Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Állás nyelvtudás nélkül? Már nincs olyan?

nyelvtudasAmennyiben szoktál az interneten állást keresni, úgy könnyen le tudod szűkíteni adott szűrők alapján, milyen nyelvtudást kérnek, illetve hogy egyáltalán kérnek-e az elvégzendő feladathoz. A legtöbb esetben igen. Joggal merül fel a kérdés: egyáltalán nem is hirdetnek magyar cégek?Mióta csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és amióta sok külföldi cég leányvállalata nyitotta meg kapuit a magyar munkaerő előtt, azóta egyre nagyobb értéket képvisel a nyelvtudás. Sőt, minél több nyelvet beszélünk minél magasabb szinten, annál nagyobb esélyünk van a munkaerőpiacon.

Az álláshirdetések legalább felében kérnek valamilyen nyelvtudást. Leginkább még mindig az angol nyelven beszélőket keresik, ezután jön a német, de egyre gyakoribb, hogy francia, orosz, illetve a környező országok nyelvén tudók is szerephez jutnak tudásukkal a munkaerőpiacon.

Amikor egy álláshirdetésben nyelvtudást kérnek, az ma már nem egy általános intelligencia-szűrő, ahogy korábban sok munkaadó használta. A legtöbbször valóban szükség van társalgási, azaz középszintű nyelvtudásra a munkavégzéshez. Minimum a levelezéshez, külföldi partnerekkel való kapcsolattartáshoz. Bizonyos adminisztratív pozíciókban is elég a középfok, még akkor is, ha külföldi a vállalat.

Sok leányvállalatnál azonban a tréningek, a prezentációk, a szakmai anyagok, a levelezés és a megbeszélések is (általában) angolul zajlanak. Így vegyük komolyan, ha felsőfokú, azaz tárgyalási szintű nyelvtudást kérnek, és akkor jelentkezzünk, ha valóban megvan az aktív tudásunk.


Érdekes lehet: Álláshirdetés-magyar értelmező szótár


Hogyan ellenőrzik a nyelvtudást?

A legelső szűrő általában az angol nyelvű önéletrajz, amit könnyű ugyan „megíratni” a nyelvtanárunkkal, de ha nem tudjuk a nagy részét összerakni mi magunk, akkor el kell gondolkodnunk rajta, milyen szintű is a nyelvtudásunk. (Angol önéletrajz minta)


Sokszor már telefonon „lemeózzák” a tudásunkat, azaz akár már a HR asszisztensnél elbukhatjuk az állást. Ilyenkor általános beszélgetés zajlik legtöbbször. Olyan kérdéseket tesznek fel, amit egyébként is megkérdeznének: ilyen lehet a fizetési igény, a munkatapasztalat, a jelenlegi munkánk vagy az iskolai tanulmányaink.

Ha ezen a rostán átmentünk, és behívnak interjúra, elképzelhető, hogy az interjú egy része ismét angolul zajlik majd, de ha nem magyar ajkú munkatársak is részt vesznek rajta, akár az egész is történhet idegen nyelven.

A beosztástól függően fontos az értés, és a szókincs, de egy szint fölött arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogyan tudunk az adott nyelven kommunikálni. Esetleg prezentáció-képes-e a tudásunk, képviselhetjük-e a céget.

Az idegen nyelvű interjúra mindenképpen készülnünk kell. Nem baj, ha „kiesünk” ebben a körben. Ha ugyanis ez rosszul sikerül, mégis valahogy be tudunk kerülni a céghez, nem biztos, hogy elég magabiztosak leszünk egy olyan nyelven, amit nem beszélünk a kellő szinten.

Ha egy vagy több alkalommal is jártunk úgy, hogy a nyelv miatt estünk ki, rá kell erősítenünk. A tapasztalatainkat összegyűjtve készüljünk a kérdésekre, vegyünk pár magánórát, végezzünk el egy tanfolyamot, vagy egy speciális angol nyelvű állásinterjúra felkészítőt, aminek a segítségével jobb eredményt érhetünk el.


Érdekes lehet: Hogyan készüljünk az angol nyelvű állásinterjúra?