Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

6+1 mit tegyél és mit ne az online álláskeresésben?

online-allaskeresesAz álláskeresés a legtöbb szakmát illetően már az online felületekre tevődött át. Egyre kevesebb hirdetést találunk az újságokban, viszont egyre több ajánlatot találunk az internet segítségével. De mit kell és mit nem szabad tenni az online álláskeresésben a siker érdekében?


3 dolog, amit soha ne tegyél...

Túlzott lazaság

A legtöbben személyes térként használjuk az internetet. Böngészünk a minket érdeklő topikokban, emailezük a barátainkkal, feltöltjük képeinket, amelyeket a szabadidőnkben készítettünk... és ez így is van jól. Azonban az interneten megszokunk egy laza, kötetlen stílust, amit semmiképpen nem szabad alkalmazni, amikor állásra jelentkezünk.

Gondoljunk úgy az online álláskeresésre, minta levélben zajlana. Ugyanaz a hivatali stílus az irányadó itt is, mint amikor levélben vagy személyes intézzük fontos ügyeinket. Tehát: Kötelező a magázás, a tiszteletteljes, udvarias stílus, és hivatalos forma.

Hazugság

Addig jár a korsó a kútra... mondhatnánk. Azért, mert az online térben van lehetőségünk akár más személyiséget felvenni (különböző játékok által akár), nem szabad elfelejteni, hogy előbb-utóbb a személyes találkozásra is sor kerül.

Könnyen kiderülhet, hogy nem oda jártunk iskolába, ahová mondtuk, hogy nem beszéljük az említett szinten az adott nyelvet vagy programot. Az előző munkahelyeink is könnyen leinformálhatóak, ha egy bizonyos szektorban dolgoztunk eddig. Kicsi a világ, és ezt tartsuk szem előtt. Ráadásul, ha valamihez nem értünk, pedig kellene, lehet, hogy megkapjuk az adott állást, de rosszul fogjuk magunkat érezni - miközben lemaradtunk egy kompetenciáinknak megfelelő pozícióról.

Követelőzés

Amikor elküldjük a pályázatunkat egy email címre, joggal várunk választ. Ám sokszor nem érkezik - nem hogy pozitív, de semmilyen sem. Ilyenkor ne kezdjük el bombázni a HR-est kéretlen levelekkel. Két héttel a pályázat elküldése után írhatunk egy kedves, udvarias levelet, amiben érdeklődünk, megkapták-e pályázati anyagunkat, de az a maximum.


Ugyanez érvényes interjú után is. A felesleges emaileket kiváltandó - kérdezzünk rá már az interjún a kiválasztási folyamat sajátosságaira. Itt el fogják mondani, hány kör lesz még, illetve mikorra számíthatunk válaszra.


Érdekes lehet: Mi a teendő az állásinterjú után?


Persze az interjú után sem kell hagyni magunkat feledésbe merülni. Egy nappal később nyugodtan írhatunk egy emailt, amelyben megköszönjük a lehetőséget az interjúra valamint a beszélgetést, ezzel jelezzük, hogy még mindig érdeklődünk az állás iránt, és szívesen lennénk a csapat új tagja.3 kötelező dolog az online álláskeresésben

Önéletrajz a jó helyen

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy NEM elég csak pályázni az állásokra. Hagyni kell, hogy ránk találjanak. És ennek a legjobb módja, ha jelen vagyunk önéletrajzunkkal az állásportálokon is. Csatolhatjuk az általunk szerkesztett CV-t a profilunkhoz, de így még nem válunk kereshetővé a munkaadók számára. Ha van lehetőségünk, adjunk meg minél több információt magunkról a feleletválasztós regisztrációkor, ha ugyanis kereshetővé tesszük a profilunkat a cégek előtt, ezek alapján fognak minket megtalálni, nem pedig a csatolt word vagy pdf dokumentum adatai alapján.
Természetesen van lehetőségünk bizonyos cégek (például aktuális munkaadónk) előtt rejtetté tenni a profilunkat, így akár munka mellett is tud aktív önéletrajzunk lenni egy állásportálon.


Legyünk naprakészek!

Amikor állást keresünk, próbáljuk meg behatárolni azon cégek listáját, ahová jelentkezhetünk, és ne legyünk restek a karrier oldalakat is átböngészni. Mérnökként a gyárak, a termeléssel foglalkozó cégek honlapján, HR-esként a tanácsadók, a HR szolgáltatók oldalain, értékesítőként pedig a nagy sales cégek weblapját is érdemes böngészni az állásportálok mellett. Sokszor nem hirdetik meg a cégek az állásajánlatot, de ha felkészültek vagyunk, nem maradunk le semmiről!

Értesítések

Az álláskeresésbe bele lehet fáradni - ezt mindannyian tudjuk. Automatizáljuk, amit lehet. Már a legtöbb oldalon be lehet állítani olyan automata emaileket, amelyek összegyűjtve elküldik nekünk a legfrissebb ajánlatokat, amelyek relevánsak lehetnek számunkra. Így nekünk már "csak" annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk a legjobb ajánlatokat, és jelentkezzünk rájuk.


Érdekes lehet: Álláskeresés mobil alkalmazással? A legokosabb megoldás


+1 Közösségi média

A közösségi médiában való jelenlétünknek köszönhetően megnyerhetjük de el is bukhatjuk az adott pozíciót. Erről bővebben itt olvashatsz.