Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A leggyakoribb hibák az angol nyelvű állásinterjún - Mire figyeljünk?

angol nyelvu allasinterjuAz angol nyelvű állásinterjú nagy kihívást jelenthet, ha még nem volt szerencséd nem az anyanyelveden jelentkezni egy állásra, vagy ha úgy érezted, az előzőn nem megfelelően szerepeltél.Alapvetően az angol nyelvű állásinterjú szinte ugyanolyan, mint egy magyar nyelvű – tehát ugyanazokra az általános szabályokra kell ügyelni –, ám mindezt angolul kell végigvinni. Annak érdekében tehát, hogy kellő önbizalommal és természetességgel vehessük ezt az akadályt, jó angol nyelvi alapokra, valamint sok célirányos gyakorlásra van szükség.

Érdemes előre felkészülni az állásinterjúra, amelynek hasznos formája, ha számba vesszük, hogy milyen tipikus hibákat lehet az interjún elkövetni, hiszen így minden bizonnyal könnyebb ezeket elkerülni.

Megkülönböztethetünk általános, valamint angol-specifikus hibákat. Mindenképpen ügyelni kell az olyan legalapvetőbb szabályokra, mint például:

  • pontosan érkezzünk az interjúra (se túl korán, se túl későn),
  • megfelelő öltözetet viseljünk (ne legyünk túl kihívóak vagy alulöltözöttek), valamint
  • legyünk maximálisan felkészültek (tudjuk pontosan, mivel foglalkozik a cég, milyen pozícióra jelentkeztünk, stb.).

Állásinterjú angolul - hibák, tippek, trükkök

Vannak azonban az angol nyelvvel kapcsolatos alapelvek is, amelyeket követnünk kell.

Ilyen például, hogy:

  • legyünk udvariasak,
  • legyünk felkészültek azokból a nyelvi fordulatokból, amelyekre számítani lehet az angol nyelvű beszélgetések során, továbbá
  • legyünk felkészültek a szaknyelvből.

 

Fontos tudni, hogy az angol nyelvben a megszólításon múlik, hogy tegeződő vagy magázódó hangnemben beszélünk éppen. Ennek fényében ne szólítsuk kérés nélkül a keresztnevén a kérdezőt, mert ez illetlen lehet! (Jó eséllyel az illető maga fogja ezt felajánlani. Amíg ez nem történik meg, addig a férfiakat „Sir”, a hölgyeket „Madam” megszólítással illessük!) Ha pedig nem tudjuk, hogy a velünk szemben ülő hölgy házas-e, akkor ne „Miss”-nek (ejtsd: „missz”), hanem „Ms.”-nek (ejtsd: „miz”) szólítsuk!

Az angol nyelvű interjúnak ráadásul megvan a maga nyelvezete. Ha ezzel nem vagy igazán tisztában, akkor komoly gondokkal nézhetsz szemben az interjún. Itt most elsősorban a szókincsre gondolunk, de hasonlóan fontos, hogy a megfelelő – legalább B1, azaz alapfokú szintű – nyelvtani tudásnak is a birtokában légy, különben több kérdésnél is előfordulhat, hogy a benne szereplő szavak ismerete ellenére sem érted meg azt. Nyilvánvalóan ez az egyik legkellemetlenebb dolog, ami egy idegen nyelvű interjún előfordulhat.


Hogyan gyakoroljunk az interjúra?

Ezen felül – bár a legtöbb interjún HR szakemberrel fogsz beszélgetni –, sok helyen szakma-specifikus kérdések is felmerülhetnek a beszélgetés során, amelyre alaposan fel kell készülni előre. Természetesen ez nem okozhat gondot számodra, ha a szakterületedről van szó, amelynek szókincsével minden bizonnyal tisztában vagy, de azért érdemes az interjú előtt időt szánni ezen ismereteid felfrissítésére is.

A CVonline.hu álláskereső portál által kínált angol nyelvű állásinterjúra felkészítő online tréning segítségével gyorsan és hatékonyan fejlesztheted angol nyelvtudásod azon részét, amely a sikeres interjúhoz elengedhetetlenül szükséges.

Végezetül engedd meg, hogy felhívjuk a figyelmedet az alábbi konkrét, igen kellemetlen hatást keltő hibákra, amelyet angolul beszélő magyarok el szoktak követni:


  • Ha nincs gyakorlatod az angol nyelv használatában (mert nem használod a tudásodat napi szinten, különösen nem beszédben), az sajnos nagyon jól hallatszik már az első néhány mondatod után, tehát célszerű az interjút megelőzően gyakorolni.
  • Nem szégyen, hogy nem vagy angol anyanyelvű: ne erőltesd az anyanyelvi akcentust, ha nem vagy igazán jó benne, mert az visszatetszést válthat ki!
  • Különösen ügyelj arra, hogy a magyarok többsége által sajnálatosan elkövetett nyelvtani illetve kiejtési hibákba ne ess bele!

Cikksorozatunk következő részében az angol nyelvű állásinterjúra történő felkészülés lehetséges módjait vesszük górcső alá.

angol nyelvu allasinterju