Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Amiben az álláskeresők általában tévednek

allaskeresoi tevhitekÁlláskeresőként hajlamosak vagyunk másként látni a valóságot, és bizony a rémhrekre is fogékonyabbak vagyunk. Most megmutatjuk "belső emberként", melyek azok az általános tévhitek, amelyek nem csak hogy nem igazak, de az álláskereséstől veszik el a kedvünket, és az abba vetett hitünket is, pedig nem kellene.Add lejjebb!Miért kellene?

Az álláskeresőknek írt bölcsességek nagy része arról szól, hogy igyekezzünk lejjebb faragni igényeinkből mind a fizetés, mind a munka terén és legyünk hálásak minden lehetőségért.

Ha ezt szorosan értelmezzük, akkor ez bizony halandzsa.

A legtöbb tanács azt sugallja, hogy mivel megnehezedett az álláskeresők helyzete, ezért jobb, ha másnak mutatjuk magunkat, mint akik valójában vagyunk, mindezt azért, hogy minél több esélyünk legyen arra, hogy megkapjuk az állást. Nem igaz, hogy másnak kell lennünk vagy meg kell alázkodnunk egy munka kedvéért!

Túlkínálat van a tehetségekből, a munkaadók könnyű helyzetben vannak

Nem igaz. A munkaadók a tehetséges alkalmazottakat keresik. Ezt igyekezzünk megmutatni az önéletrajzban és az interjún egyaránt. Világítsunk rá arra, hogy korábban milyen feladatok elvégzéséért voltunk felelősek és jellemezzük problémamegoldó képességünket példákkal alátámasztva.

Nem számít a karriertervezés, pályát módosítani pedig egyszerűen lehetetlen

Ha korábban még nem végeztünk olyan munkát, mint amire beadtuk a jelentkezésünk, de tudjuk, hogy képesek vagyunk elvégezni a munkával járó feladatokat, mutassuk meg, hogy miért gondoljuk, hogy alkalmasak vagyunk a munkára. Első lépés, hogy láttassuk felkészültségünket azzal, hogy tisztában vagyunk a meghirdetett pozíciót jellemző feladatokkal. Mondjuk állatmenhelyen dolgoztunk korábban és most egy call centeres munkára jelentkezünk. Elmondhatjuk, hogy az állatmenhelyen végzett munkánk során hetente legalább 150 adoptálás adminisztrációját koordináltuk, így láthatóan képesek vagyunk kézben tartani az ügyintézéssel járó feladatokat.


Érdekes lehet: Stratégiai karriertervezés – Elemezd magad!


Referenciáink sokkal többet érnek nálunk

Ez nem így van! Elkötelezettségünk, rálátásunk és tehetségünk az, amit egy munkaadó keres bennünk. A referenciák hasznosak lehetnek számunkra, de önmagukban nem elegendők egy állás megszerzéséhez. Mutassunk rá lelkesedésünkre és elhivatottságunkra. Motivációs levelünkben erős üzenetet közöljünk, amiben összefoglaljuk, hogy miért az adott területen szeretnénk dolgozni. Nem kell ehhez a legmagasabb végzettség vagy több éves tapasztalat. Elég, ha eddigi munkánkkal vagy elhivatottságunkkal meg tudjuk győzni a munkáltatót.

Ha egyszer leléptünk a futószalagról, kezdhetünk mindent elölről

Milyen rettenetes képet fest az a munkáltató, aki azért válik meg egy tehetséges alkalmazottjától, mert szülésszabadságra ment vagy, mert el elhúzódó betegség miatt nem volt képes munkáját ellátni. Azok a munkaadók, akik nem értékelik a tehetséget, nem érdemlik meg a munkánkat. Ilyen esetben ne kommunikáljunk a „védekező pozícióból”. Magyarázzuk el, hogy miért nem dolgoztunk az adott időszakban, de ne erre fektessük a hangsúlyt, hanem korábbi eredményeinkre.

Meg kell alázkodni a munkáért

Voltunk már első randin, nem? A párhuzam első hallásra érdekes lehet, de gyakran hasonlítják az állásinterjúkat az első randevúhoz. Ha már voltunk randevún, akkor tudjuk, hogy nem megnyerő, ha kétségbe vagyunk esve. Ne az látszódjon rajtunk az interjú alatt, hogy mennyire szeretnénk megkapni az állást. Mutassuk inkább azt, hogy mennyire hasonlóak a céljaink és mennyire beleilleszkedünk a cég profiljába, illetve mennyire vonzónak látjuk a kihívásokat, amiket a cég nyújthatna számunkra. Mutassunk érdeklődést azzal, hogy kérdezünk és ne azzal, hogy könyörgünk.

Érdekes lehet: 6 tipp, hogy sikeres legyen az állásinterjú