Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A fegyveres, egyenruhás szakokra nagyon az érdeklődés

Patyi András az intézmény tavalyi tevékenységével összefüggésben kifejtette: a formai-szervezeti integráció majdnem teljesen befejeződött, a tartalmi rész, vagyis a képzések összehangolása, a tanulmányi és vizsgakövetelmények megváltoztatása pedig folyamatosan zajlik.

A jogelőd intézményeket, vagyis a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet, a Rendőrtiszti Főiskolát és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karát igyekeznek közelíteni egymáshoz amennyire szükséges.
Szavai szerint eddig két komoly korszakhatár volt az egyetem életében. Az egyik az, hogy a tanév közepén alakult intézmény rendben be tudta fejezni a tanévet, mindhárom kart a korábbi szabályzata szerint vitte tovább és zárta le. A másikat az első közös tanév megkezdésének nevezte.
Patyi András úgy vélte: a hallgatók eddig nem tapasztaltak nagy változásokat, a közigazgatási karon ugyanakkor átalakult az oktatási szerkezet, a tanszékek helyett több hónapos előkészítés után intézetek jöttek létre, elkezdték a tananyag megváltoztatását.
A rektor kitért arra is, hogy nagy az érdeklődés az egyenruhás-fegyveres szakok iránt. Mint mondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyetlen intézmény az országban, ahol a katonai- és rendészeti pályák iránt érdeklődők megtanulják, mi a fegyver, mire való, mekkorát szól és hogyan kell azzal bánni. Emellett a bentlakásos képzés során megtanulnak alkalmazkodni és törődni bajtársaikkal - tette hozzá.
A civil, közigazgatási képzésről szólva azt mondta: arra törekednek, hogy az emberek ne úgy tekintsenek a területre, mint ahol "miniatűr közigazgatási jogászokat" képeznek. "Nincs is jogászképzés, a közigazgatási szakok határozott célja, hogy a hallgatók a terület minden jelenségét megismerjék" - fejtette ki, hozzátéve: ahogy a tiszteknél, itt is nagy szerepet szánnak a reagálóképesség fejlesztésére, hogy jól kezeljék az atipikus helyzeteket.
Patyi András arról is beszámolt, hogy 2013 szeptemberétől új összetételű szakok, szakirányok is indulnak az egyetemen. A képzések követelményeit az országos szervezetek alakították ki, ami belépőt jelent az ottani karrierre; példaként említette, hogy olyan honvédtiszteket képeznek, akiket a Magyar Honvédség alkalmazni szeretne.
A katasztrófavédelmi alapképzési szakon három új szakirány indul, az iparbiztonsági, mentésirányítási és tűzvédelmi, továbbá a műveleti; a katonai képzéseknél pedig újraakkreditálták a katonai vezető alapszakokat és háromról négy évre emelkedett a képzési idő.
A rektor tájékoztatása szerint az egyetem mintegy 1400 államilag támogatott és 500 önköltséges helyre várja a jelentkezőket az alapképzésben és további 500 államilag támogatott és 200 önköltséges diákot tud felvenni mesterképzésre.

Kitért arra is, hogy 2005-ig csak a jogelőd intézményükben volt igazgatásszervezői képzés. Ezt a törvény nem állította vissza, de a férőhelyek jelentős részét az egyetem kapta meg a közigazgatási és igazságügyi minisztertől.
Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ösztöndíjai kiemelkedőek, a karok között ugyanakkor eltérőek a juttatások - ahogy a terhelés is. A honvédtisztek a hivatásos állomány tagjaként lakhatást, élelmezést és pénzbeli illetmény is kapnak, a rendészeti kar hallgatóit pedig a majdani munkáltatójuk támogatja. A közigazgatási kar diákjai közvetlenül az egyetemtől részesülhetnek ösztöndíjban, a tanulmányi eredményüktől és a szociális helyzetüktől függően.
A Ludovika beruházásról szólva elmondta: a főépület rekonstrukciója márciusban megindulhat, a leendő sportközpont tervezőjével szerződéskötés előtt állnak és készülnek az új oktatási épület tervei is. Az egyetem szakaszosan veszi birtokba az új kampuszt, a tervek szerint év végén átköltözik a rektori és a gazdasági hivatal. Ahhoz, hogy a Ménesi útról a közigazgatási kar, valamint a Farkasvölgyi útról a rendészettudományi kar leköltözzön, még több új épületnek el kell készülnie, ami 2015 első felére várható. Patyi András várakozásai szerint a 2015-ben induló félévet már Józsefvárosban tudják megkezdeni a hallgatók.

HR Portál