Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

6 tipp, hogy átvészeld a munka nélküli időszakot

allaskereso-kitartasA munka nélküli időszak alaposan megviseli az embert, a fent és lent érzése miatt gyakran érzelmi hullámvasúton érezhetjük magunkat. Mivel tehetjük elviselhetővé és sikeressé az álláskereséssel töltött időt, és hogyan vészelhetjük át azt?

 


1. Ne borítsd fel a szokásos napirended

Amikor nem kell reggl időre menni, mind hajlamosak vagyunk sokáig lustálkodni. Természetesen pihenésre szükségünk van, de ne zökkenj ki a napi rutinból. Egyrészt nagyon nehéz lesz visszaszokni, más szempontból pedig a HR osztályok dolgozói akár reggel is hívhatnak munkaügyben. Ne add meg az esélyt, hogy a sokáig alvás miatt maradsz le egy lehetőségről.

 

2. Döntsd el, hogy munkanélküli vagy főállású munkakereső vagy

Egyik megnevezés esetében sincs munkád, de a hozzáállásod nem lesz ugyanaz. Aki főállású munkakereső, annak a munkakeresés a munkája. Vagyis hasonló rendszerben telnek a hétköznapjai, mintha munkahelyre járna. Böngészd át mindennap az álláskereső portálokat, az emailcímedre érkező állásértesítőket és egyéb fórumokat. Tartsd mindíg magadnál a telefonodat, és tűzz ki célokat.

Például:

- Napi hány jelentkezést küldesz el

- Határozd meg dátumra pontosan, hogy mikor szeretnél munkába állni...stb

 

3. Legyen több önéletrajzod

Korábbi cikkekben számos tippet, ötletet találsz arra vonatkozóan; hogyan nézzen ki egy CV, és mi legyen benne tartalmilag. Minden HR-es más, mindenki mást szeretne látni. Szerkessz kettő, akár több önéletrajzot is. Ezek térjenek el a külcsínyben, szerkesztésben, és akár a tartalmát is átfogalmazhatod. Idővel kiderül, melyik az, amelyik jobban beválik.

 

4. Légy precíz

Sajnos a sikeres állás megtalálásához sok helyre kell majd jelentkezést küldened. Vezess táblázatot, hogy hová, milyen pozícióra, mikor és milyen önéletrajzzal jelentkeztél. Így amikor megkeresnek, egyből tudni fogod, hogy melyik cég az, és milyen pozícióra jelentkeztél hozzájuk. Ez manapság előny, hiszen sok pályázó csak küldi az önéletrajzait, de nem jegyzi meg, vagy nem írja le, hová is jelentkezett. Ha azonnal tudod, ki keres és miről van szó, előnyt szerezhetsz a többi jelentkezővel szemben.


Érdekes lehet: Pályakezdő vagyok – Hogyan hívjam fel magamra a figyelmet?

 

5. Fejleszd magad!

Amíg nem tudsz munkába állni, lehetőséged van azokat a dolgokat bepótolni, amire munka mellett nem jutott időd. A legtöbb munkahelyen elvárás a nyelvtudás. Érdemes foglalkozni az idegen nyelvekkel, hiszen ha nincsenek használatban, akkor a tudás bizony megkopik. Ha szinten tartod a tudásod, akkor nyugodt szívvel mehetsz majd interjúra, nem fog kellemetlen meglepetésként érni a nyelvi teszt.

 

6. Tarts ki!

Biztosan tapasztaltad, hogy sok cég nem is reagál a jelentkezésedre, vagy csak hónapokkal később érkezik valamilyen visszajelzés. Ez dühítő, de el kell fogadnod, hogy ma ez a munkaerő-paic sajátossága. Amit tehetsz ez ellen, hogy nem csüggedsz, és folytatod a munkát, hogy elérd a kitűzött célt; vagyis egy új munkahelyet.


Érdekes lehet: Online álláskeresés – így csináljuk!


Kovács Tamás
HR tanácsadó