Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állásinterjú - Mire lesz szükségünk?

Állásinterjú – Mire lesz szükségünkAz állásinterjú, mint minden megmérettetés, egyrészt fejben lévő felkészültséget igényet, másrészt viszont a táskánkra is oda kell figyelnünk, hogy a szükséges tárgyakat és dokumentumunkat is rejtse.

Az első nehézségen már túl vagyunk: A beküldött önéletrajz elnyerte leendő munkaadónk tetszését, és az állásinterjú előtt állunk. Cipőnket fényesre tisztítottuk, elegáns öltözékünk is a vállfán várja a megmérettetést. Miket tegyünk a táskánkba, avagy mit vigyünk magunkkal az interjúra?

Az állásinterjú legfontosabb dokumentumai

Hogy biztosak lehessünk abban, hogy felkészülten érkezünk meg az interjúra, tekintsük át az alábbi listát, ami segíthet minket abban, hogy minden szükséges dolgot magunkkal vigyünk a személyes találkozóra.


Kinyomtatott önéletrajz

Bár az interjúztató már látta önéletrajzunkat, amit átküldtünk jelentkezésünkben, érdemes azt kinyomtatva is magunkkal vinni.

Referenciák

Érdemes magunkkal vinni azokat a dokumentumokat, amik előnyeinkről tesznek tanúbizonyságot, illetve alá tudják támasztani a szóban elhangzottakat. Ha vannak referenciáink előző munkahelyeinkről, vigyük azokat magunkkal az állásinterjúra is, mert előfordulhat, hogy hasznosítani tudjuk őket.

Szakértők véleménye szerint amennyiben rendelkezünk professzionális referenciával, érdemes azokat magunkkal vinni az interjúra. Nem feltétlenül kell magunkkal vinnünk a referencialeveleket, az is megteszi, ha egy listánk van a referenciákról, amikból látszik a vállalat neve, a referenciaadó neve és elérhetősége.

Csatolmány az önéletrajzhoz

Csatolmányon olyan dokumentumot értsünk, ami alátámasztja önéletrajzunk egyes pontjait. Ez leginkább IT szakembereknél szokott előfordulni, hogy egy ilyen csatolmánnyal tudják bizonyítani a projektekben betöltött szerepüket, milyen programokat fejlesztettek és milyen rendszerek kiépétésért feleltek. A lényeg, hogy az önéletrajzunkban szereplő pontok csupán száraz adatok, amiket jó ha tudunk bizonyítani vagy olyan egyéb információkkal ellátni, amitől egyértelműbbé válik az interjúztató számára, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett állás betöltésére.

Ezeket a dokumentumokat azonban ne akarjuk arra használni, hogy azok majd „önmagukért beszélnek”. Az interjún használjuk ki a lehetőséget arra, hogy élőszóban fejtsük ki az önéletrajzban szereplő fontosabb pontokat.

Portfólió

Egy professzionális portfólió nagyon jó szemléltető eszköz lehet, amivel kézzelfogható bizonyítékot adhatunk az interjúztató kezébe arról, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezünk. Ez főként az olyan kreatív munkák körében alkalmazhatók, mint a marketing, média, reklám, építészet vagy művészet.

Power Point prezentációk

Ha az eddigi tapasztalataink jellegéhez illeszkedik, akkor készíthetünk Power Point prezentációt, hogy azzal szemléltessük eddigi eredményeinket. Vigyázzunk azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára. A prezentációt fogjuk fel úgy, mint egy szemléltetőeszközt, amivel érdekesebbé tehetjük az interjút.


Oklevelek és egyéb bizonyítványok

Ha számtalan oklevéllel és bizonyítvánnyal rendelkezünk is, akkor se pakoljuk ki őket egy kupacban az interjú alatt, hogy „íme a bizonyíték arra, amiről beszéltem”. Csak az álláshoz illeszkedőket, azok közül is csak a legfontosabbakat írjuk bele az önéletrajzunkba, és esetleg még néhányról tegyünk említést az interjún is.

Mobiltelefon

Semmiképpen se felejtsük el mobiltelefonunkat lehalkítani vagy kikapcsolni az állásinterjú ideje alatt.


állások a cv-online oldalán