Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Álláshirdetés-magyar értelmező szótár

allashirdetes-szotarAki a témában érintett, azaz munkát keres, annak bizonyára feltűnt, hogy az álláshirdetéseknek van egy sajátos nyelvezetük. Munkát találni manapság egyébként sem egyszerű feladat, ahhoz azonban, hogy valaki sikeres legyen ebben, tudnia kell olvasnia a sorok között, azaz értelmezni, vajon mire gondolhat a munkaadó egy-egy elvárásnál, feladattípusnál.


Az eredménytelen keresés gyakori oka éppen az lehet, ha valaki nem érti pontosan a pozíciót, amire pályázott. Ahhoz, hogy elkerüljük az elutasítást, hatékony módszer, ha alaposan, figyelmesen, akár többször is végigolvassuk az állásajánlatot. Íme, néhány olyan tipikus szófordulat, kifejezés, ami gyakran előfordul a hirdetésekben és azok valódi jelentése:

Nyelvtudás

Sokan összetévesztik azokat a manapság használatos jelzőket, amikkel találkozni lehet a nyelvismeret szintjénél, ezért érdemes tisztázni a fogalmakat: a tárgyalási szintű nyelvtudás nagyon erős közép- inkább felsőfokú ismeretet takar, valójában azt jelenti, hogy az illető akár egy szakmai üzleti tárgyaláson is helytáll az adott idegen nyelven. Szintén félreértésre ad okot a társalgási szint, ezt gyakran keverik a munkavállalók az alapfokú tudással, holott valójában a középfokú nyelvismeret szinonimájaként alkalmazzák a munkaadók, így fordulhat elő, hogy egy alapszintű nyelvismerettel már az első rostán kiesik a pályázó.


Az értékesítési munkák hívószavai

Kellemetlen tud lenni, amikor valaki alapvetően nem szereti, vagy nem érzi magát alkalmasnak az értékesítői jellegű munkákra, mégis ilyen állásokra jelentkezik „tudtán kívül”. Nem titok, jó értékesítőt legalább olyan nehéz találni a cégeknek, mint az álláskeresőknek egy jó munkahelyet. Éppen ezért sok vállalat próbál trükközni azzal, hogy nem egyértelműen nevezi meg a munkakört annak érdekében, hogy minél több potenciális jelölt elolvassa az ajánlatot. Vannak azonban olyan árulkodó jelek, amikből sejthetjük, hogy feltehetően valamit el kell adni az adott pozícióban. Ilyenek lehetnek például: „új ügyfelek felkutatása, ajánlatok készítése, szerződéskötés”, stb. Vagy ha a „mit kínálunk” rovatban azt látjuk, hogy „teljesítmény alapú jövedelem”, vagy „jutalékos rendszer”, akkor feltehetően valamilyen kereskedelmi tevékenységre lehet számítani.


A releváns tapasztalat fontossága

Egy másik igen fontos tényezőre is fel kell hívni a figyelmet, ugyanis nem mindig elegendő, ha az elvárt tapasztalati évvel rendelkezünk - akkor, ha fel van tüntetve a „hasonló területen szerzett” vagy „releváns” szavak valamelyike. Ez azt jelenti, hogy a betöltendő munkakörrel nagyjából megegyező korábbi feladatkört vár el az állást kínáló cég. Ennek gyakran igen prózai oka van, pl. hogy viszonylag kevés idő van a betanulásra, ezért fontos, hogy hamar tudjon önállóan dolgozni az új munkatárs.


Hajlandó utazni?

Ez is egy visszatérő motívum a hirdetésekben, amit gyakran nem vesznek komolyan az álláskeresők. Ha egy munkakör megköveteli a sok utazást, netán saját autó meglétét, nem érdemes megpályázni olyannak, aki alapvetően nem szeret jönni-menni vagy nincs helyismerete, vezetési tapasztalata, mert a munkaadó valószínűleg nem tudja megvárni, amíg azt megszerzi.

 

Ha bírni kell a stresszt

Ha egy hirdetésben azt látjuk, hogy stressz tűrő képességet vagy nagy munkabírást, esetleg ezek együttesét kérik, azt érdemes komolyan venni, nem véletlenül írják az elvárások közé és sokan hajlamosak átsiklani felette. Pedig ezek a munkakörök jellemzően a gyakran panaszkezeléssel járó ügyfélkapcsolati munkák, amire bizony nem mindenki alkalmas. Gondoljuk végig, ránk mennyire jellemzőek ezek a tulajdonságok, ha szükséges, kérjük ki egy hozzánk közel álló ember véleményét és csak ezt követően küldjük el jelentkezésünket!

Az álláskeresés önmagában lassan művészetnek mondható, sok nehézséggel, lehetséges buktatókkal. A munkaerőpiacon jelenleg igen nagy a túlkínálat, ezért próbáljuk meg esélyeinket növelni azzal is, hogy csak olyan hirdetéseket pályázunk meg, ahol ténylegesen megfelelünk a kiírásoknak és szívesen, örömmel töltjük be a munkakört!

 

Sziller Viktória

HR Tanácsadó