Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

5 hasznos tanács, ha egészségügyi állást keres külföldön

Külföldi egészségügyi állásokMilyen nyelvismeretre van szüksége a külföldi orvosi állásokhoz? Melyik országban érdemes munkát vállalni? Hogyan lehet munkát kapni? Milyen papírokra van szükség? Összegyűjtöttünk 5 jó tanácsot, ha külföldi munkavállaláson töri a fejét.A rezidensszövetség becslései szerint már 5-6 ezer orvos dolgozik külföldön, az egészségügyi dolgozók 20 százaléka már elvándorolhatott az országból, és a kivándorlási hullám nem csökkent.

 

Nyelvtanulás

Sok helyen nem kérnek nyelvvizsga bizonyítványt, különösen nem angol és német nyelvterületen meghirdetett egészségügyi állásokhoz. Ami viszont feltétel, hogy az adott nyelven megfelelően, legalább erős középfokon kommunikáljon a jelentkező. Ehhez érdemes nyelvi teszteket kitölteni, ha pedig szükség van a tudás csiszolására, fejleszteni kell a nyelvtudást.

Egyre több orvost keresnek skandináv országokban, ahol szintén szükség van a nyelvtudásra. Viszont svédül vagy norvégul kevesebben beszélnek, így a jelentkezők száma is kevesebb, mint hasonló pozíció esetén például Németországba vagy Angliába. Ha szívesen dolgozna Európa északi térségében, de hajlandó megtanulni az ott használatos nyelvek valamelyikén, érdemes jelentkeznie egy nyelvkurzusra.

 

Bizonyítvány honosítás

Ha nincs komoly eltérés a külföldi és a hazai oktatás hossza és tartalma között, az Európai Unióban elismerik a tagállamok egymás okleveleit. Abban az esetben azonban, ha az eltérés jelentős, fel kell készülni egy kiegészítő képzés elvégzésére vagy egy elkalmassági vizsga letételére.

Az orvosi, szakorvosi, fogorvosi, szakfogorvosi, ápolói, szülésznői, gyógyszerészi és egyéb egészségügyi oklevelek külföldi elismeréséhez szükséges egy úgynevezett magyar hatósági bizonyítvány kiállítása is, amelynek -igazgatási szolgáltatási díjnak nevezett- költsége 70 ezer forint, amelyet az Egészségügy Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál lehet igényelni, amely kizárólagos illetékességgel rendelkezik a Magyarországon kiállított egészségügyi diplomák, szakképesítések külföldön, különösen az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában történő elismertetéséhez szükséges hatósági bizonyítványok kiállítására.

 

Mennyi a kezdő rezidens orvosi fizetés külföldön?

Az országok között jelentős különbségek mutatkoznak a fizetések tekintetében. Az orvosok indokai között a jobb kórházi felszereltség és jobb munkafeltételek 5%-ban vannak jelen, míg a fizetés 95%-a a motivációnak.

Bulgária ~ 63.000 Ft

Románia ~ 84.000 Ft

Szlovákia ~ 195. 000 Ft

Lengyelország ~ 240.000 Ft

Szlovénia ~ 250.000 Ft

Ausztria ~ 500.000 Ft

Németország ~ 600.000 Ft

Franciaország ~ 610.000 Ft

Egyesült Királyság ~ 640.000 Ft

Hollandia ~ 800.000 Ft

Dánia ~ 1.100.000 Ft

Svájc ~ 1.150.000 Ft

 

*Az adatok az egyik egészségügyi dolgozók állásközvetítésére specializálódott cég adatai alapján készültek.

 

Mikor érdemes jelentkezni?

A külföldi egészségügyi állások nem csak gyakorló orvosokat céloznak meg. Végzős orvostanhallgatóként is lehet már jelentkezni a megfelelő pozíciókra, valamint rezidenseket és szakorvosokat is nagy számban keresnek.

 

Mennyibe kerül az állásközvetítés?

Amennyiben állásközvetítő cég által szeretnénk külföldön munkát vállalni, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a "118/2001. (VI. 30.) Korm. rendelet a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről és folytatásának feltételeiről szóló törvény" alapján a magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel.