Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Amiben nem érdemes hibázni – Önéletrajz

CV

Ma már a legtöbb állásportálon vagy az álláskeresőket segítő weboldalakon számtalan önéletrajz mintát találhatunk, amelyek segítségével elkészíthetjük az aktuális irányzatoknak leginkább megfelelő, professzionális önéletrajzunkat. Mégis akad néhány olyan tipikus – első hallásra talán aprónak tűnő – hiba, melyet gyakran elkövetnek a pályázók nem is sejtve, hogy ezzel mennyire rontják a saját esélyeiket.

 

 

Komolytalan email cím

Minden önéletrajz megírásánál a személyes elérhetőségek megadásakor sokan nem gondolnak arra, hogy a baráti levelezésekhez is használt – gyakran viccesen hangzó – e-mail címükkel pillanatok alatt komolytalanná válnak a leendő munkáltató szemében. A legjobb tanács, hogy ha álláskeresési szándékunk van, inkább hozzunk létre külön erre a célra egy postafiókot valamelyik ingyenes levelezőrendszerben és legyünk körültekintőek a felhasználónevet illetően: sose használjunk beceneveket vagy kicsinyítőképzős neveket, lehetőleg a teljes nevünk legyen megadva. Ha netán túl gyakori a nevünk és a rendszerben már szerepel ilyen, akkor egészítsük ki pl. a születési évünk dátumával. (kovacsjozsef1966). Rengeteg variáció létezik, ha egy pici figyelmet szentelünk ennek, egész biztosan találunk olyan megfelelő kombinációt, amit másik felhasználó még nem regisztrált.

Nem megfelelő fotó

Ugyancsak gyakori hibaforrás lehet az önéletrajz egyik fontos eleme az elhelyezett fotó, amit szinte már minden munkaadó kér a pályázathoz csatolni. Egy jól elkészített fényképpel sokat növelhetünk esélyeinken az állás elnyeréséhez, ezért fontos odafigyelni erre a momentumra is. Az önéletrajz tetején található fotó lehetőleg semleges háttérrel készüljön, célszerű egy üres falfelület elé állva elkészíteni a fényképet, amin bőven elég, ha csak a vállunkig vagyunk láthatóak. Itt is fontos odafigyelni a ruházatra, kerüljük pl. a spagettipántos vagy ujjatlan felsőrészt, ragaszkodjunk az üzleties megjelenéshez. Pozitív benyomást kelt egy szolid, megnyerő mosoly, de ebben is tartsunk mértéket, ne váljunk fogpaszta reklámmá. Frizuránk is inkább legyen decens a fényképen, hölgyek számára a visszafogott smink ajánlott, továbbá kerüljük a túl sötét szemüveg/napszemüveg viselését.

Semmitmondó/hamis hobbik

Az önéletrajzok végén sokan feltüntetik szabadidős tevékenységeiket, hobbijukat, ami segíthet teljesebb és talán még pozitívabb képet adni a pályázóról (ide sorolhatóak pl. a különböző sporttevékenységek, melyek mindenképpen kitartásról, céltudatosságról árulkodnak; míg a csapatban játszott sportok a team-munkára való alkalmasságunkat erősíthetik). Azonban valótlan adatok megadásával rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhatjuk saját magunkat az interjún. Igen kínos tud lenni, amikor valaki hobbinak jelöli meg az olvasást, majd amikor az interjúztató rákérdez, hogy mit olvasott utoljára, nem tud semmilyen könyvcímet mondani az elmúlt 1-2 évből. Bánjunk tehát óvatosan ezzel a rovattal, csak akkor írjunk hobbiról az önéletrajzban, ha valóban űzünk olyan tevékenységet, ami felkeltheti a HR-es érdeklődését vagy úgy érezzük, hogy előnyünkké válhat a kiválasztás során. Tehát ne essünk abba a gyakori hibába, hogy olyan közhelyes szabadidős tevékenységeket írunk be, mint pl. zenehallgatás, barátok, olvasás – inkább akkor töröljük ezt a részt a pályázatunkból.

Ha ezekre az apróságokra is odafigyelünk, sok negatív élménytől kímélhetjük meg magunkat, ezen felül ami még fontosabb sikeresebben fog szerepelni a munkáltatók szemében is az önéletrajz

Szerző: Sziller Viktória

allasok-a-cvonline-oldalan