Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A tartós munkanélküliség megnöveli a mentális betegségek kockázatát

munkanélkülÖsszehasonlítottuk a munkahellyel rendelkező, az önhibájukon kívül 25 hétnél rövidebb időtartamra munkanélkülivé vált, illetve a tartósan állástalan embereket" --– mondta el Arthur Goldsmith, a Washington Egyetem közgazdaság-professzora. Az eredményeket az Amerikai Pszichológiai Társaság kongresszusán tették közzé.

Goldsmith és munkatársai felfedezték, hogy a mentális problémák kialakulásának kockázata egyforma a dolgozó és a rövid ideig munkanélküli emberek esetében. "Másfelől viszont hosszasabban tétlenségre kárhoztatott társaiknál megháromszorozódott az első, orvosilag is igazolható mentális zavar esélye. A depresszió és az általános szorongás a rossz mentális állapot két legfőbb oka, melyekhez a hosszas munkanélküliség vezethet. Amikor valaki sokáig nem talál munkát, nyilvánvalóan úgy érzi, hogy elveszti létfenntartó képességét, családfenntartó szerepét. Aggódik a jövője miatt" -–- magyarázta Goldsmith.

A kutatásból az is kiderült, hogy a munkanélküliség pszichés hatása sokkal erőteljesebb a kisebbségek és a magasabban képzett emberek között. A képzett emberek általában úgy gondolják, ők maguk irányítják a saját életüket, és hajlamosak saját magukat hibáztatni" --– mondta Goldsmith.

Magyar Nemzet

HR Portál