Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A kínai hivatalnokok nem gyújthatnak rá

nemdohanyzoTilos köztereken rágyújtaniuk, állami pénzből dohányt vásárolniuk mostantól a kínai hivatalnokoknak, és kollégáikat is a leszokásra kell bátorítaniuk - utasít egy, a kormány által kiadott körözvény.A Hszinhua hírügynökség által idézett dokumentum példamutatásra és az állami hivatalnokokat illető megítélés tudatos javítására szólít fel. Egy 2008-ban bevezetett szabályozásra hivatkozva megtiltják a dohányzást iskolákban, kórházakban, sportlétesítményekben, tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken. Nem engedélyezett dohányáruk adásvétele állami hivatalokban, amelyek recepcióin, tárgyalótermeiben, folyosóin, kávézóiban és mellékhelyiségeiben is tiltó jelzéseket kell elhelyezni.

Kínában becslések szerint több mint 300 millió aktív és csaknem 750 millió passzív dohányos van, a kínai férfiak több mint fele füstöl, a 15 év feletti teljes lakosság sorában csaknem minden harmadik ember cigarettázik. Ennek is betudható, hogy a kelet-ázsiai országban évente 1,4 millió ember hal meg dohányzás vagy azzal összefüggő okok miatt, ez a világ összes ilyen esetének egyharmada.

Érdekes lehet: Kínában plasztikai sebész kell egy jó álláshoz?

A "közös füstölés" az üzletkötés, a hivatali élet, az irodai összejövetelek és vacsorák része, a drága cigaretták újévi, hivatali ajándékként is elfogadottak. A dohányzási tilalom többnyire csak papíron létezik, a gyakorlatban szinte minden nyilvános helyen büntetés nélkül gyújthatnak ma rá a dohányosok az országban. A dohányipar a becslések szerint mintegy 20 millió embernek biztosít munkahelyet, az iparágból származó bevételek nagysága pedig - a legóvatosabb számítások szerint is - az összes állami bevétel 6 százalékát teszi ki. A dohánytermékek ára továbbra is alacsony, egy doboz cigaretta átlagosan 10-20 jüanba (360-720 forint) kerül, és a csomagolásukon csupán kétsoros figyelmeztetés hívja fel a figyelmet a termék káros hatására.
A helyzet kezelésére az ipari és információtechnológiai minisztérium január elején hároméves tervet tett közzé, amely szerint az évtized közepéig a 2010-es 28 százalékról 25 százalékra csökkentenék a dohányzó lakosok arányát.

(MTI)