Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

7 módszer, amit álláskeresőként ismerned kell

álláskeresés módszerekAz álláskeresés nagy megpróbáltatás, különösen, ha valaki több hónapja keresi a következő pozícióját. Vajon jól csináljuk? Mindent bevetettünk, amit lehet? Megfelelően motiváltuk magunkat? Íme, 7 módszer, amit a siker érdekében ismernünk kell.Tény: Amíg nem találunk munkát, addig az álláskeresés a munkánk. Lényegtelen, hogy mit csinálunk vagy, hogy hol élünk, úgy kell tekintenünk erre a feladatra, mintha a munkánk lenne.

Tanács: ragasszunk emlékeztetőket az álláskeresési stratégiánkról az asztalunkra, számítógépünkre, lakásunk különböző pontjaira.

Szűrjük ki a jó lehetőségeket

Tanuljuk meg, hogyan hozzunk döntéseket. Írjunk egy listát kérdésekről, hogy megválaszoljuk őket. Készítsünk egy tervet arról, hogy álláskeresésünk során mik lebegjenek a szemünk előtt célként. Példának íme egy lista:

Ez a lehetőség pluszt ad majd az életemhez vagy az energiáimat rabolja?
Hogy fogom elérni azokat a célokat, amiket kitűztem magam elé?
Ez egy jó lehetőség vagy egy lépés a jó lehetőséghez?

Ne teljen el nap fejlődés nélkül

Minden nap végén tegyük fel magunknak a kérdést: fejlődtünk ma valamiben? És a titok nyitja: írjuk is le, amiket ilyenkor felsorolunk magunkban. Vezessük egy „fejlődés naplót” és töltsünk el 5 percet legalább naponta azzal, hogy frissítsük. Így, ha egy interjún rákérdeznek a képességeinkre, könnyebben tudunk majd jól összeszedett választ adni.

Értékeljük a fejlődőképességünket

Mik azok a képességek, amiket még el kellene sajátítanom ahhoz, hogy versenyképesebb legyek a piacon?
Milyen kompetenciákat követelnek meg a munkaadók és mik azok, amikkel rendelkezem?

Megválaszolva ezeket a kérdéseket újabb szintre léphetünk az álláskeresésben.

A frusztráció helyett motiváljuk magunkat a fejlődésre, hogy olyan személlyé válhassunk, amilyenek lenni szeretnénk

A düh értelmetlen. Ezzel csak stresszesek leszünk és elvesztjük a realitásérzékünket. Főként a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos ezt szem előtt tartanunk. Ahelyett, hogy az energiáinkat arra pazarolnánk, hogy mások miatt dühöngünk, lépjünk tovább és fektessünk energiát valami másba, ami az előnyünket szolgálhatja. Azt az energiát, amit mások kritizálására fordítanánk, fordítsuk saját fejlődésünkre.

Nevezzük meg azokat a problémákat, amiket saját magunkkal szemben érzünk

Néhány példa:

“Nem megfelelő az anyagi helyzetem”
“Fogalmam sincs, hogy mihez kezdjek”
“Öreg vagyok”
“Igen, de …”

Ha kimondjuk ezeket a félelmeket, akkor saját magunk is rájöhetünk, hogy ezek nem akadályozhatnak meg minket az előrelépésben. Bízzunk magunkban, hogy elérhetjük a vágyott sikereket.

Csökkentsük le a hibáink számát

Ne féljünk attól, hogy hibázunk viszont, ha hibát követünk el, akkor tanuljunk belőle. Nem kell végzetesnek találni minden hibát, amit elkövetünk. Sokszor még van esélyünk rá, hogy kijavítsuk azt. Ha nem félünk, akkor kevesebb hibát vétünk majd. Tegyük fel magunknak a kérdést: új hibákat vétünk vagy újra és újra elkövetjük ugyanazt a hibát?

Meglévő tudásunkat használva lépjünk a következő szintre

Meg kell tanulni tanulni. Hangozhatna egyszerűen a tanács. Ha okosan akarunk tanulni, akkor először fel kell tudnunk térképezni, hogy mire lenne szükségünk. Teljesen feleslegesen ne költsünk újabb és újabb tanfolyamokra, ne pazaroljuk az energiáinkat felesleges tudás megszerzésére. Először is legyünk tisztában azzal, hogy mik a céljaink. Ha karriert akarunk váltani, akkor például elgondolkozhatunk azon a lehetőségen, hogy gyakornokként eltöltünk egy rövidebb időt az adott szakterületen. Ezzel pénzt spórolunk, a gyakorlatban sokkal több tapasztalatra tehetünk szert, amiket a későbbiekben hasznosíthatunk.

 

allasok-a-cvonline-oldalan