Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Amit az önéletrajzban el lehet rontani...

... azt nagyon sokan el is rontják, később pedig csodálkoznak, vagy éppen dühösek, hogy hiába a sok száz elküldött jelentkezés, még egy személyes beszélgetésre sem sikerül bejutni sehova. Az Állásmustra a vállalatokhoz belépőnek számító CV-k jellegzetes hibáiból válogatott.

Annak ellenére, hogy emészthetetlen mennyiségben vannak tele az újságok és az on-line médiumok azzal, hogyan is kell egy jó önéletrajzot megírni, még mindig nagyon sokan az alapokkal sincsenek tisztában. Pedig átlagosan egy-egy önéletrajzra 20-30 másodperc jut, ez alatt kell felkelteni a kiválasztást végző szakember figyelmét annyira, hogy komolyan felmerüljön a nevünk, mint az adott pozícióra esélyes pályázó. Rengetegen azonban olyan hibákat követnek el, melyek felfedezése után maximum egy jót mosolyog a HR-es, de esze ágában sem lesz behívni.

Önmagunkat lebuktató mondatok

A CV egy reklámanyag, azt a célt szolgálja, hogy eladjuk magunkat, ezért érdemes olyan dolgokat beleírni, mely előnyösen mutatja be személyünket, és addigi tapasztalatunkat. Ha karrierutunk „lyukas”, vagy éppen semmiféle tapasztalatunk nincs az adott területhez, még nem biztos, hogy teljes esélytelenséggel indulunk, kivéve, ha az alábbi – megtörtént esetekhez igen hasonló – hibákat nem követjük el.

„Az érettségit csak estin sikerült megszereznem, 28 éves koromban”. Teljesen érdektelen közlés, viszont arra tökéletes, hogy a CV-nk menjen a kukába. A munkáltató szempontjából lényegtelen információ, nagyjából az a helyzet, mint a diplomával – csak akkor érdekes, ha nincs. Ha viszont ilyesmit írunk a CV-be, rögtön elgondolkodnak, hogy ugyan mi is tarthatott 10 évig.

„Tanulmányaimat az X egyetem Y szakán kezdtem meg” – vagyis abbahagytuk az egyetemet, nincs végzettségünk. Ha csak pár hónapot, esetleg egy fél évet jártunk, inkább meg se említsük, megint csak az a kérdés merülhet fel, hogy de vajon miért, biztos nem ment, vagy problémáink voltak a tanulással. Abban az esetben, ha még van esély a befejezésre, akkor inkább úgy írjuk, hogy a tanulmányokat itt és itt folytatjuk.

„Ebből a pozícióból sajnos X ok miatt távoznom kellett”. Felesleges információ, majd a személyes interjún előadhatjuk, hogy miért is váltottunk. Ha létszámleépítés volt, akkor az még a kisebbik baj lesz, a nagyobb, ha valami miatt menni kellett – ezt viszont az interjúszituációtól függően tudjuk kommunikálni, vagy esetleg szót sem kell ejteni róla. Mondhatjuk azt is, hogy új kihívásokat kerestünk. Eszünkbe ne jusson leírni, hogy mondjuk a főnökkel vagy a kollégákkal voltunk rosszban, volt munkahelyről jót, vagy semmit.

„Szabadidőmben szoláriumba járok és tévét nézek”. A hobbi általában lényegtelen, csak nagyon áltudományos HR-esek vonnak le belőle messzemenő következtetéseket, ilyen szöveggel viszont nem sokat fognak gondolni rólunk. Legalább a közhelyeket írjuk be, néhány csapatsportot, még az internet is elmegy. (Sportból csak olyat, amihez valamennyire értünk is!)

„Családom nehéz anyagi körülmények között él, gyakran kell túlmunkát vállalnom”. Ne közöljünk ilyet sem, nem tesz jó benyomást, és azt fogják hinni, hogy csak és kizárólag a pénzért jelentkezünk (amivel persze sokan így vannak, és ezt mindenki tudja is, de akkor sem illik i ilyesmit beleírni egy önéletrajzba).

További hibákat itt talál

Add a Startlaphoz