Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A munkáltatók 8 százaléka tervez elbocsátást

elbocsátásA munkáltatók 8 százaléka elbocsátást, ám 13 százalékuk bővülést tervez az év második negyedévében- derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató felméréséből. A gyártás területén lehet a legtöbb nyitott pozícióra számítani.

Mérsékelten bővülnek az álláskeresők lehetőségei Magyarországon a második negyedévben: a legnagyobb munkaerő-felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik, azon belül is az autógyártás lehet a húzóágazat a legfrissebb felmérés szerint.

A cég közleménye szerint a 2013 második negyedévére vonatkozó Manpower munkaerő-piaci mutató - amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak - mérsékelten erősödött. Az előző negyedévi mínusz 2 százalékról plusz 5 százalékra emelkedett a mutató értéke. Ez a kutatás kezdete - 2009 harmadik negyedéve - óta a legmagasabb érték.

Az előző év azonos időszakához képest 8 százalékponttal erősödött a magyarországi mutató.

A megkérdezett munkaadók 13 százaléka létszámbővülésre számít, 8 százalékuk viszont elbocsátást tervez, 76 százalék pedig semmiféle változtatásra nem készül 2013 április-júniusban.

A közlemény idézi Kiss Juditot, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki szerint bár a magyar mutató a legoptimistább a kutatás kezdete óta, az adatot óvatos derűlátással érdemes nézni. Az előző 5 negyedévben ugyanis egyszer sem sikerült betörnie a mutatónak pozitív tartományba, vagyis a mostani várakozások csupán azt jelzik, hogy a magyar munkaerőpiac talán képes lesz elindulni felfelé a gödör aljáról - vélekedett.

Javuló helyzet több területen is

Kilenc szektorból nyolcban a munkaadók az alkalmazottak számának bővülésére számítanak. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területéről jelentették. A munkaerő-piaci mutató értéke mindkét szektorban plusz 10 százalék.

A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció plusz 6 százalékon áll, míg három szektor, a mezőgazdaság,vadászat, erdészet és halászat, a közüzemi szolgáltatások, valamint a köz- és szociális szféra plusz 4 százalékot jelentett.

Az építőipar munkaadói ugyanakkor további zuhanásra számítanak, az ágazat mutatója mínusz 6 százalékon áll.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hétben a munkahelyek számának bővülésében bíznak. 17 százalékpontos növekedést jeleztek a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban, míg a mutató 13, illetve 12 százalékpontot erősödött a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén.

A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások mutatója 6 százalékpontot erősödött, és 5 százalékpontos növekedést jelentettek a köz- és szociális szférából, a vendéglátóiparból, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs szektorból. Az építőipar, valamint a nagy- és kiskereskedelem kilátásai relatíve stabilak maradtak.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból hétben várható növekedés. A legjelentősebb javulást - 22, illetve 15 százalékpontosat - a köz- és szociális szféra, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói jelentették. Három ágazatban - a vendéglátóiparban és a szállítmányozás, raktározás valamint a kommunikáció területén - az egy évvel ezelőttihez képest 9 és 5 százalékponttal romlottak a kilátások.

Az autógyártás lehet a húzóágazat

A szektorális adatokat tekintve az autógyártás lehet Magyarországon a húzóágazat, hiszen a legnagyobb felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik - kommentálta az adatokat Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hozzáfűzte, hogy a közüzemi szolgáltatások területén jelzett pozitív várakozások meglepőek, hiszen a kormány 10 százalékos rezsicsökkentést írt elő, amelynek következtében a szolgáltatók várhatóan elhalasztják fejlesztéseiket. A várhatóan csökkenő profit ellenére az ágazat több mint két év óta a legoptimistább várakozásokat jelezte.

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának bővülését várják a munkaadók 2013 második negyedévében. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a mutató plusz 13 százalékon áll. A Dél-Alföld a második, plusz 10 százalékkal. A budapesti és a közép-dunántúli munkaadók bizonytalan kilátásokról számoltak be.

A Manpower negyedévente készíti el munkaerő-piaci előrejelzését, hogy felmérje a munkaadók következő negyedévi szándékait a munkaerő létszámának csökkentésével, illetve növelésével kapcsolatban. Az előrejelzés 42 ország és régió több mint 65 ezer munkáltatójának megkérdezésével készül.

állások a cv-online oldalán