Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állásbörze - Hogyan profitáljunk belőle?

ALLASBORZE-2014Mire kell figyelni egy állásbörzén? Hogyan válhatunk egyszerű látogatókból jelöltek? És mivel, hogyan készüljünk, mire figyeljünk, ha állásbörzére megyünk?
Az álláskeresésben az a jó, hogy online minden és mindenki elérhető. A nyitott pozíciók megtalálhatóak az interneten, "csak" össze kell állítanunk az önéletrajzunkat, és már továbbíthatjuk is a cégnek. Akkor mire jók az állásbörzék? érdemes még részt venni rajtuk?

Februárban már elkezdődik az állásbörze szezon, és egészen április végéig tart, így több száz cég ad lehetőséget a személyes találkozásra. Miért ne használnánk ki? Hogyan profitálhatunk az állásbörzékből?

Személyes találkozás

A személyes találkozás varázsa nem elhanyagolható. A standok mögött általában a cégek HR-esei állnak, akikkel így - kihagyva a jelentkezést, az önéletrajzos szűrőket, valamint a telefonos interjút - tehát három képcsőt is átugorva, bátran odamehetünk. Sok cég ilyenkor inkább a pályakezdőket várja, így az sem baj, ha nincs sok tapasztalatunk adott területen, de így kitűnhetünk a fiatal jelentkezők tömegéből, és sokszoros esélyt adunk magunknak a sikerre.

Legyünk bátrak, kommunikatívak, mondjuk el magunkról a lényeges dolgokat, kérdezzünk vissza a céggel kapcsolatban, de azért persze ne töltsünk el ott órákat, elvéve a helyet és az időt más jelentkezők elől. Vigyünk magunkkal önéletrajzot - akár több félét is attól függően, milyen pozíciót keresünk.Érdekes lehet: Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?


Önéletrajz adatbázis

Amennyiben nem is kaptunk személyre szóló állásajánlatot, viszont szimpatikusak voltunk, vagy a cég nem is érkezett konkrét ajánlattal, egyszerűen csak próbál minél több jelentkezőt gyűjteni mostani vagy jövőbeli pozícióiba, a legtöbb helyen van lehetőség feliratkozni valamilyen hírlevélre vagy bekerülni az önéletrajz adatbázisba. Ha állást keresünk, ne veszítsük el a kapcsolatot a munkaadóval, érdemes a regisztrációkat helyben megejteni, mert lehet, a szelekciót majd csak a börze után egy másik kolléga fogja végezni. Mindenesetre hagyjuk ott a

Új cégek, nem ismert cégek

Ha szakmánk van vagy egy csak adott régióban keresünk állást, semmiképpen ne szalasszuk el a specifikus valamint a lokális állásbörzéket. Itt van a legtöbb esélyünk arra, hogy személyesen találjunk állást. Itt ráakadhatunk olyan cégekre, amelyekre akár nem is gondoltunk keresésünk során. Bővítsük látókörünket, és érdeklődjünk a cég profiljáról, valamint mutassuk be magunkat, mit tudunk, derítsük ki, mivel lehetünk hasznára a cégnek.

Kapcsolatépítés

Gyakran előfordul, hogy nem várt helyeken futunk össze régi ismerősökkel. Ha egy olyan helyre megyünk, ahol sok ember fordul meg, az esélyünket is növeljük arra, hogy rég elfeledett általános- vagy középiskolai osztálytársakkal, régi munkatársakkal hoz össze az élet. Ilyenkor érdemes a kötelező "újraismerkedős" beszélgetéseken túllépve szakmai síkra terelni a szót. Lehet, ismerősünk egy olyan cégnél dolgozik, ahol mi is el tudnánk képzelni magunkat. Mondjuk el bátran, mit keresünk, mikkel foglalkoztunk beddig, és kérdezzünk rá, hogy ők nem keresnek-e munkatársakat. Ne szalasszuk el a lehetőségét annak sem, hogy elkérjük a kontaktokat, amin később felvehetjük vele a kapcsolatot.

Érdekes lehet: Álláskeresési módszerek, ha félénk típus vagy

Állásbörze eseménynaptár

Íme, ezek az események várnak rád 2014. első felében

 

Börze időpontja Börze neve
Február 12 StartUp Day – Állásbörze és Konferencia
Február 18-19. Óbudai Egyetem Állásbörze
Február 25. Külker Karrier Nap 2014
Február 26-27. HVG Állásbörze, hazánk legnépszerűbb karriervására
Március 5-6. KarrierExpo
Március 12-13. Műegyetemi Állásbörze
Március 26. SZTE Tavaszi Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje
Április 2. Szent István Egyetem Állásbörze
Április 2. Miskolci Egyetemi Állásbörze
Április 2-3. Karrier napok és Állásbörze – BGF PSZK
Április 8. Győri Állásbörze a Széchenyi István Egyetemen
Április 15. Innovációs- és Állásbörze 2014 Nyíregyháza
Április 16. A Dél-Alföld régió legnagyobb műszaki állásbörzéje Kecskeméten
Április 23. Debreceni Egyetem Állásbörze és Karriernap
Április 25. Karriernap – Zsigmond Király Főiskola
Április 29. X. Összegyetemi Állásbörze a Pécsi Tudományegyetemen!

További cikkek állásbörze témában