Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

8 rossz munkahelyi szokás, amin változtatnod kell

munkahelyi szokasokHa úgy érezzük, hogy valami nem működik jól a munkánkban, akkor gondoljuk át, hogy milyen változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy produktívabbak legyünk és jó kollégák. Szakértők a következő listát ajánlják azoknak, akiknek nem rossz tulajdonságaik vannak a munkában, illetve tanácsokat adnak arra, hogy hogyan változtassanak azokon. Természetesen a lista bővíthető, specifikálható, de nézzünk most néhány alapesetet.


Rosszul szervezett munkanap

Munkában az első egy órát azzal tölti, hogy azon morfondírozik, hogy vajon mit is csináljon aznap? Sokan, mikor felállnak az íróasztaltól a nap végén 4 és 6 óra között, fogalmuk sincs, hogy másnap reggel mit fognak csinálni. Ha jobban belegondolunk, sokkal hasznosabb és praktikusabb a nap végén felkészülni a következő napra, átgondolni, hogy mik lesznek a feladataink. Másrészről a munkanapunkat is meg kell szerveznünk. Ha egy-egy munkafolyamat jóval tovább tart az elvártnál, akkor nem jól végezzük a munkánkat.

A napunkat „e-mail válaszoló mód”-ban töltjük

Ha minden egyes e-mailre abban a pillanatban válaszolunk, amint azok beérkeznek a postaládánkba, akkor az felelősségteljesnek tűnhet, de semmiképpen sem produktív. Talán úgy érezhetjük, hogy hősök vagyunk, hogy minden egyes e-mailünket meg tudtuk válaszolni, de ettől még semmit nem tettünk le az asztalra, nem tettünk lépéseket a cél felé.

Érdekes lehet: A főnökök tévednek, nem a Facebook a legnagyobb időrabló

Kihasználni az otthonról végezhető munka előnyeit

Igen, valóban időt takaríthatunk meg azzal, ha otthonról dolgozunk, de sokan túlságosan könnyen elkalandoznak az otthoni munka során és végül a „munkaidő” nagy részét házimunkával vagy gyerekneveléssel töltik. Ha otthonról dolgozunk, akkor legyünk benne biztosak, hogy betartjuk a teljes munkaidőt és hogy elérhetőek vagyunk a kollegáink számára egész idő alatt.

Ha a magánéletünket a munka elé helyezzük

Mindenkinek vannak vészhelyzetek az életében időről időre. De az nagyon zavaró, ha ez befolyásolja a munkánkat, például, ha ezzel folyamatosan elkésünk a munkából, vagy olyan időpontokra egyeztetünk le orvosi vizsgálatokat, amik teljesen kettészabják a munkaidőnket.

Mindig elkésni a megbeszélésekről

Ha valaki 5-10 perces késéssel érkezik meg egy megbeszélésre, azzal elindítja a dominó effektust. Azok miatt, akik elkéstek újra el kell ismételni a fontosabb pontokat, így akik időben érkeztek úgy érezhetik, hogy az idejüket pazarolták azzal, hogy pontosak voltak. Állítsunk be az emailező rendszerünkben vagy a telefonunkon emlékeztetőt, így bárhol is vagyunk az irodában, kapunk jelzést arról, hogy lassan ideje felkészülni a megbeszélésre.

Ha nem törődnünk az alapvető egészségügyi és higiéniai elvárásokkal

Ha nem törődünk az egészségügyi állapotunkkal és nem ügyelünk a higiéniára, akkor azzal nemcsak saját magunknak ártunk, hanem a környezetünknek is kárt okozhatunk. Ha megfelelően táplálkozunk és ügyelünk az egészségünkre, akkor több energiánk lesz a munkához és munka után sem érezzük feltétlenül azt, hogy teljesen kimerültünk a nap során.

Tapintatlan, rosszindulatú humor, pletyka

Nem biztos, hogy a kollegák ugyanúgy értékelik majd a humorunkat, mint a barátaink. Mellőzzük a fekete vagy rasszista humort a munkahelyen. Ugyanakkor legyünk óvatosak az olyan kényes kérdésekkel is, mint politika vagy vallás. Vigyázzunk a pletykákkal! Magunknak tehetünk azzal rosszat, ha nem a megfelelő embernek beszélünk valami pletykáról, ha kibeszélünk egy másik kollegát a háta mögött. A munkahelyen igyekezzünk az ilyen jellegű beszélgetésekből kimaradni, mert sosem lehet tudni, hogy mikor származik kárunk belőle.

Nem tanúsítunk érdeklődést a munkánk iránt

Az emberek kedvelik az olyan alkalmazottakat, akik lelkesek a munkájuk iránt, érdeklősnek aziránt, amit nap mint nap dolgoznak. Mutassuk, hogy büszkévé tesz minket az, hogy megmutathatjuk magunkat a munkánkban, törekedjünk arra, hogy a képességeink legjavát nyújtsuk.