Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A HR-esek kedvenc állásinterjú kérdései

allasinterju-kerdesekAmikor állásinterjúra készülünk, nem lehet egy előre betanult szöveget előadni - sajnos, viszont fel lehet készülni arra, miket is fognak tőlünk kérdezni. Persze biztosra nem mehetünk, de az önéletrajzi sajátosságaink miatt jól tippelhetünk.
Az állásinterjún a HR-es számára az a fontos, hogy megismerje a személyiségünket és kiderítse, alkalmasak vagyunk-e a munkára. Emellett pedig, hogy rávilágítson azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek benne, amikor végigböngészte a CV-nket. De mikor milyen kérdésre érdemes készülnünk?


Régóta dolgozunk adott munkahelyen - Miért akar váltani?

Ez egy általános kérdés, majdnem mindig felteszik, viszont ha huzamosabb ideje (2-3 vagy annál több éve - igen, ez már huzamosabb időnek számít) dolgozunk egy adott vállalatnál, bizony tudni akarják, mi az, amivel elüldöztek vagy ahogy nem tudtak minket megtartani.

Nincs helyes válasz itt sem, de az bizonyos, hogy semmiképpen ne kezdjünk el személyeskedni. Amennyiben megemlítünk valamilyen igazi okot, próbáljuk a szakmai oldalon tartani - például ha túl sok munkát tettek a vállunkra, ezt így semmi estre sem közöljük. Említhetjük helyette a munkaszervezés megoldatlanságát - ez egy remek aranyközépút lehet.


Érdekes lehet: Mivel vághatjuk el magunkat állásinterjún?

 

Nagy lyuk a karrierútban - Miért nem talált eddig munkát?

Nyilván, ezt így ahogy az alcímben írtuk, nem fogja megkérdezni senki, viszont sok kérdésnek lehet ez a magja, amennyiben régóta keresünk munkát. Nagyon sokan lettek a leépítések áldozatai, ne szégyelljük azt. Fontos, hogy legyünk nyíltak és őszinték. Beszélhetünk a régiónk vagy a szakmánk sajátosságairól - amivel úgyis tisztában lesz a HR-es, de nem baj, ha megmutatjuk, mi is képben vagyunk. Amennyiben a tanulmányokat választottunk a munkanélküli időszakban, arról is beszélhetünk - megvilágítva az önéletrajzunkban amúgy is ott integető végzettségeket. Sokszor sajnos egy újabb papír sem hoz érdemi változást, de pozitív hatást kelt, hogy nem tétlenkedtünk akkor sem, amikor nem volt állásunk.

Beszélhetünk minden olyan hasznos tevékenységről, amelyet végeztünk ez idő alatt: nyelvtanulás, önkéntesség, önfejlesztés.

Tipp: Amennyiben jelenleg munkanélküliek vagyunk, nézzünk önkéntes munka után. Itt nem csak ismertségeket köthetünk, és lehetőséget találhatunk egy új munkára, de az önkéntes munka által segítünk másoknak és magunknak is- hasznosabbnak fogjuk magunkat érezni. Emellett az állásinterjún is nagyon jó színben tüntet fel minket.


Kismamaként - Tervez-e újabb gyermeket?

Ezt a kérdést nem teheti fel a HR-es, ez ugyanis negatív diszkriminációt sejtet. Ha lehet, térjünk ki a válasz elől. Ha nem akarunk nagyon direktek lenni (ne akarjunk), vicceljük el egy "Elég nekem most ez az egy is" félmondattal.

Sokan azt gondolják, hogy kismamaként nem tudjuk teljes értékűen ellátni a feladatainkat, holott az otthonlét után egy nőnek annyira szüksége van a munkára és a munkahelyi légkörre, mint egy szippantás friss tavaszi levegőre a hideg tél után.

Ne féljünk megmutatni, akarjuk ezt a munkát. Legyünk nagyon lelkesek, de legyünk tisztában az értékeinkkel és a jogainkkal is.


Pályakezdőként - Miért épp ide?

Pályakezdőként igen nagy fogást talál rajtunk a HR-es, hiszen sem munkatapasztalatunk nincs (vagy csak kevés), és ebből kifolyólag szakmai tudásunkkal sem tudunk mindig brillírozni.


Érdekes lehet: Work hard, play hard – A fiatal munkavállalók nagy lehetősége?


Alapvető kérdés szokott lenni, hogy miért az adott vállalatot választottuk. Persze, hiszen "friss húsként" bárhová beadhattuk volna szinte a jelentkezésünket. Ilyenkor jön jól, ha megcsináljuk a házifeladatot. (Korábban írtunk róla, hogy hogyan) Nézzünk utána a cégnek, és legyünk képben. Erre a kérdésre midnenképpen számítsunk. Próbáljunk meg úgy tenni, mintha tényleg CSAK ide szeretnénk jönni. Ne vigyük túlzásba, persze, de lássák rajzunk a lelkesedést, és semmi esetre se mutassuk ki (még ha igaz sem), hogy egyszerűen végre már szeretnénk dolgozni valahol.