Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állásinterjú - Mit kérdezzünk pályázóként?

Amikor az interjú végéhez közeledve megkérdeznek minket: „Van esetleg kérdése?”, a válaszunk legyen mindig "Igen!". De milyen kérdést tehetünk fel? Egyáltalán, mit kérdezhetünk és mit nem?

állásinterjú

Azzal, hogy kérdéseket teszünk fel, azt mutatjuk, hogy érdeklődünk a munka iránt. Ezzel másrészt lehetőséget adunk magunknak arra, hogy megmutassuk, mennyire vagyunk jártasak a pozícióban vagy az adott iparágban. De a legfontosabb, hogy ez alkalmat ad arra, hogy kihangsúlyozzunk, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek. Egy jól megválasztott, okos kérdéssel közelebb kerülhetünk az áhított álláshoz. Másrészről, fontos információkhoz juthatunk, ami minket is segíthet a második interjúnál vagy abban, hogy magunkról elmondhassunk még néhány pozitívumot.

Óvatosan és körültekintően kell megválogatnunk a kérdéseinket, bár ez attól is függ, hogy ki interjúztat minket. Egy kérdés talán tökéletes egy fejvadásznak, de oda nem illő egy vezetőnek. A kérdéseink legyenek tehát helyzetre és személyre szabottak.

Ugyanakkor vannak kérdések, amiket soha nem teszünk fel a kiválasztási folyamat legelején, függetlenül attól, hogy kivel beszélünk az interjún.

Kérdések, amiket ne tegyünk fel az állásinterjú végén

Ne kérdezzünk a szabadságról vagy bármi másról, ami arról tesz tanúbizonyságot, hogy jobban érdeklődünk a juttatások, mint a munka iránt. Ne tegyünk fel személyes kérdéseket, mint például, hogy milyen politikai beállítottságú az igazgató. Lényegében a kérdések az állásra magára, az azzal kapcsolatos elvárásokra, esetleges szakmai tudásgyarapításra, kihívásokra vonatkozzanak.

Kerüljük (az első interjúkörben) a fizetésre vonatkozó kérdéseket, ne személyeskedjünk, ne váltsunk hangnemet, nem kerültünk ugyanis fölénybe a kommunikációs helyzetben annyira, hogy megérje.

Az a lényeg, kitől kérdezünk

A fejvadász

A fejvadászok feladata, hogy megtalálják a jó jelölteket és elnavigálják őket a kiválasztási procedúráig. Gondoljunk úgy a fejvadászra, mint egy informátorra. Ők azok, akik rálátást nyújthatnak nekünk a vállalat egészére. A munkával kapcsolatos, igazán specifikus kérdések tartogassuk tehát a HR-esnek. Ezen kívül a fejvadász az, aki megválaszolhat néhány HR-rel kapcsolatos kérdést is.

Néhány praktikus kérdés, amit a fejvadásznak feltehetünk:

 • Hogyan írná le a vállalati kultúrát?
 • Milyen típusú alkalmazottak emelkednek ki jellemzően a vállalatnál?
 • Hogyan zajlik a kiválasztási procedúra, mivel számolhatok a későbbiekben?

A HR-es

Nagyon sokat tudnak a pozícióról és az elvárásokról a munkával kapcsolatban. Ilyenkor már direkt specifikus kérdéseket tegyünk fel a munkával kapcsolatban, hogy milyen felelősséggel és milyen kihívásokkal jár. Azt is megkérdezhetjük, hogy milyen jelöltet keresnek a munkára.

Néhány kérdés, amit érdemes feltenni egy HR-esnek:

 • Mik a legfontosabb elvárások a munkával kapcsolatban?
 • Mit jelent az önök számára az ideális jelölt ehhez a pozícióhoz?
 • Mi a bevett karrier út a vállalatnál ebben a pozícióban?

Az igazgató

Senior menedzserek és igazgatók a leginkább abban kompetensek, hogy mi történik a vállalatnál és az adott iparágban. Ha az igazgatóval szoros együttműködést felételez a megpályázott állás, akkor néhány specifikus kérdést tehetünk fel az iparággal és magával a feladattal kapcsolatban. De a kérdések többségében érdemes a vállalat jövőjére rákérdezni, így megteremtjük magunknak a lehetőséget arra, hogy megmutassuk, mennyire vagyunk jártasak az adott területen.

Néhány kérdés, amik a hasznunkra válhatnak, ha feltesszük az igazgatónak:

 • Mit gondol, milyen változások várhatóak ennél a vállalatnál a következő 5 évben?
 • Miben látja jobbnak ezt a vállalatot a versenytársaihoz képest?
 • Mi a legnagyobb kihívás a vállalat számára?

A munkatárs

Néhány interjú során lehetőségünk van arra, hogy egy potenciális munkatárssal is találkozzunk – ő a legalkalmasabb, hogy rálátást adjon arra, hogy a vállalatnál „hogy is megy ez”. A lehetséges munkatárs lehet az, aki legtöbbet tudja nekünk elmondani az adott munkáról, a kihívásokról, a munkakörnyezetről. Azért ne számítsunk belső információkra, és ezekre ne is kérdezzünk rá.

Íme, néhány kérdés, amiket a leendő munkatársnak tehetünk fel:

 • Hogyan néz ki egy tipikus munkanap?
 • Hogyan írná le a munkakörnyezetet a vállalatnál?
 • Mi a legélvezetesebb része a munkának? Mi az, ami a legnagyobb kihívást jelentheti?

Konklúzió

Ezek nem kőbe vésett tanácsok, azért az sem árt, hogy az ember rendelkezzen némi emberismerettel. Mivel hiába készülünk előre begyakorolt kérdésekkel, ha nem tudjuk kinek mit, és mikor kell feltenni. Mert aki az interjú alatt szemben ül velünk szintén ember, és lehet éppen nagyon jó napja, illetve elkaphatjuk rossz passzban. Ha ezt nem vesszük észre, illetve túl tolakodóra sikerül a kérdés akkor az állásinterjú kedvezőtlen véget is érhet.

Állások a cvonline oldalán