Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

4 tipp, hogy sikeresen integráljuk a pályakezdő munkatársat

palyakezdo-munkatarsAkik most pályakezdők, teljesen más közegben nevelkedtek, más ingerek érték őket, és az életet illető szemléletük is különbözik az előző generációk tagjaiétól. Ha egy cég hatékony akar maradni, figyelnie kell a generációs rések csökkentésére. Figyelembe kell venni, hogy számukra természetes a 2-3 évenkénti munkahelyváltás a jobb pozíció és fizetés reményében. Ha meg akarjuk őket tartani; mindezt a beillesztési folyamat legelején kell elkezdeni.


Manapság egyre fontosabb kérdés, hogyan fér meg egymás mellett több, különböző generáció. Ez egy kis „szervezetben” is problémás - előfordulhatnak családi generációs ellentétek; nem is beszélve egy több száz főt számláló szervezetről.

Akik most pályakezdők, teljesen más közegben nevelkedtek, más ingerek érték őket, és az életet illető szemléletük is különbözik az előző generációk tagjaiétól.

Ha egy cég hatékony akar maradni, figyelnie kell a generációs rések csökkentésére.

Az úgynevezett Y generáció szülöttei (1982 és 1995 között születettek) türelmetlenebbek, magabiztosabbak és nem kötődnek érzelmileg egy munkahelyhez sem. Figyelembe kell venni, hogy számukra természetes a 2-3 évenkénti munkahelyváltás a jobb pozíció és fizetés reményében. Ha meg akarjuk őket tartani; mindezt a beillesztési folyamat legelején kell elkezdeni.

1. Már az első napon foglaljuk le az új munkavállalót

A cél az, hogy a pályakezdő munkatárs érezze, rögtön feladatokkal bízzák meg és számítanak rá. Célszerű előre egy listát készíteni, hogy mire tanítjuk be az első időszakokban, mit kell feltétlenül átadni neki, hogy minél hamarabb teljes értékű munkatárssá tudjon válni. Készüljünk fel előre! Legyen az új munkatárs számára asztal, számítógép és minden olyan eszköz, ami a munkavégzéshez szükséges. Adjuk meg számára a szükséges belépő kódokat is, ne menet közben teljen az idő ezek beszerzésével.


Érdekes lehet: Barátságos kontroll - Létezik?


2. Állítsunk mentort az újonc mellé

Ha a cégnek van lehetősége, hasznos, ha mentort adunk az új ember mellé, aki vezeti, tanítja a kezdetekkor. Fontos megemlíteni, hogy nem féltétlenül a szakmailag legtapasztaltabb alkalmazott a legjobb erre a feladatra. Korban és mentalitásban hasonló embert keressünk, így jobb és hatékonyabb lesz a kettejük közti kommunikáció.

3. Adjunk, és kapjunk is visszajelzést a munkáról

Rendszeresen adjunk; és kérjünk visszajelzést a munkájáról. Megnyugtatóbb úgy dolgozni, ha tudjuk, hogy mit csinálunk jól és mit nem. Ezzel kedvezünk a munkavállalónak is, hiszen tudni fogja, hogy mire mi a helyes lépés. A munkáltató oldaláról pedig folyamatos információt kapunk arról, hogy tényleg beválik-e a választottunk.

Érdekes lehet: Az egészséges munkaerő a legjobb befektetés

4. Készítsük fel a munkatársakat!

Végül pedig készítsük fel előre az adott osztály tagjait, hogy új munkatárs érkezik. Sokkal nagyobb bizalommal fogadják majd, ha tudják előre, kire és mire számíthatnak, és ezzel a beilleszkedést is segítjük és gyorsítjuk.


Kovács Tamás

HR tanácsadó