Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állásinterjú kérdések, amelyekre készülnünk kell

állásinterjú kérdésekHa jól válaszolunk az állásinterjú kérdések mindegyikére, jobb eséllyel indulunk a pozícióért folyó versenyen. De mire számíthatunk? Melyek azok az állásinterjú kérdések, melyekre készülnünk kell?
Az önbizalom megerősítésének az egyik legjobb módja, ha felkészülten érkezünk egy állásinterjúra. A felkészüléshez sok minden hozzátartozik, kiválasztjuk a megfelelő öltözéket, kutatást végzünk leendő munkahelyünkről, többször átnézzük az önéletrajzunkat, hogy melyik tapasztalatunkról miket tudunk majd élő szóban mondani. A másik lehetséges, és egyben napjainkra már nagyon fontos lépés, hogy egyes típuskérdésekre is felkészítjük magunkat, átgondoljuk lehetséges válaszainkat, mert ha felkészületlenül érnek minket ezek a kérdések, leblokkolhatunk vagy kieshetünk a ritmusból és elveszíthetjük önbizalmunkat. Akármilyen pozícióra is adjuk be a jelentkezésünket, számítanunk kell néhány kérdésre, melyek megválaszolása kulcsfontosságú is lehet a döntés során.

Állásinterjú kérdések, és a jó válaszok

Az alábbiakban hat kérdést vizsgálunk meg, melyek nagy valószínűséggel előkerülhetnek majd az állásinterjún.

"Mik az erősségei és mik a gyengéi?"

Ez az egyik legismertebb interjúkérdés, amit az interjúztatók gyakran közvetetten tesznek fel: „Mit javasolt Önnek az előző munkaadója, milyen területeken kellene még gyakorlatot szereznie ahhoz, hogy javítson a teljesítményén?”

Alakítsuk úgy az erősségeinkről szóló válaszokat, hogy azok bizonyítékul szolgáljanak leendő munkáltatónk számára, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett munkára. Példáinkkal tehát ne sablonos tulajdonságokat említsünk, hanem olyanokat, amikkel tényleg tudunk azonosulni és, amik szükségesek leendő állásunk betöltéséhez is.

Ha a gyengéinkről kell szót ejtenünk, akkor beszéljünk úgy ezekről a tulajdonságokról, mint amikben fejlődni szeretnénk. Így bár a gyengéinkre kérdeznek rá, válaszunkban az érződik majd, hogy mi a fejlődésre törekszünk.

"Miért hagyta ott az előző munkahelyét?"

Az interjúztatók az esetek többségében tudni szeretnék, hogy miért hagytuk el előző munkahelyünket? Készüljünk fel erre a kérdésre úgy, hogy válaszunkban őszinték legyünk, de ne beszéljünk negatívan előző munkaadónkról.

"Tudna hozni egy olyan példát, amikor egy korábbi munkája során…?"

Ez az állásinterjú kérdés számtalan formában elhangozhat, de amire az interjúztató ilyenkor kíváncsi, hogy hogyan viselkedünk egy munkahelyi szituációban. Válaszunkkal konfliktusmegoldásra, problémakezelésre fókuszáljunk, illetve arra, hogy hogyan igyekszünk minél hatékonyabban végezni a munkánkat.

A jó válaszadás kulcsa ebben az esetben is az, hogy olyan példákat hozunk fel korábbi munkáinkból, amik jól szemléltetik azokat a fontos tulajdonságainkat, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a meghirdetett állást betöltsük.

"Mi az ideális munkakörnyezet az Ön számára?"

A kérdés persze nem arra vonatkozik, hogy hogyan szeretné majd az irodáját berendezni, hanem hogy mi az a munkastílus, ami a leginkább jellemző Önre. Ezt a kérdés azért szokták feltenni, hogy legyen némi rálátásuk arra, hogy a jelöltre milyen munkastílus jellemző: mennyire rugalmasak, mennyire tudnak jól dolgozni egy csapatban, mennyire kreatívak.

"Hogyan oldja meg a konfliktushelyzeteket?"

A legjobb stratégia, ha nem általánosságban beszélünk a problémamegoldó képességünkről, hanem egy-egy példán keresztül szemléltetjük azt. Nem kell ilyenkor feltétlenül világmegváltó tettre gondolnunk. Egy teljesen hétköznapi munkahelyi szituáció is jó példa lehet arra, hogy tanúbizonyságot tegyünk rugalmasságunkról és alkalmazkodóképességünkről, illetve arról, hogy képesek vagyunk tanulni hibáinkból.

"Mi a legjelentősebb eredmény, amit elért?"

Szakértők javasolják, hogy az interjúra való felkészülésnél válasszunk ki három vagy négy olyan eredményt, amire büszkék vagyunk és ennél a kérdésnél felhozhatóak példaként. Ezek az eredmények másrészt lehetőséget adnak arra is, hogy rajtuk keresztül bemutassuk azokat a készségeinket, amik hasznosak lehetnek leendő munkánkban. Fogjuk fel ezt úgy, hogy a gyakorlatban prezentáljuk azt, hogy miért vagyunk alkalmasak a meghirdetett állásra.

Ahhoz, hogy megfelelő válaszokat adjunk, előre át kell gondolnunk, hogy az interjúztató mire lehet kíváncsi rólunk, amely relevánsan kapcsolódhat a meghirdetett pozícióhoz, illetve személyiségünkhöz. Érdemes ezt nem vizsgahelyzetként felfogni, ahol csak jó és rossz válaszok vannak. Ez egy értékesítési helyzet, ahol lehetőségünk van eladni magunkat. Ha megfelelően felkészülünk, még hasznunkra is válhatnak az állásinterjú kérdések.állások a cv-online oldalán