Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állásinterjú – Kérdések és helyzetek a második körben

Állásinterjú – Kérdések és helyzetek a második körbenTúl vagyunk az állásinterjú első fordulóján, és egy újabb vár ránk? Egy lépessel közelebb kerültünk az áhított álláshoz, hiszen ha sikerült meggyőznünk leendő munkáltatónkat az első interjún, akkor miért ne lehetnénk mi a befutók? De miben különbözik a második interjú az elsőtől?A második interjú alkalmával már sokkal specifikusabb kérdésekre kell választ adnunk, sokkal inkább nagyító alá veszik a képességeinket és a tapasztalatainkat. Más emberekkel is találkozunk a vállalatból, esetleg leendő kollégákkal is lehetőségünk adódik beszélni. Ez nemcsak a munkaadónak, hanem számunkra is hasznos lehet, mert mi is meggyőződhetünk róla, hogy nekünk való állást pályáztunk-e meg.

A munkaadó nézőpontja

A munkaadó számára a második interjú egy nagyon jó lehetőség arra, hogy közelebbről is megismerhesse a jelölt képességeit, mennyire alkalmas a pozíció betöltésére. A leendő munkaadónk arról szeretne meggyőződni, hogy alkalmasak vagyunk-e a munkára és képesek leszünk együtt dolgozni a kollégákkal. Az is elképzelhető, hogy egy második állásinterjú alkalmával több jelöltet is behívnak egyszerre, így az is kihívást jelenthet, hogy meg tudunk-e birkózni a versenyhelyzettel és ki tudunk-e tűnni a többi jelölt közül.

Hogy megmutassuk, mi vagyunk azok, akik alkalmasak a munkára, eddigi tapasztalatainkon keresztül igyekezzünk rávilágítani arra, hogy miért legyünk mi azok, akiket kiválasztanak. Mondjunk konkrét példákat, amik kihangsúlyozzák a kompetenciáinkat és kompatibilitásunkat.

Ki lesz az interjúztató?

Az első állásinterjú alkalmával valószínűleg egy vagy két emberrel találkozunk. A második interjúnál legyünk felkészülve arra, hogy több interjúztatónk is lesz, beleértve magasabb beosztású menedzsereket, kollégákat és a vállalat egyéb alkalmazottait. Elképzelhető, hogy számtalan olyan emberrel találkozunk majd, akik ugyanazokat a kérdéseket teszik majd fel nekünk. Adjunk tehát következetes válaszokat, de próbáljunk meg ne úgy válaszolni, mint egy gép. Ha van rá alkalmunk, akkor derítsük ki, hogy kikkel fogunk találkozni, érdeklődjük meg pozíciójukat, készüljünk fel minél jobban az interjúra. Ha egyszerre több ember van jelen az interjú során, akkor törekedjünk arra, hogy mindenkivel fenntartsuk a szemkontaktust.

Mit tegyünk a második állásinterjú után

Viszonylag ritka, hogy azonnal ajánlatot kapunk, de egyszer-egyszer előfordul. Ha a nap során csupa pozitív visszajelzést kapunk, akkor elképzelhető, hogy állásajánlatot kapunk az interjú végén. Ha így lenne, ne hozzunk elhamarkodott döntést, kérjünk időt, hogy mi is átgondolhassuk válaszunkat. Ha nem kapunk ajánlatot, akkor feltétlenül küldjünk még aznap egy köszönőlevelet mindenkinek, akivel beszéltünk a nap folyamán. Vannak vállalatok, ahol napokon belül meghozzák a döntést, hogy melyik jelölt nyerte el az állást, de sok esetben akár hetekbe is telhet, mire választ kapunk. Legyünk tehát türelmesek, rugalmasak és készüljünk fel arra is, hogy egy újabb állásinterjú vár még ránk a végső döntés előtt.

állások a cv-online oldalán