Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

5 jel, hogy a pályázó hazudik

allasinterju-hazugsagAmióta az emberek kommunikálnak, beszélgetnek egymással; szeretnék tudni, hogy mikor nem mond igazat a másik. A HR szakmában különösen fontos ez a kérdés, főleg interjú helyzetben.


Az elmúlt 30 évben rohamosan fejlődött a pszihológia valamint a testbeszéd/metakommunikáció kutatása. Az igazság az, hogy nincs egyértelmű külső jele annak, ha valaki hazudik. Vannak viszont úgynevezett szivárogtatásra utaló jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy az interjúalany nem mond teljesen igazat, vagy kihagy részleteket a mondandójából. A következőkben összeszedünk 5 olyan jelet, ami segíthet egy problémás interjú során.

Fontos tudni, hogy ezeket a jeleket csak és kizárólag kontextusban szabad vizsgálni, önmagukban figyelve könnyen tévútra vezethetnek.

Érdekes lehet: 4 tipp, hogy sikeresen integráljuk a pályakezdő munkatársat

Orr és száj érintése

Amikor valaki hazudik, a vegetatív idegrendszer parancsára vérrel telítődnek a hajszálerek az orrban, és ez készteti az illetőt annak megvakarására, megérintésére. A Pinokkió történetnek is ez az alapja. Nők esetében a mellkas tetejének érintése (nyak és test találkozásánál a kis mélyedés) utalhat zavarra, frusztrációra, amit az adott téma vagy kijelentés válthat ki.

Gesztikuláció hiánya

A mondás szerint a legkönnyebben úgy lehet egy olaszt elhallgattatni, ha hátrakötjük a kezét. Aki igazat mond, beszéd közben majdnem folyamatosan gesztikulál kisebb nagyobb mozdulatokkal. Aki nem teljesen az igazat mondja vagy elhallgat valamit, csökken a gesztikuláció mértéke, vagy kiszorul a szokásos zónából, ami az áll és derék közti teret jelenti.

Karba tett kéz és láb

Ez a jelcsoport nem feltétlenül hazugságra utal, de az biztos, hogy aki ilyen pózba helyezkedik, az elzárkózik az elhangzottak elől. Jelenthet egyet nem értést is. Ilyen esetben a cél az, hogy feloldjuk ezt a testhelyzetet. Ennek egy egyszerű módja, ha a pályázó kezébe adunk valamit. Természetesen ezt is kontextusban kell vizsgálni, hiszen viszonylag sok embernek ez a legkényelmesebb ülő testhelyzet.

Érdekes lehet: Költséghatékony motivációs eszközök

Erőltetett, nem őszinte mosoly

Ha egy kijelentés után a pályázó magára erőltet egy gyors, oda nem illő mosolyt, majdnem biztos, hogy valami nem stimmel a mondandójával. Az őszinte mosolynak két egyértelmű jele van. Egyrészt a száj felfelé görbül, másrészt a szem körüli apró ráncok kirajzolódnak. Utóbbi hiánya esetén beszélünk nem őszinte mosolyról.

Tükrözés

Ez az utolsó pont nem a hazugságra utal, hanem egy apró technika arra, hogy könnyebben építsünk ki bizalmat. Amikor két ember szimpatikus egymásnak, testmozdulataik, testtartásuk tükrözi a másikét. Ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy tükrözzük azt, akivel beszélgetünk, jelentősen nő annak az esélye, hogy könnyebben megtaláljuk vele a közös hangot. Figyeljünk arra, hogy ne majmolás legyen a dologból. Amikor a beszélgető partner testhelyzetet vált, ne azonnal tükrözzük, hogy ne legyen feltűnő.


Kovács Tamás
HR tanácsadó