Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Akár 100 ezer diák eshet el a nyári munka lehetőségétől

nyári munkaCsaknem százezer, jogviszonyát szüneteltető felsőoktatási hallgató eshet el a diákmunkától, ugyanis két, egymásnak ellentmondó jogszabály van érvényben, írja a Napi Gazdaság. A hallgatói jogviszony mást jelent a társadalombiztosítási és mást a felsőoktatási törvény szerint.Ugyanis másként határozza meg a NAV által is hivatkozott társadalombiztosítási, illetve a felsőoktatási törvény azt, hogy ki minősül nappali tagozatos hallgatónak. Előbbi szerint csak hallgatói iskolaigazolással rendelkező, nappali tagozatos diákokat alkalmazhatnak az iskolaszövetkezetek járulékfizetési kötelezettség nélkül.

A diákok legális foglalkoztatása érdekében az iskolaszövetkezetek azt javasolják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezelje egységesen a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők munkavállalását, valamint a hallgatói státus igazolásához is ugyanazon dokumentumokat (a diákigazolványt) követeljék meg. A jogszabályok harmonizálása érdekében indult lobbitevékenység azonban egyelőre nem vezetett eredményre − mondta a Napi Gazdaságnak Kücsön Gyula, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (Iszosz) elnöke.

A tavaly nyári vizsgálatok jegyzőkönyvei szerint a revizorok az ellenőrzéskor a diákigazolványt csak érintőlegesen nézik, a véletlenszerűen kiválasztott diákoknál az adóhatóság nem elégszik meg a szövetkezettől kapott iskolalátogatási igazolvánnyal, minden esetben hivatalos levélben veszik fel a kapcsolatot az oktatási intézménnyel a státus ellenőrzése érdekében. Az Emmi ugyanakkor a felsőoktatási törvényre hivatkozik, e szerint arra is lehetőség van, hogy a hallgatói jogviszonyt a diákigazolvánnyal mint közokirattal tanúsítsák a hallgatók.

Az Emmi az Iszosznak írt tisztázó levelében a felsőoktatási törvényre hivatkozott, e szerint a hallgatói jogviszonyát szüneteltető hallgató is hallgatónak tekinthető, ezért a felsőoktatási intézmény hallgatóijogviszony-igazolást állít ki számára.

HR-Portál