Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A jó önéletrajz megírásához ezekkel tisztában kell lennünk: Hard skills és Soft skills

Miért is fontos tudni az önéletrajz megírásához, hogy mi a különbség a „Hard skills” és a „Soft skills” kifejezések között és, hogy miért kell ezeket feltüntetni az önéletrajzában? Cikkünk segíthet tisztázni ezt a kérdést, gyorsan és egyszerűen, ugyanis nagyon sok múlhat ezeken, többek között, hogy megkapja-e az állást vagy sem.

skills

Szakértők nem győzik hangsúlyozni mennyire fontos, hogy az önéletrajzunkban külön hangsúlyt fektessünk a Hard skills és a Soft skills kategóriákra. Nézzük, hogy mi is a különbség:

Hard skills

A hard skills jelenti a szakmai tudást, képesítésünket az önéletrajzunkban. Ezek azok a képességek, amiket sokkal könnyebb minősíteni, sokkal kézzelfoghatóbbak. Szakmai rátermettségünket tükrözik ezek az adatok önéletrajzunkban.

Soft skills

A soft skills jelenti, azokat a személyes képességeket, amiket nyilvánvalóan sokkal nehezebben lehet mérni, vagy „bizonyítani”, mint például egy diplomát vagy szakmai előmenetelt. Munkamorálod, attitűdöd, kommunikációs készségeid, az érzelmi intelligenciád mind-mind a „soft skills” témakörbe tartoznak és a sikeres állásinterjú részei. Az álláshirdetésekben ilyen szavakkal találkozhatunk, amikor ilyen jellegű képességeink előnyt jelenthetnek:

 • kiváló kommunikációs képesség
 • írásban és szóban nagyszerű kommunikáció
 • problémamegoldó képesség
 • együttműködésre való készség
 • tárgyalókészség
 • konfliktuskezelés
 • rugalmasság
 • kreatív gondolkodás
 • vezetés és mentorálás
 • csapatmunka
 • proaktívitás és így tovább.

Amikor állásinterjúra megyünk, akkor annyit mindenképpen tartsunk szem előtt, hogy a cégek nem a „kiváló kommunikációs készségeket” keresik, hanem a pozíciónak megfelelő tapasztalatokat (hard skills). Ha tehát a CV-nk nincsen tele a „hard skills” jegyekkel, akkor bizony hosszú időnkbe telhet majd állást találni. Vannak speciális esetek, mint például, ha valaki pályakezdőként keres állást. Ilyenkor persze nagyobb szerepet kaphatnak a „soft skills” jegyek a CV-ben, mivel szakmai tapasztalatunk ilyenkor még elenyésző.

Természetesen a személyes képességeknek szintén van helyük az önéletrajzban, de a leginkább akkor érdemes hangsúlyossá tenni őket, ha a hirdetésben kimondottan rákérdeznek/megkövetelnek bizonyos tulajdonságokat, mert azok szükségesek az állás betöltéséhez. A legtöbb álláshirdetésben azonban „hard skills” képességeket várnak el. Ügyeljünk tehát arra, hogy pontosan mit várnak el a munkaadók. Nem lehet elégszer ismételni: állásra szabott legyen az önéletrajz.

„Soft skills” – miben jelenthet előnyt

személyiségbeli tulajdonságokkal kiemelkedhetünk mint vezető. Problémamegoldás, megbízás, motiválás és csapat építés mind egyszerűbbek, ha jók a „soft skills” jegyek. Ha tudjuk, hogyan bánjunk az emberekkel, az a sikerhez is hozzávezethet minket. A gond az, hogy ezeket a képességeket gyakran alulértékelik, és kevés fejlődési lehetőség adódik vállalaton belül. Az valahogy ugyanis természetesnek tűnik, hogy mindenki tisztában van vele, hogy hogyan kell egy munkahelyi környezetben viselkedni, holott ez is egy fejleszthető tulajdonság, és nagy szerepe van abban, hogy jól teljesítünk-e a munkánkban.

Ha a CV-nkben sok a technikai ismeret, de hiányában vagyunk a személyiségbeli képességeknek, akkor „soft skills” rés van az önéletrajzunkban. Manapság a „soft skills” egyre inkább egyenrangú képességé válik a „hard skills”-el. Nem elég csupán a szakmai tudás birtokában lenni, ha nem fejlesztjük az olyan tulajdonságainkat, mint az alkalmazkodóképesség akkor ugyanúgy lehetünk alkalmatlanok egy munkára, mintha nem lenne megfelelő végzettségünk. Csapatmunka, vezetés és kommunikáció mind olyan tulajdonságok, amiket a soft skills” fejlesztésével megtámogathatunk. Tehát manapság egyre hangsúlyosabbak ezek a képességek, ne féljünk beleszőni őket az önéletrajz szerkezetébe.