Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A motivációs levél legnagyobb hibái

motivációs levél Ha a motivációs levél célja az, hogy az önéletrajzzal együtt meggyőzzük a munkaadót, hogy behívjon személyes találkozóra - márpedig mi mást akarhatnánk elérni, akkor a formai elemeket a lehető legszigorúbban be kell tartanunk.

Ezen kívül azonban vannak még olyan tartalmi elemek, amire oda kell figyelnünk a motivációs levél írása közben. De melyek a legnagyobb hibák a motivációs levélben?


Itt a motivációs levél, ott a ... semmi

A jelentkezők levelében szinte mindig olvasható, hogy "csatolva az önéletrajz és a motivációs levél", azonban sok esetben nem érkezik meg egyik vagy a másik … vagy éppen egyik sem.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy már az első adandó alkalommal elveszítjük a HR-es bizalmát.

Ha elfelejtjük csatolni a dokumentumokat (önéletrajz, motivációs levél, kísérő levél) az e-mailben, az hanyagságra utal - amit egyik munkaadó sem néz jó szemmel -, vagy arra, hogy ha a cég nem is kért motivációs levelet, akkor egy általános szöveget küldtünk nekik is, hozzácsapva mindent, amit csak találtunk magunkról.

Legyünk pontosak és professzionálisak. Olvassuk át alaposan az álláshirdetést, és ellenőrizzük az e-mailt és a csatolmányokat küldés előtt.

Címezzünk pontosan – anonim hirdetésnél is

Annak is van neve, aki foglalkozik a jelentkezésünkkel – gyakran ez benne is van a pályázat leírásában. Ne legyünk restek, és szólítsuk nevén a feladót.

Felejtsük el: Tisztel Hölgyem/Uram! , Tisztelt Hirdető!, Tisztelt Cég!

Opciók a megszólításra:

Tisztelt Gyógyszergyártó cég!

Tisztelt Nagy Annamária!

Tisztelt HR osztály!

 

Öndicsőítés oldalakon át?

Sokan abba a hibába esnek, hogy egy fél oldalon keresztül, vagy még tovább bővítve a megengedett keretet, öndicséret folyamot indítanak motivációs levél formájában. A pozitív tulajdonságok felsorolása nem csak hogy nem meggyőző, de visszatetsző is lehet. A túl hosszú motivációs levél egyébként sem sarkallja olvasásra a HR-eseket, így nem is érdemes időt pazarolni rá. Elég az előírt féloldalas terjedelem.

Amit azonban leírunk a motivációs levél készítése során, azt indokoljuk meg, hozzunk rá példát. De figyeljünk arra, hogy négynél semmiképpen sem több pozitívumunkat emeljük ki – és lehetőleg azokat említsük, amelyek a pályázati feltételekben is benne vannak - , és ezeket szépen, kerek mondatokban fogalmazzuk meg a motivációs levél keretében.

A titok az titok marad

Az eddig elért eredményeinknél érdemes számokban kifejezni sikerességünket. Értékesítőként forintosíthatjuk éves bevételünket… Arra azonban figyeljünk oda, hogy ami az üzleti titok részét képezi, az nem kerülhet bele sem az önéletrajzba sem a motivációs levél tartalmába. Ez nem csak a jelenlegi/volt cégünk számára kellemetlen, de a leendő munkaadónk számára is – még ha konkurenciához jelentkezünk, akkor is. Ha egyszer kiadjuk a volt cégünket, ki garantálja, hogy leendő munkaadónkkal nem tennénk meg ugyanezt?

Ne könyörögjünk a motivációs levélben

Sajnos a gazdasági válság óta számos olyan motivációs levél érkezik, melyben a jelöltek könyörögnek az állásért. Ne írjuk le jelentkezésünkben rossz anyagi helyzetünket, kilátástalanságunkat vagy elkeseredettségünket. Emeljük ki a pozícióhoz szükséges pozitív érdemeinket, tulajdonságainkat, de ne a HR-es jóindulatára építsünk.

Még ha be is hívnak minket állásinterjúra, sajnos nem a rátermettségünk fog először eszébe jutni rólunk a munkaadónak, hanem az, amilyen helyzetet leírtunk magunkról.

Ha növelni akarjuk esélyeinket, figyeljünk rá, hogy jól megszerkesztett, nyelvtanilag hibátlan, releváns információkat tartalmazó motivációs levél kerüljön leendő munkaadónk elé.


állások a cv-online oldalán