Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A kkv-k 8 százaléka leépítést és bércsökkentést tervez

A kkv-k 8 százaléka leépítést és bércsökkentést tervezA kkv-szektorban ezután sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése, sőt, a vezetők 8%-a leépítést vagy bércsökkentést tervez. Az új Munka törvénykönyve foglalkoztatást segítő intézkedései egyelőre nem érzékelhetők ebben a szférában.


Az elkövetkezendő egy évben a magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) többsége az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsíti, de a létszámbővítésben gondolkodó vállalkozások többsége is csupán néhány fős munkaerő-felvételt prognosztizál, ezért a kkv-szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.

Az alkalmazotti fizetések tekintetében csak minden ötödik vállalkozás számol dolgozói bérének növekedésével - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét.


A nagyobb vállalkozások bővítenének

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás eredményeiből kiderül, hogy bár az index pár pontot javulni tudott, továbbra sincs erősödés a szektor munkaerő-felvételi szándékában.

A júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve, valamint a kormányzati munkahelyvédelmi intézkedések pozitív hatásai egyelőre nem érzékelhetők a vállalkozásoknál, ugyanis a cégvezetők mindössze 11 százaléka készül létszámbővítésre, emellett a cégek 73 százaléka változatlan alkalmazotti létszámmal tervez - ismertette Németh László.

Hozzátette: az árbevétel-kategóriák szerinti bontásban egyértelműen az látszik, hogy minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb a munkaerő-felvételi szándék.


Csak 8% tervez leépítést és bércsökkentést

A felmérés szerint bizakodásra adhat okot, hogy csupán a kkv-k 8 százaléka számol létszámleépítéssel az elkövetkezendő egy évben. A leépítési szándék a mezőgazdasági vállalkozásoknál a legalacsonyabb, mindössze 3 százalékuk tervezi azt. Az ország különböző régióit tekintve azonban kiemelkedik az észak-magyarországi, ahol a cégek ötöde gondolkodik elbocsátásban.

Az alkalmazotti fizetéseket illetően a cégvezetők több mint fele változatlan bérezéssel számol a következő egy évben, és 8 százalékuk fizetéscsökkentést tervez.

Bérnövekedést a kkv-k ötöde prognosztizál, amely az eddig mért legalacsonyabb arány. Kiemelkednek azonban az agrárcégek, mivel 14 százalékuk tervez bérnövelést, és csupán 2 százalékuk bércsökkentést - részletezte az eredményeket Németh László. A bérezés kapcsán megállapítható, hogy Pest megyében és a Nyugat-Dunántúlon számol a legtöbb cég fizetésemeléssel, míg a bércsökkenés Budapesten és az Alföldön várható legnagyobb arányban.