Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

A 7 legjobban fizető állás

legjobban-fizettett-szakmakAmikor pályaválasztásra kerül a sor, a legtöbben természetesen a legjobban fizető szakmák valamelyikében szeretnének elhelyezkedni. De melyek azok a szakmák, amelyek a legtöbbet hozzák a konyhára?A nyugaton presztízs szakmának számító foglalkozásokat itthon sokkal alacsonyabb bérrel javadalmazzák. Ilyen helyzetben vannak például az orvosok is. Míg az USA-ban a legjobban keresők listáján előkelő helyen szerepelnek az orvos pozíciók, nálunk egy kezdő rezidens bére nagyjából 90.000 forint.

Íme, a 7 legjobban fizetett szakma


7. Számítástechnikai tudományos munkatárs

Ez a terület az egyik legszerteágazóbb, hiszen az IT rohamosan fejlődik mind a szoftver, mind a hardver oldalon. Ennek ellenére, akik jók abban amit csinálnak, és sikerül elhelyezkedniük, nagyjából 400.000 Forintot tehetnek el a hónap végén.

Végezetül meg kell jegyeznem, hogy ezek a számok a nagy átlagot mutatják meg; minden területen vannak kisebb-nagyobb eltérések.

IT állásokért katt IDE!


6. Adószakértő, szaktanácsadó

Ezeken a területeken kb. 415.000 Forint az átlagbér. Figyelembe kell venni, hogy a pénzügyi szakemberek átlagosan 7 évet töltenek munkával, mire e közül a két pozíció közül valamelyiket betölthetik. Az utóbbi években lezajlott gazdasági változásoknak köszönhetően a legkeresettebb szakmákká léptek elő a nemzetgazdaságban; képviselőik a legkeresettebb szakértők közé tartoznak.

Pénzügyi állásokért katt IDE


5. Ügyész

Magyarországon kb. 4 évvel ezelőttig a jogászképzések voltak a legnépszerűbbek. Aki akkoriban az ügyészi hivatást választotta, most jól jár fizetés tekintetében. Az, aki a vádat képviseli a bírósági ügyekben átlagosan 515.000 Forintot tehet zsebre havonta.4. Bíró

A negyedik helyet is egy régóta kiemelkedően jól fizető szakma foglalja el. Sok tanulás, és még több munka után válhat valakiből bíró, de ezután az átlagban 580.000 Forintos fizetés igen vonzó lehet mindenki számára.

Jogi állásokért katt IDE


3. Légi jármű vezető (pilóta)

Azt hiszem, egyetért velem majdnem mindenki abban, hogy pilótának lenni mindig is „menő” volt. Manapság sincs ez másképp. Sajnos a Malév megszűnése óta itthon korlátozottabbak a lehetőségek, de szerencsére a diszkont légitársaságoknál, valamint közeli országok légitársaságainál van lehetőség az elhelyezkedésre. A fizetés nagyjából 650.000 Forint körül mozog. Ebbe bele kell kalkulálni, hogy a képzés nagyon drága, és a felelősség szintén hatalmas.

Logisztikai állásokért katt IDE


2. Törvényhozó, miniszter, politikai államtitkár

Magyarországon siker szakmának számítanak ezek, noha külföldön egészen más a helyzet. Szakértők szerint azért van szükség magas fizetésre esetükben, hogy kivédjék a korrupciót. Átlagos nettó fizetés: 735.000 Forint


1. Légiirányító

A légi forgalmat irányítók foglalkozása vezeti a listánkat, átlagosan kb. 760.000 Forintot visznek haza. A kiemelten magas fizetést a felelősség indokolja, hiszen egyetlen hiba is akár sok-sok ember életébe kerülhet. A követelmények kiemelten magasak, és extrém stressz-tűrő képesség kell ahhoz, hogy valaki ezt a foglalkozást űzhesse.


Kovács Tamás

HR tanácsadó