Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A magyarok szabadidejükben is dolgoznak

Családi, baráti programjait is háttérbe szorítja a magyar internetezők fele, ha munkája megkívánja, kétharmaduk pedig betegen is dolgozik. Sokan ugyanakkor munkaidő alatt a magánügyeiket intézik – derül ki a Kutatópont reprezentatív online közvélemény-kutatásából.

Munka a pihenés idején is

A 18 és 69 év közötti megkérdezettek 58%-a munkaidejének lejárta után is foglalkozik munkahelyi kötelezettségeivel. Harmaduk a szabadsága alatt is gyakran dolgozik, és ugyanennyien esténként és hétvégén is elolvassák a céges postaládájukba érkező új e-maileket.

Több idősebb viszi haza a munkát

Túlórázni, a munkát hazavinni az idősebbek szokták gyakrabban: az 50–69 éves korosztály 40%-a dolgozik szabadideje alatt is, míg a 18–29 éveseknél 29 százalék ez az arány. Nagy a különbség e tekintetben a fővárosi és a vidéki munkavállalók között is: a falun élő internetezők közel kétszer akkora arányban folytatják kereső tevékenységüket szabadnapjaik alatt, mint fővárosi társaik (48 és 27 százalék).

Magánügyek munkaidőben

A kutatás szerint ugyanakkor a munkával töltött nettó idő valamennyire kiegyenlítődik, mivel nem ritka, hogy a dolgozók munkaidőben magánjellegű ügyeket intéznek (21 százalék) vagy magánügyben e-maileznek (28 százalék),
telefonálnak (31 százalék). A válaszadók közel ötöde (19 százalék) közösségi oldalakat is látogat magáncélból, de ugyanennyien olvasnak könyvet, blogot, újságot, és olyan is akad, aki számítógépen vagy okostelefonon játszik, ahelyett, hogy dolgozna.


Érdekes lehet: A főnökök tévednek! Nem a Facebook a legnagyobb időrablóElemzés - Könnyen kiéghetünk

Csehák Hajnalka pszichológus:

Sokan tartanak attól, hogy elbocsátják őket, ha nem végeznek el mindent, amit a munkaadójuk kér tőlük. De jellemző a munkamánia is: van, aki nem válogat, szabadidő, családi program helyett is dolgozik, akár azért, mert nagyon szereti
a munkáját, akár azért, mert menekül valami elől.

Részben ezek miatt is dolgoznak sokan betegen. Sok helyről hallom, hogy azt kérik a dolgozóktól, ne menjenek betegállományba, ha rosszul vannak, inkább vegyenek ki szabadságot, esetleg szabadnapot adnak nekik. És bár sok munkáltató arra is figyelmeztet, hogy a beteg ne menjen dolgozni, az emberek nem élnek a betegség jogával, főleg azért, mert manapság ez a siker záloga: mindig fittnek kell lenni, erősnek, egészségesnek.

Ennek leggyakoribb következménye a kiégés lehet, ami súlyos esetben visszafordíthatatlan károsodást okozhat. A kísérőjelenségek közt ott van a baráti, családi kapcsolatok elsorvadása. Az embernek nem marad ideje a szeretteire, közösségi életre, szinte csak aludni jár haza. A családi találkozások ingerülten zajlanak, az aktuális problémák mélyebb átgondolására, egymásra, a kapcsolat ápolására nem marad idő.

metropol.hu