is járhatsz a külföldi munkával. Ha szerencsét próbálnál egy EU tagállamban, akkor olvass tovább!

6+1 mit tegyél és mit ne az online álláskeresésben?

Az álláskeresés a legtöbb szakmát illetően már az online felületekre tevődött át. Egyre kevesebb hirdetést találunk az újságokban, viszont egyre több ajánlatot találunk az internet segítségével. De mit kell és mit nem szabad tenni az online álláskeresésben a siker érdekében?

A 10 leggyakoribb kérdés külföldi munkával kapcsolatban

Mennyi indulótőke szükséges? Milyen nyelvtudás szükséges? Milyen hivatalos ügyeket kell elintézni itthon? Mennyi időre lehet munkát vállalni külföldön?... A 10 leggyakoribb kérdés, ami a külföldi munkavállalás során felmerülhet. (X)

Kevesebben akarnak állami ösztöndíjas képzésre jelentkezni

A tavalyi 87 százalékról idén 79 százalékra csökkent azoknak a diákoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre szeretnének jelentkezni.

3+1 dolog, amiről a közösségi profiloldal nélkül lemaradsz

Az álláskeresés komoly dolog. Önéletrajz, kísérőlevél, magázó email, tisztelettudó viselkedés, feszengés kiskosztümben vagy öltönyben... jut eszünkbe az álláskeresésről. De hol van itt a helye a közösségi médiának? Nem túl komolytalan ez ahhoz, hogy így legyen új állásunk?

Állásbörze - Hogyan profitáljunk belőle?

Mire kell figyelni egy állásbörzén? Hogyan válhatunk egyszerű látogatókból jelöltek? És mivel, hogyan készüljünk, mire figyeljünk, ha állásbörzére megyünk?

Több mint tízezer légiirányító sztrájkolhat Európában

Több mint tízezer légiforgalmi irányító sztrájkolhat január végén Európában, miután két szakszervezet január 29-re és 30-ra is bejelentett egy-egy demonstrációt - derül ki a bejelentő szervezetek honlapján szereplő információkból.

Január végéig lehet kérni a munkáltatói szja megállapítást

A magánszemélyek január 31-ig nyilatkozhatnak arról munkahelyükön, hogy kérik a 2013. évi személyi jövedelemadójuk munkáltatói megállapítását - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Nyugat-Európába Nyugat-Európából érkeznek a bevándorlók

A közvélekedéssel ellentétben a nyugat-európai országokba elsősorban nem a kelet-európai térségből, hanem más nyugati országokból érkeznek a legtöbben, csak őket általában nem tekintik bevándorlónak.

Diplomamentő programot indít a kormány

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követelik a bányászok

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli a Bánya-, Energia– és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), amely Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek írt levelében kiemeli: a lépés csaknem 1000 bányásznak segítene, de nem járna jelentős költségvetési hatással.

A kollektív szerződés módosítása - Tehetünk-e ellene?

Mi az a kollektív szerződés? Hogyan változtathatunk rajta? És vajon mit jelent a munkaadól és a munkavállaló közti kapcsolatban a léte vagy a nemléte?

Irodai állást Angliában?

Az Egyesült Királyságba Magyarországról bevándorolni szándékozók körében az irodai munkakörök igen népszerűek. Magától adódik a kérdés, hogy milyen végzettséggel van esélyünk bekerülni egy angliai adminisztratív pozícióba?

A pályakezdő főiskolások optimisták a jövőjükkel kapcsolatban

A pályakezdő főiskolás fiatalok 85 százaléka valószínűnek tartja, hogy el tud helyezkedni a szakterületén, ugyanakkor közel felük tervez külföldi munkavállalást a közeljövőben.

Mi kell ahhoz, hogy egy startupnál dolgozzunk? StartUp Day – Állásbörze és Konferencia

StartUp Day - Állásbörze és Konferencia néven szervez találkozót a MOHA vállalkozói inkubátorház - a start up cégek központja valamint az Aarenson Consulting munkaerőközvetítő. A február 12-i rendezvény keretein belül, egyedülálló módon 20 start-up vállalkozást hoznak egy tető alá. De nemcsak az álláskeresőket várják, hanem az eszmecserére éhes hasonló vállalkozókat is, sőt, előadások is segítik a startup terveket szövögetők vágyainak realizálását.

Hogyan lehet jól jelentkezni mobilon állásra?

Te hogyan keresel állást? Otthon, munka után, fáradt szemmel? Esetleg egy esetleges új pozíció felbukkanása miatt nem szívesen hagyod el a laptopod biztató közelségét? Vagy talán ebédidőben pillantasz rá az aktuális állásokra, óvatos körbetekintgetések közepette? Az álláskeresésnek van ennél egy egyszerűbb módja is.

Hogyan kérj hiteltörlesztési támogatást munkaadódtól?

2014-től a munkáltató adómentes támogatást nyújthat az alkalmazottjának lakáshitel törlesztésére. A hír belobbantotta sokak fantáziáját: „Lehetséges, hogy az eddigi 200 ezer Ft-os béremből ezután 150 ezer Ft-ot kapok bérként és 75 ezer Ft-ot hiteltörlesztési támogatásként, mivel ez így olcsóbb a cégnek is?”

Hogyan vegyen észre a HR-es?

A álláskeresők többsége arra panaszkodik, hogy úgy érzi, láthatatlan a HR-esek előtt, és jelentkezései folyamatosan visszapattannak. Mit tehetünk, hogy a HR-es észrevegyen, sőt, fel is figyeljen ránk?

Megéri-e túlórázni?

Mit jelent a túlóra? Megéri-e túlórázni? Mennyit köteles fizetni a munkaadó? Egyáltalán milyen jogaink és kötelezettségeink vannak?

Milyen változásokat hoz az új év a munkavállalóknak?

Ahogy mi is új lendülettel vetjük bele magunkat januárban (bár eleinte kicsit álmatagon) az új évnek, úgy a törvények is életbe lépnek. De mit várhatunk 2014-ben a munka frontján? Hogyan változik a bérünk, a támogatások mértéke vagy a nyugdíj?

Amiben az álláskeresők általában tévednek

Álláskeresőként hajlamosak vagyunk másként látni a valóságot, és bizony a rémhrekre is fogékonyabbak vagyunk. Most megmutatjuk "belső emberként", melyek azok az általános tévhitek, amelyek nem csak hogy nem igazak, de az álláskereséstől veszik el a kedvünket, és az abba vetett hitünket is, pedig nem kellene.

A kísérőlevél részei

A kísérőlevelet akkor is érdemes elküldeni, ha nem kérik, akkor viszont ne csatoljuk, hanem már maga a kísérőlevél szövege legyen, viszont ha külön kérik, akkor mindenképpen be kell tartani az alábbi formai és tartalmi követelményeket.

Angliai állás - Nem utálják a külföldi munkavállalókat a britek

A britek több mint kétharmada egy új, vasárnap ismertetett országos felmérés tanúsága szerint szívesen látja a kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalókat, ha azok valóban dolgozni jönnek és hajlandók integrálódni.

Módosultak a rokkantsági szabályok

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek a január elsején hatályba lépő törvénymódosítás alapján.

Újabb családtámogatások vehetők igénybe 2014-ben

Újabb családtámogatások vehetők igénybe 2014 januárjától; a gyed extra lehetőségeivel a gyermekvállalást kívánják ösztönözni.

A kínai hivatalnokok nem gyújthatnak rá

Tilos köztereken rágyújtaniuk, állami pénzből dohányt vásárolniuk mostantól a kínai hivatalnokoknak, és kollégáikat is a leszokásra kell bátorítaniuk - utasít egy, a kormány által kiadott körözvény.

Álommunka - Tévhit vagy valóság?

Az emberek többsége szeretné megtalálni azt az egy munkát, amiben megtalálja számításait és egyenes úton halad előre, leginkább felfelé. De mi is az álom munka? Valami, ami kielégíti minden igényünket és az életet mindig csodálatossá teszi? Mindenki számára akad álom munka? HR-esek egyetértenek abban, hogy az álom munka mindenki számára elérhető, bár az álom munkában sem derűs minden egyes pillanat.

Angol nyelvű állásinterjú - Kérdések és válaszok

Az angol nyelvű állásinterjúhoz mindenképpen rendelkeznünk kell egy alap szókinccsel, valamint az állásinterjúk és munka világához tartozó kifejezéseket is ismernünk kell. Íme, néhány alap kérdés, és a válaszok.

Stresszinterjú - Mire számíthatsz?

Nem csak városi legenda a modortalan HR-es. Legtöbbször azonban nem a személyiségéből fakad az "udvariatlansága". Ha gyanúsan kellemetlen helyzetbe hoznak, valószínűleg egy stresszinterjúba csöppentél. Miért kell ez és miért alkalmazzák?

5 tipp, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod

Az önéletrajz megírása sokak számára nehéz feladat. Legtöbbször nem a word használata okoz gondot, hanem az egy oldal tartalommal való megtöltése, vagy éppen az, hogy a keretek közt maradva ne lépjük túl a bűvös 1-2 oldalt. Mert annyi mindent csináltunk már… Akkor nincs más hátra, mint előre!

Állás nyelvtudás nélkül? Már nincs olyan?

Amennyiben szoktál az interneten állást keresni, úgy könnyen le tudod szűkíteni adott szűrők alapján, milyen nyelvtudást kérnek, illetve hogy egyáltalán kérnek-e az elvégzendő feladathoz. A legtöbb esetben igen. Joggal merül fel a kérdés: egyáltalán nem is hirdetnek magyar cégek?

Hét százalékra csökkent Romániában a munkanélküliség

A harmadik negyedévben hét százalékra csökkent a román munkanélküliségi ráta az előző negyedévi 7,5 százalékról - közölte a román országos statisztikai intézet (INS).

Online álláskeresés – így csináljuk!

Ha online keresel állást - márpedig az emberek nagy része keres online állást, nem hagyhatod figyelmen kívül az időszaki változásokat. De mit hoz 2014? Hogyan érdemes vadászni?

A legkeresettebb szakmák 2014-ben

Előfordulhat, hogy arra a felismerésre jutunk, a jelenlegi szakmánkban nincs vagy nagyon kevés a betöltésre váró pozíció – vagy egyszerűen úgy érezzük, valami egészen mást szeretnénk ezentúl csinálni, mint eddig. Nagyon fontos, hogy olyan szakmát válasszunk, ami nemcsak hogy érdekel minket, de egyúttal kereslet is van rá a munkaerő-piacon. De melyek azok a szakmák, amelyek iránt fokozott érdeklődés van munkaadói oldalról, amelyekkel ismét versenyképesekké válhatunk 2014-ben?

Január - A próbaidő hónapja

Akik tavaly szorgalmasan kerestek, azok remélhetőleg megtalálták a számításaikat, és a 2014-es évet egy új munkahelyen kezdik. Sok cég ugyanis próbálja decemberben felvenni a leendő alkalmazottakat, így a karácsonyt és a szilvesztert is végigizgulhatjuk arra várva, hogy új munkahelyen kezdjünk.

A 10 legfontosabb válasz, ha állást keresel

Az álláskeresés során számtalan kérdéssel találjuk szemben magunkat onnantól, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel az állásinterjún, odáig, hogy valóban szükségünk van-e munkahelyváltásra vagy elküldjük-e a fizetési igényünket a jelentkezéssel.

Pesszimizmus jellemzi a magyar munkaerőpiacot

Pesszimizmus jellemzi a magyar munkaerőpiacot: 2013 utolsó negyedévében a munkaadók 11 százaléka tervez elbocsátást, míg 8 százalék számol munkaerő-felvétellel, 69 százalék pedig nem tervez létszámváltoztatást - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató reprezentatív felméréséből, amelyet 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készítettek.

4 tipp, hogy munkát találj az ünnepek alatt

A karácsonyi időszak a legtöbb munkahelyen „stand by” módban működik, tele szabadságolással, helyettesítéssel, ilyenkor nem a kedvenc elfoglaltsága a HR-eseknek nem, hogy interjúztassanak, ezzel együtt akár pihenőt is tarthatnánk az álláskeresésben, pedig éppen most nem kellene. Miért?

Mire figyelj a céges buliban?

December elején a legtöbb éttermet már lefoglalták a céges bulik számára. Ezzel a cégvezetés igyekszik megköszönni, és megünnepelni az éves munkát. Vannak azonban alapszabályok, amelyekre oda kell figyelni, hiszen nem a barátainkkal, hanem a kollégáinkkal, főnökeinkkel megyünk "kikapcsolódni".

Munka az ünnepek alatt? Tedd vagy ne?

Az emberek 40 százaléka az ünnepek alatt sem áll le a munkával. Legalább 3 órát töltenek munkahelyi dolgokkal naponta- számolt be róla egy ausztrál felmérés.

Felvételi nyílt nap az EDUTUS Főiskolán

„A továbbtanuláson gondolkodsz? Főiskolára szeretnél menni? Esetleg szülőként szeretnéd felmérni a lehetőségeket? December 13-án megtudhatsz mindent az Edutus Főiskola képzéseiről és programjairól.

Az álláskeresés kínos kérdései és a válaszok

Fizetésemelés, munkahelyváltás, sikertelen álláskeresés? Függetlenül attól, hogy munkanélküliek vagyunk, vagy éppen munkahelyváltáson törjük a fejünket, több olyan kérdés is felmerülhet, amelyekben nem lehetünk biztopsak, és ha rossz embernek tesszük fel azokat, még kínos szituációba is kerülhetünk. De melyek ezek, és hogyan találjuk meg a jó válaszokat?

Feltöltött önéletrajz - Mire jó?

Amikor állást keresünk, egyértelműnek kell lennie, hogy szem előtt tartjuk az egy pozíció egy önéletrajz elvét, és minden jelentkezésünkhöz olyan CV-t kreálunk, amelyet a leírt elvárásokhoz igazítunk, akkor felmerül bennünk a kérdés, hogy minek feltölteni az önéletrajzot egy állásportálra?

Közeledtek az álláspontok a minimálbér-tárgyalásokon

A munkaadói és a munkavállalói oldal értékelése szerint is közeledett a partnerek álláspontja a jövő évi minimálbérekről és bérajánlásról szóló keddi tárgyalásokon: a munkáltatók 3 és 4 százalék közötti emelést tartanak elképzelhetőnek, míg a szakszervezeti oldal 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos bérajánlást szeretne elérni.

Továbbra is jár a vasárnapi pótlék a plázákban dolgozóknak?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet (KASZ) szerint továbbra is jár a vasárnapi pótlék a bevásárlóközpontokban dolgozó munkavállalóknak, mert a Kúria vonatkozó döntése az érdekképviselet szerint a korábbi Munka törvénykönyvére (Mt.) alapul, időközben azonban megváltoztak a jogszabályok.

Bemutatkozott a Takata-cégcsoport Miskolcon

Bemutatkozott a japán Takata-cégcsoport pénteken Miskolcon. Az autóipari biztonsági berendezéseket, köztük légzsákokat gyártó cég ezer új munkahelyet teremt a városban, ez az elmúlt öt év legnagyobb zöldmezős beruházása a borsodi megyeszékhelyen.

Állásjelentkezés elküldve - Mit tehetünk utána a sikerért?

Olvasva az álláshirdetést úgy érezzük, hogy ezt a pozíciót nekünk találták ki, teljes mértékben fedi a képességeinket, elképzeléseinket. Önéletrajzunk a meghirdetett állásnak megfelelően újraírtuk és elküldtük a jelentkezést. Most, hogy a pályázatunk kikerült a kezünk közül, nincs többé befolyásunk az események alakulására. Vagy igen? Miután elküldtük jelentkezésünket, még vannak lépések, melyek megtételével növelhetjük esélyeinket.

3 ok, amiért minden álláskeresőnek kell portfólió

A portfóliót általában azon szakmák képviselőitől szokták kérni, akik a látvánnyal foglalkoznak, mint a designerek, grafikusok, de akár szövegíróktól is kérnek be anyagokat, hiszen a reklámszakma az, ahol a legtöbbet a tapasztalat és a kreativitásér, és mindez elég nehezen ellenőrizhető pár alkalom után.

Légy jó álláskereső, csináld meg a házifeladatot

Azonnal kiderül, amikor az álláskereső nem csinálja meg a házifeladatot. Ha nem tudod, hogy a cég éppen most van túl egy akvizíción, vagy nem tudod megmondani, milyen területeken piacvezető a vállalat, esetleg még azt sem, mivel foglalkozik a cég, az nem éppen jó jel. Ez azt jelenti, nem csináltad meg a házifeladatot.

Megvannak a legjobb munkahelyi videók - Kihirdették a MuVi győzteseit

A MuVi nem más, mint a Munkáltatói Márka Kutatást is szervező Aon Hewitt, nemzetközi, humán tanácsadással foglalkozó vállalat által indított Munkahelyi Videó Kampány.

Mivel vághatjuk el magunkat állásinterjún?

Az interjúztatók tapasztalatai alapján összeállítottuk azokat a viselkedésformákat, megnyilvánulásokat, amelyek az állásinterjú alatt a leginkább csökkentik az esélyünket a továbbjutásra.

Képzettebbek vagyunk, de rosszabbul élünk az átlagnál

A globális gazdasági válság továbbra is mélyreható kihatással van az emberek jólétére, jócskán túlmutatva a munkahely elvesztése és a jövedelemkiesés miatti problémákon, és erősen befolyásolva az állampolgárok saját életükkel való elégedettségét és kormányuk iránti bizalmát - derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentéséből.

A magyarok szabadidejükben is dolgoznak

Családi, baráti programjait is háttérbe szorítja a magyar internetezők fele, ha munkája megkívánja, kétharmaduk pedig betegen is dolgozik. Sokan ugyanakkor munkaidő alatt a magánügyeiket intézik – derül ki a Kutatópont reprezentatív online közvélemény-kutatásából.

Mi az, amivel mi magunk akadályozzuk álláskeresésünket?

Az álláskeresés során próbálunk mindent a legjobb tudásunk szerint tenni. Sokszor azonban inkább az érzelmeink vezetnek, vagy egyszerre túl sokat akarunk. Melyek azok a dolgok, amelyekről azt hisszük, segítenek, de leginkább csak akadályoznak minket, hogy új, jobb munkát találjunk?

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka a világon

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka a világon - derült ki a mentális betegség globális terheit elemző tanulmányból.

A leggyakoribb hibák az önéletrajzban

Ahogy az álláskeresésnek is megvannak a maga fortélyai és technikái, úgy az önéletrajzírás szabályi is elég kötöttek. Persze van benne szabad mozgás, egyes "megoldások" azonban egyértelműen hibának vagy hátránynak számítanak a jelentkezéskor.

100 ezer forint fölötti minimálbér?

A szakszervezetek egységesen 103 500 forintos minimálbérre és 120 000 forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumnak (VKF) ülésén, amelyen a jövő évi bérekről tárgyaltak a kormánnyal és a munkaadói szervezetekkel - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

Egészségügyi állásbörze Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett

Több száz egészségügyi álláslehetőséget kínálnak Magyarország legnagyobb volumenű egészségügyi állásbörzéjén, a Medpharm Careers eseményen. Többek között olyan országok képviseltetik magukat mint Németország, Nagy-Britannia, Svédország, Írország, Dánia vagy az Arab Emirátusok.

Nehéznek érzik az életkezdést a fiatalok

Munka- és önmegvalósítási lehetőségeikben bizakodóbbak voltak a 19-29 éves városi fiatalok az idei harmadik negyedévben, de az önálló élet megteremtéséhez a körülményeket és lehetőségeiket nem látják kedvezőnek a pályakezdők - derül ki a K&H-nak a fiatalok elégedettségét és jólétét vizsgáló pályakezdők index felméréséből, amelyet 2013. harmadik negyedévében készítettek.

VIII. Regionális Állásbörze a Széchenyi István Egyetemen

A 2013. november 5-én megrendezésre kerülő VIII. Regionális Állásbörze immár hagyományos rendezvény a Széchenyi István Egyetem történetében. A rendkívül hasznos és nagy érdeklődésnek örvendő állásbörzéket idén ősszel új néven az egyetem Karrier Irodájának utódja, a Kommunikációs és Szolgáltató Központ szervezi.

6 tipp, hogy sikeres legyen az állásinterjú

Azt hiszed, az állásinterjú a munkaadó irodájában kezdődik? Szerinted érdemes jó hangulatban cseverészni az interjúztatóval? 6 tipp, ami megváltoztathatod az állásinterjú kimenetelét.

Álláskeresés mobil alkalmazással? A legokosabb megoldás

Az álláskeresés hangsúlya évek óta áttevődött a nyomtatott lapokból az online felületekre. Most már ezen is túllépünk, és mobiltelefonunk válik a legfontosabb szereplővé – álláskeresésünkben is.

Milyen jogok illetik meg a munkavállalót a munkáltatói felmondáskor

Már nincs olyan, hogy rendes felmondás, de még mindig így emlegetjük. De milyen okkal állhat elő a munkaadó, és milyen jogok illetik meg a munkavállalót a felmondáskor? Szakértőnk válaszol.

A munka nem mindig kínál kiutat a szegénységből

Sok brit munkavállaló olyan keveset keres, hogy képtelen kikeveredni a szegénységből, annak ellenére, hogy folyamatosan van bejelentett legális munkaviszonya, és ez alapvetően meghatározza a szegény családokba született gyermekek kilátásait is - áll a brit kormány mellett működő illetékes szakbizottság csütörtökön ismertetett tanulmányában.

Nőttek a magyar átlagbérek - mondja a KSH

A bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az idén január-augusztusban az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

6 jel, hogy ódivatú az önéletrajzod

Az önéletrajzodban nem változott semmi évek óta. Biztos vagy ebben? Egyébként is érdemes pár havonta frissíteni az önéletrajzodat- bővíteni új projektekkel… stb., viszont vannak jelek, amelyek arra utalnak, nem csak régi, de ódivatú is a CV-d…

Online Career Fair - Tegye meg az első kattintást a jövője felé!

Itthon már mindent kipróbált, nyitott a külföldi munkavállalásra? Frissen végzett hallgató, vagy még az iskolapadot koptatva keresgél az állásajánlatok között? Mindezt a lehető legkényelmesebb módon tenné meg? Vegyen részt a több mint 10.000 látogatót számláló Nemzetközi Online Állásbörzén!

MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE – 2013. október 16-17-én

A Műegyetemi Állásbörze kiállítói Téged is várnak október 16-17-én! Ha állást, szakmai gyakorlatot, TDK vagy szakdolgozat témát, esetleg projektfeladatot keresel itthon vagy külföldön, vagy csak szeretnél tisztában lenni azzal, milyen lehetőségeid vannak a munkaerőpiacon, akkor gyere el Te is a Műegyetemi Állásbörzére, és tájékozódj!

8 rossz munkahelyi szokás, amin változtatnod kell

Ha úgy érezzük, hogy valami nem működik jól a munkánkban, akkor gondoljuk át, hogy milyen változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy produktívabbak legyünk és jó kollégák. Szakértők a következő listát ajánlják azoknak, akiknek nem rossz tulajdonságaik vannak a munkában, illetve tanácsokat adnak arra, hogy hogyan változtassanak azokon. Természetesen a lista bővíthető, specifikálható, de nézzünk most néhány alapesetet.

Állásinterjú - Így kerüld el a sablonos válaszokat

Az állásinterjú nem egy könnyű műfaj, sokszor még a tapasztaltabbak számára is kihívást jelent. Akarva akaratlanul is idegesek vagyunk, izgulunk. Nehezen tudunk önmagunk maradni. Folyamatosan kérdésekkel bombáznak minket, amikre gyorsan és jól kell válaszolnunk. Abban az adott pillanatban ezt úgy éljük meg, hogy az egész jövőnk ezeken a válaszokon múlik. Éppen ezért nem meglepő, ha sokan közhelyes válaszokat adnak, mert abban a pillanatban az tűnik a leggyorsabb és legbiztonságosabb megoldásnak.

A munkáltatónak akkor is fizetnie kell, ha nincs bankszámlánk

A jelenlegi munkajogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató bankszámla hiányában visszatartsa a munkavállaló munkabérét addig, amíg nem nyit újra bankszámlát.

SZTE Őszi Állásbörze és Szolgáltatók börzéje, SZTE Mesterképzések Nyílt Napja

Idén kilencedik alkalommal rendezzük meg az SZTE-n az Őszi Állásbörzét, egybekötve a negyedik Szolgáltatók Börzéje rendezvénnyel.

A munkaerőpiac feltérképezése elengedhetetlen

Ahhoz, hogy sikeresen állást találjuk, kiemelten fontos az, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, vajon mely vállalatok kínálnak állást a mi szakmai tudásunknak, tapasztalati szintünknek megfelelően, illetve hogy egyáltalán milyen irányba induljunk el, ha munkát szeretnénk találni. Emellett például a tartalmilag és formailag is megfelelő önéletrajz vagy a kifogástalan állásinterjú-viselet is nagyban hozzájárulhat a sikerhez.

Plasztikai sebész kell egy jó álláshoz?

Nem mindennapi jelenségről számolt be a kínai sajtó: Egyre többen fekszenek kés alá a diploma előtt állók közül - annak reményében, hogy az új külsővel nagyobb esélyük lesz munkát találni.

Merj te is lépni a Műegyetemi Állásbörzén

Kétségbeesetten böngészed az online felületeket állás után kutatva? Nehezen igazodsz el a temérdek feltétel, elvárás és referencia szám között? Idegennek érzed az online jelentkezéseket? Szeretnéd, ha felfigyelnének rád? Neked sem elég egy két oldalas CV arra, hogy elmondd mennyire jó pályázó vagy?

Mitől lesz jó a motivációs levél?

Egy rosszul megírt motivációs levél csökkentheti annak az esélyét, hogy az általunk kívánt állást megkapjuk. Egy, a közelmúltban végzett felmérésben kimutatták, hogy a munkáltatók 76%-a nem veszi számításba az aktuális pozíció kapcsán a hibásan megírt motivációs leveleket, legfeljebb adatbázisában raktározza el ezen pályázati anyagokat.

Mit tegyünk, ha mégsem minket választanak?

Várunk napokig, hetekig, de nem történik semmi. Majd egyszercsak érkezik egy személytelen értesítő email, melyben sajnálattal közlik, hogy ezúttal nem ránk esett a választás. Mit lehet ilyenkor tenni?

Hogyan növelhető a munkahelyi teljesítmény koffein nélkül?

Nem bírod nyitva tartani a szemedet? Minden reggel egy csésze erős kávéval kezded a napodat? Ne vezessen minden reggel első utad a kávéautomatához! Lehet koffein nélkül is javítani a munkahelyi teljesítményünkön. De hogyan?

Ötszáz új munkahelyet teremt a Systemax budapesti beruházása

Több mint ötszáz új munkahelyet teremt a számítástechnikai cikkeket és alkatrészeket forgalmazó amerikai vállalat, a Systemax Budapesten létrehozott szolgáltatóközpontja - közölte Orbán Viktor miniszterelnök és Pim Dale, a Systemax EMEA Technology Group vezérigazgatója keddi megbeszélésük után az Országházban.

Nem tárt fel visszásságot az egészségügyi béremeléseknél az ombudsman

Átfogó vizsgálata során nem tárt fel visszásságot az egészségügyi ágazat béremelésének végrehajtásában Szabó Máté ombudsman, de jelentésében több javaslatot is megfogalmazott az érdeksérelmek megelőzésére - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala az MTI-t.

Mobilkészülék-javító szervizközpontot létesít a kínai ZTE Magyarországon

Mobilkészülék-javító európai szervizközpontot telepít Magyarországra a kínai ZTE telekommunikációs cég; az együttműködési nyilatkozatot kedden írták alá Budapesten.

Hogyan érjük el, hogy behívjanak állásinterjúra?

Ezt a kérdést nyilvánvalóan feltette magának minden álláskereső, aki próbálkozik már egy ideje munkát találni. Egy állásinterjúra bejutni gyakorlatilag már fél siker, azt szokták mondani, innentől nagyjából csak a szereplésünkön múlik, hogy mienk lesz-e a vágyott állás. Azonban a munkaerő-piac igencsak túltelített, egy-egy pozícióra olykor több száz jelentkezés érkezik, sokan még a bérigényükből is komoly engedményeket tesznek azért, hogy őket válasszák a munkaadók. De biztosan ez a jó megoldás? Milyen lehetőségeink vannak annak érdekében, hogy megcsörrenjen a telefonunk?

Mire jó egyáltalán egy állásbörze?

Egy állásvásárral kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy ott aztán sok reklámtollat vagy jobb esetben pendrive-ot, bögrét is be lehet szerezni. Előfordul, hogy valakinek tényleg csupán ennyit jelenthet. De egészen más a helyzet akkor, ha egy valóban sokszínű rendezvényt választunk, és céltudatosan veszünk részt: így az ajándéktárgyak mellett akár konkrét állásajánlatot is kaphatunk!

Felkészülni, vigyázz, rajt! Jönnek az őszi állásbörzék!

Adódik a lehetőség testközelből is látni azokat a HR-eseket, akikről jobbára csak annyit tudunk, hogy valahol sok önéletrajz alatt dolgoznak behavazódva és azt is megnézhetitek, hogyan mutatkoznak be cégek egy olyan rendezvényen, ahol a felek egy kicsit mind egymásért vannak.

Álláshirdetés-magyar értelmező szótár

Munkát találni manapság egyébként sem egyszerű feladat, ahhoz azonban, hogy valaki sikeres legyen ebben, tudnia kell olvasnia a sorok között, azaz értelmezni, vajon mire gondolhat a munkaadó egy-egy elvárásnál, feladattípusnál.

Foglalkoztatási jogviszonyban a nevelőszülők

2014 januárjától 5200 nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba, közülük 3200-nek jelenleg semmilyen munkaviszonya nincs - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Stratégiai karriertervezés – Elemezd magad!

Mielőtt nekiugranánk az álláskeresésnek, érdemes kicsit elgondolkodni azon, vajon mi az, amit adhatunk és várhatunk azoknak és azoktól, akiktől majdani állásunkat reméljük. A SWOT analízis a karriertervezésben is a segítségedre lehet.

MuVi - Mutasd be Te is a céged!

Még lehet pályázni a MuVi, vagyis Magyarország első MUnkahelyi VIdeó Kampányában a Legjobb Munkahely Felmérés különdíjára. Mutassátok be a céget egy videóban, hogy minél többen megismerhessenek benneteket!

Legyen ütős a kezdés! Teendők az új munkahelyen, az első héten

Új munkahelyen kezdeni legalább annyira stresszes, mint amennyire izgalmas, az esetek nagy részében teljesen idegen a környezet, idegen arcokkal: nem árt, ha ebben a helyzetben talpraesettek vagyunk.

Úgy öltözünk, mint a főnökünk

A brit dolgozók harmada szándékosan igyekszik úgy öltözni, ahogy a főnöke, mert az jó szemmel nézi ezt és nagyobb eséllyel jutalmazza őket, mint a ruházkodásukban "függetleneket" - derítette ki egy brit tanulmány.

Miben más kölcsönzött munkavállalónak lenni az EU-ban?

Manapság sok európai dolgozik munkaerő-kölcsönzés keretében – más szóval olyan ügynökségekkel állnak munkaviszonyban, amelyek aztán különböző cégeknél való munkavégzésre rendelik ki őket. Az európai uniós jogszabályok jobb védelmet biztosítanak a kölcsönzött munkavállalók számára azáltal, hogy a teljes EU-ban alkalmazandó minimumszabályokat fektetnek le.

Állásbörze Budapesten

Budapest Főváros Kormányhivatala és a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola együttműködésében már szeptember első hetében részt vehetünk állásbörzén, ahol nem csak állásajánlatokkal érkeznek a cégek, de karrier - és önéletrajz tanácsadással, karrier menedzsment tréninggel és más hasznos programmal várják az érdeklődőket.

Hogyan készüljünk fel hatékonyan az angol nyelvű állásinterjúra?

Elengedhetetlen feltétele a sikeres angol nyelvű interjúnak, hogy az angol nyelvtudásunk megfelelő legyen. Ez a szint a megpályázott állástól illetve magától a munkahelytől függően változik, de általánosságban elmondható, hogy minél magasabb szinten beszéljük a nyelvet, annál jobb esélyekkel indulunk.

Milyen munka illik Önhöz?

Nem tudja, hogy milyen munka illene Önhöz? Állástesztünkből most megtudhatja, hogy milyen karrier lenne a legtesthezállóbb az Ön számára! Válaszolja meg a kérdéseket, és megtudhatja, mi illene Önhöz a leginkább!

Mit csinálnak a marketingesek?

A marketing az egyik legfelkapottabb dolog ma Magyarországon, ha mondjuk a jelentkezőszámokat tekintjük például a Cvonline.hu oldalán meghirdetett pozíciókra. De vajon tudjuk, hogy mit is rejt ez a nagyon tág szakma? Íme, a pozíciónevek a feladatokkal.

Mit tegyünk, ha régóta keresünk állást?

Mennyi idő múlva jelenthet gondot a jelentkezésnél, hogy már régebb óta nincsen munkánk? Sokan sajnos hosszabb ideig nem találnak munkát, nem feltétlenül a saját hibájuk miatt.

Külföldi munkát ígért, több mint 100 embert vert át

Több mint száz embertől csalt ki pénzt, összesen mintegy 4,5 millió forintot külföldi munka ígéretével egy nagyharsányi férfi. Ausztriában és Svájcban ígért munkát, de csak pénzt akart. Elkapták.

A passzív álláskeresés is lehet sikeres?

A passzív álláskeresés az, amikor munka mellett keresünk új munkahelyet, ám nem égető a kérdés. Unjuk vagy nem szeretjük a munkánkat, esetleg nagyobb fizetésre vágyunk? Így lehet sikkeres a passzív álláskeresés

Profitálj a szakításból: mondj fel okosan!

Hogyan jelentsük be távozásunkat egy cégtől? Miként profitálhatunk a felmondásból? Hogyan fogalmazzuk meg főnökünknek, mit szeretnénk, és milyen módszerekkel tarthatjuk meg jó hírnevünket?

Szakszervezetet hoznak létre a pályakezdő és diák munkavállalók

Szakszervezetet hoznak létre a pályakezdő és diák munkavállalók; az új szervezet célja, hogy egy speciális réteg érdekeinek védelmére is kiterjedjen a munkavállalói érdekképviselet - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) ifjúsági tagozata.

A leggyakoribb hibák az angol nyelvű állásinterjún - Mire figyeljünk?

Az angol nyelvű állásinterjú nagy kihívást jelenthet, ha még nem volt szerencséd nem az anyanyelveden jelentkezni egy állásra, vagy ha úgy érezted, az előzőn nem megfelelően szerepeltél.

Álláskeresési módszerek, ha félénk típus vagy

Az álláskeresés legfontosabb momentuma a kapcsolatépítés. De mi van, ha valaki nem nyílik meg könnyedén, és nehezére esik az ismerkedés, vagy esetleg a "nyomulás". Íme tippjeink, a félénk típusú álláskeresőknek.

LinkedIn - Kihozod belőle a maximumot?

Ismered a LinkedIn-t? Használod? Jól használod? Ugye tudod, hogy a személyes márkád építése szempontjából előnyös, ha ezen a szakmai közösségi portálon is jelen vagy? Ha még csak most ismerkedsz az oldallal, vagy úgy érzed, nem teljes a szakmai profilod, íme néhány hasznos tanács, amit ha megfogadsz, jobb esélyekkel indulsz az álláskeresésben!

Keressük a Legvonzóbb Munkáltatókat!

Idén ötödik alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb Munkáltatói Márka Kutatása!

Gratulálunk, Öné az állás! – Elfogadja?

Sokan várnak arra, hogy álláshoz jussanak, főleg, ha már egy hosszú, álláskereséssel töltött időt tudhatnak maguk mögött. Nagyon nagy öröm, amikor azzal keresnek meg, hogy minket választottak. Legyünk azonban óvatosak és addig ne mondjunk egyértelműen igent, amíg nem tisztáztunk minden körülményt és nem bizonyosodtunk meg róla, hogy ez az a munka, amit kerestünk.

Állásinterjú kérdések, melyeket soha ne tegyünk fel!

Minden állásinterjú végén van egy olyan rész (vagy legalábbis lennie kellene egy olyannak), ahol mi, jelentkezők feltehetjük kérdéseinket. De mi az, amit soha de soha ne kérdezzünk meg?

Módosul a távolléti díj számítása

Augusztus elsejével módosult a távolléti díj számítása, így például egy-egy szabadságos hónapban a munkabér nem változik majd az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően.

Így készülj a hajós munkára!

Amikor nem jön össze a felvételi, vagy megválik tőlünk munkaadónk – a még mindig “népszerű” költségcsökkentés címén, ideje munka után néznünk. Tekintve azonban, hogy egy pályakezdő legalább három hónapig munkanélküliként kell(ene), hogy élje az életét jelen gazdasági helyzet miatt, érdemes az eredeti terveinktől esetleg eltérni, és nekivágni a nagyvilágnak.

Minden ötödik fiatal szeretkezett már a munkahelyén

Minden ötödik 18 és 30 év közötti fiatal szeretkezett már a munkahelyén, a dolgozók teljes állományát tekintve pedig minden tizedik - áll egy Németországban készült felmérés összegzésében.

Fizetési igény – Szükség van rá a jelentkezéshez?

Ma egy ilyen levelet kaptam az egyik pályázómtól: „Csatoltan küldöm az önéletrajzot a meghirdetett állásra. Fizetési igényem nincs.” Ettől nagyon szomorú lettem...

A ponthatárokon innen... Mit csináljak a sikertelen felvételi után?

Az egyetemekre, főiskolákra nagy a túljelentkezés, a diploma megszerzése természetes késztetés lett, azonban nem mindenkinek sikerül elsőre bekerülni. Mit kezdhetünk magunkkal, ha az idei felvételin nem volt szerencsénk?

A két legboldogabb év az ember életében

A legboldogabb év egy ember életében a 23. és a 69. esztendő - erre jutottak brit kutatók. De vajon miért pont ez a két év az, amikor e legteljesebbnek, legboldogabbnak érezzük magunkat?

Nyilvánosak a felsőoktatási felvételi ponthatárok

Július 24-én hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat; az idén virtuális Pont Ott Partit rendeznek a www.felvi.hu oldalon és a Felvi Facebook-oldalán. Az idén is az ELTE a legnépszerűbb intézmény, most is több nő adott be felvételi kérelmet, mint férfi, és a legidősebb jelentkező 1938-ban született.

A pályakezdőknek is több esélyük van az 50 felettieknél?

A magyarok többsége inkább azt választaná, hogy a munkaadója 25 éves vagy ennél fiatalabb pályázót vegyen fel az üres pozíciókba a cégnél.Az 55 év felettiek alkalmazását a válaszadók 65 százaléka elutasítaná - áll egy felmérésben.

Motiváció, motiváció! - 8 tipp, amivel munkára sarkallhatod magad nyáron

Biztosan sokan vagytok úgy, hogy időnként kicsit nehezebben megy a munka ilyenkor júliusban: meleg van, fáradtak vagyunk, nincs a közelben, aki számon kérhet, nincs elég motiváció, közeleg a szabadság… A feladataink ettől még megoldást kívánnak és sokszor saját magunk kell, hogy megtaláljuk a módot arra, hogy kicsit lelkesebbek legyünk. Vagy, akár még lelkesebbek!

7 módszer, amit álláskeresőként ismerned kell

Az álláskeresés nagy megpróbáltatás, különösen, ha valaki több hónapja keresi a következő pozícióját. Vajon jól csináljuk? Mindent bevetettünk, amit lehet? Megfelelően motiváltuk magunkat? Íme, 7 módszer, amit a siker érdekében ismernünk kell.

Így kerüld el a szabadság miatti konfliktusokat

Ritkultak a szabadnapnak kivett péntekek, a munkavállalók óvatosabban bánnak a szabadságaikkal, és amikor nem dolgoznak, akkor is folyamatosan követik a benti eseményeket.

Munkaszüneti napok 2014-ben

Még ugyan benne vagyunk ebben a szezonban, és sokan még az idei szabadságukat sem töltötték el, de egyesek már azt számolgatják, 2014-ben mennyi jut nekünk a jóból, vagyis a munkaszüneti napok és kiadott napok által mennyi hosszú hétvégénk lesz. Nos, persze még véleményezni kell.

Kapunyitási Pánik Fesztivál – Lépjünk be táncolva a munka világába!

Dolgozni kellene vagy inkább továbbtanulni? Félelmetesnek tűnik a munka világa? Túl sok a kérdés, és hirtelen mindenben nekünk kell dönteni? A pályakezdőket, a végzés előtt vagy éppen utána lévőket kétségek gyötrik a jövőjüket illetően.

Pert nyert a megszégyenített alkalmazott

Nem csak hogy bocsánatot kért, de kártérítést is fizet a Kanebo nevű japán kozmetikai cég, amiért büntetésképpen nevetséges jelmezek viselésére kötelezte egy eladóját.

Menekülés külföldre az egész családdal? Miért? Miért ne?

Míg korábban a külföldi munkában a kihívást és a karrierépítést helyezték előtérbe a munkavállalók, jelenleg a fő indokok között az itthoni kilátástalanság hangzik el legtöbbször.

Angol motivációs levél

Az angol motivációs levél éppen olyan fontos, mint a magyar. Annál többet mondhatsz magadról - még a személyes találkozás előtt.

Iskolapadból az álláspiacra – építsd tudatosan a személyes márkádat!

Frissdiplomás vagy? Itt az idő, hogy belevágj az álláskeresésbe? Sokan gondolják úgy, hogy a diplomaosztó utáni nyári hetekre még jár egy kis szabadság, de ne feledd: nem vesztegetheted az időt, ha állást keresel és szeretnél rövid időn belül elhelyezkedni. Pályakezdő fiatal szakemberként valószínűleg még nem szembesültél azzal, milyen erős a versenyhelyzet az álláspiacon, talán azt sem tudod, hogyan kezdj hozzá a kereséshez, most néhány álláskeresési technikával igyekszünk segíteni Neked ebben.

Állást keresel? Triplázd meg az esélyeidet!

Az álláskeresés önmagában is nagy megpróbáltatás, jelen gazdasági és munkaerő-piaci helyzetben azonban még nagyobb kitartásra van szükség. Az álláskeresés során a legfontosabb cél megtalálni, mit akar a munkáltató. Ha ezt kitaláljuk, már megsokszoroztuk az esélyeinket.

Az újra felfedezett motivációs levél

Motivációs levél? Az emberek gyakran teszik fel a kérdést: “2013-ban tényleg szükségünk van még rá?”. A válasz: nagyobb szükségünk van rá, mint valaha. Nézzük, miért is van így!

A jó önéletrajz megírásához ezekkel tisztában kell lennünk: Hard skills és Soft skills

Miért is fontos tudni az önéletrajz megírásához, hogy mi a különbség a „Hard skills” és a „Soft skills” kifejezések között és, hogy miért kell ezeket feltüntetni az önéletrajzában? Cikkünk segíthet tisztázni ezt a kérdést, gyorsan és egyszerűen, ugyanis nagyon sok múlhat ezeken, többek között, hogy megkapja-e az állást vagy sem.

Amiben nem érdemes hibázni – Önéletrajz

Ma már a legtöbb állásportálon vagy az álláskeresőket segítő weboldalakon számtalan önéletrajz mintát találhatunk, amelyek segítségével elkészíthetjük az aktuális irányzatoknak leginkább megfelelő, professzionális önéletrajzunkat. Mégis akad néhány olyan tipikus – első hallásra talán aprónak tűnő – hiba, melyet gyakran elkövetnek a pályázók nem is sejtve, hogy ezzel mennyire rontják a saját esélyeiket

Önéletrajzírás tippek kreatívoknak

Az önéletrajzírás egyik legfontosabb szabálya- a formai elemeken túl-, hogy szabjuk azt az adott állásra és legyünk egyediek. Különösen igaz ez, ha egy kreatív területen próbálunk elhelyezkedni. De hogyan, ha egyszer az önéletrajzok egyformák. Vagy nem?

Melyek a legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon?

A magyar cégek harmada nehezen talál megfelelő munkaerőt - áll a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató kutatási jelentésében. Főként szakmunkások, mérnökök hiányoznak, de jó értékesítőből sincs sok.

Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, mint két éve

Az elmúlt mintegy két év alatt tízezerrel 55 ezerre nőtt az állami támogatás igénybevételével foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.

Hogyan lehet a legkönnyebben nyári munkát találni?

Nyelvismerettel, szakmai tudással találhatnak a legkönnyebben munkát a nyári hónapokban a diákok - derült ki Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉsz) közleményéből.

Pénz vagy állás – avagy a megalkuvás művészete

Miért kell megalkudnunk, amikor új munkát keresünk? Milyen következménye van, ha félelemből vagy kényelemből nem váltunk? Mit tehetünk, hogyan motiváljuk magunkat? Vagy tényleg jobb megalkudni?

Állásinterjú - Mit mond rólunk a testbeszédünk?

A testbeszéd sok mindent elárul rólunk egy állásinterjú során. Ahelyett azonban, hogy eltitkolnánk az információkat magunkról, és próbálnánk minél kevesebb dolgot tudatni személyiségünkről a testbeszédünkkel, inkább hasznosítsuk a tudásunkat, és nyerjük meg az interjúztatót a nonverbális kommunikációnkkal (is)!

Tanácsok pályakezdőknek

Gyorsan ívelő karriert dédelget? Szeretne elhelyezkedni az álommunkahelyen? Itt olvashat arról, hogyan is kezdjen neki a keresésnek és hogyan intézkedjen jövőbeli állása ügyében a leghatékonyabban. Sarkadi Gabi, a Cvonline toborzási és kiválasztási tanácsadója válaszol kérdéseinkre.

Nyári álommelót hirdet Eger

Ausztrália példáján felbuzdulva önmarketingbe kezdett Eger városa. Álommelót hirdet nyárra. A feladat: élvezni Eger szépségét, és átadni az élményeket a lehetséges látogatóknak.

Mellékletek - Mire nincs szükség a jelentkezéshez?

Vajon miről tanúskodik, ha egy álláskereső egy pályázatához az önéletrajza mellett a jelentkezéséhez csatolja az összes bizonyítványa digitalizált verzióját, beleértve az oktatási intézményekben szerzett, a nyelvvizsga-, pályaalkalmassági bizonyítványokat, fotót, referenciákat?

Tényleg lehetetlen nyáron munkát találni?

Sokan gondolják, hogy a nyári szezonban teljesen elképzelhetetlen állást találni. Ez annyiban igaz lehet, hogy a HR-esek is szabadságra mennek, és kevesebb idejük van a felvételekkel foglalkozni. Ennek ellenére nem lehetetlen állást találni. Tehetünk a sikerért ebben az időszakban is – nem is keveset.

Az ön munkahelye kerékpárbarát?

A közlekedési, az egészségügyi és a környezetvédelmi tárca kezdeményezésére 2007 augusztusában útjára indult a Kerékpáros Magyarország Program, mely a kerékpározást népszerűsítő kampányokat hivatott támogatni, mint amilyen a „Bringázz a Munkába” is. Azóta töretlenül fejlődik a mozgalom, a Kerékpáros Klub országszerte rendezi meg nagysikerű rendezvényeit, melyben a környezetvédelmi szempontok mellett az egészségmegőrzés is helyet kap.

A távmunka típusai

Milyen lehetőségek vannak, ha nem szeretnénk egy irodában dolgozni? Íme, a távmunka típusai!

Francia önéletrajz minta

Ha francia nyelvű munkára jelentkezünk, egy francia önéletrajz minta nagy segítségünkre lehet.

Angol önéletrajz minta

Ha angol nyelvű munkára jelentkezünk, egy angol önéletrajz minta nagy segítségünkre lehet.

Spanyol önéletrajz minta

Ha spanyol nyelvű munkára jelentkezünk, egy spanyol önéletrajz minta nagy segítségünkre lehet.

Olasz önéletrajz minta

Ha olasz nyelvű munkára jelentkezünk, egy olasz önéletrajz minta nagy segítségünkre lehet.

Hogyan készüljünk az angol nyelvű állásinterjúra?

A munkaerőpiacon ma már számtalan olyan terület van, ahol elengedhetetlen az angol nyelv ismerete. Akár közép- vagy felsővezetői szintre pályázunk, akár beoosztott pozíciót keresünk, szükségünk lehet az angol nyelvtudásra. De ha az már megvan, vajon egyből túljutunk az angol nyelvű állásinterjún is?

Német önéletrajz minta

Ha német nyelvű munkára jelentkezünk, egy német önéletrajz minta nagy segítségünkre lehet.

Az egylégterű irodák dolgozói boldogtalanabbak

Az egylégterű, nagy alapterületű irodák dolgozói gyakrabban betegek, kevésbé boldogok és hatékonyak, mint a kisebb helyiségekre tagoltakban munkálkodók - olvasható a Work, Enviroment and Health (Munka, környezet és egészség) című skandináv folyóiratban megjelent tanulmányban.

Külföldi munka – Hogyan lesz biztonságos?

Még mindig a kivándorlási hullámon lovagolunk, és még mindig sokan döntenek amellett, hogy határon túl dolgoznak. De hogyan tehetjük biztonságossá külföldi munkavállalásunkat? Fel lehet mindenre készülni?

Amerikában a nők tartják el a férfiakat?

Az amerikai háztartások 40 százalékában, ahol 18 évnél fiatalabb gyerekek élnek, már a nők a fő kenyérkeresők. 1960-ban ez az arány még csak 11 százalék volt.

Hogyan legyen sikeres az emailes álláspályázatunk?

Ahhoz, hogy felfigyeljenek tudásunkra, nem elég megfelelnünk a pozíció elvárásainak. A jelentkezés során is követnünk kell a legfontosabb szabályokat, és nem árt tisztában lennünk néhány technikai trükkel, nehogy a spam-mappában landoljon álláspályázatunk.

Állásinterjú - Mit kérdezzünk pályázóként?

Amikor az interjú végéhez közeledve megkérdeznek minket: „Van esetleg kérdése?”, a válaszunk legyen mindig "Igen!". De milyen kérdést tehetünk fel? Egyáltalán, mit kérdezhetünk és mit nem?

Fizetés – Mikor kell róla beszélni az állásinterjún?

A fizetés szóba hozása állásinterjú alkalmával olyan, mint az ismerkedés során elkérni a lány számát - figyelni kell az időzítésre. Tehát előfordulhat, hogy a munkaadó úgy érzi, hogy megtalálta a tökéletes jelöltet, a jelölt is úgy érzi, hogy minden a legnagyobb rendben megy, az állás már-már az övé.Ha azonban rosszkor térünk rá a fizetésre, bizony ugorhat a jól felépített bizalom.

Több mint 230 ezer magyar döntött a külföldi munka mellett

Felgyorsult az utóbbi években a Magyarországról történő kivándorlás növekedése a tükörstatisztikák, vagyis a fogadó országokban bevándorlóként regisztrált magyar állampolgárainak száma alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Akár 100 ezer diák eshet el a nyári munka lehetőségétől

Csaknem százezer, jogviszonyát szüneteltető felsőoktatási hallgató eshet el a diákmunkától, ugyanis két, egymásnak ellentmondó jogszabály van érvényben, írja a Napi Gazdaság. A hallgatói jogviszony mást jelent a társadalombiztosítási és mást a felsőoktatási törvény szerint.

Álláskeresés - Amikor elfogyott a lelkesedés

Akinek vett már részt állásinterjún, az tudja, hogy az álláskeresés sokat kivesz az emberből. A keresésbe vetett hitünk gyorsan alábbhagy néhány kudarc és visszautasítás után. Aki régóta álláskereső, ismeri az érzést, amikor már a jelentkezés leadásánál attól tartanak, hogy nem fog sikerülni, nem találnak munkát. Azonban ez egy ördögi kör: minél kétségbeesettebbnek látszik az álláskereső az interjún, annál kevésbé nyeri majd el az interjúztató tetszését. Így tehát bár nehéz feladat, de a sok-sok csalódás ellenére is mindig bizalommal kell nekiindulni a jelentkezésnek.

Csak kevés cég tervezi, hogy cafeteriát ad dolgozóinak

Eddig nem látott mélységbe zuhant azon cégek aránya, amelyek béren kívüli juttatást kívánnak adni dolgozóiknak A következő egy évben a hazai kkv-k mindössze 42%-a tervez alkalmazni természetbeni juttatást. A különböző cafeteria elemek alkalmazásának gyakoriságát tekintve az élen az Erzsébet-utalvány áll, melyet a közlekedési költség térítése és a SZÉP Kártya követ – derül ki a K&H által készített kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Nagy a verseny az IT-s pozíciókért

Nagy a verseny az informatikai állásokért Magyarországon - állapítja meg Morgan Stanley magyarországi IT szakemberek körében a munkaerő-piaci helyzetükről és társadalmi megbecsültségükről alkotott véleményük felmérésére végzett tanulmánya.

Önéletrajz - Mivel nem várhatunk az állásinterjúig?

Amit az önéletrajz nem tartalmaz, azt majd elmondhatjuk az állásinterjún - vélik sokan. Vannak azonban olyan tények és helyzetek, amelyeket már az önéletrajz megírásakor tisztáznunk kell - magunkban is, és a HR-es számára is. Enélkül ugyanis alkalmunk sem lesz arra, hogy behívjanak minket személyes találkozóra.

Minden tanár kap béren kívüli juttatást pedagógusnapra

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott köznevelési intézmények pedagógusai Erzsébet-utalványt kapnak pedagógusnapra.

Hogyan legyen sikeres a telefonos interjú?

A telefonos interjú segítséget jelenthet az interjúztató számára abban, hogy az önéletrajz mögé lásson és némi képe legyen az állásra pályázóról. Fontos tehát, hogy az előszűréseket és a telefonos interjúkat is ugyanolyan komolysággal kezeljék az állásra jelentkezők, mint a személyes találkozást. Itt persze nincs akkora szerepe a külső megjelenésnek, azonban az asszertív szemlélet mindkét esetben elősegítheti a sikeres kommunikációt a minket kérdezővel.

Furcsa állásinterjú kérdések – mi a jó válasz?

Az állásinterjú kérdések általában a meghirdetett munka köré vannak felépítve, de még így is meglepetés érheti az embert, ha az interjúztatót esetleg vicces kedvében találja, vagy mélyebben bele akar pillantani a jelentkező problémamegoldó képességébe, észjárásába. Az ember általában amúgy is izgul egy interjú szituációban, de ha erre még érkezik egy olyan kérdés, ami meglepetésként ér minket és nem tudjuk, hogy mi az interjúztató célja a kérdés feltevésével, leblokkolunk.

Kapunyitási Pánik Konferencia és Állásbörze - 2013. május 7-8.

Kapunyitási Pánik programsorozat konferencia, állásbörze és fesztivál keretein belül igyekszik kész megoldásokat kínálni mindazoknak, akik már tapasztalták magunkon a jelenség tüneteit. Nem csak felismertük, és boncolgatjuk a problémát, de igyekszünk olyan információkat átadni, olyan utat mutatni, melyen elindulhatnak azok, akiknek most még bizonytalansággal és félelemmel van kikövezve a saját útja.

Fizetésemelés jár, ha magukra tetováltatják a munkaadó cégérét

Fizetésemelést ad egy New York-i cég azon dolgozóinak, akik magukra tetováltatják a vállalat logóját.

Állásinterjú? 10 tipp, hogyan szerepelj sikerrel

A sikeres állásinterjú nemcsak azon múlik, mennyire vonzó az önéletrajzunk és mennyi releváns tapasztalattal rendelkezünk. Ha az interjún a rólunk kialakult pozitív képet romba döntjük a viselkedésünkkel, az állást nem mi kapjuk meg. Ahhoz, hogy nyert ügyünk legyen, a megfelelő önéletrajz mellett a szimpátiát is el kell nyernünk, tehát pozitív színben kell feltüntetnünk magunkat.

Kikerülhetetlen állásinterjú kérdések - Ne féljen beszélni magáról!

Mik a kikerülhetetlen állásinterjú kérdések? A legtöbb álláskereső nem szívesen válaszolja meg, pedig szinte minden állásinterjún felteszik őket. Sekélyesnek tűnhet, unalmasnak és nehezen megválaszolhatónak, de nagy valószínűséggel a következő állásinterjún is azzal kell majd indítania, hogy „Beszéljen magáról!”.

Állásinterjú – Kérdések és helyzetek a második körben

Túl vagyunk az állásinterjú első fordulóján, és egy újabb vár ránk? Egy lépessel közelebb kerültünk az áhított álláshoz, hiszen ha sikerült meggyőznünk leendő munkáltatónkat az első interjún, akkor miért ne lehetnénk mi a befutók? De miben különbözik a második interjú az elsőtől?

Milyen a jó kísérőlevél? Minta kísérőlevéllel

A kísérőlevél sokak szerint nem része a jelentkezésnek. Ez tévedés. A jól megírt önéletrajzunkon kívül ez a másik nagy fegyverünk, amivel hatást gyakorolhatunk a munkaadóra. A HR-esek nem töltenek 30-60 másodpercnél többet az önéletrajz olvasásával.

A motivációs levél legnagyobb hibái

Mi a jó motivációs levél titka? Melyek a legnagyobb hibák a motivációs levél írása közben? Mi segítünk és megmutatjuk Önnek, hogy készül a jó motivációs levél!

Állásinterjú kérdések, amelyekre készülnünk kell

Ha jól válaszolunk az állásinterjú kérdések mindegyikére, jobb eséllyel indulunk a pozícióért folyó versenyen. De mire számíthatunk? Melyek azok az állásinterjú kérdések, melyekre készülnünk kell?

Mítosz vagy valóság? Tévhitek az állásinterjúval kapcsolatban

Amíg minden egyes megüresedő állásra óriási számban adják be jelentkezők pályázataikat, addig nagyon fontos szerepe van a jelentkezésnél annak, hogy hogyan teljesítünk az állásinterjún. Számtalan téves elképzelés él a fejekben az állásinterjúval kapcsolatban. Sorra vettünk most öt mítoszt, hogy megnézzük, mennyire valósak.

Mi a teendő az állásinterjú után?

Állásinterjú után bizony izgatottan várjuk a HR-es jelentkezését. De mi az, amit tehetünk még a személyes találkozó után, hogy jobb esélyekkel indulhassunk a pozícióért?

Senior Pályamegújító Program indul

Senior Pályamegújító Programot indít az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a felsőfokú végzettségű, legalább 15 éves munkatapasztalattal rendelkező és jelenleg tartósan álláskeresőknek - közölte az uniós pályázatokat kezelő állami tulajdonú szervezet.

Külföldi munka - Honnan tudjuk, hogy átverés?

Nyelvtudás, körültekintés és önmérséklet. Aki külföldön keres munkát, mindenképpen szüksége lesz ezekre, különben könnyen válhat csalás áldozatává a munkavállaló. Árulkodó lehet, ha előre pénzt kérnek a jelentkezőktől

Vezérigazgatót keresnek a Stonehenge-hez

Ötezer éves fennállása óta először keresnek vezérigazgatót a Stonehenge-hez. A munkaköri leírás szerint a sikeres pályázó nemcsak "pr", hanem "dr" felelős is: a közönségen kívül a druidákkal is neki kell megfelelően tartani a kapcsolatot.

Tapasztalt mérnök vagy? Vegyél részt a májusi Audi Hungaria Karriernapon!

Több éves tapasztalattal rendelkezik? Sikeres a szakmájában? Akkor az Audi Hungaria Karriernap pont Önnek szól! Az Audi Hungaria egy egyedülálló toborzási célú rendezvény keretében szeretne találkozni azon mérnök szakemberekkel, akik több éves, termelésben szerzett tapasztalattal rendelkeznek és szívesen megismerkednének az Audi világával.

Mi áll a sikertelen álláskeresés mögött?

A sikertelen álláskeresés mögött a legtöbb esetben önismereti elakadások állnak, és a közhiedelemmel ellentétben az álláskeresők legnagyobb részének nem a piac korlátozottsága, a túl- vagy alulképzettség, a nehéz gazdasági helyzet jelent leküzdhetetlennek tűnő akadályokat. Valóban így lenne?

Tortával tudatta felmondását

Nem mindennapi módját választotta egy határőr a felmondásnak: tortára íratta búcsúszövegét, mert inkább az apaságot választotta.

Tudod, mit érsz a munkaerőpiacon?

Életed során gyakran érkezel válaszutakhoz. Néha azért, mert vége van az útnak, amin haladtál, néha azért, mert túl göröngyössé vált az eddigi. Egyszer csak egy nagyobb elágazáshoz érkezel, ahol felkanyarodhatsz az autópályára, de lehetséges, hogy most állsz oda a startvonalhoz. Így van ez az álláskereséssel is.

Welcome to life? Hát én immár mit válasszak?

A kapunyitási pánik vagy életkezdési válság első jelentkezése gyakran nem is az Életbe való kilépés pillanata, azaz a nyílt munkaerőpiacon a felnőtt élet kezdete, hanem egy korábbi fázis, a felsőoktatásban való továbbtanulás kérdése.

Ausztriában jó magyarnak lenni?

A magyarok alkotják a nyolcadik legnagyobb migráns csoportot Ausztriában - olvasható az osztrák Integrációs Alap tanulmányában. 2012 elején 45 589 magyar származású - a meghatározás szerint magyar állampolgárságú személy, vagy Magyarországon született osztrák állampolgár - élt Ausztriában.

Álomállás- bulizni és utazni sok pénzért

Negyvenezren jelentkeztek a hat újabb ausztráliai álomállásra szerte a világból. A félévre szóló munka lényegében kalandos vakáció, amelyért 100 ezer ausztrál dollárt - 24 millió forintot - kapnak az állásnyertesek.

Modern idők interjúja - A Skype interjú

Miben is különbözik a Skype interjú a hagyományos interjútól? Vajon ugyanazokat a szabályokat kell követnünk, mint egy személyes találkozó alkalmával? Mire kell odafigyelnünk? Hogyan kell viselkednünk? Milyen buktatói lehetnek a modern kor interjújának?

Váltsd valóra! Karriernap és Állásbörze Pécsett

Váltsd valóra! Karriernap és Állásbörze Pécsett

Nászúttesztelő - Álommunka pároknak

Ki ne szeretne utazni, nyaralni, pihenni? Hát még mindezért pénzt kapni? David és Lucy Benton-Jonesnak ez a munkája: luxusnyaralásokat tesztelnek.

Állásinterjú - Mire lesz szükségünk?

Az első nehézségen már túl vagyunk: A beküldött önéletrajz elnyerte leendő munkaadónk tetszését, és az állásinterjú előtt állunk. Cipőnket fényesre tisztítottuk, elegáns öltözékünk is a vállfán várja a megmérettetést. Miket tegyünk a táskánkba, avagy mit vigyünk magunkkal az interjúra?

40 kérdés a karrierépítéshez

Sokszor másoktól várjuk a megoldást, holott legtöbbször bennünk van a válasz - még akkor is, ha nem tudunk róla. Milyen lépéseket kell meglépnünk a tökéletes karrier érdekében? Íme, 40 kérdés, amely nem csak a jobb munkahelyhez, de az egyszerűbb, gondtalanabb élethez is hozzájárulhat.

Hogyan készül a tökéletes önéletrajz?

Melyek azok az önéletrajz elemek, amelyekre oda kell figyelnünk? Milyen részei vannak, és egyáltalán mit hogyan kell megszerkeszteni az önéletrajzban? Ez a bemutatkozásunk, és mint a személyes találkozások alkalmával is, az első benyomás eldöntheti a továbbiakat, vagyis közvetetten azt, megkapjuk-e az állást.

5 tipp, hogy az állásinterjú jól sikerüljön

Tehát holnap állásinterjú vár ránk, és még nem készültünk fel rá kellőképpen. Ha már az utolsó pillanatra hagytunk mindent, fogadjuk meg a z alábbi tanácsokat, melyek jó útravalóul szolgálhatnak az interjúra való készülésben.

A Munka Hőse - Visszaállították az elismerést

Ki ne emlékezne a Munka Hőse kitüntetésre? Legalább annyira, hogy az irodában valaki elismerően vagy éppen ironikusan ne jegyezte volna meg valamelyik kollégánk túlórája előtt. Most itt van, vagyis Oroszországban. Visszaállították a Sztálin időszakában bevezetett "díjat".

Óraátállítás 2013 - Mikor és hogyan?

Vasárnap hajnalban áttérünk a nyári időszámításra - Európában, így hazánkban is, március utolsó vasárnapjától, október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

ÁLLÁSBÖRZE - nem csak egyetemistáknak

A felsőoktatásban több mint egy évtizede vannak jelen az állásbörzék. Idén is több mint egy tucat egyetem, illetve főiskola ad teret a munkaerő-piaci „árucsere” ezen formájának. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Szent István Egyetem is megrendezi börzéjét 2013. április 17-én, Gödöllőn, mellyel egy időben Kooperatív Szakmai Gyakorlati Börzét is tartanak.

Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?

Az önéletrajz nem csak arra hivatott, hogy azt mondjuk: Helló. Hogyan tehetjük olyan érdekessé a jelentkezésünket egy jó önéletrajz elküldésével, hogy aztán majd behívjanak egy állásinterjúra?

Miben más a szakmai önéletrajz?

A szakmai önéletrajz lényegében hasonló, mint az általánosan önéletrajznak nevezett pályázat. A szakmai önéletrajz azonban részletesebben kitér, - mivel ki kell - a tapasztalatainkra, a tudásunkra.

Egyre több nő dolgozhat

A nők elhelyezkedési esélyei annál rosszabbak, minél kisebb illetve minél több gyermekük van. Megoldás lehet a részmunkaidő vagy a rugalmas munkaidős foglalkoztatás. Bár ezek hazánkban nem túl népszerű fogalmak a munkaadók körében, húszéves csúcson van a nők foglalkoztatása.

Az informatika és telekommunikáció területén helyezkednének el a legtöbben

Az idén legtöbben az informatika és a telekommunikáció területén helyezkednének el Magyarországon, de egyre vonzóbb a nonprofit szféra is - derül ki az Aon Hewitt humánerőforrás-tanácsadó cég munkáltatói márka kutatásából, amelyet 14 ezer megkérdezett válasza alapján készítettek el.

Külföldi munkavállalás - Így segítenek a fiatalok hazatérésében

Karrier tanácsadással, praktikus információkkal és erkölcsi támogatással próbálja rávenni a külföldön élő fiatalokat a Gyere Haza Alapítvány, hogy itthon tervezzék jövőjüket.

5000 milliárd dollárral emelkedik a nők fizetése

Világszinten ötezermilliárd dollárral nőhet a nők fizetése a következő öt évben, szerepük pedig a világgazdaságot tekintve a következő évtizedben akkora lehet, mint India és Kína népességéé - derül ki az Ernst and Young "Nők - Az új feltörekvő piac" című tanulmányából.

A munkáltatók 8 százaléka tervez elbocsátást

A munkáltatók 8 százaléka elbocsátást, ám 13 százalékuk bővülést tervez az év második negyedévében- derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató felméréséből. A gyártás területén lehet a legtöbb nyitott pozícióra számítani.

4 tipp a sikeres álláskereséshez

Ha az álláskeresés teszi ki a mindennapjaink nagy részét vagy csak a munkahelyünkön böngészünk a hirdetések között. Érdemes egy jó stratégiát kitalálni, bővíteni eszköztárunkat álláskeresés közben, hogy hamarabb találhassuk meg a nekünk megfelelő állást.

Pályázat grafikusoknak

Második alkalommal hirdették meg a Cégér - Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázatot, amelynek grafikus versenyzői egy-egy fiatal borász választott borának vagy borcsaládjának terveznek címkét és arculatot.

Kevés cég törődik dolgozói egészségével

Sem az egészségmegőrzés, sem a stresszkezelés, sem a jóléti kiadások nem jellemzőek a munkaadók jelentős részére. Utóbbira a cégek 84 százaléka legfeljebb évi 10 ezer szán munkavállalónként - derül ki a MyStresszIndex Zrt. kilenc iparág és csaknem 180 hazai cég körében végzett felméréséből.

Még pár dolog, amit lehet Szép kártyával fizetni

Majd két éve létezik a SZÉP-kártya, ami az üdülési csekket váltotta fel, de szolgáltatásait tekintve ma már sokkal több mindenre használható a plasztiklap. Az OTP összegyűjtötte az öt leghasznosabb új felhasználási módot.

Alternatív motivációs eszközök a munkahelyen

Furcsa munkahelyi motivációs eszközök alkalmazása.

Áder János államfő aláírja a röghöz kötést is tartalmazó alkotmánymódosítást

Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este.

Bővülhetnek az álláskeresők lehetőségei?

Mérsékelten bővülnek az álláskeresők lehetőségei Magyarországon a második negyedévben: a legnagyobb munkaerő-felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik, azon belül is az autógyártás lehet a húzóágazat - derül ki egy munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből.

Hogyan jöhet össze a negyven év szolgálati idő a nők kedvezményes nyugdíjához?

Csaknem százezer nő élt a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével a jogszabály hatályba lépése óta eltelt két évben. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy milyen szabályok alapján jöhet össze a korhatár előtt a negyven év jogosultsági idő.

Ilyen helyeken a legundokabb a főnök

Egyes szakmákban különösen gyűlölik az emberek a főnökeiket.

Motivációs levél, vagy kamuhalmaz?

A motivációs levél jó eszköz lenne arra, hogy az álláskeresők meggyőzzék a leendő munkáltatót, hogy őket hívja be állásinterjúra. Sokan azonban ahelyett, hogy élnének ezzel a lehetőséggel, csak egy semmitmondó sablont küldenek, amivel jelentősen csökkennek az esélyeik - írja a Jobangel HR blog.

A Jogász Állásbörze idén is az ELTE-n várja a szakma képviselőit

2013 tavaszán immár 7. alkalommal kerül megrendezésre a Jogi Fórum - Jogerő elnevezésű országos jogász állásbörze, amelynek az ELTE jogi kar aulája szolgál helyszínéül.

Melyek a legvonzóbb munkáltatók Magyarországon

Kihirdették Magyarország Legvonzóbb Munkáltatóit. A Munkáltatói Márka Kutatás Magyarországon egyedülálló módon 14,000 válaszadó véleményét tükrözi. A kutatásból az országban jelenleg 10 legvonzóbb cég listája mellett egy sor aktuális munkerőpiaci kérdésre is választ kapunk.

Szegedi Állásbörze - Ahol állást és szakmai gyakorlati helyet is találhatunk

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az SZTE-n a Tavaszi Állásbörzét, egybekötve a negyedik Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje rendezvénnyel.

Leépít a Red Bull Magyarországon

Munkatársai körülbelül felét küldi el a Red Bull magyarországi vállalata, a nagy és drága rendezvények pedig a háttérbe szorulnak

Magyarországon toboroz a párizsi Disneyland

Március 11-én és 12-én Budapestre érkezik a Disneyland Paris egy mindeddig a világon példátlan, különleges és szórakoztató munkaerőtoborzással - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Külkeres és pénzügyes állásbörze a Budapesti Gazdasági Főiskolán

A BGF idén két állásbörzével is segít diákjainak az álláskeresésben. Március 12-én a külker terület, március 13-án pedig a pénzügy-számvitel terület iránt érdeklődők kaphatnak álláskeresési segítséget, valamint találkozhatnak szakmai profiljukhoz illő cégekkel. Természetesen a CV-Online is ott lesz.

Egyre mélyül a társadalmi szakadék Magyarországon

Az elmúlt években nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség a magyar társadalmon belül, több a szegény, és csökkent az alsó középosztálybeliek, valamint a gazdagok aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. Társadalmi Riport 2012 kötetéből.

Pályázat gyakornoki programra

Április végéig várják a munkáltatók pályázatait a fiatalok elhelyezkedését segítő, 8,5 milliárd forint összköltségű gyakornoki programban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

Jönnek az izzasztó vagyonosodási vizsgálatok

A korábbiaknál jóval "izzasztóbb" vagyongyarapodási vizsgálatokra lehet számítani az idén, mivel a jogszabályváltozások leszűkítik a vizsgálati alanyok védekezési lehetőségeit, miközben jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát - hívja fel a figyelmet az RSM DTM.

Szakképzéssel egyenértékű felnőttképzések

A Fidesz és a KDNP szerint az eddigi felnőttképzés nem megfelelő minőségű, ezért nagy szerepet kapna a képzés átalakítása után a kereskedelmi és iparkamara. A törvény keddi parlamenti vitájában az MSZP és Jobbik felszólalói úgy vélték: szakmai aggályok vetődnek fel az előterjesztéssel kapcsolatban.

Még mindig nem elég az informatikus Európában?

Összefogást, vagy ahogy a brüsszeli testület fogalmaz: nagykoalíciót hirdetett hétfőn az Európai Bizottság az informatikai, digitális szektor szereplőivel annak érdekében, hogy növeljék a foglalkoztatást abban az iparágban, amely jelenleg munkaerőhiánnyal küzd.

Az év első két hónapjában ingyen dolgoznak a nők

Csökkenő tendenciát mutat a nemek közötti bérszakadék, de ez közel sem a helyzet javulását jelenti, csupán a klasszikusan férfias ágazatok válságának következménye - vélekedett Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke a Napi Gazdaság cikke szerint.

A szegénység kedvez a feketemunkának?

A Munkaerőpiaci Tükör 2012 című kiadvány tanulmányából kiderült, hogy a fekete és szürke foglalkoztatás ugyan nem vált elterjedtebbé a válság évei alatt 2008 és 2012 között, de a főváros és a vidék közötti arány megfordult - írja a Napi Gazdaság. Megtudhatjuk azt is, kik fanyalodnak rá inkább a zsebbe érkező bérre.

Mindjárt itt a Műegyetemi Állásbörze

Az Állásbörze szezon folytatódik. 2013 tavaszi szezonjának következő eseménye a Műegyetemi Állásbörze, amit 2013. március 6-7-én rendeznek meg.

Jönnek a Legvonzóbb Munkáltatók!

Március 6-án hozzák nyilvánosságra a Legvonzóbb Munkáltatók idei listáját. A szakmai körökben várva várt rangsor a Magyarországon egyedülálló, az Aon Hewitt és az AIESEC együttműködésében megvalósuló Munkáltatói Márka Kutatás alapján készül. A kutatásból az országban jelenleg 10 legvonzóbb cég listája mellett egy sor aktuális munkerőpiaci kérdésre is választ kapunk, például az álláskeresők fizetési elvárásait, motivációit vagy karrierelképzeléseit illetően. Mindez a Figyelő, a kutatás médiapartnere március 7-én megjelenő számában lesz olvasható.

Újabb segítséget kapnak a 25 év alattiak első munkahelyük megszerzéséhez

Újra elindul a pályakezdőket támogató Első munkahely garancia program március 1-jén, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható.

258 ezer forintos fizetésre vágynak a diplomások

A diplomás munkavállalók átlagos fizetési elvárása 258 000 forint, míg a diplomával nem rendelkezőké 177 000 forint - derül ki az Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó cég és az AIESEC együttműködésében elkészült Munkáltatói Márka Kutatásból, melyben a CV-Online.hu is részt vett adatfelvételi partnerként.

Hogyan lesz állása egy frissdiplomásnak?

Álláskereséskor nagyjából az elküldött önéletrajzok ötödéből lesz interjú; az elhelyezkedéshez átlagosan 40 jelentkezés szükséges. A munkaerő-piaci sikerhez frissdiplomásként jó nyelvtudásra, kommunikációs készségre és önálló munkavégzési képességre van szükség - derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola kutatásából.

Március 1-én lejár az egyetemi, főiskolai jelentkezés határideje

Március 1. éjfélig lehet jelentkezést beadni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, egy felvételiző legfeljebb ötöt jelölhet meg közülük.

Alkalmazottaival csináltatta lánya leckéjét

Nem mindennapi feladatra kérte beosztottjait egy kínai apuka. Matekleckét íratott, és házifeladatot készíttetett alkalmazottaival a vállalkozó, aki azt hitte, sosem derül ki a csalás.

Kik kerestek a legjobban 2012-ben?

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 223 000 forint volt 2012-ben; nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,6 százalékkal haladták meg az előző évit, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 2,0 százalékkal emelkedtek 144 000 forintra - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Munkaviszonyba kerülhetnek az ápolási díjban részesülők

A szociális tárca elképzelései szerint foglalkoztatotti jogviszonyba kerülhetnek majd azok, akik most ápolási díjat kapnak tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni gondozásáért.

Kivándorlás - Németországban nem jár automatikusan szociális segély

Nem jár automatikusan szociális segély a munkavállalás szabadságával élve Németországba költöző uniós állampolgároknak. A németek a bolgár és román bevándorlóktól is tartanak.

A reálbér növekedésére számíthatunk?

Az elemző az idén 4 százalékos bruttó és közel 5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Számítása szerint a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatására a reálbérek növekedése 2013-ban elérheti a 1,5 százalékot.

Rosszul számolják a távolléti díjat?

Nagy port kavart az elmúlt időszakban a távolléti díj számításának új módszere, melynek lényege, hogy a távolléti díj meghatározásánál egyáltalán nem mindegy, hogy mikor megyünk szabadságra. A munkajogász szerint hiányos a távolléti díj számolásának szabályozása.

Nem kapott segélyt, felgyújtotta magát

Az illetékes munkaügyi központ előtt gyújtotta fel magát egy férfi Franciaországban, mert nem kapott több segélyt.

Az Óbudai Egyetem Állásbörzéje 2013-ban is remek lehetőségeket kínál

Az Óbudai Egyetemen idén 15. alkalommal kerül megrendezésre február 19-20-án a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének Helyi Bizottsága szervezésében az egyetemi állásbörze.

Lerövidítik a közmunka idejét

A legfeljebb öt hónapig tartó, napi hatórás közmunkát részesíti előnyben az idén a kormány a korábbi 12 hónapos, nyolcórás konstrukcióval szemben. Így a statisztikák azt mutatják majd, hogy nőtt a foglalkoztatottság, de a közmunkások rosszabbul járnak.

Változik a távolléti díj

A távolléti díj új szabályozása egyszerűsíti az adminisztrációt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. A jogértelmezést segítendő a Nemzeti Munkaügyi Hivatal módszertani segédletet is készít a távolléti díj kiszámításához.

Kevés munkavállaló érkezik Németországba az EU-n kívülről

Németország egyre erősebben függ a külföldi munkaerő bevándorlásától, de kevés embert vonz azokból az országokból, amelyek állampolgárai csak külön engedéllyel dolgozhatnak - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy hétfőn Berlinben bemutatott felmérésében.

Miért kaptak kevesebb fizetést a pedagógusok?

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak - írta keddi számában a Népszava. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok.

Forgatókönyvíró pályázatot hirdetett a Budapest film

Forgatókönyvíró pályázatot hirdet a Budapest Film profi és amatőr fiatal írók számára azzal a céllal, hogy a fiatal írók lehetőséget kapjanak tehetségük megmutatására és kapcsolatba kerülhessenek a filmipar jelentős producereivel, rendezőivel és forgatókönyvíróival.

Március 1-ig jelentkezhetünk a felsőoktatásba

A felvételi jelentkezés beadására egy hónap áll rendelkezésére azoknak, akik a 2013. szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések valamelyikére szeretnének járni. A jelentkezés határideje 2013. március 1.

Külföldi munka – Miben segíthet a munkaközvetítő?

Valóban egyre többen mennek külföldre dolgozni? Kiknek könnyebb munkát találni a határokon túl? Ki megy el és ki jön vissza? Az egyik legnagyobb külföldi munkaközvetítésre szakosodott ügynökség vezetője válaszol.

Állás szerezhető online játékkal?

A Reveal a L'Oréal által a főiskolás és egyetemi hallgatóknak, valamint friss diplomásoknak kínált versenyek egyike, az online játék most futja harmadik évadát - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Kik kapnak jó fizetést februárban?

Ezekben a napokban kapják kézhez a munkavállalók az első, 2013-as szabályok szerint számított fizetésüket. Kiket érint kedvezően az új szabályozás, illetve kiknek csökken majd az új szabályok szerint számított nettó jövedelme? A BDO Magyarország alábbi összegzésésből kiderül.

Javul a nők munkaerőpiaci helyzete?

A nők munkaerőpiaci helyzetének javulásáról számolt be a miniszteri biztos. Azt is kiemelte azonban, hogy a javulás elsősorban a diplomás nőket érinti.

Munkavállalóként hogyan adózhatunk 2013-ban? - Határidőkkel

A magánszemélyek csak január végéig kérhetik, hogy az szja-t vagyis a személyi jövedelemadójukat a munkáltatójuk állapítsa meg, illetve számolja el a különbözetet - figyelmeztetett a NAV.

Milyen szakmákkal érdemes Ausztriába menni?

Mennyit keres az orvos, az informatikus, a mérnök, az értékesítő és az államelnök Ausztriában?

A fegyveres, egyenruhás szakokra nagyon az érdeklődés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerint komolyabb zökkenők nélkül sikerült az intézmény három jogelődjének integrációja, de a tartalmi átszervezés még folyamatban van.

Keresetkiegészítés a honvédelmi ágazat dolgozóinak

Ebben az évben 2 százalékos keresetkiegészítést kapnak a honvédelmi szervezeteknél foglalkoztatott közalkalmazottak.

Állásbörze 2013 - Tavaszi dátumok

Ahogy minden évben, idén is sok állásbörzére lesz lehetőségünk ellátogatni. Íme, a 2013-as állásbörze-lista. Már lehet előre készülni.

Van vezetői-gén?

Brit kutatók felfedeztek egy gént, amely segít abban, hogy valaki vezetőnek szülessen.

Ingyenes képzések indulnak felnőtteknek

Hamarosan újabb képzésekkel bővül a Tudásod a jövőd! projekt, amelyben minimális önerő mellett százezren vehetnek részt idegen nyelvi és informatikai képzésben 2014 augusztusáig - közölte a programgazda Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) kedden az MTI-vel.

Két napig tartották fogva a főnököket sanghai munkások

Jobb munkakörülményeket követeltek azok a sanghai munkások, akik két napon keresztül tartották fogva főnökeiket egy gyárban.

Így adózunk 2013-ban

Ez évtől változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató

Család, vagy munka?

Hogyan változnak a munkavállalók családi kötelezettségei az egyes életciklusokban?

Miért veszélyes az ülőmunka?

A legfrissebb kutatások szerint komoly kockázatot jelent az egészségre, ha ülve vagy pihenő helyzetben tölti valaki a nap legnagyobb részét. Gerincproblémákat, szív- és érrendszeri betegségeket és depressziót is okozhat - hívják fel a figyelmet a szakértők.

Tudásod a jövőd - Új nyelvi és számítógépes képzések potom pénzért

Hamarosan újabb képzésekkel bővül a Tudásod a jövőd! projekt, amelyben minimális önerő mellett százezren vehetnek részt idegen nyelvi és informatikai képzésben 2014 augusztusáig - közölte a programgazda Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH).

India az új uticél a külföldi munkában?

Milyenek a távol-keleti kultúrájú országban megélt mindennapok? A gyökeresen különböző munkamorálról? Milyen Indiában dolgozni?

2,5 milliós jutalmat ad angol nyelvvizsgáért egy japán mobilszolgáltató

Egymillió jenes, vagyis közel 2,5 millió forintos jutalmat ajánlott fel egy japán mobilszolgáltató cég dolgozóinak, amennyiben sikeres angol nyelvvizsgát tesznek.

Összefügg a közmunka és a hosszú távú munkanélküliség?

A munkanélküliek átlagosan másfél évet töltenek állás nélkül Magyarországon, ez régóta a legrosszabb adat. A Világgazdaság írása arra mutat rá, hogy ebben feltehetően szerepet játszik az erőforrások közmunkára való átcsoportosítása is.

Készül az USA átfogó bevándorlási reformja

Olyan átfogó bevándorlási reform előkészítését rendelte el Barack Obama amerikai elnök, amely egyebek között megteremti a lehetőséget az Egyesült Államokban törvénytelenül tartózkodó 11 milliónyi bevándorló többségének állampolgárrá válásához - közölte vasárnap a The New York Times.

Szíven lőtték a munkahelyén, de túlélte

Szöggel lőttek szíven egy argentín férfit a munkahelyén. A véletlen balesetet azonban a csodával határos módon túlélte.

Nálunk nőttek a legnagyobb mértékben a bérek

Bár Szlovákia produkálta tavaly a harmadik legmagasabb gazdasági növekedést az Európai Unió (EU) tagországai közül, mégis itt volt tapasztalható az egyik leglassúbb bérnövekedés - számolt be a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap szerdán. Magyarország a visegrádi négyek országai közül a legjobban szerepelt.

Az EU legfeketébb gazdaságai

Görögországban a GDP egynegyede származik feketemunkából - bár ők csak a nyolcadikok.

Nézessük át a munkaszerződéseket!

Január 1. napján az új Munka törvénykönyve teljes terjedelmében hatályba lépett, így nem árt újra áttekinteni, milyen változásokat hozott az új szabályozás és melyek a mostantól érvényes újdonságok.

Ezekben a szakmákban növekedhet a munkaerő

Idén főként gépész-, villamos-, valamint vegyészmérnökök, emellett lakatosok, forgácsolók és hegesztők lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerőpiacon, vagyis ezekben a szakmákban nőhet leginkább a munkavállalók száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerő-piaci prognózisából.

Melyek lesznek 2013-ban a legkeresettebb szakmák?

A munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az általános irodai adminisztrátor, az egyéb ügyintéző foglalkozások esetében várható 2013-ban. De milyen szakmákra lesz a legnagyobb kereslet?

Állásinterjú - A jelentkezők és a munkaadók legnagyobb hibái

Mind a munkavállalói mind a munkaadói oldalon emberek dolgoznak, ebből pedig az következik, hogy hibáznak, hibázunk. Melyek a legnagyobb hibák, melyeket elkövethetünk az állásinterjún?

Work hard, play hard – A fiatal munkavállalók nagy lehetősége?

Miért kellene ahhoz keményen játszani, hogy keményen dolgozzunk? Mit akar mondani a "work hard, play hard", és mire számíthatunk, ha egy olyan vállalathoz kerülünk, ahol ezt várják el tőlünk?

Bérkompenzáció a közszférában is

A munkavállalók egy részénél a kompenzáció biztosítja a bérek szinten tartását, míg a 2013-tól tisztán egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó-rendszer a közszférában dolgozó munkavállalók jelentős részénél a nettó bérek emelkedését eredményezi.

Munkaszüneti napok 2013-ban

2013-ban minden ünnepünk hétköznapra esik, így több hosszúhétvégénk lesz, és idén rekordhosszú lesz a karácsonyi pihenés is.

Két évvel meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert

Annak érdekében, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról megalapozott, részletes vizsgálaton alapuló döntés szülessen, a kormány két évvel, 2014 végéig meghosszabbítja a jelenlegi korkedvezményes rendszert - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

75 ezer forint ösztöndíj a hiányszakmákra jelentkezőknek

Akár nettó 75 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak azok a hallgatók, akik hiányszakokra, például fizika-kémia tanár képzésre jelentkeznek a felsőoktatásba - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az M1 Az este című műsorában csütörtök este.

Továbbtanulás - Jobban megéri külföldön?

Ahogy a munkaerőpiac globálissá vált, úgy a "tanulmányi piac" is nemzetközivé szélesedett. A rosszabb jövedelmi viszonyok, illetve az állandóan napirenden lévő tandíj-ösztöndíj kérdés is erősítheti a tendenciát, hogy egyre több diák fog külföldön továbbtanulni. Külföldi diplomával a kezükben pedig még kevesebb esély lesz rá, hogy visszatérnek.

Sem bónusz, sem ajándék a munkavállalóknak

Az év eleji célok alapján sokan úgy érzik, megérdemelnék a bónuszt, arra azonban, hogy meg is kapják, nem sok esélyt látnak.

Mostmár a tűzoltók is futhatnak

Közel 16 év után újra engedélyezték a brit tűzoltóknak, hogy gyors séta helyett futhatnak is a tűzoltóautóhoz. Persze nem most jöttek rá, hogy ez gyorsabb.

Emelkedik a minimálbér és a szakmunkás bérminimum

A minimálbér 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban. Előbbi 5, míg utóbbi 6 ezer forinttal lesz több - közölte Pataky Péter, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után, ahol a munkaadók és a szakszervezetek tárgyaltak.

A szolgáltatóközpontokba kerülhetnek a munkanélküli fiatalok?

Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer, jellemzően 30 év alatti munkavállaló dolgozik szolgáltatóközpontokban, a létszámuk folyamatosan bővül - derül ki a Randstad felméréséből, amelynek eredményeit az MTI-nek is eljuttatta.

12 gyakori csalás, amelyeket mobil vírusokkal követnek el

Az egyre elterjedtebb mobil vásárlások és internetes alkalmazások használata miatt az Android platformra készített vírusok minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg. A leggyakrabban előforduló visszaélések a megvásárolható alkalmazások által tapasztalhatóak (63.4%), amelyeket valamilyen formában módosítottak (feltörtek).

Kreatív, motivált, pontos - Hogyan cseréljük le az elhasznált szavakat az önéletrajzban?

Az önéletrajz képességek és előnyök részébe gyakran minta önéletrajzokból keresünk kifejezéseket, tulajdonságokat. Legyünk azonban ennél sokkal kreatívabbak, és találjunk ki mi magunk személyre szabott megoládokat a CV-be.

Külföldi munkavállalás - Németországban háromszor nehezebb a bevándorlóknak

Ahhoz, hogy Németországban egy bevándorló állást kapjon, háromszor annyi pályázatot kell írni, mint egy született németnek. Az alacsonyabb képzettséget igénylő munkákat azonban előszeretettel bízzák rájuk.

Várják a magyar munkavállalókat külföldön!

Tömegével várják a téli szezonban is a magyar munkavállalókat külföldön az idegenforgalom és a vendéglátás területén, a bérek csábítóak, a hazai fizetések ötszörösét lehet keresni - írja a Magyar Hírlap.

Mit tehetünk, ha munkanélkülivé válunk?

Szinte teljesen leépült az elmúlt években a munkanélkülieket támogató segélyezés, így jórészt csak a tartalékaira számíthat az, aki az utcára kerül. A havi néhány tízezres álláskeresési járadék csak három hónapig jár, utána marad a közmunka vagy a 22 800 forintos foglalkoztatás helyetti támogatás. Havi 3-4 ezer forintért azonban 80-90 ezer forintos kiegészítésre is biztosíthatjuk magunkat, ha megfelelünk a biztosítók szigorú szabályainak.

Adó és járulékszabályok változása 2013-tól

A változásoknak sok vállalat a vesztese lesz, de lesznek nyertesek is, különösen a kis- és középvállalkozások. A PricewaterhouseCoopers Magyarország adószakértői szerint a 2013-as magyar adócsomag a három százalékos fiskális deficitcél elérését támogatja, de az adminisztrációs terheket nem sikerül vele számottevően csökkenteni. Egyelőre csak álom a kiszámíthatóság is.

BKV-sztrájk lehet a jövő héten

Jövő héten egységes sztrájk lehet a BKV-nál, miután a szakszervezetek a csütörtöki tárgyalásokon sem állapodtak meg a munkáltatóval a kollektív munkaügyi vitát érintő kérdésekben.

Mivel motiválhatóak az új generációs munkavállalók?

A cégek többségének értékrendje még nem készült fel a korszakváltásra, és az előző generáció értékrendje alapján próbálja motiválni a munkavállalókat. Az Y generáció azonban mást akar, keményen dolgozik, és keményen is játszik.

Megváltozott munkaképességűek ú központja

Fogyatékkal élők foglalkoztatását segítő központ nyílik Budapesten - mondta a központot vezető Kézenfogva Alapítvány szakmai vezetője.

XYZ+2 generáció - Hogyan legyünk jó vezetők?

Lassan eljutunk odáig, hogy öt generáció dolgozik együtt az irodában. Így a vezetők egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy jól zsonglőrködjenek a különböző elvárások, igények teljesítésével, na és a képességek kihasználásával.

Államilag külföldre küldik az álláskeresőket?

Esélytelen, hogy most munkát kapjon Magyarországon, de ott vannak a külföldi ajánlatok – mondta egy álláskeresőnek az ügyintéző. A hivatalok 2004 óta az uniós munkalehetőségeket is ajánlják ügyfeleiknek.

Legyél Te a cvonline.hu kreatív ügynöksége!

Az Inform Media, Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata kreatív versenyt ír ki felsőoktatási hallgatók számára. A versenyre maximum 3 fős csapatok jelentkezését várjuk, akiknek feladata: egy televíziós kampány kreatív koncepciójának kidolgozása a CV-Online állásportál számára. Legyen akár vicces, megdöbbentő, motiváló… rajtatok áll! Egy a lényeg: egy olyan márkaismertség-növelő kampányt dolgozzatok ki, amely időtálló, és a CV-Online kommunikációja hosszú távon építkezhet rá.

Lista a decemberben kényszerszünetet elrendelő egyetemekről

Van olyan egyetem, ahol napokra, máshol majdnem két hétre bezárják a kollégiumokat és az oktatási épületeket december végén-január elején a felsőoktatást sújtó 7,33 milliárd forintos zárolás miatt. Igaz, a szénszünettel a kormány által zárolt összegnek csak töredékét tudják megspórolni.

Új Széchenyi Pihenő Kártya!

A Kormány módosította a SZÉP-kártya kibocsátásáról szóló rendeletét, így új piaci szereplők jelenhetnek meg ezen a területen is. 2013. január 1-el indul a Tempo Egészségpénztár és szolgáltatója az Optisoft Nyilvánosan működő részvénytársaság közös kibocsátásával a Tempo Széchenyi Pihenő Kártya.

Mivel lehet a legjobban keresni Magyarországon?

Úgy tűnik, a legkevesebbet még mindig a közfoglalkoztatottak keresnek Magyarországon, itt bruttó 73 ezer forintot vihetnek haza a munkavállalók. A legjobban fizető szakmákban azonban az átlagkereset a 400 ezer forintot is meghaladhatja.

20 ezer fővel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban

Az év első kilenc hónapjában az inflációt figyelembe véve hiába nőttek a nettó és a bruttó bérek is, a kereset reálértéke csökkent. Összességében a nemzetgazdaságban az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában (a közfoglalkoztatottakkal együtt), valamint a megvizsgált nonprofit szervezeteknél 2 millió 671 ezer fő állt alkalmazásban, 19,6 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mennyit szeretne keresni egy mai fiatal?

Milyen fizetéssel lennének elégedettek az álláskeresők és mely cégeknél dolgoznának legszívesebben? Van-e reális karrier perspektíva a bölcsész szakemberek számára is? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az idei HVG Állásbörze kiállítói és látogatói körben végzett felmérése.

Titkolt munkabalesetek - a dolgozók is felelősek?

Még mindig nem tartják eléggé fontosnak a magyarok a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzését. Bár a statisztika szerint javult a helyzet, sok esetről mégsem tud a hatóság, pedig ha ezek az ügyek nyilvánosságra kerülnének, nagyobb esély lenne a megelőzésre. A szakemberek szerint nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak.

Szakmák, amelyek vonzzák a pszichopatákat

Ha egy ügyvédi irodában, egy kiadóvállalatnál vagy a rendőrségen dolgozik, nézzen körül, és tippelje meg, melyik kollágája lehet pszichopata. Ezek a területek is vonzzák ugyanis a lelki betegeket. Íme, a lista.

Kanadában diszkriminálják az időseket?

Az idősebbekkel szembeni diszkrimináció általános jellegére, és egyben társadalmi elfogadottságára mutat rá egy kanadai kutatás, amely szerint tízből nyolcan úgy hiszik, sokan látják a szépkorúakat kevésbé fontosnak, mint a fiatalokat.

A népszerű gyerekek felnőttként többet keresnek

Az, hogy mennyit keresünk, nem csak attól függ, hogy az iskola után milyen lehetőségeink, adódnak, illetve melyekkel hogyan tudunk élni. A munka világában az is meghatározó tényező, mennyire voltunk népszerűek. Egy tanulmány szerint ugyanis az iskolai közegben közkedvelt diákok akár 10%-kal is többet tehetnek zsebre havonta.

Országos kutatásban keresik a Legvonzóbb Munkáltatókat – legyen Ön is a zsűri tagja!

Ismét elindul Magyarországon a Munkáltatói Márka Kutatás. Az eredmények alapján pedig kiderül, kik a Legvonzóbb Munkáltatók. Ön mi alapján választ munkahelyet? Milyen Ön szerint az álom munkáltató? Töltse ki Ön is az online kérdőívet, és nyerjen!

Ingyen nyelvtanfolyam jár minden felnőttnek

Az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezést kapta az a program, melyben közel százezer magyarnak lesz lehetősége nyelvet tanulni, valamint valamilyen számítástechnikai képzésen részt venni.

A svájci bankóriás barbár módon rúgta ki dolgozóit

A legnagyobb svájci bank, az UBS már a leépítések bejelentésének a napja előtt nekikezdett az elbocsátásnak. Volt, akinek már előző nap reggel nem működött a beléptető kártyája.

Visszatérés gyesről: így segíti a munkaadó

Magyarországon a legalább három gyermeket nevelők alig egyharmada tud visszatérni a munka világába. Üdítő kivételek azért akadnak: 7 gyermekesként sem lehetetlen újra állást találni. Helyzetkép egy alapítványtól, és két céges példa a visszatérés megkönnyítésére.

Egymillió embert zárnak ki a nyugdíjrendszerből?

2012.10.31Az MSZP szerint az Orbán-kormány csaknem egymillió embert zárt ki a nyugdíjrendszerből, ellátásuk így lényegében a kormány jóindulatától függ.

Mennyivel keresnek többet a szlovákok és a csehek, mint mi?

A magyar munkavállalók havi bruttó 221 ezer 400 forintos átlagfizetésénél a szlovákok 19, a cseh dolgozók pedig 34 százalékkal kerestek többet az elmúlt egy évben - derül ki a Fizetesek.hu felméréséből.

A kkv-k 8 százaléka leépítést és bércsökkentést tervez

A kkv-szektorban ezután sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése, sőt, a vezetők 8%-a leépítést vagy bércsökkentést tervez. Az új Munka törvénykönyve foglalkoztatást segítő intézkedései egyelőre nem érzékelhetők ebben a szférában.

Az innovatív, rugalmas álláskeresőké a jövő - külföldön?

Sokszor felmerül az álláskeresőkben az a kérdés, hogy vajon mindent megtesznek azért, hogy állást találjanak? Milyen erőfeszítéseket érdemes tenni annak érdekében, hogy a ma tömegekkel versenyző jelentkező még hatékonyabb és versenyképesebb pályázóvá válhasson? A kérdés sokszor a motivációban rejlik. Ha a pályázó fogékony az új lehetőségek iránt, mondjuk úgy, innovatív álláskereső, akkor gyorsabban talál állást. De "tanulható" az innovatív hozzáállás?

Fizetésemelés – 3 titkos fortély a sikerhez

Fizetésemelést kérni soha nem volt egyszerű. Jelen gazdasági helyzetben pedig a legtöbben örülnek annak, ha egyáltalán van munkájuk. Nem mindegy azonban, hogy mennyiért dolgozunk. Ha lehet, akkor kérjünk fizetésemelést. De hogyan?

Mennyire hatékony a munkavégzés a szombati munkanapokon?

Aki csak teheti, lecsúsztatja, szabadságnak veszi ki az irodai munkakörökben a szombati munkanapot, ám akik bemennek, azok egy része is inkább csak a neten szörfözik, a kollégákkal beszélget, vagy éppen leveleit rendezgeti. A legtöbb helyen kora délután hazaengedik a dolgozókat - mutat rá egy felmérés.

Megviccelnéd a főnöködet? - Halloween-napi munkahelyi tréfák

Mivel Halloween ünnepe Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért összegyűjtöttük a külföldi tréfákat, hátha valakinek kedve szottyan megtréfálni a kollégáit vagy a főnökét eme jeles napon:)

Milliós büntetés a munkaidőben dohányzó tanároknak

Egy millió forintnál is többet vontak le egy oszakai tanár béréből, mert tanítási időben elhagyta az iskolépületet, hogy rágyújthasson. Nem ő az egyetlen japán tanár, aki büntetést kapott.

Külföldi egészségügyi munka - Milyen nyelvtudás kell hozzá?

Az angol egyre inkább a leginkább használatos nyelvvé válik. Egyre több orvos, ápoló és egészségügyi dolgozó vándorol ki a jobb munkakörülmények és a nagyobb fizetés reményében külföldre. Mire számítsanak?

Jól fizető munkák, amikhez nem kell diploma

Egy friss jelentés szerint, míg az alacsony képzettséget igénylő munkahelyeknél visszaesés várható, addig globális szinten 2020-ig mintegy 45 millió olyan alkalmazottra lesz szükség, akik középfokú végzettséggel vagy szakmával rendelkeznek a Forbes írása szerint.

Házi munka és karrier - kényszer vagy választás egy nőnek?

Ha a láthatatlan munka terhei kiegyenlítődnének a nemek között, a nők ki mernének tekinteni a négy fal közül, és jobban megtalálnák céljaikat a munka világában. A szakértők tapasztalatai szerint sok nő önbizalomhiányban szenved, a gyermekvállalás és több év kihagyás után nincs bátorsága visszatérni. Az otthoni munkavégzés viszont csak akkor szolgálhatja a nő érdekét, ha céljai elérését, tehetségének kibontakozását segíti és nem kiszolgáltatottá teszi.

Nem lesz elég diplomás 2020-ra?

A magyar munkaerőpiacról csaknem 150 ezer jól képzett, diplomás szakember hiányzik majd 2020-ban; míg a gyártás területén túlkínálat lesz jelentkezőkből, az üzleti szolgáltatásoknál és az építőiparban munkaerőhiányra lehet számítani - hívja fel a figyelmet a legfrissebb előrejelzésekre hivatkozva a Randstad.

5 hasznos tanács, ha egészségügyi állást keres külföldön

Milyen nyelvismeretre van szüksége a külföldi orvosoknak? Melyik országban érdemes munkát vállalni? Hogyan lehet munkát kapni? Milyen papírokra van szükség? Összegyűjtöttünk 5 jótanácsot, ha külföldi munkavállaláson töri a fejét.

Műegyetemi Állásbörze és Külügyi Börze a BME-n

2012. október 17-18-án, egy időpontban és egy helyszínen – a BME K épületében – kerül megrendezésre a 35. Műegyetemi Állásbörze és a 9. BME Külügyi Börze. A közös szervezésnek köszönhetően közel 150 kiállító állásajánlatai, szakmai gyakorlati lehetőségei és külföldi ajánlatai közül válogathatnak a látogatók.

A munkám az életem?

Manapság időzsonglőr mindenki, aki otthon is és a munkahelyen is helytáll. Legyen bár facér, házas vagy immár családos valaki, a magánélet és a hivatás közti egyensúlyt megtalálni nem könnyű feladat.

Melyik a 15 legjobban fizetett szakma?

Mi a különbség a magyar és az amerikai fizetések között? Mennyit keresnek Amerikában? Melyek a legjobban fizetett állások? Az álmok birodalmában tényleg a csillagos ég a határ, ha a legjobban fizetett szakmákról beszélünk?

Mennyit visz haza 2013-ban?

A kormány újabb, közel háromszáz paragrafusból álló adócsomagot készít - derült ki a múlt héten egy előterjesztés-tervezetből. Az már biztosra vehető, hogy kivezetik a félszuperbruttót, és eltörlik a nyugdíjjárulék plafont. A HR Portal ennek alapján elkészítette 2013-as bérkalkulátorát, így mindenki kiszámolhatja a jövő évi módosításokat követően érvényes havi nettó keresetét.

A munkanélküliség csökkenését jósolja a Google

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) olyan előremutató (leading) modellt fejlesztett ki, ami a munkanélküliek és a regisztrált álláskeresők számának rövidtávon várható változását becsli múltbeli folyamatok és a Google Insight Search (GIS) által nyújtott információk segítségével. Olyan keresőszavakat használtak fel ehhez, mint az "állásajánlat", "álláskeresés", "munkalehetőség", "álláshirdetés" - írja a portfolio.hu.

Gyorsabban oldják meg az ügyfél panaszait az érzelemfelismerő szoftverrel

A múlt év novemberében bevezetett Voice Miner nevű érzelem- és beszédfelismerő rendszer kimagasló eredménnyel teljesített az elmúlt fél évben. Az eddigi több mint 3 millió rögzített beszélgetés a vártnál lényegesen több információt biztosít az ügyfélszolgálati vezetők számára - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Unatkozó nyugdíjasok vagy dolgozó fiatalok? magyarok Spanyolországban

Az utóbbi egy évben százalékosan az észtek és a görögök után a magyarok körében nőtt leginkább Spanyolországban az EU-ból származó bevándorlók száma, 10,1 százalékkal. Annak ellenére, hogy ebben az országban a legmagasabb a munkanélküliség, Spanyolországot még így is szeretik az új hazát keresők, az országot durván sújtó válság ellenére is szépen gyarapodott a számuk.

Eltűnnek a hagyományos önéletrajzok?

Az Egyesült Államokban egyre többet cikkeznek arról, hogy a felhő alapú pályázási rendszerek, - ami az internet minden előnyét kihasználja - hogyan taszítják a sírba a hagyományos önéletrajz alapú pályázási formákat. A felhő alapú technológiákat vizsgálva valóban kirajzolódnak bizonyos trendek, amelyek alapján következtetéseket vonhatunk le a jövőbeli pályázási folyamatra vonatkozóan.

Call centerek hazánkban: kiszervezés vidékre

Egyre több ügyfélszolgálati központot telepítenek vidéki városokba a nagy cégek, ahol képzett munkaerővel, kedvezményekkel várják a betelepülni vágyókat.

Tíz ok, amiért a dolgozó új munkahely után néz

Soha ilyen alacsony nem volt a munkahelyváltást fontolgatók aránya, ami a bizonytalan gazdasági helyzet hatása. Júliusban meghaladta a 25 milliót is a munkanélküliek száma az EU tagországaiban. Az elmúlt öt évet tekintve pedig egyre inkább az a jellemző, hogy az emberek örülnek, ha egyáltalán van munkahelyük, nemhogy arra gondoljanak, hogy másik után nézzenek. Kivételek azonban mindig akadnak.

Melyek a világ legnépszerűbb munkahelyei?

A Google, a KPMG, a Procter & Gamble és a Microsoft a világ legvonzóbb munkahelye a pályakezdő diplomások számára - derül ki egy friss nemzetközi felmérésből.

Mennyi külföldi munkavállaló van hazánban?

A Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok egyik csoportját azok alkotják, akiknek foglalkoztatása engedélyköteles, míg a másik csoportnak – így az uniós állampolgároknak - csak a foglalkoztatás tényét kell bejelenteniük.

Mi a teendő, ha nem jelez vissza a munkaadó?

Bár fontos a visszajelzés az álláskeresés során, abból nem lesz munka, ráadásul az álláskereső a legritkább esetben fogja megtudni a visszautasítás valódi okát.

Alkalmas vagy extrém munkákra?

Furcsa foglalkozások, ám egyáltalán nem haszontalanok. Néhányuk követel némi szakképesítést is, a legtöbbjük azonban időszakos munka, betanítással és egész jó havi bérezéssel! A sorrend nem a népszerűség, vagy a díjazás alapján lett beállítva.

Svájc, a mérnökök Mekkája

Kapósak a svájci munkaerőpiacon a mérnökök és az építészek. Gyorsan el tudnak helyezkedni, és magas fizetést kapnak - adja hírül a Világgazdaság.

Dél-Európa vezeti a munkanélküliségi világranglistát

Világméretekben is Dél-Európa válság sújtotta országaiban a legnagyobb a munkanélküliség - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn publikált adataiból.

HR MBA - szeptember 13: Tanuló szervezet, Fejlesztés, Képzés, Továbbképzés

A képzés XIII. modulja szeptember 13-án kerül megrendezésre, melynek során a „Tanuló szervezet - Fejlesztés – Képzés – Továbbképzés” témája kerül górcső alá. A képzési nap előadói: Mészáros Péterné (Józsa Mónika)- Head of Training & Development, Metro Kereskedelmi Kft. Sávainé Ábel Anita- Képzés és fejlesztési főosztályvezető, K&H Bank Zöldi-Szabó Éva- Ügyvezető, Alma Mater Nyelvstúdió Kft., Business Network International

Hat napos munkahéttel sokkolják a görögöket

A minimálbér további csökkentése és a 6 napos munkahét bevezetése is szerepel abban a nem hivatalos javaslatcsomagban, amit a nemzetközi hitelezők és az EU képviselői a görög pénzügyminisztériumnak eljuttattak - írja a TO Vima athéni napilap.

Az idén még egy, jövőre három munkanapot helyeznek át

Az idén még egy, jövőre pedig három munkanap áthelyezését hagyta jóvá a nemzetgazdasági miniszter, a keddi Magyar Közlönyben megjelent rendeletében.

Az állam átvállalja az orvosok diákhitelét

Az ombudsman szerint továbbra is aránytalan jogkorlátozással járnak a hallgatói szerződés kötelező feltételei. Szabó Máté ismét az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult. Közben Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár bejelentette, visszafizetnék a diákhitelt a közszolgálatban elhelyezkedő orvosoknak.

Bértámogatás fiatalokat alkalmazóknak

A francia kormány új, a fiatalok elhelyezkedését segítő programot hirdetett, amelynek keretében átvállalja az új alkalmazottak bérének nagy részét.

Nagy mell, ápolt haj - jogos munkáltatói elvárások?

Megnyílt Budapesten első kelet-európai egységét a Hooters nemzetközi étteremlánc, amely kizárólag csinos, dúskeblű felszolgáló lányokat alkalmaz. Bár az USA-ban a céget több álláskereső és alkalmazott is sikerrel perelte, a Hooters kitart arculata mellett. Annak jártunk utána, diszkriminál-e egy cég, ha megszabja, hogyan kell kinéznie a munkaerőgárdának.

Melyik szakmában nem állják meg helyüket a nők, vagy a férfiak?

Történelmi pillanat, hogy az újkori olimpiák történetében az Egyesült Államok több női olimpikont delegált a londoni játékokra, mint férfit. Ezen nők és férfiak sportolói teljesítményét senki nem vitatja, azt viszont igen, hogy a munkaerőpiacon melyik álláshelyen melyik nem állná meg a helyét - írja az ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevele.

Ennyit fizetnek a cégek dolgozóik egészségéért

Ma már az étkezési támogatásnál fontosabbnak tartják az egészségmegőrzést a munkáltatók és a munkavállalók is, ha cafeteriáról van szó. Bár az egészségtámogatások után adózniuk kell a cégeknek, az új betegbiztosítási konstrukció előrelépést jelenthet ezen a területen. Az egészségügyi szolgáltatások ára a több ezrestől egészen a százezres nagyságrendig terjed, de hogy mennyit fizet egy cég a dolgozójának, az a pozíciójától is függ.

Munkaerő kölcsönzés Magyarországról külföldre

Két hetente tart állásinterjút és toborzást az Euwork Kft budapesti irodájában a brit Transline Resource Group. A munkaerő kölcsönző vállalat két képviselője, Ryan Hammond, a technikai részleg HR menedzsere, és Bartosz Dabkowski regionális képviselő adtak interjút.

Miben segít a sportpszichológus?

A sikert is tudni kell feldolgozni, erre is fel kell készíteni a sportolókat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lénárt Ágota sportpszichológus.

Az „új Lengyelország” lett Magyarország

Két hetente tart állásinterjút és toborzást az Euwork Kft budapesti irodájában a brit Transline Resource Group. A munkaerő kölcsönző vállalat két képviselője, Ryan Hammond, a technikai részleg HR menedzsere, és Bartosz Dabkowski regionális képviselő adtak interjút.

Minden második magyar fiatalt érint a kapunyitási pánik

Gyakran szorongás, csalódottság és bizonytalanság jellemzi a pályakezdők állapotát, a Kapunyitási pánik elnevezésű zánkai fesztivál célja ennek a jelenségnek a körüljárása közéleti szereplők, olimpikonok részvételével.

Észrevétlenül is lehet állást keresni a munkahelyről

"Ne mondj fel, amíg nincs aláírt munkaszerződésed", hangzik a karriertanácsadók egyik alaptézise. Ugyan az álláshirdetéseket böngészni és e-mailben pályázni munkaidő előtt és után lehet, a telefonos egyeztetés és az állásinterjú időpontja általában munkaidőre esik. Mivel a főnök nem nézi jó szemmel az álláskeresést, diszkréten kell kezelni. Hogyan lehet?

Demonstráció több száz munkahelyért

Kedd délután demonstrálnak a Gyulai Húskombinát munkavállalói a tulajdonos székháza előtt, Nádudvaron, mert aggódnak a cég jövőjéért - tudta meg a Napi Gazdaság.

Diplomások munka nélkül - Lengyelország is küzd

Soha ennyi diplomás nem volt munka nélkül Lengyelországban, mint most. Ráadásul jelenleg is tart a nyolcvanas évek szülötteinek munkaerőpiacra lépése - írja a Napi Gazdaság.

Audi Karriernap gyártástervező mérnököknek

Az ország egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő vállalataként hosszú távon is prémium minőségre törekszünk.

A munka káros a magzatra?

Ha a várandós nő a terhesség nyolcadik hónapja után is folytatja a munkát, az hasonlóan káros lehet a magzatra nézve, mint a dohányzás - erre az eredményre jutottak brit kutatók.

Változnak az iskolakezdési támogatás szabályai

Szezon közben változnak az iskolakezdési támogatás szabályai, de szerencsére idén még nem kell alkalmazni az új törvényt - mutat rá Fata László cafeteria szakértő.

Mi lesz Európával bevándorlók nélkül?

Annak ellenére, hogy a populista és idegengyűlölő politikai erők egyre inkább erősödnek Európában, a belügyi témákkal foglalkozó uniós biztos úgy látja: a demográfiai helyzet alakulása miatt Európának a jövőben szüksége lesz a bevándorlásra.

Küzdenek az elvándorlás ellen az aprófalvak

A falusi turizmus feltételeinek megteremtésével, telek ingyenes felajánlásával, szociális kertészet beindításával, alapítvány létrehozásával is küzdenek az aprófalvak megmaradásért, a kistelepülések elnéptelenedése ellen a helyi önkormányzatok - derült ki egy körképből.

Álláskeresés nyáron: van értelme?

Van-e értelme kánikulában a számítógép előtt állásokat böngészni és pályázni? Elképzelhető, hogy a HR-esek már javában nyaralnak? Körülnéztünk, igazak-e a sztereotípiák.

Az IT és a telekommunikáció a legjobban fizető ágazat

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó munkabére a 2012. januártól áprilisig terjedő időszakban 223.361 forint volt egy felmérés szerint. A legjobban fizető ágazatok az információs technológiák (377.619 forint) és a telekommunikáció (368.613 forint).

Július elsején hatályba lépett a "rabszolgakódex"

Július elsején hatályba lépett az új Munka törvénykönyve (Mt.). Az ellenzéki pártok és a Vasas Szakszervezeti Szövetség tiltakozik ellene, mert úgy vélik, az új munkajogi kódex kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat.

Megbízási díj kifizetéséhez nem kell munkáltatói igazolás

Megbízási díj kifizetéséhez nem szükséges a legalább heti 36 órás munkaviszony fennállását bizonyító munkáltatói igazolás bemutatása - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Pénz vagy munka? - a magyarok nem alkusznak

Míg a spanyolok vagy a görögök több mint fele feláldozná a fizetése egy részét, ha ezzel megmentheti a munkahelyét, a magyaroknak csak harmada vállalná egy felmérés szerint. Az áldozatvállalási hajlandóság az életszínvonallal mutat összefüggést.

Nyári szabadság: így lehet kivenni

Júniusban legkésőbb a diákok nyári szünetének beköszöntével elindul a nyári szabadságolási időszak. Vannak cégek, ahol kötelező egyben kivenni legalább két hetet a feltöltődés miatt, máshol már áprilisban megindult a tervezés, hogy a dolgozók nyaralása ne érintse a cég működését.

Vakáció idején ki vigyáz a dolgozó szülők gyerekeire?

Hamarosan megkezdődik a nyári szünet. A diákok táborok sokasága közül választhatnak, van, aki dolgozik. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy több százezer "kulcsos gyermek" cselleng az utcán a nyári szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincs, aki vigyázna rájuk.

Diplomás pályakezdő minimálbér biztosan nem lesz

A minimálbérnél kevesebb összegért lehet majd alkalmazni a szakképzetlen pályakezdőket. Pályakezdő diplomás minimálbér azonban biztosan nem lesz - jelentette ki Czomba Sándor államtitkár a Duna TV-ben.

Óriási bér és támogatás különbségek a sportágak között

Bár az olimpiai jó szereplés nem a labdajátékokon, sokkal inkább az egyéni és csapateredményeken múlik, a kevesebb nézőt és támogatót vonzó sportágakat nem támogatja kellőképpen az állam. Cikkünkből kiderül, mennyi pénzből élnek és hogyan készülnek a versenyekre a birkózók, a kalapácsvetők és a kerékpározók

Milyen munkaerő egy autizmussal élő dolgozó?

Egy programnak köszönhetően értelmi sérült és autizmussal élő fiatalok szerezhettek gyakorlati tapasztalatot a nyílt munkaerőpiacon. Nem csak számukra volt ez jó lehetőség: a munkáltatók is felmérhették munkavégző képességüket, megtapasztalhatták, hogy lehet és kell is tőlük követelni. Pár hetes közös munka után a szorongásból mosoly és elfogadás lett. Bebizonyosodott, hogy ez az út a hatékony integrációhoz.

Mennyit lehet keresni diákmunkásként?

Évi mintegy kétszázezer diák vállal munkát szabad idejében, az irodai adminisztráció, a telemarketing, az árufeltöltés a legnépszerűbb - írja a keddi Magyar Nemzet.

Keresettek a pénzügyesek és az informatikusok

A magyar vállalatok egyharmada jelenleg is keres jól képzett pénzügyi és IT szakembereket annak ellenére, hogy a megkérdezettek többsége kisebb büdzséből gazdálkodhat, mint tavaly, és negyven százalékuk teljesen befagyasztotta az új munkaerő felvételét - derül ki egy kutatásból.

Egyre többen élnek a létminimum alatt

Közel négymillióan élnek a létminimum alatt - írja Ferge Zsuzsa szociológus a Népszabadság által idézett cikkében. A szakemberek szerint a létminimum alatt élők száma a középosztály csúszása miatt növekszik, mert egyre többen küzdenek megélhetési gondokkal, többek között az adóváltozások miatt. Közben a jövedelmi egyenlőtlenségek is tovább nőttek.

Karrierlehetőség frissdiplomásoknak

Évente tizenkét tehetséges, frissen diplomázott fiatal kap lehetőséget, hogy egy építőanyag-gyártó cégnél kezdhessék el szakmai pályafutásukat. A nemzetközi programban 2012-től egy magyar mérnök fiatalember is részt vesz - olvasható a cég közleményében.

Négymillióval több a munkanélküli fiatal 2007 óta

A fiatalok körében a globális munkanélküliségi ráta 2012-ben továbbra is kiugróan magas marad, és legalább 2016-ig nem várható a csökkenése, közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a Globális foglalkoztatási trendek a fiatalok körében 2012 című jelentésében.

Audi Karriernap karbantartó mérnököknek

Az Audi Karriernap során szeretnénk közelebbről megismerni a meghívott szakembereket, megmutatni számukra a motorgyártás működését, felépítését. A szakmai előadásokon betekintést nyerhetnek vállalatunk egyes területeinek kulisszái mögé.

Lehet egy állásra nő a megfelelő jelölt?

Bár manapság a vállalatoknál sokkal kevesebb nő tölt be vezetői pozíciót, mint férfi, a női vezetők száma fokozatosan emelkedik. A népesség demográfiai fejlődése pedig egyre inkább arra ösztönözni a vállalatokat, hogy figyelemmel kísérjék a női vezetők erősségeit, hiszen a nők készségei nagy hozzáadott értékkel bírnak és árnyalják a szervezetben fellehető vezetői stílusokat.

Nem bajlódik a szakdolgozatírással a "copy-paste generáció"

Időhiányra panaszkodnak a szerbiai középiskolások és egyetemisták, emiatt megrendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat, illetve a diplomamunkákat az interneten - írja a Politika belgrádi napilap szerdai online kiadása.

Végzetesek lehetnek gesztusaink a munkahelyen

A jól használt nonverbális kommunikáció segítheti a karrierünket, és hozzájárulhat, hogy a vezetők hatékonyabban irányítsák az alkalmazottakat. Ha azonban nem foglalkozunk ennek fejlesztésével, és mást sugallunk gesztusainkkal, mint amit mondunk, akkor akár végzetes következményekre is számíthatunk.

Közeledik a határidő: 10 tipp az szja-bevalláshoz

Alig több mint két hét maradt az szja-bevallások elkészítésére és beadására, így érdemes minél előbb hozzálátni az elkészítéshez. Az Accace adótanácsadói 10 pontban gyűjtötték össze azokat a legfontosabb információkat, amelyeket az idei bevallás elkészítése során mindenképpen érdemes figyelembe venni. Tippek többek között tőzsdei árfolyamnyereséggel, internetes oldalon történt értékesítéssel és külföldi jövedelemmel kapcsolatban.

Miért marad el a kelet-közép-európai bevándorlók rohama?

A vártnál jóval kevesebb, alig 80 ezer munkavállaló érkezett Németországba az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országokból, amióta pontosan egy éve, 2011. május 1-jén feloldották a térségi országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozásokat.

K+f: 15 ezer munkahely jöhet létre 2020-ig

2014-ben közel 80 milliárd eurós keretösszeggel bíró kutatás-fejlesztési innovációs (k+f+i) keretprogram indul, amelytől az Európai Unió a k+f ráfordítások GDP-hez viszonyított arányának növekedését várja - tudtuk meg a Tesk HR Caféján, amelyen a résztvevők az OTIS Felvonó Kft. szervezet- és elköteleződés-fejlesztési gyakorlatából is ízelítőt kaphattak.

Romák és melegek a munkahelyen: hogy kezeljük a kérdést?

Egy húsz fős cégnél már található leszbikus vagy meleg munkavállaló -– legalábbis a statisztikai valószínűség szerint. Ezért egyre több cég ismeri fel, hogy foglalkozni kell a témával. A romáknál már jobb a helyzet: sok munkáltató már tett pozitív lépéseket az érdekükben. A HR Portal a HBLF a sokszínűségért című üzleti reggelijén járt.

Tudni kell bírálni a kollégákat

Nem mindegy, hogyan mondjuk el a negatív kritikát a beosztottaknak, akik általában védekeznek vagy mellébeszélnek, ha támadják őket. Ugyanakkor jó, ha nem csak a saját főnök értékel, hanem a nem közvetlen kolléga, vezető is. Hogy mi kell a jó teljesítményértékelési rendszerhez és miként működhet eredményesen, megtudhatjuk a HR szakértőtől és az SAP gyakorlatából

Szükség van-e a szombati munkanapokra?

Április 21-e szombat munkanap lesz, az április 30-ai munkaszüneti napot kell most ledolgozni. Idén ezen kívül még három ilyen szombat lesz, jövőre viszont már csak kettő. Bár egyesek szerint ráfizetés a munkanapok áthelyezése, valójában nem ez befolyásolja a gazdaság növekedését, hanem az, hogy hány munkaszüneti nap van egy évben. Sok cégnél ilyenkor is bőven akad munka, de tréningekkel, csapatépítőkkel is hatékonnyá lehet tenni a dolgos szombatokat.

Bérkompenzációért tüntettek az Auchan dolgozói

Demonstrációt tartott szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Budapesten, az Auchan Szentendrei úti áruházánál a dolgozók elmaradt bérkompenzációja miatt.

Aki rosszul keres, nem maradhat Angliában

Nagy-Britannia megszabadulna a keveset kereső bevándorlóktól, egy új tervezet szerint ugyanis, akinek az évi fizetése nem éri el a 35 ezer fontot, nem kapna letelepedési engedélyt. Néhány cég egyedi intézkedésekkel próbálja elérni, hogy a dolgozók kikapcsoljanak a munkából. A vállalatok többsége munkaerőhiányra panaszkodik, miközben egyre többen maradnak munka nélkül. Nemzetközi lapszemle.

Mindenki menekül más országba?

Sosem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya az elmúlt közel két évtizedben: a felnőtt magyar lakosság hatoda gondolkodik arról, hogy rövid vagy hosszú távon munkát vállalna külföldön, vagy akár örökre határon túlra költözne.

Munkerő - kölcsönzés: ilyen volt, ilyen lesz

A Munka Törvénykönyvének várható változásai számos ponton érintik a munkaerő-piaci szolgáltatásokat. Cikksorozatunkban a munkaerő-közvetítést, a kölcsönzést, és a „diákmunkát” érintő fontosabb változásokat vesszük számba. Ezúttal a munkaerő-kölcsönzés jogi problémáit, a jogharmonizációs szabályokat és az anomáliákat járjuk körbe.

Anyagilag és érzelmileg is szülőfüggőek a mai fiatalok

A 15-18 év közötti fiatalok közül szinte mindenki (98 százalékuk) a szüleivel lakik együtt, de a náluk idősebbek, a 19-25 év közöttiek háromnegyede is otthon maradt, nem költözött el. A fiatal felnőttek túlnyomó többsége, 82 százaléka rászorul szülei anyagi támogatására - ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével.

Felismerted már üzleti tehetséged?

Lendítsd előre karriered fejlődését egy nemzetközi szinten is elismert MBA diplomával. Április 25-én az Access MBA Turné megérkezik Budapestre sorozatban a harmadik alkalommal, melynek keretében elismert rendezvényen vesznek részt a vezető nemzetközi üzleti iskolák

Körkép a bölcsődei gondozási díjakról

Április elsejétől sok bölcsődében gondozási díjat is kérnek a szülőktől az étkezési térítés mellett. A szociális államtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzatoknak és más intézményfenntartóknak eddig az időpontig kell dönteniük arról, hogy bevezetik-e a díjat.

Sztrájkba léphetnek a háziorvosok

Nem csak a háziorvosok és asszisztenseik maradnak ki az egészségügyi béremelésből, hanem például a védőnők, az otthonápolásban dolgozók, valamint a patikai asszisztensek is; a háziorvosok áprilisig várnak, és ha a kormány addig nem változtatja meg döntését, akkor radikálisabb eszközöket vetnek be, akár sztrájkolhatnak is.

Melyik megyékben éri meg leginkább munkát vállalni?

A fővároson kívül a győri és komáromi régió mellé Fejér megye lépett elő a legjobban fizetett megyék közé. Továbbra is Békés és Nógrád megyében éri meg legkevésbé munkát vállalni. Minél nagyobb egy cég, annál többet fizet az alkalmazottainak vidéken is. Fizetési összefoglaló régiók szerint.

Ma lejár a határidő: átlagban 10-18 ezer forint a bérkompenzáció

340 ezer közszférában dolgozó jelezte eddig, hogy kéri a bérkompenzációt, átlagosan 10 és 18 ezer forint közötti összeggel kompenzálták a dolgozókat - tudta meg az MTI Hírcentrum. A határidő ma, március 19-én jár le, az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok, a közhivatalnokok máig kérhetik a bérkiegészítést. Aki ezt a határidőig megteszi, az visszamenőleg igényelheti a bérkompenzációt januárra és februárra.

Mit ne tegyünk a Facebookon, ha állást keresünk?

A közösségi portálok közösségéhez hazánkban is egyre többen csatlakoznak, és ezzel párhuzamosan egyre több élethelyzetben válhatnak döntő jelentőségűvé online tartalmaink. Egy nemrég készített felmérés szerint például az álláskeresésnél sem mindegy, hogy mit osztunk meg a közösségi honlapokon - írja a Népszava.

Egyre többen tanulnak kínaiul Magyarországon

Nő az érdeklődés a kínai nyelv iránt Magyarországon: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Konfuciusz Intézetének tanárai az elmúlt öt évben ötezer tanulót oktattak, és a számuk folyamatosan emelkedik.

Miért nő továbbra is a szakadék a szegények és a gazdagok között?

Az OECD országokban egyre nő a szakadék a szegények és a gazdagok között. Az egyenlőtlenségek kialakulásának okai mind a feltörekvő, mind a fejlett gazdaságokban ugyanazokra az okokra vezethető vissza, az ennek nyomán kialakuló gazdasági és társadalmi feszültségek kezelése pedig egyre sürgetőbbé válik.

Rugalmas munka: szinglik, szakszervezeti tagok előnyben?

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) beérkező panaszok döntően a foglalkoztatás során elkövetett diszkriminációra vonatkoznak.

Hogyan lehet boldogulni szakmunkásként itthon?

Az új oktatási és szakképzési törvény egyértelmű irányt szab a fiatalok iskoláztatására. Az állam azt szeretné, ha minél többen szakmát tanulnának, manuális képességeik hasznosításával jelennének meg az álláspiacon. Annak jártunk utána, vajon milyen lehetőségei vannak ma azoknak, akik a két kezük munkájából szeretnének megélni, illetve milyen buktatókkal kell megküzdenie annak, aki ragaszkodik hivatásához.

Átlagban 141 ezer forint nettót kaptunk tavaly

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 2011-ben 141 100 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 100 300, a szellemi foglalkozásúaké 183 200 forint volt, 6,4 százalékkal magasabb az előző évinél. A nemzetgazdaságban az alkalmazásban állók létszáma 2011 január-decemberben 10 ezer fővel volt kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Kétezer munkahelyet teremthet a SZÉP-kártya

Akár 12-15 milliárd forintos közvetlen megtakarítást hozhat a szolgáltatóknál a SZÉP-kártya bevezetése a Pénzügykutató Zrt. kutatása szerint. A cég úgy véli, hogy a költségcsökkenés akár kétezer új munkahelyet is teremthet az egész gazdaságot figyelembe véve.

Milliókat fizetnek rehabilitációs hozzájárulásként az önkormányzatok

Alig, vagy egyáltalán nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket az MTI által megkeresett önkormányzatok, bár több városban is tervezik. A fogyatékosok foglalkoztatásának elmaradása miatt az önkormányzatoknak évente sokmillió forintot kell befizetniük rehabilitációs hozzájárulásként.

Álláskeresői és szakmai programok a könnyebb elhelyezkedésért

Állást vagy továbblépési lehetőséget keresel? Szeretnél végre 5 percet kapni, hogy személyesen beszélhess a döntéshozóval és meggyőzd őt alkalmasságodról? Van mód arra, hogy megkapd ezt az időt nem egy, hanem akár több munkaadónál is: látogass el a HVG Állásbörzére február 22-23-án, ahol közvetlenül a kiszemelt cég(ek)től tudhatod meg, hogy pontosan mivel foglalkoznak, és mit kínálnak.

Több ezer állás, képzés és karrier a jubileumi HVG Állásbörzén

A HVG Állásbörze a tavaszi toborzási szezon nyitórendezvényeként 2012. február 22-23-án kerül megrendezésre a SYMA Rendezvényközpontban. A kiállítás ismét újdonságokkal, érdekességekkel és a több ezer állásajánlat mellett képzési, továbbtanulási lehetőségekkel is várja az érdeklődőket. A látogatók a helyszínen a Cvonline.hu állásportál csapatával is találkozhatnak az A96–os standon, ahol bemutatjuk aktuális állásajánlatainkat és tanácsokat adunk a sikeres álláskereséshez.

75 év lehet a nyugdíjkorhatár

Az Európai Bizottság célul tűzte ki az uniós tagállamokban érvényes nyugdíjkorhatárok további emelését - írja a Bild című német bulvárlap nyomán a Napi Gazdaság.

Képzések: 2012, a hullámok éve?

Nem lesz sokkal rosszabb az idei év, mint a tavalyi a képzések piacán, de tovább fog erősödni a már eddig is zavaró őszi torlódás. Ennek oka az a nyomás, hogy a költségkeretek elköltésre kerüljenek. Ez a hatás tovább fog erősödni a pályázatok megjelenésével. Összességében pedig 10 százalékos további morzsolódás várható 2012-ben.

Fogyatékosság-barát munkahelyeket keresnek

Meghosszabbított határidővel, 2012. február 29-ig pályázhatnak a Fogyatékosság-barát munkahely elismerésre azok a munkáltatók, akik vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat.

Mikor, hol lesz állásbörze idén?

Az álláskeresők számára egyedülálló lehetőség az állásbörze. Ezeken a rendezvényeken számos cég képviselteti magát, akár konkrét állásajánlatokkal, de az is gyakran előfordul, hogy egy későbbi pozícióra gyűjtik össze az érdekesebb önéletrajzokat. Mindenképp érdemes kilátogatni, akkor is, ha most éppen nem keresünk munkát, hiszen hasznos kapcsolatra tehetünk szert, amik még jól jöhetnek egy későbbi álláskereséskor. Ami a legfontosabb: önéletrajz nélkül el ne induljunk otthonról!

Távmunkások tapasztalatai a homeworkingról

Általában kisgyerekeseknek és a más városban élőknek engedélyezik a munkáltatók a távmunkát, de a magyar cégek többsége a bizalmatlanság miatt ragaszkodik a munkahelyi jelenléthez. Vannak azonban jó példák az otthoni munkavégzésre, Kozma Barabás egy informatikai fejlesztéssel foglalkozó budapesti vállalkozás alkalmazottjaként dolgozik így, Leitner Orsolya pedig egy könyvkiadó távmunkása volt rövid ideig. Őket a homeworking tanulságairól kérdeztük.

A magyar fiatalok harmada külföldi munkára vágyik

A fiatalok döntő többsége még nem dolgozott külföldön, de egyharmaduk szeretne, sőt több mint felük két évnél hosszabb időre tervezné a távollétet. Elsősorban a magasabb keresetek, illetve a magasabb életszínvonal miatt mennének el. Majd egyharmaduk azonban egyelőre nem rendelkezik semmilyen szintű nyelvvizsgával. Egy 15-25 évesek körében végzett országos kutatás során 579 fiatal véleményét kérdezte meg az Ipsos a külföldi munkavállalásról, a nyelvtanulásról és a példaképeikről 2011 negyedik negyedévében.

Februárban jön a feketeleves: így változnak a fizetések

Ezekben a napokban jutnak hozzá a munkavállalók első ízben a 2012-es adószabályok szerint kiszámított fizetésükhöz. Az egykulcsos szja-rendszer változásai miatt mintegy kétmillió dolgozó kap február elején kevesebb bért, ha cége nem nyújt bérkompenzációt - összegzi Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető adópartnere.

Erzsébet-utalvány: kizárják a multikat

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az Erzsébet-utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlen nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket az utalványok elfogadásáról.

Tudja, hogy hány évesen mehet nyugdíjba?

Az 1952-ben születetteknek már fél évvel tovább kell dolgozniuk, mivel a törvény értelmében 2010-től a nyugdíjkorhatár az 1952-es születésűekkel kezdve születési évenként fél évvel emelkedik. Aki 1957-ben született, 65 évesen mehet nyugdíjba a hatályos jogszabály szerint.

Milyen lesz az új nyugdíjrendszer?

A Népszava írása szerint a Századvég nyugdíjtanulmánya az egyéni számlás, költségvetési kiegészítés nélkül, kizárólag a befizetéseken alapuló "svéd modell alkalmazásának lehetőségeit" elemzi. Eszerint a jövőben a rendszernek két eleme lesz, az egyéni számla- és az alapnyugdíj bevezetése.

Kerékpárosbarát munkahelyek

Hat kerület, falu, város nyerte el a Kerékpárosbarát Település címet, tíz cég, közintézmény a Kerékpárosbarát Munkahely elismerést; előbbiek száma ezzel 24-re, utóbbiaké 30-ra nőtt - hangzott el a szerdai győri átadóünnepségen. Szabó Kristóf, a program koordinátora az MTV-nek hangsúlyozta, egyre többen szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez, ezért szigorú a kritériumrendszer.

Menjünk, vagy maradjunk?

Nem érdemes elkapkodniuk a döntést a magánnyugdíjpénztár-tagoknak arról, hogy visszalépjenek-e az állami nyugdíjrendszerbe. Egyelőre nem tudni ugyanis, hogy ha valaki az átléptetési időszak után is pénztártag marad, teljes állami nyugdíjra lesz-e jogosult - írja a hvg.hu.

A legjobb magyar középiskolák

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium szerepel az első helyen a szombaton megjelenő 100 legjobb magyar középiskola című kötetben; az első tíz helyen gimnáziumok találhatók, köztük egy egyházi iskola.

Mi a helyzet a munkaerő - kölcsönzéssel?

Érdemes a munkáltatóknak a közeljövőben eldönteniük, munkaerő-igényüket kölcsönzés útján, vagy más, esetenként előnyösebb foglalkoztatási forma alkalmazásával oldják meg.

Hogyan alakul át a munka világa?

Rekord mennyiségű, összesen 213 törvényt fogadott el az elmúlt évben az Országgyűlés, melyek között szép számban akadnak a munka világát érintő módosítások. Január elsejétől nőtt a minimálbér, törvény szankcionálja a bérkompenzáció elmulasztását, rövidebb ideig jár az álláskeresési járadék, és új alapokon nyugszik a nyugdíjrendszer.

Európai uniós álomkarrierek

Minden 100 jelentkezőből egynek sikerül bekerülnie az európai uniós közigazgatásba, ahol aztán a magyar viszonylatban megszokott bérek 10-szereséért dolgozhat majd – dióhéjban ezt kell tudni az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) munkaerő-toborzásáról.

Munkaszerződések millióit módosíthatják

A munkáltatók jövőre két bértárgyalásra számíthatnak, egyrészt a bérkompenzáció, másrészt pedig a munka törvénykönyvében foglalt változtatások miatt - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Egymillió állásra keresnek szakképzett jelentkezőt

Németországban egyre nagyobb a szakképzett munkaerő hiánya, egy hétfőn bemutatott felmérés szerint a vállalatok több mint egymillió állásra keresnek legkevesebb két hónapja alkalmas jelentkezőt.

Elfogadták az új munka törvénykönyvét - részletek

Elfogadta az Országgyűlés az új munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslatot, amelynek rendelkezései 2012. július 1-jén lépnek hatályba.

Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom?

Ledolgoztathatja-e a munkáltató a kifizetett állásidőt? Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba? Kell-e emelni a terhes kismama bérét?Milyen jogosultságok illetik meg azt, akinek tartósan beteg gyermeke van? Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom? - olvasóink kérdéseire Dr. Göndös Gábor munkajogász, a HR Portal szakértője válaszol.

Milyen jogosultságok vannak beteg gyermek esetén?

Ledolgoztathatja-e a munkáltató a kifizetett állásidőt? Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba? Kell-e emelni a terhes kismama bérét?Milyen jogosultságok illetik meg azt, akinek tartósan beteg gyermeke van? Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom? - olvasóink kérdéseire Dr. Göndös Gábor munkajogász, a HR Portal szakértője válaszol.

Teljes munkaidőben kell visszavenni a kismamát?

Ledolgoztathatja-e a munkáltató a kifizetett állásidőt? Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba? Kell-e emelni a terhes kismama bérét?Milyen jogosultságok illetik meg azt, akinek tartósan beteg gyermeke van? Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom? - olvasóink kérdéseire Dr. Göndös Gábor munkajogász, a HR Portal szakértője válaszol.

Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba?

Ledolgoztathatja-e a munkáltató a kifizetett állásidőt? Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba? Kell-e emelni a terhes kismama bérét?Milyen jogosultságok illetik meg azt, akinek tartósan beteg gyermeke van? Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom? - olvasóink kérdéseire Dr. Göndös Gábor munkajogász, a HR Portal szakértője válaszol.

Kell-e emelni a terhes kismama bérét?

Ledolgoztathatja-e a munkáltató a kifizetett állásidőt? Beleszámít-e a fizetés nélküli szabadság a munkaviszonyba? Kell-e emelni a terhes kismama bérét?Milyen jogosultságok illetik meg azt, akinek tartósan beteg gyermeke van? Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom? - olvasóink kérdéseire Dr. Göndös Gábor munkajogász, a HR Portal szakértője válaszol.

Le kell-e dolgozni a kifizetett állásidőt? - a munkajogász válaszol

Olvasóink kérdéseire Dr. Göndös Gábor munkajogász, a HR Portal szakértője válaszol.

Üzleti telefonálás: íme az etikett

Telefonon kommunikálni gyakran nagyobb kihívás, mint személyesen: nincs gesztus és testbeszéd, ugyanakkor helytelen kommunikációval és rossz fordulatokkal nemcsak magunkról, hanem a cégről is bizonyítványt állíthatunk ki. Összegyűjtöttünk néhány buktatót.

Idénymunkák karácsony előtt: Mikulástól ajándékárusig

Csomagolás, ajándéktárgyak árusítása, beöltözés Mikulásnak…. A karácsony előtti hetekben megszaporodnak az ilyen és ehhez hasonló alkalmi munkalehetőségek. Hol lehet ilyen munkákat találni? Mennyi pénzt fizetnek?

Megszűnhet a beteg gyerekek után járó fizetés nélküli szabadság

Megszüntetné a gazdasági bizottság a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság intézményét, az új munka törvénykönyvéhez benyújtott módosításában - írja a Napi Gazdaság.

Előbbre hozza a kormány a nyugdíjkorhatár emelést?

Egyeztetett a nyugdíjakról Orbán Viktor, ám valójában a Fidesz szakpolitikusával tárgyalt. Így mindenben egyet is értettek - tudósít a Népszava.

2011 az internetes kártyás fizetés éve

A magyar kártyakibocsátók nagy része 2011-ben valósítja meg bankkártyáinak chipesítését - derül ki a MasterCard közleményéből. Így hamarosan szinte valamennyi kártyabirtokos rendelkezni fog olyan kártyával, amelyben egy szilíciumlapocska található. Ennek legfontosabb előnye a nagyobb biztonság, de a vásárlók a bankkártyán gyűjthető hűségpontok kényelmét, a chip nyújtotta változatos felhasználási lehetőségeket is élvezhetik.

Kiderült, kik lettek a 2011-es év Legjobb Munkahelyei

A Mátrai Erőmű Zrt. lett a legjobb magyar munkahely a nagyvállalatok között, míg a 250-1000-es létszámú vállalatok kategóriájában a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., az ennél kisebb cégek versenyében pedig a gyógyszeriparban tevékenykedő Janssen-Cilag Kft. nyert - közölte a díjakat a Világgazdasággal együttműködésben kiosztó Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó cég csütörtökön az MTI-vel.

Mennyire eredményes a "segély helyett munkát" elv?

Októberben 31 512 fő lépett be a közfoglalkoztatási rendszerbe, döntő részük az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban - derül ki a kormány honlapján közzétett statisztikai adatokból. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára jelezte, jövőre mintegy 200 ezer embert kívánnak foglalkoztatni a napi 4 óra helyett hat vagy nyolc órában féléves időtartamra. A közmunkát azonban sokan azért nem vállalják, mert feketén többet keresnek.

Enyhülhet a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről szóló szabályozás

Több enyhítő rendelkezést is beiktatnának fideszes képviselőnők kapcsolódó módosító indítványaikkal a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatba.

A tartós munkanélküliség megnöveli a mentális betegségek kockázatát

Egy kutatás szerint a munkahely elvesztése jobban megviseli a diplomásokat, mint a kevéssé iskolázottakat. Azok az amerikai polgárok pedig, akik 25 hétnél hosszabb időre maradtak munka nélkül, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg valamilyen mentális betegségben, mint dolgozni járó társaik.

Jövő héten kerül napirendre a munka törvénykönyve

Az Országgyűlés jövő heti, háromnapos ülésén megkezdi a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényjavaslat, valamint az új munka törvénykönyve tárgyalását is.

Mit terveznek a vállalatvezetők 2012-re?

Mikor és hogyan várható a gazdaság fellendülése? Miben rejlik a növekedés kulcsa Magyarországon és melyek a munkahelyteremtés legnagyobb akadályai? Idén a PwC első alkalommal készíti el hazánkban a Magyarországi Vezérigazgató Felmérését, melyben ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Melyek a legnagyobb cégek a tréningpiacon?

A tavalyi év megint sok érdekességet hozott a tréningpiacon. Maga a piac - a 43 legnagyobb céget értve ezen - nem változott jelentősen, négy százalékot csökkent. Ez nominális értéken mindössze 305 millió forintot takart. A 2008-as csúcsévhez képest jelentősen átalakult a tréninges vállalkozások éremtáblázata. A tűzhányó kicsit füstölgött, de belül azért parázslott az élet.

Mennyi idő alatt lehet állást találni?

33 ezerrel dolgoztak többen Magyarországon a harmadik negyedévben mint az előző év azonos időszakában, így a foglalkoztatottak száma 3 millió 856 ezer volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 462 ezer fő volt, így a munkanélküliségi ráta 10,7 százalékponton áll a 15-74 évesek körében.

Gyermekvállalás: nem a gyes időtartama, hanem a stabil munka számít

Egyelőre nem érezni hatását a kormány családbarát politikájának, melynek nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. Tavaly még kérdéses volt, hogy a 90 ezres gyerekszám csak egy mélypont volt, vagy tartós születésszám-csökkenésről van szó. Idén a negatív tendencia folytatódott.

Hogyan toborozzák a jelölteket a cégek?

Gyakran fordul elő cégeknél, különösen kis számú felvétel esetén, hogy a toborzási folyamat végére nem marad egy jelölt sem, aki betöltené a meghirdetett pozíciót. Az ehhez hasonló szituációk kiküszöbölésére a nagy számok törvénye lehet a megoldás, azaz érdemes több jelöltet állítani annál, mint amire szükség volna. A többszörös túlbiztosítással nagyobb esély van a sikeres toborzásra - állítja a tanácsadó.

Szigorítják a felvétei szabályokat a felsőoktatásban

Nem változik a felsőoktatási intézmények száma, a korábbi, főiskolákra, egyetemekre osztott rendszer viszont igen. A kormany.hu-n tudományegyetem, egyetem és főiskola címről olvashatnak az érdeklődők az október 18-án közzétett nemzeti felsőoktatási rendszerről szóló törvénytervezetben. A szöveg szerint a jövőben főiskola nem indíthatna mesterképzést, a középiskolai tanárokat pedig osztatlan rendszerben képeznék. Csökkenne továbbá a hallgatók létszáma a szenátusban. A munkaanyag a hét végéig véleményezhető.

Nyilvános a tervezet - 16 éves korig tart a tankötelezettség

Nyilvánosságra hozták szerdán az új köznevelési törvény tervezetét, amelyet október 25-ig lehet véleményezni, a javaslat 2013 őszét jelöli meg a pedagógus-életpályamodell bevezetésére.

Íme az őszi állásbörzék slágerszakmái

A legmodernebb toborzási eszközök megismerésétől a közvetlen munkáltatói találkozásig sok minden történhet az őszi egyetemi állásbörzékre kilátogató hallgatókkal. Jobban felkészült, de egészen másfajta módon motiválható, úgynevezett "Y" generáció kerül ki a következő években a munkaerőpiacra. Pontosan ezért nemcsak a végzősöknek, az alsóbb éveseknek is hasznos megismerkedni a munkaerőpiac lehetőségeivel és elvárásaival.

Átlagosan 3,8 százalékos béremelést terveznek a cégek

A FIZETÉSEMELÉS 2012 című felmérés szerint a cégek átlagosan 3,8 százalékos béremelést terveznek jövőre. A DEVISE Hungary és a Simconsult együttműködésében folyó felmérésről Dara Péter számolt be a Hr-vezetők országos konferenciáján, melyet a Napi Gazdaság szervezett.

A vállalkozók profitálhatnak a népszámlálás adataiból

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a gazdasági élet szereplői eredményesen használhatják a népszámlálás adatait annak érdekében, hogy a befektetésük sikeres legyen.

Így járna nyugdíj az öregségi korhatár előtt

Többféle szempont alapján eltérő szabályok vonatkoznának a jövő évtől az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonulók ellátására.

Szakemberhiánytól tartanak a borászatok

A szakmai utánpótlás hiánya, minőségének színvonala a legnagyobb gondja a hazai borászatoknak. A természet akadályaival megküzdenek a pincészetek tulajdonosai, de az emberi hibák kivédhetetlen károkat okoznak. Ezért csak megbízható szaktudású dolgozók készíthetnek bort. A tokaji borvidékhez tartozó mádi Demetervin pincészet tulajdonosa, Demeter Endre, és a szekszárdi borvidéken működő Twickel Szőlőbirtok főborásza, Urbán Péter beszélt nehézségeikről, a megoldásokról és a jövőről.

Munkaidő irányelv az EU-ban: mennyit kell majd dolgoznunk?

Jövő év elején mutathatja be az Európai Bizottság a munkaidő irányelv módosításának tervezetét, amelyről két éve egyeztet az EU a szociális partnerekkel - cikkezi a Napi Gazdaság.

Hogyan indíthatnak vállalkozást a legszegényebbek?

A szegények is lehetnek jó adósok, ha olyan vállalkozásba kezdenek, amelyből akkora bevételt szerezhetnek, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket. A tőkét bizalmon alapuló mikrohitelezési program keretében a vállalkozás beindításához szükséges ismeretek és elvárások mellett kapják meg a hátrányos helyzetű jelentkezők. A Kiútprogram nevű Közhasznú Nonprofit Zrt. segít a talpra állásban, de a siker már a vállalkozón és a programba őt behívó mentorán múlik.

Mivel akadályozható meg a munkavállalók elvándorlása?

A munkavállalók megtartását, az elvándorlás megfékezését segítő uniós kutatási program kezdődött hét közép-európai ország szakembereinek részvételével - tájékoztatta Kovács Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

Mik az éjszakai munka veszélyei?

Milyen munkavédelmi kockázatokkal jár az éjszaki munka? Tényleg igaz annak a kutatásnak az eredménye, miszerint a váltott műszak csökkenti a munkavégzés hatékonyságát, a teljesítményt, növeli a balesetek előfordulási valószínűségét és hosszú távon testileg és lelkileg is tönkreteszi az embert? Erről kérdeztük Dr. Nagy-László Nórát, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezetőjét és egy érintettet.

Felnőttképzés ötven év felettieknek

Az ötven év felettiek számára indít Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája elnevezéssel előadás-sorozatot a Zsigmond Király Főiskola.

Nem kellek, mert anya vagyok?

A főnökök kétharmada nem várja, hogy a nők visszamenjenek hozzájuk a szülési szabadság után - derül ki egy felmérésből. A szakember szerint tudatosan kell készülni az édesanyáknak, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra és okosan kell dönteni az esetleges karrierváltásról.

Kedvezményt kaphatnak a jó adózók

Kedvezményt kapnak az adóhivataltól azok az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő észak-magyarországi adóalanyok, akik korábban pontosan teljesítették kötelezettségeiket. Esetükben ez azt jelenti, hogy haladékot kapnak a befizetés pótlására, fizetési kedvezményt is igényelhetnek, így nem azonnali, csak utolsó lépcső a végrehajtás.

Mire számítson, aki bankos karrierre vágyik?

Nincs könnyű dolguk a karrierjük folytatását bankba álmodó munkavállalóknak. Alig több mint 250 állásajánlat található a tíz legnagyobb hazai bank honlapján. A piaci szereplők leginkább lakossági területre keresnek szakembereket.

Embert írásáról - avagy mit fontos tudni a grafológiáról?

A „grafológia” elnevezés a francia Michon abbé nevéhez köthető, aki egy kézíráselemzéssel foglalkozó grafológiai folyóiratot indított 1872-ben. Az évek során orvosok, pszichológusok, filozófusok ismeretanyagai bővítették a pszichológia segédtudományává a grafológiát. Hazánkban az 1980-as évektől került az érdeklődés fénykörébe. A szakma elismertségét mutatja, hogy 1993 óta az Igazságügyi Minisztérium által kinevezett igazságügyi grafológus szakértők dolgoznak, hogy támogassák a hivatali ügymenetet, illetve államilag elismert szakmává vált.

Nyelvtudás munkában - mit várnak el a cégek?

Az internetes állásportálok kínálatát böngészve gyorsan kiderül, nyelvtudás nélkül jelentősen beszűkülnek az álláskeresők lehetőségei. A megjelenő hirdetések körülbelül 70-80 százalékához kötődik valamilyen idegen nyelvi elvárás, ami a legtöbb esetben az angol, a második leggyakoribb pedig a német nyelv valamilyen szintű ismerete.

Így módosulnak az álláskeresési ellátások feltételei

Ma változnak az álláskeresési ellátások megállapításának és folyósításának feltételei, valamint módosul az álláskeresőként való nyilvántartásba vétel is.

Ezeken a munkahelyeken rugalmas időbeosztásban dolgozhat

A közszférában ritkán lehet élni a rugalmas munkabeosztással, míg a civil munkaadóknál, például az alapítványoknál, vagy az egyesületeknél dolgozóknak van a legnagyobb esélyük a rugalmas munkavégzésre.

Miért nem találnak állást a pályakezdők?

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint júliusban 32 ezren kerestek állást diplomával, többségük pályakezdő volt. A karrier-tanácsadó szerint a háttérben a válság elhúzódása, és az idegennyelv-tudás hiánya állhat.

Járulékkedvezményekkel támogatnák a kismamák visszatérését

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon (FBN-H) egyesület szerint érdemes lenne a visszatérő anyukák foglalkoztatását kiemelt járulékkedvezményekkel is elősegíteni, jelenleg ugyanis a törvény nem támogatja a GYES-en lévő kismamák munkavégzését semmilyen formában. Pedig egy jó szabályozás mind a cégeknek, mind az anyukáknak megoldást jelenthetne.

Hogyan talál munkát egy mozgássérült?

A munkaerőpiacon az egészséges, csak előnyökkel bíró munkavállalóknak is nehéz az elhelyezkedés. A hátrányokkal bíróknak ez két-háromszoros erőfeszítésbe kerül. Pont ezért próbálja az Európai Unió és tagjaként Magyarország is kvótarendszerrel segíteni az esélyegyenlőséget

Extra adót fizethet, aki sokat keres?

Újabb drasztikus elvonásokat eszközölhet a kormány, miután a KSH adatai alapján lassult a magyar gazdaság növekedése. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint elképzelhető, hogy a magasabb jövedelműek számára plusz adót vetnek ki. Dr. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország Kft. cégtársa azonban úgy látja, elhamarkodott lenne temetni az egykulcsos adórendszert.

Kiknek válik be a távmunka?

Az otthoni munkavégzés (amely a távmunka legelterjedtebb formája) számos buktatót rejthet magában, melyek egy része gondos szervezéssel és önismerettel, önfegyelemmel kiküszöbölhető, ugyanakkor fontos bizonyos készségek, képességek megléte is.

Terhességi tesztet is kérhet a munkaadó az állásinterjún?

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten ígéretet tett arra, hogy az új Munka törvénykönyvében a jövőben is szerepelni fog, hogy a munkaadó nem kérhet terhességi tesztet az álláskeresőktől.

"Tőlem ezért nem kapsz munkát" - szakértői szemmel

"12 embernek adhatnék munkát havi 248 720 forint nettó fizetéssel, de nem adok. Elmondom miért." - így kezdődik az a tabukat ledöntő, több százezer ember által olvasott, jelenleg 79 ezer embernek tetsző blog, amely a vállalkozók dilemmájára és a Munka törvénykönyvnek legújabb változásai által gerjesztett vita értelmetlenségére kívánta felhívni a figyelmet. Utánajártunk, jogszerűek és helytállóak-e a bejegyzésben szereplő állítások.

Diákmunka - irány Amerika

Utazás, kaland, nyelvtanulás, pénzkereset - általában ez hajtja a külföldön munkát vállaló fiatalokat. Nem mindegy azonban a fontossági sorrend, és az sem, kinek mi van a tarsolyában. A csábító hirdetések között bizonytalan hátterű feketemunkák ugyanúgy akadnak, mint külföldi munkaszervezésre szakosodott cégek ajánlatai.

Hány magyar elégedett az anyagi helyzetével?

A lengyelek és a csehek jóval elégedettebbek saját anyagi helyzetükkel és az országuk gazdaságával, mint a szlovákok vagy a magyarok, a lakosság várakozásai tekintetében viszont alig van különbség a visegrádi négyek lakosainak véleménye között - derül ki a legfrissebb TÁRKI-kutatásból.

Mire kell figyelni az iskolakezdési támogatásnál?

Egyes cégek máig is iskolalátogatási igazolást kérnek a munkavállalóiktól az iskolakezdési támogatás kiadásához. Ez bizony feleslegesen terheli a dolgozót, az iskolát, a munkavállalót és a munkáltatót is. Ráadásul az iskolalátogatási igazolással rendelkező munkáltató még mindig elbukhat egy adóellenőrzésen.

Részmunka, távmunka: miért nem szeretik a vállalkozások?

Inkább a már meglévő munkatársak munkaidejét kurtítják meg a vállalkozások az atipikus foglalkoztatási formák bevezetése helyett. Pedig a rész- és távmunkakörök hazai elterjedése, állami ösztönzése és ezáltal népszerűbbé válása nem csupán a kisgyermekes munkavállalók életét tenné egyszerűbbé. A cégek egy része pedig az üzletmenet sikere és az anyavállalat kulturális sajátosságai miatt kezdett el részmunkaidőben és távmunkában gondolkozni.

Milyen munkalehetőségek vannak most az unióban?

A külföldön állást keresők mintegy 70 százaléka a 35 év alattiak körébe tartozott, de a náluk idősebbek közül is sokan elhagynák az országot (10 százalék) a munka miatt. Főként a diplomások és a szakmával rendelkezők érdeklődnek a lehetőségek iránt, és úgy gondolják, hogy nyelvismeret nélkül nem érdemes elindulni – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és az EURES közös nemzetközi állásbörzéjén készült felmérésből.

Egyre több munkáltató figyelteti a dolgozók számítógépét?

A mindennapi.hu megtudta, Magyarországon több mint 30 ezren telepítenek illegális kémprogramokat mások számítógépeire. A magáncélú vizsgálódáson túl sokszor a munkáltatók is élnek ezzel az eszközzel, akik arra kíváncsiak, hogy mit csinálnak alkalmazottaik a munkaidejükben.

Hogyan kelts fiatalos, lendületes benyomást az állásinterjún?

Sokszor hallani a mára már közhellyé vált dolgot, hogy 40 év felett nehéz elhelyezkedni, a munkáltatók a fiatalabb, lendületesebb jelölteket részesítik előnybe. Mit tehetsz, ha már elmúltál negyven, és mégis rákényszerülsz az álláskeresésre?

Hogyan szerezhetünk magunknak tekintélyt a munkahelyünkön?

De nézzük előbb, mit is ért tekintély alatt: „a tekintély egy embernek az a helyzete, hogy döntéseit (értékítéleteit) egy másik ember általában elfogadja anélkül, hogy azoknak a helyességéről minden esetben meg kellene őt győzni”.

Könnyebben kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat

A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett módosításából.

Augusztustól változik a Munka törvénykönyve - mi várható jövőre?

A rugalmasság irányába mozdítják a munkajogi szabályozást az idén augusztustól életbe lépő munkaügyi változások . A július 4-én elfogadott törvényjavaslat egyebek között módosítja a szabadságok kiadását, a munkaidőt, a munkaügyi ellenőrzések szabályait, valamint a munkaerő-kölcsönzést. Ez utóbbit valószínűleg külön törvényben szabályozzák majd a jövőben, a jelenlegi módosítás egyelőre csak további terheket ró a kölcsönző cégekre és a munkáltatókra.

Milyen munkavállalókra lesz szükség a közeljövőben?

A jövő a tanult, alkalmazkodásra és együttműködésre képes munkavállalóké lesz – derült ki az IBM Fehér Könyvéből. Az új munkahelyek 30 százalékánál felsőfokú, 50 százalékánál pedig középfokú végzettséget várnak el, és az állások döntő részét a szolgáltató szektor kínálja. Sajnos még mindig nehezen található hazánkban megfelelő képzettségű munkaerő.

Sikeres a közmunkaprogram? - kétszer több a támogatott álláshely

A munkáltatók júniusban több mint 47 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, 14 százalékkal kevesebbet, mint májusban. A helyzet viszont kedvezőbb az egy évvel korábbinál, nagyrészt a közmunkának köszönhetően - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Elhagyják az országot a szociális szakemberek

Új alapokra kell helyezni a szociális ellátórendszert – mondta Skultéti József, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete országos választmányának elnöke csütörtökön.

Tavaly sokan kaptak fizetésemelést, idén kevesebben örülhetnek

Tavaly a megelőző évinél 10 százalékkal több cégnél, gyakorlatilag minden vállalatnál volt 3 és 5 százalék körüli bérfejlesztés, és a béren kívüli juttatást adó munkáltatók száma is nőtt - derül ki a DGS Global tanácsadó cég és az Ernst and Young közös felméréséből.

A közmunka miatt bukhat a minimálbér

Kikezdheti a minimálbér intézményét a kormány terveiből kirajzolódó közfoglalkoztatás. A magánvállalkozások a kötelező legkisebb bérnél kevesebbért is foglalkoztathatnának közmunkásokat. A vállalkozások egy része nyerhet az ügyön, az viszont, hogy hol és mennyit nyer az állam, egyelőre nem világos.

Melyik diákmunka fizet a legjobban?

Sok közép- és főiskolából, illetve egyetemről kiszabaduló diák tölti a nyaralás és a pihenés mellett munkával a szünidőt. alkalmi munkát az internet mellett több helyen kereshetnek, azonban az álláskeresés legmegbízhatóbb módját az iskolaszövetkezetek kínálják, hiszen általuk a diákok szerződést kötnek, legális, bejelentett munkát végeznek, és a fizetésük is biztosan megérkezik a számlájukra.

Egymillió új munkahely jön létre Európában az idén

Legalább egymillió új munkahely jön létre Európában az idén, az európai vállalatok pedig 1,8-2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2011-ben - mondta Jürgen R. Thumann, az európai munkaadók szervezete, a Businesseurope elnöke pénteken a tagszervezetek elnökeinek budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

ÁVF - Állásbörze Nap

Az Általános Vállalkozási Főiskola hagyományaihoz híven, idén 13. alkalommal került megrendezésre az ÁVF Nap és 3. alkalommal került megrendezésre az ÁVF - Állásbörze Nap, melyet az iskola harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatói szerveztek. A nagyszabású rendezvény egy, a hazai felsőoktatásban egyedülálló pedagógiai módszerre épül, ami a gyakorlatorientált képzés rendkívül hatékony eszköze. Különlegessége, hogy a végzős hallgatók tantárgyi keretek között, funkcionális teamekbe tömörülve, önállóan tervezik, szervezik a folyamatot, és felelnek azokért. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően olyan, a munka világában elengedhetetlen kompetenciákra tesznek szert, mint a tárgyalási készség, vagy vezetői készség.

Jó hírek: nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség

Nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a február-áprilisi időszakban, a munkanélküliségi ráta 11,4 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 11,8 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 2011. február-áprilisban 3 millió 759 ezer fő volt, ami 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 3,1 százalékkal 481 ezer főre csökkent.

Vonzóbb hazánk, mint Franciaország

Magyarország bőven megelőzi Franciaországot egy, az Ipsos által készített gazdasági szimpátiafelmérésben.

Május elsejétől bárhol dolgozhatunk

Szabadon vállalhatnak munkát május elsejétől Ausztriában és Németországban az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok is. Az Európai Bizottság csütörtökön jelezte: nem számít komolyabb munkaerő-áramlásra a korlátozások feloldását követően.

Jönnek a megbízható előrejelzések a jövő munkalehetőségeiről

A munkaerő-piaci változások megbízható előrejelzését lehetővé tevő elemzési rendszert hoz létre a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete (MTA KTI) egy csaknem 958 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében - közölte az intézet az MTI-vel.

Nő a cégalapítások száma Magyarországon

Továbbra is lassan, de folyamatosan nő a működő cégek száma hazánkban: márciusban már több mint 560 ezer vállalatot jegyeztek be. Jó hír, hogy ezzel együtt a vállalatok átlagos számlakiegyenlítési határideje is csökken - írja a Magyar Hírlap.

Pánik a munkaadóknál: használható még az üdülési csekk?

Noha az üdülési csekk forgalmát felügyelő alapítvány megszűnik, és közhasznú társaságként folytatja tevékenységét, ez a változás a csekk kiadását és felhasználását nem befolyásolja. Az üdülési csekk 2012. december 31-ig még működik a Széchenyi Pihenő Kártyával párhuzamosan.

Idén is elindult a munkahelymegőrző támogatási program

2010. február 1-től elindult az idén fél milliárdos keretösszegű munkahelymegőrző program, jelentette be Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Útjára indult a szakiskolai ösztöndíj-program

Február elsejével indult el a szakiskolai ösztöndíj-program, mely a hiányszakmákban tanuló hallgatók számára jött létre.

Továbbra is 10,5 százalékon a munkanélküliségi ráta

2009 IV. negyedévében a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 783 ezer, a munkanélkülieké 442 ezer volt, tehát 10,5 százalékon stagnál a munkanélküliségi ráta, tudhatjuk meg a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH).

Nyertes projekt önkéntest keres - a Multikultúra Egyesület felhívása

Önkéntesség Moldovában! Nyertes projektben vehet részt egy önkéntes Moldovában. A pályázási folyamat már lezajlott, a program kezdete ez év tavasza, időtartama 5 hónap!

Hamarosan megszűnik az Alkalmi Munkavállalói könyv

2010. március 31-ével megszűnik az Alkalmi Munkavállaló könyv, azonban ez csak egy formai változást von maga után, mivel az alkalmi munkavállalás egyszerűsített foglalkoztatás néven él majd tovább. Egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozik az idénymunka, a háztartási munka, a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka

Könyvújdonság álláskeresőknek

Az év elején jelent meg Kifferné E. Anikó fejvadász könyve Álláskeresés ABC címen, mely nemcsak végigvezet bennünket azokon a lépéseken, melyek egy sikeres interjúhoz vezetnek, hanem gyakorlati tapasztalatait is megosztja az olvasóval, legyen akár gyesről visszatérő, pályakezdő, munkanélküli vagy fizikai alkalmazott.

Ki a korrupt?

Csak a politika? Vagy már a gazdaság is? Lehet-e versenyképes bármely cég ma Magyarországon korrupció nélkül?

1 448 állásajánlat 42 szakmai program a HVG Állásbörzén

A 2010-es tavaszi HVG Állásbörzén több mint 80 kiállító állás- és képzési ajánlatai közül válogathatnak az érdeklődők. Idén a börze a kiállítók ajánlataival és a különleges szakmai programokkal az élénkülő munkaerő-piaci kereslethez igazodva kívánja a tudatosságot és a változások iránti nyitottságot hangsúlyozni.

"Outsourcing - Nemzetközi munkakörnyezet frissdiplomásoknak" konferencia a Budapesti Corvinus Egyetemen

z AIESEC Magyarország fiatalok által vezetett nemzetközi szervezete és a ProfiPower személyzeti tanácsadó cég közösen konferenciát szervez egyetemistáknak és főiskolásoknak november 12-én a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Szeretne mindent tudni a karrierépítésről?

Remegő láb, izzadó tenyér az állásinterjún… Vajon reális-e, amit bérként kapni szeretnék? Én, mint márka, avagy miért van egyre nagyobb szükségünk az önmarketingre?

A topjob.hu és a cvonline.hu egy kézbe került - meghatározó változások a magyarországi internetes álláspiacon

Alig látott napvilágot a hír, miszerint az állásportálok között hosszú ideje kiemelkedő CV-Online a 2009-es Superbrands Program díjazottja lett, máris újabb információk vetítenek előre változásokat az internetes álláspiacon. Az Északkelet-Magyarországon piacvezető szerepet betöltő Inform Média Kft., amely egyéb offline és online médiumok mellett a topjob.hu, valamint négy specifikus állásportál tulajdonosa, a CV-Online felvásárlásával újabb országos online toborzási felülettel bővítette portfolióját.

Több a nyugdíjas, mint a pályakezdő

Idén először többen lesznek az Európai Unióban a friss nyugdíjasok, mint a friss munkavállaló fiatalok – derül ki az Allianz biztosító elemzéséből.

A CV-Online a kiemelkedő márkák közt – Superbrands 2009

A Superbrands Program keretében 2009-ben is odaítélték a legjobb fogyasztói márkáknak járó díjakat. A 14 tagú, független marketing- és kommunikációs szakemberekből álló bizottság döntésének értelmében idén a CV-Online márka is Superbrand minősítést kapott.

Tavaszi állásbörzék 2010

A CV-Online és Topjob idén tavasszal is részt vesz a nagyobb állásbörzéken.

Megújulóban a CV-Online oldala

Professzionális külső, letisztult formák, gyors, egyszerű, célirányos keresés. Változatlan, magas színvonalú szolgáltatás. Megújulóban a CV-Online oldala.

Csak a csend – meddig várjunk állás ügyben válaszra?

Általános jelenség a hazai munkaerőpiacon, hogy a jelentkezések jó részére semmiféle visszajelzés nem érkezik, nemcsak az önéletrajz elküldése után, hanem esetleg a sokadik kört követően is hirtelen megnémulhat a potenciális munkáltató. Meddig érdemes várakozni, be kell-e telefonálni a személyzeti osztályra?

Játsszon és nyerjen a CV-Online-nal!

Játsszon a CV-Online-nal és nyerje meg személyes karrier tanácsadásunkat!

Lesznek újabb leépítések?

Bár gyors javulásra számítani a munkaerőpiacon nem lehet, a foglalkoztatási struktúra már nem lesz olyan, mint a válság előtt volt. A verseny kezd megindulni, ahogy a munkaerőpiac lassan magához tér.

Eltörölhetik idén a szuperbruttót

Jelentős adócsökkentésre készül a Fidesz, melynek az egyik legfontosabb része a szuperbruttósítás visszamenőleges eltörlése lenne, ami az előzetes számítások szerint akár 250 milliárd forintot is megtakaríthat a lakosság számára.

Kukában végzi a különleges önéletrajz

Merített papíron készült, formabontó, színes, szagos – a kiválasztással foglalkozó szakemberek jó néhány meghökkentő önéletrajzzal találkoztak már. Érdemes-e a figyelem felkeltése érdekében felrúgni a konvenciókat, vagy jobban jár a pályázó, ha inkább a tartalomban próbál érdekeset nyújtani?

Amit az önéletrajzban el lehet rontani...

... azt nagyon sokan el is rontják, később pedig csodálkoznak, vagy éppen dühösek, hogy hiába a sok száz elküldött jelentkezés, még egy személyes beszélgetésre sem sikerül bejutni sehova. Az Állásmustra a vállalatokhoz belépőnek számító CV-k jellegzetes hibáiból válogatott.

Költséghatékony HR (workshop)

Második alkalommal kerül megrendezésre a HR Portál és A Tanácsadó magazin fél napos HR szakmai workshopja, melynek fókuszában ezúttal a költségcsökkentési lehetőségek, megoldások állnak.

Egyszerűsödhet az adórendszer

Egyszerűsített adózási formákat kíván bevezetni a Fidesz. Ritkítanák az adó- és járuléknemek számát, kiterjesztenék az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) körét. Ugyanakkor megerősítették, hogy július elejével adócsökkentés várható.

Nőtt az átlagkereset

A bruttó átlagkeresetek 5,7 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 11,9 százalékkal nőttek 2010 első három hónapjában a KSH adatai szerint az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Gondoljon a jövőjére munkanélküliségi biztosítással

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy munkanélküliség vagy hosszan tartó betegség miatt hónapokig nem kap fizetést, vagy annak csak egy részét kapja meg. Ilyenkor komoly kihívást jelenthet a számlák és a törlesztések kifizetése, a gyermekek iskoláztatása. Erre jelenthet megoldást, segítséget a munkanélküliségi biztosítás.

GlobaLingua - a használható nyelvtudásért

Használható nyelvtudással nemcsak a világ nyílik meg előttünk, hanem álláskeresési esélyeinket is növelhetjük. Ha van egy erős alapunk, arra már könnyen építhetünk, illetve sose féljünk belevágni egy új nyelv elsajátításába.

A legkeresettebb szakmák

Kisebb ellentmondás tapasztalható napjainkban a munkaerőpiacon, mivel míg a képzett szakmunkásokra lenne jelenleg a legnagyobb szükség, pont ez az a terület, ami nem követi a piac igényeit.

Sok a szabálytalanság az egyszerűsített foglalkoztatásokban

2010. április 1-jén lépett hatályba az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, melynek folyományaként az AM-könyvek 2010. március 31-ig éltek még. A kiskönyv és a közteherjegyek helyett egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell a foglalkoztatást bejelenteni a munkáltatónak az APEH felé a munkavégzés kezdetét megelőzően.

Nem használjuk ki jól szabadságainkat

Felmérések szerint a magyar dolgozók jóval alulmúlják a nemzetközi átlagot a szabadságok felhasználásának tekintetében. Az élen a franciák állnak, a legtöbb szabadságot ők veszik ki egy évben. A lista legalján a japánok állnak.

Indul az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény

Az új, egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény augusztus 1-jén lép hatályba. Nem változik a munkaadók által korábban kifogásolt naponkénti elektronikus bejelentési kötelezettség, viszont a munkavállalóknak és a munkaadóknak is több ponton előnyösebb az új törvény.

A próbaidő buktatói

Manapság minden új állás próbaidővel kezdődik, csak az igazán szerencsések (vagy megfelelő kapcsolattal rendelkezők) mentesülnek ettől.

Megoldásra váró probléma az ötven felettiek munkavállalása

Az álláskereséssel kapcsolatos fórumokon gyakran felmerülő, ám még mindig megoldásra váró téma a negyven-ötven év felettiek munkavállalása. Ez a korosztály, ha elveszíti állását komoly problémákkal szembesül, ugyanis a nyugdíjhoz még túl fiatalok, az álláskereséshez viszont már túl idősek. A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok előítélet rögzült már a munkáltatókban ezzel a korosztállyal kapcsolatban.

Együtt segítettünk a rászorulókon

Eredményes volt a CV-Online 2006-os éve.

Ingyenes iPhone alkalmazás – álláskeresés bárhol, bármikor!

A CV-Online iPhone, az állásportál teljes adatbázisát tartalmazó álláskereső alkalmazása új dimenziót teremt az álláskeresésben.

Jövőre nyitja meg munkaerőpiacát Ausztria

2011. május elsejétől Ausztria is megnyitja munkaerőpiacát a külföldiek előtt. Jelenleg a magyar állampolgárok csak munkavállalási engedéllyel vállalhatnak Ausztriában munkát, de attól, hogy megszűnik a moratórium, nem valószínű, hogy megnőne a magyar munkavállalók száma.

A legtöbb ember biztosra megy? Tanultunk a válságból? Takarékos a magyar?

Ezekre a kérdésekre próbáltuk megkeresni mi is a válaszokat. Oldalunk látogatói közül majd 2500-an szavaztak a múlt hónapban feltett kérdésünkre, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy kinek mi határozza meg a bérigényét állásra jelentkezésnél.

Sok a munkanélküli a fiatalok között is

A Nemzetközi Munkaügyi szervezet felmérése alapján a második világháború befejezése óta ismét, a válság hatására világszerte kiugróan megnőtt a munkanélküliség a 15-24 évesek körében.

Járhat-e fizetés a szakmai gyakorlatért?

Magyarországon a gyakornokok díjazásáról a felsőoktatásról szóló 2005 évi CXXXIX törvény. 48.paragfafusának 3. bekezdése rendelkezik, mely szerint: "Ha az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgató gazdálkodó szervezetnél hat hétnél hosszabb gyakorlaton vesz részt, részére hetente legalább a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) havi összege tizenöt százalékának megfelelő hallgatói munkadíjat fizet a gazdálkodó szervezet.

Sajnáljuk, most nem Önre esett a választás. Ismerős mondat?

Ennek a sajnos oly sokszor elhangzó mondatnak az okaira voltunk kíváncsiak felmérésünkben. Látogatóinktól azt kérdeztük, hogy kinek mi a véleménye arról, miért nem sikerül munkát találnia?

Megvan az idei SALES GURU – idén csaknem nyolcszor többen indultak a címért

Hatalmas érdeklődés övezte a 2006-os Sales Guru vetélkedőt, amely során - 2003 után -, három év elteltével nyílt újabb lehetőségük Magyarország vállalkozó kedvű értékesítőinek, hogy megküzdhessenek egymással.

A DSR Kft. az EDR projekt beszállítója

Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) egy 380-400 MHz-en működő, országos mobil rádióhálózat, amelyet a készenléti szervek használnak Magyarországon. Elsődleges magyarországi felhasználók a Rendőrség, Határőrség, Tűzoltóság, Országos Mentőszolgálat, Katasztrófa-védelem, Honvédség, Nemzetbiztonsági Szolgálatok, Pénzügyminisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság. A modern és biztonságos EDR a jelenleg használt analóg URH technológiát váltja fel.

A CV-Online "vitamint" ajánl a helyi és nemzetközi vállalatoknak

A CV-Online „Vitamin a jobb üzletért” kampánya néhány hónapja fut Közép-, Kelet-Európában. A vállalat jelenleg a nyugat-európai piacon is ezzel az ajánlattal szeretne megjelenni, így a régi EU tagállamok is hozzáférhetnek az új tagállamokban élő magasan képzett munkaerőhöz.

100 mérnök találhat állást a Nokia Siemens Networksnél

Budapestet választotta globális vasúti kommunikációs központja székhelyéül a Nokia Siemens Networks, s ezzel az idén 100 fővel bővül a finn vállalat kutatás-fejlesztési központja - közölte Ésik Róbert, a társaság magyarországi ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

500%-os növekedés 1 év alatt

500%-kal növekedett a CV-Online, köszönhetően folyamatos innovációnak és fejlesztéseknek.

Műegyetemi Felkészítő Napok

Az ősszel megrendezésre kerülő Műegyetemi Állásbörzét idén is a négyhetes Felkészítő Napok programsorozat előzi majd meg, melynek célja a pályakezdők álláskeresésre, munkahelyválasztásra, állásinterjúkra való felkészítése.

Új portál a pályakezdő diplomásoknak

A frissdiplomas.hu oldalai elsősorban azoknak az utolsó éves hallgatóknak szólnak, akik felismerik a pályakezdők munkaerőpiacán az egyre élesedő versenyt és az álláskeresésre való felkészüléssel le kívánják rövidíteni a diploma kézhezvétele és a munkába állás közötti időszakot.

Idén hetedszerre Visegrádon: fókuszban a munkajog

2010. október 12-14-én immár 7. alkalommal kerül megrendezésre a RODIN Kft., valamint a Pál és Kozma Ügyvédi Iroda szervezésében a MAGYAR MUNKAJOGI KONFERENCIA.

Mi segítünk, hogy valóban megtaláld álmaid állását!

Ősszel indítjuk el új rendezvénysorozatunkat, melynek témája a Tudatos karriertervezés. A CV-Online szervezésében megrendezésre kerülő előadássorozat keretében a szakmai gyakorlat jelentősége és a tudatos karriertervezés egy teljesen új megvilágításba kerül.

Dinamikus fejlődés 2005-ben és struktúraváltás 2006-ban a CVO Groupnál

A CVO International Recruitment, a CVO Group, Közép-Kelet-Európa vezető humán erőforrás toborzás területén működő cégcsoport tagja, több mint 180%-kal növekedett 2005-ben, árbevétele 3,4 millió Euró volt.

Várja a HR vezetőket is az immár 5 éves, kétnapos CSR Hungary

2010-ben már ötödik éve szervezzük Magyarországon az üzlet és a társadalom vezető fórumát. Összekapcsoljuk az elméleti és gyakorlati tudást a különböző érdekcsoportok tapasztalatával. Itt találkoznak minden évben a kis-és nagycégek, NGO-k, közintézmények és a politika döntéshozói.

Online Recruitment konferenciát tartottak Budapesten

A munkaerő-toborzás internetes eszközeiről, azok használatáról és hatásairól tartottak konferenciát mintegy 150 vállalati szakember részvételével Budapesten. Az e-recruitment elismert szakembereinek és gyakorlati alkalmazóinak előadásai mellett vitafórumokon is szerezhettek hasznos információt a konferencia vendégei.

Mi segítünk, hogy valóban megtaláld álmaid állását!

Új rendezvénysorozatunk a Tudatos karriertervezés következő állomása október 6-án a Budapesti Kommunikációs Főiskolán volt. A CV-Online szervezésében megrendezésre kerülő előadássorozat keretében a szakmai gyakorlat jelentősége és a tudatos karriertervezés egy teljesen új megvilágításba kerül.

Nyelvtudás, nyelvtudás, nyelvtudás…

Manapság ha szeretnénk elhelyezkedni, a legtöbb munkahely esetében már nem csupán előnyként emelik ki az idegen nyelvtudást, hanem komoly elvárásokat támasztanak felénk a cégek. Egyre inkább előnyhöz jutnak azok a munkavállalók, akik nem csupán nyelvvizsgával, hanem aktív nyelvtudással rendelkeznek, lehetőség szerint több és releváns nyelvekből.

Budapesti állások: 4,3%-al nőtt az álláskeresők száma a fővárosban

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adatai szerint az utóbbi időben lényegesen nőtt az álláskeresők száma Budapesten. Az ÁFSZ tájékoztatása szerint 8,8%-ról 13,1%-ra nőtt a Budapesten állást keresők száma az utóbbi 1 évben.

40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők

2011-től lép érvénybe az a rendelkezés, mely szerint kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő.

Mekkora béremelés mellett nem csökkenne a reálkereset?

Több mint 10 százalékos bruttó béremelés mellett lehetne minden jövedelmi kategóriában biztosítani jövőre a reálkereset növekedését a gyermek nélküli munkavállalók körében. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodásra kell jutni a jövő évi bérajánlásról - írja a Népszabadság.

Forradalmi újdonság az online toborzási folyamatok kihelyezésének területén

A londoni székhelyű CVO Csoport, mely Európában vezető pozíciót tölt be a munkaerőkiválasztás területén, és mely egyben Közép- és Kelet Európa vezető online toborzó cégének, a CV-Online-nak anyavállalata, elindította PreSelector Europe elnevezésű új szolgáltatását, mely egyedi online szolgáltatásokat nyújt internetes toborzást alkalmazó ügyfelei számára az online toborzási folyamatok kiszervezésének területén (recruitment outsourcing).

Új online toborzási hálózat biztosít egyedülálló hozzáférést az EMEA régió 40 piacához

A londoni székhelyű, Európában vezető pozíciót betöltő munkaerő-kiválasztásra szakosodott CVO Csoport, mely egyben Közép és Kelet Európa vezető online toborzó cégének, a CV-Online-nak anyavállalata, elindította EMEAjobs.com elnevezésű új szolgáltatását, mely vezető online toborzó cégek egyedi hálózatát alkotja, lefedve az EMEA régió (Európa, Közép-Kelet és Afrika) 40 piacát.

Csak személyes nyilatkozattal maradhat valaki magán-nyugdíjpénztári tag

A magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Van, akinek érdemes nyugdíjpénztári tagnak maradni

Érdemes mindenkinek tájékozódni a nyugdíjrendszer változásairól, kísérjék figyelemmel a híreket, hogy tudják, melyik utat érdemes választani. Az már mindenesetre kiderült, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok többsége valószínűleg magasabb nyugdíjra számíthat, ha visszalép az állami rendszerbe, vannak azonban olyanok is, akiknek az ígért retorziók ellenére is megéri maradni – olvashatjuk a HR Portál egyik legfrissebb cikkében.

CV-Online konferencia - Az Online álláskeresők szempontjai

Teltházzal nyitott a CVO Online Recruitment Konferenciája június 7.-én a budapesti Marriott Hotelben. A HR konferencia első előadásai között szerepelt 'Az online álláskeresők szempontjai' című előadás, mely számtalan gyakorlati tanáccsal szolgált a HR-szakemberek számára.

Új kommunikációs partner a CV-Online Magyarország Kft.-nél

A CV-Online Magyarország Kft. a Heller Consulting Kft.-t választotta kommunikációs ügynökségének.

Jövőre teljesítményhez is köthető a cafeteria

Jelentősen átalakulhat jövőre a béren kívüli juttatások alkalmazása. Mivel megszűnik a természetbeni juttatás kategória, semmissé válik az a korlát is, amely szerint a juttatást minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell adni, így ezentúl a cafeteriát a teljesítményhez is lehet kötni.

Kiss Judit a CV-Online új üzletágigazgatója

Ez év januárjától Kiss Judit a CV-Online Magyarország Kft. új üzletág-igazgatója. Kiss Judit korábban a Scala ECE Hungary Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott, jelenlegi posztján pedig a CV-Online Magyarország internetes karrier-szolgáltatás üzletágának irányításáért felelős.

Idén lesz utoljára Start Plusz

Ez év decemberével lehet utoljára Start Plusz kártyát igényelni. Ezután csak részmunkaidős foglalkoztatásra, a két év helyett viszont 36 hónapos időtartamra lehet igényelni a munkáltatói költségek csökkentését. Ezzel a részmunkaidős állások növelése a cél.

A CV Online Magyarország Kft., hazánk egyik vezető internetes állásfóruma sikeres üzleti évet zárt 2004-ben

Az internetes karrierpiacon ismert vállalat 2005-ben piaci részesedésének további bővülésével, valamint az online piac általános növekedésével számol

Relocating to the UK

The BBC (British Broadcasting Corporation) is looking for an English speaking individual (or family) who are relocating to the UK over the next 2/4 weeks from one of the accession countries.

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

Már nyolcadik hónapja sikeresen működik a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK), amely az Oktatási Minisztérium magas szintű informatikai háttérrel felszerelt információs háttérintézménye.

Custwell Sales Guru

Pénteken véget ért a Magyarországon mindezidáig egyedülálló kezdeményezésként létrejött Custwell Sales Guru 2003, "Az év értékesítője" verseny.

Nők az IT szektorban - új technológia, régi hátrányok

Az információs technológia megváltoztatta a társadalmat, új kapukat nyitva meg a munkavállaló nők előtt. De a tapasztalatok éppen arra utalnak, hogy a technológiai szektorban mélyül a két nem közötti szakadék.

Változások idén az adóbevallásban

Idén az adózók jelentős része harmad akkora csomagot kap az szja kötelezettség rendezésére és a bevallás benyújtására. Újdonság ugyanakkor a netes kitöltős rendszerben, hogy csupán az adott sort kell kinyomtatni, nem az egész oldalt.

Változások a béren kívüli juttatásokban

Sok cég mostanában nyilatkoztatja dolgozóit arról, hogy a cafeteria-rendszeren belül milyen elemeket, milyen értékben választanak. Szakértők szerint most, amikor a béren kívüli pénzbeli juttatások adókötelessé váltak, valószínűleg átrendeződések várhatók.

"Ritka a jó önéletrajz”

A Magyar Hírlap által megkérdezett fejvadász tapasztalata szerint a pályakezdők jelentős része nincs felkészülve arra, hogy éles helyzetben jól szerepeljen. "Ritka a jó önéletrajz és a hozzá kapcsolódó motivációs levél, sok esetben pedig a frissen végzett jelentkezőknek nincs határozott elképzelésük a jövőjüket illetően" - mondta Simon Anna, a Next Consulting fejvadászcég tanácsadója.

Munkabéren felüli juttatások - a kellemes plusz

A fizetés nagyságán túl jó tudni azt, hogy a munkabéren felül milyen egyéb juttatásokat kérhetünk a munkáltatónktól, hiszen ezek jelentősen befolyásolhatják a jövedelmet. De lehetnek a hátulütőik is.

Nem mobilis a magyar munkavállaló

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint rövid távon nem lehet növelni Magyarországon a munkaerő mobilitását, éppen ezért munkahelyeket kell teremteni azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a munkanélküliség.

Mikor lesz jó Magyarországon HR-esnek lenni?

A humán erőforrás igazgató leginkább még ár ellen úszik, azért is meg kell küzdenie, hogy szakterületét komolyan vegyék, módszereit elfogadják a cégnél. Pedig jól látja a jelen és a jövő nehézségeit, sőt a megoldásra is van elképzelése.

Több százezer embert lehetne visszavezetni a munkaerőpiacra

A gazdaságilag nem aktív népességből hosszabb távon több százezer embert lehetne visszavezetni a munkaerőpiacra a felsőoktatásban részt vevők számának csökkentésével, illetve a rokkant-nyugdíjazási rendszer felülvizsgálatával - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője.

Mitől lesz valaki sikeres?

Amerikai sikerkönyvek tucatja próbálta lerántani a leplet és bemutatni a sikeres élet receptjét. Aranyszabály persze nincsen, a példák azt mutatják, hogy az iskolázatlanság vagy a balkezesség sem kizáró tényezők.

Érdekes nyugdíj javaslat

Pontrendszer alapú nyugdíjszámítás bevezetését javasolja a Népesedési Kerekasztal. A pontrendszerben megjelenne a felnevelt gyermekek száma és az iskolázottsági fokuk is.

A férfiak elégedettebbek munkahelyükkel

A magyar munkavállalók kétharmada ugyan nem tervezi a váltást, mégsem minden területen elégedettek a jelenlegi munkahelyükkel - mutatott rá a KutatóCentrum és a MASMI Hungary Piackutató Intézet felmérése.

Megszűnik a költségtérítéses képzés?

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint a költségtérítéses képzések fokozatos kivezetése a felsőoktatásból nem az ilyen típusú képzések megszüntetését jelenti, hanem azt, hogy a jövőben a hallgatók valós, 100 százalékos térítést fizessenek.

Száz ember állását mentette meg a cafeteria megszüntetése

Megszavazták Pécsett azt a költségvetési módosító indítványt, amelynek értelmében a városvezető koalíció megszüntette a közalkalmazottak egységes béren kívüli juttatását (cafetériáját) - adja hírül a Világgazdaság.

Női karrierek az IT világában

A nemzetközi és hazai statisztikák azt mutatják, egyre kevesebb nő választ magának mérnöki, informatikai vagy műszaki tudományos pályát, és arányuk ezeken a területeken már aggasztóan alacsony – vélik a szakértők.