Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

5 tipp, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod

oneletrajzAz önéletrajz megírása sokak számára nehéz feladat. Legtöbbször nem a word használata okoz gondot, hanem az egy oldal tartalommal való megtöltése, vagy éppen az, hogy a keretek közt maradva ne lépjük túl a bűvös 1-2 oldalt. Mert annyi mindent csináltunk már… Akkor nincs más hátra, mint előre!1.
Gyűjtsd össze, hogy ki is vagy, és hogy mit csináltál eddig. Írd össze az eddigi összes munkahelyedet, és minden feladatodat bullet pointokba szedve. Ezen belül gondolkodj el rajta, milyen eredményeket értél el. Ez afféle ömlesztett önéletrajz, amit egy állásportálra is feltölthetsz, ha az eddig általad végzett összes területen keresel lehetőségeket.

Bármikor szükség lehet egy hirtelen összerakott önéletrajzra. Ebből bármikor kihúzhatod a nem odaillő részeket.


2.
Az önéletrajzokat mindig az adott álláshirdetéshez igazítjuk. Tehát az „ömlesztett” információkból húzzuk ki az irrelevánsakat, és azokat hagyjuk benne, ami az adott pozícióhoz értékes tartalmat jelent.


Érdekes lehet: Mire jó, ha feltöltjük az önéletrajzunkat?


3.
Használjunk kulcsszavakat! Azaz nézzük meg, milyen elvárásokat támaszt a munkaadó a tökéletes jelölttel szemben, és használjuk ezeket a szavakat a pályázatunkban. Különösen azoknál a pozícióknál, melyekre nagy a túljelentkezés, a HR-es szeme radarként keresi az értékes tulajdonságokat. Könnyítsük meg a dolgát, ha kell, finoman ki is emelhetjük ezeket a szavakat.


4.
A legfontosabb információk kerüljenek előre. Ez azt jelenti, ha már több éves munkatapasztalatunk van, ne tegyük a személyes információk után a tanulmányainkat (kivéve ha épp a tanulmányaink miatt pályamódosítást tervezünk), kezdjük a jelenlegi vagy legutóbbi állásunkkal. Ha pályakezdők vagyunk, ragaszkodjunk az iskolák elsőségéhez, de a gyakorlat- ami kapcsolódik az adott pozícióhoz – minden oda nem illő diákmunkát előzzön meg!


5.
A legtöbbször nem is értjük, hogy küldhettük el hibával vagy elírással a pályázatunkat. Ezt megelőzendő mindig kérjünk meg két ismerőst, hogy nézze át a kinyomtatott cv-nket, nehogy baki maradjon benne.


Érdekes lehet: Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?