Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

6 jel, hogy ódivatú az önéletrajzod

odivatu-oneletrajz-mintaAz önéletrajzodban nem változott semmi évek óta. Biztos vagy ebben? Egyébként is érdemes pár havonta frissíteni az önéletrajzodat- bővíteni új projektekkel… stb., viszont vannak jelek, amelyek arra utalnak, nem csak régi, de ódivatú is a CV-d…Van az önéletrajzodban „célok, célkitűzések” rész? Fax szám? Fel van tüntetve, hogy „referenciák rendelkezésre állnak”? Ha igen, akkor az önéletrajzodra ráfér egy kiadós frissítés!

Az állásra jelentkezők között sokan vannak olyanok, akik nem frissítik önéletrajzukat, mert egész egyszerűen nem érzik annak szükségességét. A frissítésen nem csak azt kell érteni, hogy időről időre beírja az aktuális változásokat. Nem árt bizonyos időközönként az önéletrajz felépítését is felülbírálni, tájékozódni a legújabb „trendekről”.

De mi jelzi azt, hogy ódivatú az önéletrajzunk?


„Célok, célkitűzések”


Napjainkban már nem divat az önéletrajzot célokkal, célkitűzésekkel nyitni. Ez a rész ugyanis legfőképpen azt a célt szolgálta, hogy ott el lehetett mondani, hogy a jelentkezőnek mik az elvárásai az állással kapcsolatban. Ez azonban már elvesztette jelentőségét. A munkáltatók arra kíváncsiak az önéletrajzban, hogy a munkavállaló mit tud nyújtani számára. Megvannak-e azok a képességek és tapasztalatok, ami a munka elvégzéséhez feltétlenül szükséges, illetve hasznos tagjai leszünk-e a csapatnak? A gerilla típusú önéletrajzokban még mindig élnek ezzel a módszerrel, a HR-esek nagy része azonban nem kedveli ezt a megoldást.

Megoldás:

Bevezetésképpen írhatunk egy profilt magunkról, mintegy motivációs levelet (csatolmány helyett) amiben összegezzük mindazokat a képességeket és tapasztalatokat, melyek alkalmassá tesznek minket a pozíció betöltésére. A célkitűzések már a múlté, ezekről később, egy interjú alkalmával tudunk majd esetleg beszélni.

Érdekes lehet: Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?


Fax szám az elérhetőségeink között


Fax számot megadni önéletrajzunkban a 90-es éveket idézi. Az e-mailek korszakában ez egy teljesen felesleges információ. Nagy valószínűséggel nem akar majd egyik munkáltató sem faxon keresztül kapcsolatba lépni az állásra jelentkezővel.

Megoldás:

Fax szám helyett legyünk modernek és adjuk meg e-mail címünket, esetleg weboldalunk címét, vagy LinkedIn profilunk elérhetőségét.


Legyen a felépítés jól áttekinthető


Szinte minden álláshirdetésben alapvető elvárásként szerepel már a Word magas szintű használata, ennek fényében az is alapelvárás a munkaadók szemében, hogy meg tudja mindenki szerkeszteni az önéletrajzát úgy, hogy az áttekinthető legyen és a lehető legpraktikusabb legyen a felépítése.

Megoldás:

Ne úgy rendezzük el a dokumentumon az információkat, mintha az írógép keretei közé lennénk szorítva. Ne a space billentyű nyomogatásával mozgassuk a sorokat, hanem szerkesszünk egy áttekinthető önéletrajzot.


A betűtípusra is figyeljünk


A Courier betűtípus a régi időket idézi, amikor még csak írógépekkel tudtunk dolgozni, ehhez képest manapság számtalan lehetőség közül válogathatunk.

Megoldás:

Olyan betűtípust válasszunk, ami kellemes a szemnek, és jól olvasható. A Times new Roman megfelelő lehet, de kerüljük a nagyon „csicsás” cirkás betűket, az ugyais olvashatatlanná teszi CV-nket, és komolytalan benyomást is kelt a HR-esben.


Önéletrajzunkban általánosságban beszélünk magunkról


Ha önéletrajzunkban túl sokat emlegetjük, hogy „lojálisak” vagyunk vagy „ügyelünk a részletekre”, „jó kommunikációs készségekkel rendelkezünk”, „keményen dolgozunk”, akkor álljunk meg. Az ilyenfajta leírások már idejét múltak a munkaerőpiacon. Ezek semmitmondó kijelentések. Olyan mintha szavakat egymás mellé másoltunk volna.

Megoldás:

Fókuszáljon mindenki a képességekre, és igyekezzük eredményekkel és tényekkel alátámasztani azokat. Hozhatunk példákat előző munkahelyeinkről, ezzel ugyanis hitelesebbé válunk. Persze próbáljuk meg ne bő lére ereszteni a mondandónkat.

Érdekes lehet: Kreatív, motivált, pontos - Hogyan cseréljük le az elhasznált szavakat az önéletrajzban?


“Referenciák kérésre rendelkezésre állnak”


Igen, úgy 10 évvel ezelőtt. Manapság számtalan fórum áll a HR-ek rendelkezésére, így nincsen szükségük a referenciákra. Egy Facebook profil sokkal árulkodóbb tud lenni annál, hogy mit mond rólunk előző munkaadónk. Győződjünk meg róla, hogy csak olyan információk kerülhetnek az interjúztatók birtokába, amit mi is szeretnénk.

Megoldás:

Vegyük ki a referenciák részt önéletrajzunkból, felszabadítva ezzel a helyet más, fontosabb információk számára. Vagy előzzük meg a bajt, és küldjük el mi magunk blogunk vagy LinkedIn profilunk linkjét.

Mint ahogy vannak bútor -és divat trendek, ugyanúgy az önéletrajz trendeket is érdemes figyelemmel kísérnie annak, aki állásra jelentkezik. Legyünk informáltak a legújabb elvárásokkal kapcsolatban.