Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A ponthatárokon innen... Mit csináljak a sikertelen felvételi után?

felveteliAz egyetemekre, főiskolákra nagy a túljelentkezés, a diploma megszerzése természetes késztetés lett, azonban nem mindenkinek sikerül elsőre bekerülni. Mit kezdhetünk magunkkal, ha az idei felvételin nem volt szerencsénk?A felsőoktatási intézményekbe több, mint 58.000 diák nyert felvételt az államilag finanszírozott helyekre. A felvételizők 75%-ának sikerült bekerülnie valamelyik felsőoktatási intézmény nappali tagozatára, és a ponthatárok is csökkentek a tavalyiakhoz képest. Ennek ellenére előfordulhat, hogy neked nem sikerült most bekerülnöd a vágyott intézménybe (pl. mégsem indul el a képzés.). Az első reakció ilyenkor nyilván a csalódottság, de nem érdemes hosszú időre letargiába esni, számtalan lehetőség közül lehet választani, amíg eljön a következő felvételi időszak. Nézzük, melyek ezek:

Munkába állsz

A legkézenfekvőbb és egyben legegyszerűbb megoldás, ha a nyári időszakot álláskeresésre használod fel. Sokan azt gondolják, hogy ilyenkor nincsenek igazán jó állásajánlatok, hiszen a cégek HR-esei is szabadságukat töltik. Ez csak részben igaz, mert a folyamatok valóban kicsit lelassulhatnak, azonban ilyenkor sem áll le a toborzás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Cvonline oldalán jelenleg is közel 5000 állásajánlat található, melyek közül nagyon sok nem igényel felsőfokú végzettséget.

Ha szeretnél nagyobb esélyekkel indulni a legjobb pozíciókért folyó harcban, kezdd el már a nyári szünet alatt a keresést, hiszen ősztől nagyon sokan lesznek, akik frissen végzettként áramolnak be a munkaerő-piacra, így szeptembertől várhatóan nagyobb lesz a „konkurencia”. Arról nem is beszélve, hogy ha majd a diplomád megszerzése után állást keresel, mennyivel több esélyed lesz, mint azoknak, akiknek nincs munkatapasztalatuk.

Szakmát tanulsz

Ez is rendkívül hasznos módja lehet a nem várt szabadidő okos kihasználásának, hiszen sok munkakörnél gyakorlati tudásra van szükség, ehhez pedig kiváló alap lehet pl. egy OKJ-s képesítés megszerzése. A munkaerő-piaci egyenlőtlenségek felszámolása érdekében számos korábban futó képzés megszűnik vagy átalakul az idei évtől, mindenképpen nézz utána az aktuális feltételeknek! (pl. emelkedett a kötelező óraszám egyes képzéseknél, de ha igazolni tudsz releváns szakmai tapasztalatot és ebből vizsgát is teszel, nem szükséges az emelt óraszámú képzést választanod, így a költségek is jóval alacsonyabban tarthatók.) Az OKJ-s rendszeren kívül is számos képzési lehetőség áll rendelkezésre, ezekről is szerezhetsz információt az interneten.

Fejleszted nyelvtudásodat

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van a magabiztos idegennyelv-ismeretnek, gyakorlatilag ma már elengedhetetlen feltétele a sikeres állásvadászatnak. Választhatod azt, hogy a meglévő nyelvtudásodat fejleszted még magasabb szintre, de akár egy új nyelv elsajátítása is lehet a cél. Mivel ez költséggel jár, érdemes mellette valamilyen munkát vállalni. Ilyenkor ne feltétlen a karrier legyen a fő szempont, érdemes kipróbálni magad kevésbé összetett feladatokból álló munkakörökben, munkamorált, tapasztalatot így is szerzel és még a nyelvórák költsége is megtérül!

Önkéntes munkát vállalsz/segítesz másokon

Ezt a lehetőséget is érdemes végiggondolni, főleg ha szociálisan érzékeny beállítottságú vagy. A különböző társadalmi szervezetek mindig örömmel fogadják az önkéntes munkaerőt, ami később akár életpálya-modellé is alakulhat nálad. Számtalan területen akad tennivaló, érdemes olyat választani, ami az érdeklődési körödhöz vagy a szívedhez közel álló. De nemcsak a klasszikus értelemben vett önkéntes munkákra kell gondolni, akár vállalhatsz magántanítványokat is, ha valamilyen tantárgyból kiemelkedően jó vagy – ezzel még némi pénzre is szert tehetsz és az önéletrajzodban is nagyon jól fog mutatni!

Mint a fent leírtakból kiderül, valóban több választási lehetőség is rendelkezésedre áll, fő, hogy megtaláld ezek közül azt, ami számodra leginkább megfelelő és mellette marad kellő időd a jövő évi felvételire való felkészülésre – mert ugye nem kell mondanunk, hogy a következő nekifutásra már biztosan sikerülni fog!

 

Sziller Viktória
HR Tanácsadó


állások a cvonline oldalán