Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

5 tipp, amivel nyáron motiválhatóak lesznek a dolgozók

motiváció-munkaNyakunkon a nyár, a munkavállalók egyre többet gondolnak jól megérdemelt szabadságukra, a május a nyári kikapcsolódás tervezésének ideje. Ha esetleg korábban még nem kértük be a dolgozóink idevágó terveit, ne késlekedjünk, hiszen a nyári munkarend megszervezésével mi sem késlekedhetünk.


A június, július, augusztus hónapok minden esetben különleges időszaknak számítanak: kevesebb munkaerővel számolunk, átszervezésekre, a feladatok átcsoportosítására, helyettesítések szervezésére lehet szükség. A dolgozói létszám csökken, és bizony a kánikula érkeztével időnként talán egy kicsit tikkadtabb lesz a kollektíva. Ilyenkor kulcsfontosságú lehet, hogyan erősítjük munkakedvét azoknak, akik épp nem a szabadságukat töltik, hanem irigykedve gondolnak a távolban lévő nyaraló kollégákra az irodában, vagy épp a futószalag mellett.

Érdemes átgondolnunk, hogy az ilyen pilledt, nyári napokon, amikor sok helyütt talán a szokásos feladatokból is kevesebb jut, és minden kicsit lassabban történik, hogyan lehet motiválni a gondolataiban távol járó munkaerőt.

Íme néhány ötlet, ami feldobja a hangulatot és pozitívan befolyásolja a munkakedvet


Az elismeréssel ne fukarkodjunk!

Ha a munkavállalóink jól teljesítenek, eredményesek, ne fukarkodjunk a megerősítéssel, dicsérettel: egy kis extra elismerés nem csak lelkesítő, de a hatékonyságot közvetetten növelheti is. Különösen jól jöhet ez egy olyan időszakban, amikor dolgozóinknak extra energiákat kell munkájukba fektetni.


Komfortosan könnyebb

Amennyiben a munkavégzés helyén ezt a lehetőségek engedik, biztosítsunk minél komfortosabb körülményeket dolgozóinknak: forró nyári napokon kapcsoljuk be a légkondicionálót, vagy a ventillátorokat, segítsünk azt is eldönteni, milyen hőmérsékletre állítsuk, ami mindenki számára kellemes, vagy segítsünk megszervezni, hová kerüljön a ventilátor. Ezek apró-cseprő viták alapjai lehetnek, melyeket odafigyeléssel megelőzhetünk.


Hőség ellen is készüljünk

Nagy melegben rendeljünk ásványvizet és biztosítsunk a dolgozóink számára, hogy szabadon fogyasszák. Ha szükséges, szabályozzuk annak rendjét, hogy ki, mennyit vehet el a céges „ellátmányból”, és ügyeljünk az utánpótlásra. Ha a székhelyen/telephelyeken nincs szódagép vagy ballonos víz, ennek beszerzésén is érdemes elgondolkodni, hiszen ez kényelmes megoldás és hosszútávon talán költségkímélőbb is.


Helyettesítés felsőfokon

Igyekezzünk a nyári hónapokban is jól összetartani a csapatunkat. Amennyiben a dolgozóink érzik, hogy a szabadságolások idején is a megfelelő kézben összpontosulnak a vezetői feladatok, ha nincs hiány elismerésben, szükség szerint mentorálásban, támogatásban, jól működik a csapatmunka, akkor a jó szervezeti kultúra önmagában is növeli a munkakedvet. A jó vezető személye kulcsfontosságú. Amennyiben ő is megérdemelt szabadságát tölti, gondoskodjunk az ő utánpótlásáról, felelősségének megfelelő személyre ruházásáról is távolléte idejében.


Munka után édes...

A nyár a kikapcsolódás ideje. Ezt megtehetjük időnként munka után is. Ha munkavállalóinkat úgy ismerjük, hogy nyitottak a közös megmozdulásokra, havonta 1-2 alkalommal szervezhetünk munka utáni közös programokat: szabadtéren, akár családjaink részvételével. A szokásos munkakörnyezetből való kiszakadás csapatkovácsoló erő: a kötetlen körülmények közti informális beszélgetések pedig erősíthetik a munkavállalói elköteleződést és elégedettséget, amennyiben azt érzik, ezért mi, magunk, vezetők is igyekszünk tenni az uborkaszezon idején.

Sikeres tervezést és hatékony motiválást kívánok!


Sarkadi Gabi
HR tanácsadó
gabi.sarkadi@cvonline.humunkaadóknak-cvonline