Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állásinterjú? 10 tipp, hogyan szerepelj sikerrel

Sikeres álásinterjúA sikeres állásinterjú nemcsak azon múlik, mennyire vonzó az önéletrajzunk és mennyi releváns tapasztalattal rendelkezünk. Ha az interjún a rólunk kialakult pozitív képet romba döntjük a viselkedésünkkel, az állást nem mi kapjuk meg. Ahhoz, hogy nyert ügyünk legyen, a megfelelő önéletrajz mellett a szimpátiát is el kell nyernünk, tehát pozitív színben kell feltüntetnünk magunkat.


10 tipp, állásinterjú sikeréhez

Ha van min mosolyogni

Folyamatosan mosolyogni az állásinterjún? Ezzel öngólt is lőhetünk, hiszen a megállás nélküli mosolygás azt is jelezheti, hogy idegesek vagyunk és nincs elég önbizalmunk. Ne vigyük túlzásba, mert kényszeredett és hamis látszatot kelthet; az interjúztatók pedig hamar átlátnak az ilyen fajta mosolygáson. Legyünk inkább meggondoltak és jókedvűek: akkor mosolyogjunk, ha van min mosolyogni. Az interjúra való felkészülés egyik legjobb módszere, ha elpróbáljuk a tükör előtt vagy egy baráttal.

Ne csevegjünk!


Az állás betöltéséhez, amire jelentkezünk, elsősorban a szaktudásunk kell; és ez az egyik legfontosabb aspektus, amit az interjú során igyekeznek még jobban feltérképezni rólunk. Ne kezdjünk el kedvenc sorozatunk utolsó epizódjáról vagy kedvenc blogunk utolsó bejegyzéséről csevegni csak azért, hogy kitöltsük az időt. Találjunk módot arra, hogy fontos témákról beszéljünk, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalathoz. Egy kis hallgatás kevésbé kínos, mint amikor össze-vissza beszélünk.

Ne hagyjuk, hogy megizzasszanak!


Akár egy rosszul megválasztott ruha miatt is elveszíthetjük a foglalkoztatottság lehetőségét. Nem előnyös, ha túl melegen öltözünk fel és az interjún megizzasztanak; hacsak nem személyi edzőnek jelentkeztünk egy vállalathoz. A túlzott izzadást a gyengeség és az idegeskedés jeleként is tekinthetik.

 

Fő a lelkesedés!

Az interjúk során olyan jelentkezőkkel kívánnak beszélni a munkáltatók, akik nem csupán kíváncsiak a munkakörre és feladatokra, de lelkesedést mutatnak az állás iránt. Ha hezitálunk, az vörös posztó az interjúztatónak. Próbáljunk meg minél pozitívabban és érdeklődőbben hozzáállni az álláshoz, még akkor is, ha nagyon izgulunk, és nem tudjuk annyira kimutatni az érzéseinket.

Maradjunk a lényegnél!

Ne tegyünk fel lényegtelen kérdéseket, hogy hova járnak a dolgozók ebédelni vagy mekkora a tárgyaló, mert azzal komolytalanná válunk az interjúztató előtt. Ne kérdezzünk rá hétköznapi dolgokra, mint például, hogy mik a vállalat szabályai a dohányzással kapcsolatban.

Ne kertelj!

A tapasztalatok szerint a munkavállalók többsége az állás megszerzése érdekében nem csupán szépít az önéletrajzi adatain, hanem egyenesen hazudik. Ezzel azonban nem jutunk stabil álláshoz. Ne állítsunk olyat az önéletrajzunkban, ami szöges ellentétben áll a valósággal. Szépíteni egy dolog, de hazudni megint más. Nagyot kockáztatunk, mert ha lelepleződünk, azzal végleg eláshatjuk magunkat.

Ne legyünk rossz komédiások!

A humor nagyon szubjektív, így ha el akarjuk viccelődni az interjúnkat, azzal azt kockáztatjuk, hogy az interjúztató esetleg nem talál viccesnek minket, sőt idegesítjük. Ugyanakkor egy jól irányzott vicces elszólás akár az álláshoz is hozzásegíthet, de tudnunk kell, hogy hol a határ és hogy mikor dobhatjuk be a humorérzékünk.

Ne legyenek túl magasak az elvárásaink!

Ha arról kezdünk el beszélni, hogy mi lenne az iroda ideális hőmérséklete és milyen szék a legalkalmasabb a fájós hátunknak, azzal egy udvarias mosolyt fogunk majd előcsalogatni az interjúztatónkból és kedvesen megköszöni, hogy elfáradtunk a beszélgetésre. Senkinek sincs szüksége egy okoskodó munkaerőre, aki kioktatja a dolgozókat a munkahelyi környezetről.

Ne vesztegessük az időnket!

Az interjú végeztével gyakran adatik meg a lehetőség, hogy mi is feltehessük kérdéseinket. Használjuk ki jól ezt a lehetőséget, mert hasznos információkhoz juthatunk, és szimpatikussá válhatunk a jól irányzott kérdésekkel. Figyeljük az interjúztató reakcióit. Ne tegyünk fel túl sok kérdést, ha azt látjuk rajta, hogy eleget kérdeztünk. Ne tegyünk fel jelentéktelen kérdéseket, koncentráljunk az állásinterjú lényegére.

 

Álláskeresés