Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Álláskeresés - Amikor elfogyott a lelkesedés

álláskeresésAki vett már részt állásinterjún, az tudja, hogy az álláskeresés sokat kivesz az emberből. A keresésbe vetett hitünk gyorsan alábbhagy néhány kudarc és visszautasítás után. Aki régóta álláskereső, ismeri az érzést, amikor már a jelentkezés leadásánál attól tartanak, hogy nem fog sikerülni, nem találnak munkát. Azonban ez egy ördögi kör: minél kétségbeesettebbnek látszik az álláskereső az interjún, annál kevésbé nyeri majd el az interjúztató tetszését. Így tehát bár nehéz feladat, de a sok-sok csalódás ellenére is mindig bizalommal kell nekiindulni a jelentkezésnek.

A félelem abban rejlik, hogy a sok visszautasítás vagy válasz nélkül hagyott jelentkezés után már nem tudjuk elképzelni, hogy sikerülhet. Nézzünk most néhány tippet arra, hogy lelkileg hogyan készülhetünk fel egy elhúzódó álláskeresésre:


Ne vegyük magunkra a visszautasítást!

Ha nem minket választanak, az nem egyenlő azzal, hogy nem vagyunk jók. Ez sok esetben nem rajtunk múlik, mert a jelentkezők száma hatalmas az utóbbi időben, nagy a verseny. Ha visszautasítanak, az még nem egyenlő azzal, hogy mi nem rendelkezünk azokkal a képességekkel, ami az álláshoz szükséges, csak másra esett a választás. Aminek számtalan más oka lehet azon kívül, hogy nem voltak velünk megelégedve.

Legyünk rugalmasak

Fontos, hogy olyan állást találjunk, amit szívesen végzünk, de legyünk rugalmasak a keresésnél. Ne szűkítsük le túlságosan a kört, szánjunk időt a cégek megismerésére. Gondoljuk át, milyen pozícióra jelentkezhetünk a tapasztalatunk és végzettségünk alapján. Sokszor az is okozhat visszautasítást, hogy túl magasra, vagy éppen túl alacsonyra tesszük a lécet, és a munkahelyi hierarchiában nem a számunkra megfelelő pozíciót szeretnénk elnyerni.

Higgy magadban! Ha te nem hiszel, akkor ki fog?

Kezeljük az interjúhelyzetet egy jó lehetőségként. A sokadik interjú után persze már elfárad az ember és veszít a lelkesedéséből, nehezen válaszolja meg ugyanolyan lendülettel a már sokadszorra feltett kérdéseket, de próbáljunk meg úgy tekinteni az interjúkra, mint egy olyan lehetőségre, amiben kifejezésre juttathatjuk magunkat. Próbáljunk meg kicsit változatosak lenni, ez enyhíthet a fásultság érzésén. Az is tény, hogy minden egyes visszautasítás is közelebb vihet minket az áhított álláshoz. Ha a sikertelen interjú után udvariasan megkérdezzük az interjúztatót, hogy miért nem minket választottak, akkor kaphatunk olyan választ, ami segíthet abban hogy jobbak legyünk, kijavítsuk esetleges hibáinkat.
Két dolognak kell az álláskereső szeme előtt lebegnie: mindig felállni egy visszautasítás után és folytatni a keresést és legyőzni az állásinterjúkkal szembeni félelmet.

A félelem - barát vagy ellenség?

A legrosszabbtól való félelem helyett próbáljuk meg elhessegetni a negatív gondolatokat és álljunk az álláskereséshez annyira pozitívan, amennyire csak lehetséges és akkor meg is lesz az eredménye. Sokan erre azt mondják, hogy „hiszem, ha látom”. Pedig ez pont fordítva működik: látják majd az eredményt, ha hisznek benne. A félelem egy teljesen egészséges reakció. Ez tart vissza minket attól, hogy ostobaságokat műveljünk. Ez késztethet minket arra, hogy jobban teljesítsünk. Az adrenalin szintjének emelkedése jobb teljesítményt hozhat ki belőlünk egy interjún hatalmas motivációs ereje van. Azonban, ha a félelem gátol minket egyes cselekedetben és csak arra tudunk koncentrálni, hogy nem fogjuk elérni a célunkat, akkor meg kell tanulnunk kezelni azt.

Sokat számít, hogy mi hogyan tekintünk saját helyzetünkre, adottságainkra és jövőnkre. Legyünk tisztában saját képességeinkkel és ne hagyjuk, hogy egy sikertelen állásinterjú megingasson minket önbizalmunkban. Minden gondolatunkkal a célra fókuszáljunk és ne a kétkedésre.

Nem kell szeretnünk minden pillanatát az álláskeresésnek, holott érnek minket jó élmények is. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy most ez a „munkánk”. A kétkedésre is kevesebb idő jut, ha az álláskeresésre koncentrálunk és elfogadjuk a tényt, hogy gyakran nehézségekkel is járhat az állásinterjú.

állások a cv-online oldalán